Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش خبرنگار ایلنا، بانک جهانی در جدید‌ترین گزارش خود رتبه ایران در زمینه سهولت کسب و کار را ۱۲۷ اعلام کرده است. بر این اساس وضعیت ایران از نظر سهولت کسب و کار نسبت به سال گذشته یک رتبه بهبود یافته است. امتیازی که بانک جهانی به ایران داده ۵۸.۵ از ۱۰۰ است، حال آنکه امتیاز ایران در گزارش قبلی ۵۶.۹۸ بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شروع کسب و کار، اخذ مجوز ساخت، دسترسی به برق، ثبت مالکیت، اخذ اعتبارات، حمایت از سهامداران خرد، سهولت پرداخت مالیات، تجارت فرامرزی، سهولت اجرای قراردادها، ورشکستگی و پرداخت بدهی اصلی‌ترین متغیر‌هایی است که بر اساس آن شاخص سهولت کسب و کار یک کشور تعیین می‌شود. این شاخص، شاخص مهمی به شمار می‌رود و هرچه محیط و فضای کسب و کار در کشورها شفاف‌تر و رقابتی‌تر باشد به افزایش سلامت اقتصاد کشورها و اتخاذ سیاست‌های مناسب برای آن کشور کمک می‌‌کند.

بر اساس گزارش جدید بانک جهانی نیوزلند، سنگاپور، هنگ کنگ، دانمارک، کره جنوبی، آمریکا، گرجستان، انگلیس، نروژ و سوئد به ترتیب در رده‌های اول تا دهم سهولت کسب و کار قرار دارند و از میان ۱۹۰ کشوری که شاخص سهولت کسب و کار آنها ارزیابی شده، سومالی، اریتره و ونزوئلا در رده‌های آخر قرار گرفته‌اند. هر چند بهبود رتبه ایران در این زمینه می‌تواند اینطور تجزیه و تحلیل شود که از این نظر وضعیت کشور‌مان بهبود یافته، اما در درجه اول باید توجه داشت که شاخص سهولت کسب و کار شاخصی نسبی است و می‌تواند دلیل بهتر شدن رتبه ایران، بدتر شدن وضعیت دیگر کشور‌ها باشد. از طرف دیگر جایگاه ۱۲۷ از میان ۱۹۰ کشور، جایگاه مناسبی نیست و نشان می‌دهد وضعیت کشور ما در این زمینه ابدا مناسب نیست.

مانع‌تراشی بر سر کسب و کار

شروع کسب و کار متغیر مهمی است که بر اساس آن شاخص سهولت کسب و کار ارزیابی می‌شود. سال‌هاست که کارشناسان، نمایندگان مجلس، کارآفرینان و مسئولان اذعان می‌کنند که در ایران برای راه‌اندازی یک کار تازه دست‌انداز‌های زیادی سر راه افراد قرار می‌گیرد. این مشکلات باعث می‌شود بسیاری عطای کارآفرینی را به لقایش ببخشند و در صورتی که سرمایه لازم داشته باشند برای شروع کسب و کار جایی دیگر را در نظر بگیرند و در کشوری دیگر فعالیت کنند.

گزارش‌ها نشان می‌دهد در یکی دو سال اخیر کارگران بیشتری برای کار کردن به کشور‌های همسایه از جمله عراق مهاجرت کرده‌اند. فرض بر این است که آنها آنجا فرصت شغلی به دست می‌آورند و حقوقی بیش از آنچه در داخل دریافت می‌کنند، می‌گیرند

گشواد منشی‌زاده (کارشناس روابط کار) با تایید اینکه شاخص سهولت کسب و کار در ایران وضعیت مناسبی ندارد به ایلنا می‌گوید: بانک جهانی بر اساس متغیر‌های معینی شاخص کسب و کار را تعیین می‌کند. در ارتباط با اینکه وضعیت ایران در این زمینه نسبت به سال قبل اندکی بهتر شده باید ملاحظاتی را در نظر گرفت.

