Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی اکبر لبافی روز سه شنبه در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی شهرستان بردسکن افزود: بندهایی که در نظام اداری کشور برای سرمایه گذاری قرار داده ایم گرفتاری‌هایی را برای سرمایه گذاری به وجود آورده و این قوانین و مقررات نوعی خودتحریمی را ایجاد و معضل بوروکراسی و کاعذ بازی را تشدید کرده است.

وی ادامه داد: بسیاری از قوانین کشور ما در زمینه سرمایه گذاری مربوط به سال‌های ۵۲ و قبل از آن است و این قوانین در حوزه بیمه، مالیات و امور بانکی با شرایط اقتصادی موجود همخوانی ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دبیر نهاد مردمی ستاد اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی گفت: برای رفع مشکلات پیش روی توسعه اقتصادی در استان اجرای طرح مثلث اقتصادی و بهره مندی از فعالیت معین های اقتصادی مطرح شد که براساس آن ارکان حاکمیت هر شهرستان در کنار هم قرار می گیرند تا از تمام ظرفیت‌های این ارکان برای سرمایه‎گذاری جدید و توسعه سرمایه‎گذاری استفاده شود.

لبافی افزود: در این مدل اقتصادی به سرمایه‎گذار اطمینان می دهیم که ارکان حاکمیت در کنارشان قرار دارند و موازی‎ کاری‎ها و اختلاف سلیقه‌ها و ابهامات موجود با کمک فعالان اقتصادی رفع می شود و معین‎های اقتصادی و دیگر اضلاع اقتصادی و فرهنگی شهرستان متولیانی هستند که برای توسعه هر شهرستان باید کمک کنند.

وی ادامه داد: هیچکدام از این معین‎ها به اجبار به عنوان معین اقتصادی انتخاب نشده اند و چنانچه هرکدام نتوانند ادامه کار دهند کنار می‎روند و معین‎های دیگری که در نوبت هستند کار را ادامه می‎دهند تا سرانه درآمدی مردم بهتر و بیکاری برچیده شود.

دبیر نهاد مردمی ستاد اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی گفت: در گام نخست طرح مثلث توسعه اقتصادی بر روی دو هزار و ۱۰۰ روستا مطالعه صورت گرفت و طرح کسب و کار تهیه شد از این رو این روستاها دیگر نیازی به سند آمایش ندارند.

لبافی افزود: تمامی ۱۰۰ معین اقتصادی به شبکه مکاتبات دولت متصل می شوند و تاکنون ۲۰ معین متصل شده اند و خواهند توانست با تمامی دستگاه‌های اداری کشور مکاتبه کنند.

وی با اشاره به راه اندازی سامانه ثبت اطلاعات گفت: این سایت، یک ویترین کنترل مردمی است چون آنها باید از اقدامات ما مطلع باشند لذا همه مردم به این سامانه دسترسی یابند و بتوانند سرمایه گذاری ها، شاخص های اقتصادی و تعداد افراد شاغل را رصد کنند چون مشارکت مردم در این سرمایه گذاری بسیار حائز اهمیت است،

مرکز شهرستان ۷۶ هزار نفری بردسکن در فاصله ۲۷۳ کیلومتری جنوب غرب مشهد واقع است.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: خراسان رضوی توسعه پایدار بردسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۴۸۳۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر جاده‌ای به خراسان رضوی ۱۷ درصد افزایش یافت

          به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی؛ معاون فنی و نظارت بر راههای روستایی و فرعی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان رضوی گفت: بر طبق سامانه های تردد شمار خراسان رضوی، بیشترین میزان ورود و خروج خودروها در روز پنجم فروردین‌ماه ثبت شده و بزرگراه مشهد- چناران نیز در این مدت بیشترین متوسط تردد روزانه به میزان ۵۲ هزار و ۶۲۴ تردد را به خود اختصاص داده است.    کاظم قلاسی روز پنجشنبه افزود: در این مدت بر اساس اطلاعات پلاکهای ثبت شده خودروهای تردد یافته در جاده های خراسان رضوی، ۱۲ درصد از این پلاکها مربوط به تهران، چهار درصد اصفهان و سه درصد نیز مربوط به استان خراسان شمالی بوده است.   معاون فنی و نظارت بر راههای روستایی و فرعی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی ادامه داد: بیشترین وسایل نقلیه غیر بومی بر اساس پلاک خوانده شده توسط سامانه پلاک خوان در بازه فروردین ماه، در روزهای سوم و چهارم این ماه معادل ۳۲ درصد کل وسایل نقلیه مشاهده شده است.   قلاسی گفت: در بازه زمانی یاد شده، ۲۵ درصد از کل ماندگاری خودروها در استان خراسان رضوی بین (۱ تا ۳ روز) و ۲۹ درصد ماندگاری خودروها در استان بین (۳ تا ۷ روز) و ۱۴ درصد هم بیش از یک هفته در استان حضور داشته‌اند.   وی افزود: بیشترین مقاصد سفر هم استانی ها در فروردین ماه به ترتیب، استان خراسان شمالی و تهران با ۱۱ درصد، خراسان جنوبی و مازندران با ۹ درصد و سمنان با ۸ درصد گزارش شده است.   معاون فنی و نظارت بر راههای روستایی و فرعی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی گفت: سه درصد از مجموع ترددها در بزرگراه تربت حیدریه-باغچه و سه و ۲ دهم درصد از مجموع ترددها در بزرگراه نیشابور- باغچه در فروردین ماه تخلف سرعت داشته اند که مطابق اطلاعات دوربین های ثبت تخلف سرعت این ۲ محور رکورد دار تخلفات یاد شده در استان شده اند.   خراسان رضوی با داشتن ۲۰ هزار و ۶۱۵ کیلومتر راه اصلی، فرعی و روستایی جایگاه دوم کشور را از نظر طول راه ها به خود اختصاص داده است.

دیگر خبرها

  • کارخانه سیمان سفید در شهرستان دیرابجاد می شود
  • سفر جاده‌ای به خراسان رضوی ۱۷ درصد افزایش یافت
  • تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان
  • مهیا بودن شرایط سرمایه گذاری در خوشاب
  • بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی اشتغال ۷۰۰ نفر را فراهم کردند
  • نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند
  • توسعه میادین نفت و گاز به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد
  • ۱۰۰ هزار تن کالا از خراسان رضوی به پاکستان صادر شد
  • حضور تولید کنندگان بوشهری در نمایشگاه ایران اکسپو
  • ظرفیت‌های اقتصادی استان بوشهر معرفی می‌شود