Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران با بیان اینکه به زودی آسفالت سرد به تهران می‌آید، گفت: مردم می‌توانند از آسفالت سرد در بهبود وضعیت محلات بدون اعمال مهندسی خاص استفاده کنند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ افشین حبیب‌زاده، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران، با اعلام این خبر گفت: در حال انجام بررسی‌هایی در رابطه با نوعی آسفالت سرد هستیم که این آسفالت‌ها در کیسه‌های 20 الی 30 کیلویی طبقه بندی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو شورای شهر تهران افزود: اگر در رابطه با ساخت آسفالت سرد به نتیجه برسیم، می‌توانیم در گزارشات مردمی برای رفو بخش‌های کوچک و اصلاح با سرعت زیاد کار کنیم و همچنین از مردم کمک بگیریم.

حبیب‌زاده در رابطه با جزئیات مشارکت مردمی در ریختن آسفالت سرد، عنوان کرد: کیسه‌های آسفالت را در اختیار مردم قرار بدهیم تا در محل مورد نظر بریزند و از آن استفاده کنند چراکه نیاز به ابزار خاصی ندارد.

عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با بیان اینکه آسفالت سرد نوعی آسفالت است که در کشورهای مختلف در بسته‌بندی‌های کوچک تولید می‌شود، گفت: حمل آسفالت سرد آسان است و تنها لازم است در گودال‌های کوچک سطح  محلات ریخته شود و با یک وسیله معمولی روی آن بکوبند بدین ترتیب مشکل چاله‌های محلات بر طرف خواهد شد.

او اضافه کرد: ریختن آسفالت سرد در معابر نیاز به مهندسی خاصی ندارد و افراد معمولی هم می‌توانند از آن استفاده کنند. این فناوری ، مشکلات کوچک محله را می‌تواند رفع کند.

حبیب‌زاده در توضیح این نکته که در حال حاضر این آسفالت در کشور تولید می‌شود یا خیر، تصریح کرد: این آسفالت در حال حاضر تحت لیسانس کارخانجات خارجی تولید می‌شود و امکان تولیدش در کشورمان وجود دارد.

عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سوال که چه زمانی این آسفالت‌ها به پایتخت می‌آید؟ گفت: کار مطالعاتی‌اش انجام شده و در حال مذاکره با کارخانه تولید کننده هستیم.

به گفته رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران هزینه‌های این فناوری  قابل قبول است.

بیشتر بخوانید: احتمال سرریز سدها وجود دارد!/ اگر به احتمالات فکر کنیم نمی‌توانیم پاسخی بدهیم سفر به عروس دریاچه های ایران/ از این دریاچه هیچ‌کس زنده بیرون نیامده است

خبرنگار: سیمین برادران

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: شورای اسلامی شهر تهران خبرگزاری برنا رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران آسفالت سرد چاله های تهران افشین حبیب زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۰۵۹۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نبود کارخانه نوین باعث بی کیفیتی‌ آسفالت بجنورد می‌شود

نائب رئیس شورای اسلامی شهر بجنورد گفت: نبود کارخانه نوین و پیشرفته آسفالت از مهم‌ترین موانع بر سر راه توسعه ‌جاده‌های شهری در بجنورد است که باعث پایین آمدن کیفیت آسفالت می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌شمالی، علی اربابی امروز _دوشنبه‌دهم‌اردیبهشت_ در نشست خبری اظهار کرد: در ابتدای شروع به کار دوره فعلی شورا، ۷۰ هزار متر مربع از فضای بجنورد آسفالت بود که این آمار پس از یکسال و در ۱۴۰۱ به ۱۸۰ هزار مترمربع رسید.

وی افزود: سال ۱۴۰۲ میزان آسفالت بجنورد به ۲۳۱ هزار متر مربع رسید که برآورد می‌شود این مقدار در سال جدید به ۳۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار مترمربع برسد.

نایب رئیس شورای اسلامی بجنورد خاطرنشان کرد: نبود کارخانه نوین و پیشرفته آسفالت از مهم‌ترین موانع بر سر توسعه جاده‌های شهری در بجنورد است که باعث پایین آمدن کیفیت آسفالت می‌شود.

اربابی تصریح کرد: نبود تقاطع همسطح در میدان‌خرمشهر بجنورد بعنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌های شهر است که در گام اول نصب چراغ قرمز انجام شد، اما پاسخگوی نیازهای میدان نیست و برای سال جاری به منظور ایجاد تقاطع هم‌سطح در آن بودجه در نظر گرفته شده‌است.

وی اضافه کرد: ایجاد پارکینگ طبقاتی در بجنورد نیز بعنوان یکی از مهم‌ترین برنامه‌های حوزه مدیریت شهری در نظر گرفته‌می‌شود.

یوسف مغروری، رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر بجنورد تاکید کرد: در سال ۱۴۰۲ بودجه شورای شهر ۸۹۴ میلیارد تومان بود که در سال جاری به هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسید.

وی گفت: بر اساس احصای شرایط بجنورد به منظور به حد نرمال رساندن حوزه‌های مختلف شهری، سه هزار میلیارد تومان اعتبار برای شورای شهر نیاز بود که به نتیجه نرسید.

رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر بجنورد افزود: شورای شهر بجنورد پنج کارگروه درآمدی را در راستای تحقق و تخصیص بودجه سال ۱۴۰۳ تشکیل داده است.

کد خبر 749121

دیگر خبرها

  • نبود کارخانه نوین باعث بی کیفیتی‌ آسفالت بجنورد می‌شود
  • مولدسازی دارایی‌ها سیاستی کارآمد برای حل مشکلات محلات کم‌برخوردار ارومیه
  • ۱۰۴۰ نوجوان دهه‌هشتادی کار خود را در محلات رفسنجان آغاز کردند
  • اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان برای آسفالت خیابان‌های کرمان
  • رویکرد ما همگانی کردن ورزش در سطح محلات است
  • تهران فقیرترین شهر به لحاظ بهداشتی در بین شهرهای کشور است
  • عزم ملی برای حل مشکلات پایتخت شکل بگیرد/ضرورت استفاده از ظرفیت معتمدین محلات در سایر کلانشهرها
  • لزوم جریان یافتن مردم سالاری دینی در محلات
  • احداث آسفالت بازیافتی تا پایان سال/تولید ۱.۵ میلیون تن آسفالت برای ۱۴۰۳
  • موج حمایتها از طرح نور | ۳۲ دستگاه متولی حجاب، از فراجا دفاع کنند