او ادامه می‌دهد: در موارد زیادی در ایران کار‌ها به گونه‌ای پیش می‌رود که ظاهر ماجرا درست می‌شود، اما مشکلات بنیادین باقی می‌مانند. برای مثال در زمینه شاخص کسب و کار متغیر‌های مشخصی وجود دارد. در مواردی جای اینکه واقعا بر اساس مشکلات موجود محیط کسب و کار را بهبود ببخشند، شاهد این هستیم که با اقدامات صوری جوری جلوه می‌دهند که متغیر‌های مورد ارزیابی بهتر به نظر برسند. این کار اشتباه است و شبیه این است که جای جارو کردن، آشغال‌ها را زیر فرش پنهان کنیم.

این کارشناس روابط کار با اشاره به رتبه ایران در زمینه شاخص کسب و کار، عنوان می‌کند: گذشته از موردی که به آن اشاره شد باید این واقعیت را در نظر گرفت که ایران از میان ۱۹۰ کشور رتبه ۱۲۷ را در زمینه سهولت کسب و کار دارد که به وضوح وخیم بودن وضعیت کشور ما در این زمینه را نشان می‌دهد.

او تصریح می‌کند: همه می‌دانیم که چه مشکلاتی بر سر راه کارآفرینی وجود دارد. در ایران وقتی می‌خواهیم یک بقالی راه بیندازیم از چند جا باید مجوز بگیریم و در ادامه هم باید مدام تاییدیه دریافت کنیم؛ اتفاقی که بر اثر بوروکراسی اداری زائد در ایران رخ می‌دهد و هزینه‌ها را نیز بالا می‌برد.

منشی زاده در جواب این سوال که آیا می‌توان بهبود یک رتبه‌ای ایران در زمینه سهولت کسب و کار را آغاز یک حرکت تدریجی برای کیفیت بخشی به محیط کسب و کار دانست، می‌گوید: من چنین برداشتی ندارم. در واقع روند‌ها روز به روز بدتر می‌شود، چرا که ما در ایران در مقابل اصلاحات ساختاری مقاومت داریم.

رویای بازگشت مهاجران

مهاجرت نیروی کار و سرمایه به خارج از کشور موضوعی مهم در سال‌های اخیر بوده است. در یکی دو سال اخیر فرار سرمایه و مهاجرت کارجویان از ایران شدت یافته، آنچنان که شاهد انجام اظهار نظرات متعدد درباره رفتن کارگران ایرانی به کشور‌ها همسایه برای یافتن کار هستیم.

ششم مهر امسال محمد اکبرنیا (مدیرکل هدایت نیروی کار و کاریابی‌های وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی) با اشاره به اینکه اخیرا اعزام نیروی کار به عراق بیشتر شده است، گفت: هم اکنون کاریابی‌ها در زمینه اعزام نیرو به عراق فعالیت می‌کنند، اما این اعزام‌ها هدفمند نیست و ارتباط افراد با مرزنشینان به صورت خودجوش است و با توجه به هزینه بالای اقامت در این کشور اعزام‌ها به صورت قانونی و رسمی نیست و افراد به واسطه ویزای توریستی وارد عراق می‌شوند و شروع به‌کار می‌کنند.

او عنوان کرد: در شرایط موجود نه تنها باید اعزام نیروی کار را ساماندهی کنیم بلکه باید زمینه بازگشت آنها به کشور را تسهیل کنیم.

بازگرداندن نیروی کار مهاجر و مهم‌تر از آن سرمایه‌های فراری از کشور در سال‌های اخیر به عنوان یک کارویژه در دستور کار دولت بوده است. با وجود این، موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است. کارشناسان دلیل این را که سرمایه و نیروی کار از ایران می‌رود و برنمی‌گردد، محیط نامناسب کسب و کار در ایران می‌دانند.

منشی‌زاده در جواب این سوال که آیا بهبود رتبه ایران در شاخص سهولت کسب و کار می‌تواند تسهیل‌کننده بازگشت مهاجران باشد، می‌گوید: واقعیت این است که باید شاخص‌های اقتصادی در ایران بهبود چشمگیری پیدا کنند تا نیروی کار تمایل نداشته باشند به خارج بروند و از طرف دیگر، مهاجرانی که در جست‌و‌جوی کار به دیگر کشور‌ها رفته‌اند به کشور بازگردند.

او ادامه می‌دهد: گزارش‌ها نشان می‌دهد در یکی دو سال اخیر کارگران بیشتری برای کار کردن به کشور‌های همسایه از جمله عراق مهاجرت کرده‌اند. فرض بر این است که آنجا آنها فرصت شغلی به دست می‌آورند و حقوقی بیش از آنچه در داخل دریافت می‌کنند، می‌گیرند.

