Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست تخصصی «مطالعه انتقادی ابعاد هنری و رسانه‌ای موسیقی محرم» با حضور ابراهیم فیاض، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران امروز 30 مهرماه در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و رسانه برگزار شد.

فیاض در این نشست اظهار کرد: موسیقی محرم مبلّغ محرم است که متأسفانه به واسطه ناآگاهی در حال نابودی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهمترین نقش را در نابودی موسیقی محرم، رسانه غیرملی ایفا می‌کند. صفت «غیرملی» را به این دلیل به تلویزیون نسبت می‌دهم که شاخصه‌های رفتاری این مجموعه متناسب با عنوان ملی آن نیست؛ حتی معتقدم در برخی مواقع، تلویزیون داخل به پیشبرد اهداف رسانه‌های خارجی کمک هم کرده است، چون بی‌تدبیری آنها در برنامه‌سازی صحیح، سبب شده مردم به سمت رسانه‌های خبری چون بی بی سی و ... متمایل شوند.

رفتار ناآگاهانه در پرداخت به آیین‌های دینی

وی افزود: ناآگاهی در حوزه مسائل و آیین‌های دینی تنها مختص رسانه ملی نیست، بلکه برخی از چهر‌ه‌های برجسته و حتی علما نیز رفتارهای ناآگاهانه از خود بروز می‌دهند. برای مثال به اظهار نظر یکی از علما اشاره می‌کنم که گفته «عَلَم‌هایی که مردم در محرم حمل می‌کنند، آهن پاره هستند». این در حالی است که این علم‌ها به واسطه برخورداری از وجوه زیبایی‌شناسی، مروج عاشورا هستند. برای مثال هر یک از تیغه‌هایی که در علم استفاده می‌شود، نشانگر یک سرو است و سرو میانی در وسط علم، نماد امام حسین(ع) است که دو پر به عنوان تاج روی نوک آن قرار گرفته است. همچنین در علم، تابوت یا گل می‌بینیم و شکل کلی علم همانند سرو است. بر این اساس، چگونه می‌شود به این تمثیل زیبا عنوان آهن‌پاره را اطلاق کرد؟

فیاض در بخش دیگری از سخنانش متذکر شد: انسان برای اینکه دچار پوچ‌گرایی نشود، نیازمند موسیقی است. موسیقی حس ایجاد می‌کند و وقتی حس ایجاد شد، فکر هم شکل خواهد گرفت. حتی تأکید بر ویژگی فکری موسیقی در معنای یونانی آن نیز مشاهده می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه مخاطب موسیقی، نسل جوان است، گفت: اولین جایی که موسیقی وارد دین می‌شود، اذان است. اذان خود شکلی زیبا از موسیقی است و به همین جهت، وقتی می‌بینیم اسلام دعوت خود را با موسیقی و صدای خوش شروع می‌کند، حق داریم تصور رایج درباره منع موسیقی در دستورات اسلامی را درست ندانیم.

جنگ با موسیقی ادامه دارد

فیاض ادامه داد: متأسفم که در دهه‌های گذشته شاهد جنگ با موسیقی بوده‌ایم. این اتفاق هم‌اکنون نیز ادامه دارد، چون نگرش‌ها به این حوزه همان‌گونه که اشاره شد، آگاهانه نیست. نکته بعدی این است که در موسیقی شور وجود دارد، اما اگر این شور با شعور همراه شود، به همان موسیقی دست می‌یابیم که از آن به عنوان عاملی برای فکر کردن نام برده می‌شود.

این استاد دانشگاه اعلام کرد: یک افسوس بزرگ داشته و دارم و آن اینکه چرا نباید درباره عاشورا اپرا داشته باشیم؟ این حماسه ظرفیت بسیار بالایی برای تبدیل شدن به سمفونی‌های بزرگ دارد، اما متأسفانه به جای آن به دنبال برخی مداحانی هستیم که در این زمینه در سطح ابتدایی‌اند و صدا و سیما نیز متأسفانه دنباله‌رو همین رفتار ابتدایی شده‌ است.

وی اضافه کرد: یکی از دلایل بارز برای غیرعلمی خواندن تلویزیون این است که اذان‌ها در طول روز به یک شکل و فرم پخش می‌شود. این در حالی است که شکل اجرای اذان صبح با اذان عصرگاهی متفاوت است. از نگاه من عملکرد رسانه در جهت تبلیغ محرم نیست، بلکه در مسیر نابودی آن قدم برمی‌دارد. جدا از رسانه ملی، مدیران دیگر بخش‌ها نیز به گونه‌ای عمل می‌کنند که نتیجه آن خارج شدن دین از زندگی مردم است.

رابطه ادبیات و موسیقی

وی برای رشد موسیقی محرم به ارائه پیشنهادی پرداخت و گفت: استفاده از ادبیات بهترین مسیر برای اتکای موسیقی محرم است، اما بدون اتکا بر ادبیات غنی، آینده خوشی برای موسیقی عاشورایی نمی‌توان متصور شد. نمود بارز این اتفاق را در برخی هیئت‌های مذهبی مشاهده می‌کنیم که به جای ترویج فرهنگ عاشورایی، تبدیل به غذاخوری شده‌اند.

وی در انتهای سخنانش تأکید کرد: موسیقی اربعین امری جدا از موسیقی عاشورایی است، همانگونه که زیارت اربعین متفاوت از زیارت عاشورا است. با این حال، به دلیل فقدان ادبیات لازم، صدا و سیما موسیقی اربعین را همانند موسیقی عاشورا عرضه می‌کند؛ همان‌گونه که در پخش اذان‌ها مرتکب اشتباه می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ابراهیم فیاض موسیقی محرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۴۶۳۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت مهاجم استقلال برای همراهی تیمش مشخص شد

به گزارش همشهری آنلاین، آرمان رمضانی که به دلیل آسیب‌دیدگی از ناحیه مچ پا دیدار تیمش مقابل تراکتور را از دست داده بود این روزها در تمرین‌های استقلال بدون مشکل حضور دارد.

او مشکلی برای همراهی استقلال در دیدار با ذوب‌آهن ندارد و در صورت صلاحدید کادر فنی می‌تواند برای آبی‌پوشان به میدان برود.

کد خبر 849251 منبع: ایسنا برچسب‌ها ویژه ورزشی باشگاه استقلال

دیگر خبرها

  • با ۲۱ میلیون نفر بی سواد دمکراسی حاکم می شود؟
  • ترجمه «لویناس، مکتب فرانکفورت و روانکاوی» چاپ شد
  • رفع محرومیت با تفکر و روحیه جهادی امکان‌پذیر است
  • سرلشکرسلامی: رفع محرومیت تنها با تفکر و روحیه جهادی امکان‌پذیر است
  • وضعیت مهاجم استقلال برای همراهی تیمش مشخص شد
  • سوگ مردم استان یزد در محرم شهادت امام جعفر صادق (ع)+ فیلم
  • ببینید | ادبیات فارسی بر قله جهان
  • تفال به حافظ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ المنه لله که در میکده باز است....
  • حمله شدید پرسپولیس به سپاهان: تفکر داعشی
  • ادبیات فارسی بر قله جهان + فیلم