این کارشناس روابط کار می‌گوید: حداقل دو عامل اصلی برای مهاجرت نیروی کار ایرانی به کشور‌های دیگر وجود دارد. نرخ بالای بیکاری در کشور باعث می‌شود افرادی نتوانند کار پیدا کنند، حال آنکه در کشور‌های همسایه به هر دلیل فرصت بهتری برای یافتن شغل دارند. دلیل مهم دیگر کم ارزش شدن پول ملی در مقابل پول دیگر کشور‌هاست. یک کارگر ایرانی ممکن است به همان میزانی که در کشور کار می‌کند در خارج از کشور کار کند، اما مزدی که دریافت می‌کند به دلیل تفاوت ارزش پول بیشتر از مزدی است که در داخل می‌گیرد.

بانک جهانی در جدید‌ترین گزارش خود رتبه ایران در زمینه سهولت کسب و کار را ۱۲۷ اعلام کرده است. بر این اساس وضعیت ایران از نظر سهولت کسب و کار نسبت به سال گذشته یک رتبه بهبود یافته است. امتیازی که بانک جهانی به ایران داده ۵۸.۵ از ۱۰۰ است، حال آنکه امتیاز ایران در گزارش قبلی ۵۶.۹۸ بود

او ادامه می‌دهد: حقوق پرداختی در ایران در بسیاری موارد جوابگوی نیاز‌های افراد نیست، به همین علت کارگران به مزد بیشتر ناشی از تفاوت ارزش پول دل خوش می‌کنند و به خارج می‌روند. اینکه با بهبود یک رتبه‌ای شاخص سهولت کسب و کار انتظار داشته باشیم کارگران مهاجر برگردند یا حتی روند مهاجرت کاری به خارج تغییر کند، اشتباه است. باید شاخص‌های مهم اقتصادی بهبود یابند تا کار کردن در ایران ممکن شده و به صرفه باشد.

از اقدامات اساسی تا کار‌های ضربتی

ایجاد اشتغال یکی از سیاست‌هایی است که دولت دنبال می‌کند و به این منظور طرح‌های مختلفی به اجرا درمی‌آورد. گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد با اجرای طرح‌هایی مانند وام اشتغال روستاییان و عشایر، وام مشاغل خانگی و ... فرصت‌های شغلی متعددی به وجود آمده است. با این همه برخی کارشناسان بر این نظرند که جای پول خرج کردن در این زمینه که عمدتا به صورت اعطای تسهیلات است می‌توان اقدامات زیرساختی و اصلاحی صورت داد. بهبود فضای کسب و کار اقدامی است که تاثیر آن در همه جای جهان ثابت شده است. بهبود فضای کسب و کار لزوما طرحی با خرج کردن پول نیست، بلکه در بسیاری موارد می‌توان با انجام اقدامات ساختاری شرایط را برای بهتر شدن فضای کسب و کار فراهم کرد. شفاف‌سازی در اعطای مجوز‌ها، قوانین مالیاتی شفاف و حمایت‌گر، کاهش بوروکراسی اداری و حذف مجوز‌های زائد و مهم‌تر از همه ایجاد امنیت برای سرمایه‌گذاری مواردی هستند که می‌توانند افراد را تشویق به کار آفرینی کنند. این اقدامات هم وضعیت کسب و کار را رونق می‌دهد و هم باعث می‌شود دیگر شاخص‌های کلان اقتصادی مانند تولید ناخالص ملی و داخلی بهبود یابند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: بیکاری کسب و کار کارگران مهاجر بانک جهانی محیط کسب و کار بوروکراسی شاخص سهولت کسب و کار مهاجرت نیروی کار سهولت کسب و کار محیط نامناسب کسب و کار مهاجرت کارگران ایرانی بازگشت نیروی کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۴۷۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سیداحمد فاضل‌زاده رئیس مؤسسه ISC گفت: پایگاه رتبه بندی تایمز یکی از نظام‌های رتبه‌بندی معتبر در سطح بین المللی است که در سال ۲۰۱۳ میلادی برای اولین بار رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی را در کنار رتبه بندی‌های بین المللی خود انجام داد.

وی افزود: در گزارش اخیر رتبه بندی دانشگاه ­های آسیایی سال ۲۰۲۴ از ایران تعداد ۷۳ دانشگاه حضور داشته اند که ۴ دانشگاه کشور در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار گرفته اند. رتبه بندی آسیایی تایمز در سال ۲۰۲۴، تعداد ۷۳۹ دانشگاه را از ۳۱ کشور در بردارد. همانند سال‌های گذشته، کشور ژاپن با ۱۱۹ دانشگاه بیشترین تعداد دانشگاه را در این رتبه بندی دارد و هند با ۹۱ موسسه در رتبه بعدی قرار دارد. رتبه‌های اول تا دهم در جدول ۱ قابل مشاهده است.

 

رئیس موسسه ISC گفت: سهم ایران از نظر تعداد دانشگاه‌های رتبه بندی تایمز آسیایی ۲۰۲۴، ۷۳ دانشگاه است که در حدود ۱۰ درصد دانشگاه‌های این رتبه بندی را شامل می‌شود که در جدول ۲ قابل مشاهده است.

جدول ۲: تعداد دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی تایمز آسیا در سال‌های مختلف

 

فاضل زاده افزود: در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴، تعداد ۷۳ دانشگاه از ایران حضور دارند. دانشگاه‌های صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران، تهران و صنعتی شیراز به ترتیب رتبه اول تا پنجم ایران را کسب کردند. نتایج دانشگاه‌های ایران در جدول ۳ قابل مشاهده است.

جدول ۳: جایگاه دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی تایمز کشور‌های آسیایی سال ۲۰۲۴

 

عملکرد دانشگاه‌های کشور‌های اسلامی قاره آسیا در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

رئیس موسسه ISC گفت: از میان کشور‌های اسلامی قاره آسیا، در مجموع ۳۰۶ دانشگاه از ۱۷ کشور اسلامی در رتبه بندی ۲۰۲۴ حضور دارند این در حالی است که در رتبه بندی ۲۰۲۳ این تعداد ۲۵۳ دانشگاه بوده است. از لحاظ تعداد حضور دانشگاه، کشور ترکیه و ایران به ترتیب با ۷۵ و ۷۳ دانشگاه، بیشترین حضور را داشته اند.

 

دانشگاه‌های کشور‌های اسلامی با رتبه ۱۰۰ و کمتر، در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴ در جدول ۴ قابل مشاهده است.

جدول ۴: دانشگاه‌های برتر کشور‌های اسلامی در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

 

 روش شناسی رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

فاضل زاده گفت: روش شناسی رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴ مانند رتبه بندی جهانی تایمز، به طور قابل توجهی تغییر کرده است. تعداد شاخص‌های مورد استفاده از ۱۳ به ۱۸ شاخص رسیده است با این حال مانند روش­شناسی پیشین، شاخص­های عملکردی در ۵ معیار کلی قرار دارند: آموزش، پژوهش، کیفیت پژوهش، چشم انداز بین المللی و صنعت. جدول ۵ شاخص‌های مورد استفاده در هر معیار را نشان می­ دهد.

وی افزود: روش شناسی این رتبه بندی همانند روش شناسی رتبه بندی جهانی تایمز است با این تفاوت که در رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی این شاخص‌ها جهت رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی مجددا تنظیم و وزن دهی می‌شوند.

جدول ۵. معیار‌ها و شاخص ­های رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

دیگر خبرها

  • اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم
  • سکوی «تامین و تولید» راه‌اندازی می‌شود/ تبیین ظرفیت‌های ایران
  • سرمایه‌گذاری خارجی ۱۰.۷ میلیون دلاری در خراسان شمالی
  • پیشگامی ایران در زمینه دانش تالاسمی
  • افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴
  • رتبه اول استان یزد در زمینه رشد بارندگی
  • رتبه اول کشوری در زمینه انجام تکالیف قانونی صدور مجوز
  • ظرفیت صادرات دارو و تجهیزات به ۲۰ کشور آفریقایی
  • کسب رتبه دو کشوری در شاخص بی دردی زایمان طبیعی
  • البرز رتبه دوم کشوری در شاخص‌های بی دردی زایمان طبیعی را کسب کرد