Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-01@12:21:17 GMT

چرا وزارت ارشاد از صنعت چاپ دل نمی‌کند؟

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۵۰۷۹۸

چرا وزارت ارشاد از صنعت چاپ دل نمی‌کند؟

نوعی چسبندگی سازمانی در اداره کل چاپ و نشر وزارت ارشاد وجود دارد که علی‌رغم تصریحات قانونی و زحمات چندین ساله کارشناسی، برای سوق دادن صنعت چاپ کشور به مسیر منطقی و صحیح، کماکان بر باورهای غلط و انحصارطلبانه‌ خویش اصرار دارد. ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۰ فرهنگی ادبیات و نشر نظرات - اخبار فرهنگی -

خبرگزاری تسنیم،‌ جلال ذکایی:

چندی پیش متن دستورالعمل صدور مجوز تأسیس و نظارت بر چاپخانه‌ها و واحدهای وابسته ازسوی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، به چاپخانه‌داران سراسر کشور ابلاغ شد که متأسفانه دارای اشکالات فراوان، و اجرای آن چاپخانه‌داران کشور را دچار سردرگمی و نگرانی‌های مضاعف خواهد نمود، لذا نکاتی در نقد دستورالعمل مزبور بنظر می‌رسد که ذیلاً به‌عرض می‌رساند:

          1- همانگونه که دست‌اندرکاران صنعت چاپ مطلع‌اند طی چند سال گذشته مکاتبات متعددی میان وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت رد و بدل شد که خروجی آن تقدیم لایحه: اصلاح بند 16 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این لایحه صراحتاً عبارت "چاپخانه‌ها و موسسات تکثیر و موسسات وابسته به صنعت چاپ" از متن قانون مزبور حذف و همچنین "صدور اجازه تأسیس، انحلال و نظارت صنفی و صنعتی بر چاپخانه‌ها و موسسات مزبور به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار می‌شود.

همانطور که ملاحظه می‌شود، روح حاکم بر لایحه مزبور تفکیک حوزه نظارت صنعتی، صنفی از فرهنگی، محتوایی است. اما با کمال تعجب مشاهده می‌شود که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از گذشت ماه‌ها تلاش، ممارست و بحث‌های کارشناسی، کماکان بر نظریه‌ای غلط پافشاری نموده و با صدور دستورالعملی مملو از اغلاط فاحش، اجازه تأسیس چاپخانه‌ها را در انحصار خود قرار می‌دهد.

شاید گفته شود، منظور از پروانه تأسیس همان پروانه بهره‌برداری است، اما کیست که نداند بار حقوقی مترتب بر پروانه تأسیس با پروانه بهره‌برداری یکی نیست و اساساً بر پایۀ لایحۀ پیشنهادی دولت قرار بود پروانه تأسیس چاپخانه‌ها و واحدهای وابسته توسط وزارت صنعت و پروانه بهره‌برداری (یا نظارت) توسط وزارت ارشاد صادر شود.

2- باتوجه به برداشت غلط از قانون، در بخش تعاریف نیز به کرات مشاهده می‌شود که در بندهای 10-1 تا 13-1 انواع چاپخانه تعریف و حوزه عملکردی آنان نیز تشریح می‌شود، حال آنکه می‌شد در یک عبارت کوتاه چاپخانه‌ها و واحدهای وابسته را درقالب "کلیه واحدهای چاپی که دارای مجوز تاسیس از وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتحادیه‌های صنفی هستند" خلاصه کرد.

3- در بند "هـ" و "و" ماده 1-2 این دستورالعمل، دارا بودن صلاحیت عمومی و فنی و همچنین حداقل مدرک تحصیلی آورده شده که معلوم نیست، این موارد چه ارتباطی با نظارت محتوایی آثار چاپی دارند؛ مگر اینکه وزارت ارشاد بخواهد به غلط سیطره خود بر چاپخانه‌ها را گسترش دهد.

4- در بند 4 این دستورالعمل، مجدداً روند غلط و غیرکارشناسی صدور موافقت‌نامه و پروانه تأسیس مورد تاکید قرار می‌گیرد و جالب‌تر اینکه رسته‌های چاپ نیز به تفکیک ذکر می‌شوند. حال سؤال اینجاست که اگر چنانچه قرار بر نظارت محتوایی توسط وزارت ارشاد باشد، دیگر چه فرقی می‌کند اثر چاپی توسط دستگاه افست چاپ شده باشد یا روتوگراور؟

5- در بندهای دیگر این دستورالعمل، متأسفانه مجدداً شاهد تخطی‌های فاحش از لایحۀ پیشنهادی دولت هستیم که در اقدامی کاملاً غیرقانونی چاپخانه‌داران را وادار می‌نماید تا نسبت به اخذ تائیدیه نصب و استقرار دستگاه و اخذ تأییدیه‌های اداره کار و بهداشت اقدام نمایند. آیا به راستی نظارت محتوایی بر آثار چاپی ارتباطی با اداره کار و بهداشت دارد؟

6- در بند 5 نیز جزء شگفتی‌های این دستورالعمل است، حداقل امکانات، تجهیزات و مکان برای راه‌اندازی چاپخانه در نظر گرفته شده و باز هم این سؤال پیش می‌آید که آیا نظارت محتوایی بر اثری چاپی که در فضای 50 متری چاپ شده با اثری که در مکان 5000 متری چاپ شده باشد متفاوت است؟

7- تأسیس دفتر بازاریابی نیز که در بند ج ماده 5-5 دستورالعمل اشاره شده دارای شبهاتی است که ازجمله‌ی آنها می‌توان به تعارض فعالیت با کانون‌های تبلیغاتی دارای مجوز از وزارت ارشاد اشاره کرد. در حالی که کانون‌های تبلیغاتی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز رسمی فعالیت داشته و سال‌هاست که نسبت به جذب سفارشات چاپی اقدام می‌نمایند، صدور مجوز دفتر بازاریابی و قبول سفارش چاپی چه معنا و مفهومی دارد؟

آیا بهتر نیست وزارت ارشاد علاقمندان به دریافت مجوز دفتر بازاریابی را به مسیر اصلی خود، یعنی دریافت مجوز کانون تبلیغاتی سوق دهد؟

8- بندهای 7-5 تا 10-5  این دستورالعمل تخلفی دیگر به حساب می‌آید؛ چنانکه قرار بود براساس تفاهم به عمل آمده میان وزارتخانه‌های ارشاد و صنعت، کلیه اقدامات و فعالیت‌های صنعتی و صنفی به وزارت صنعت سپرده شود، حال با کمال تأسف وزارت ارشاد هنوز خود را در نقل و انتقال دستگاه‌ها ذی مدخل می‌داند و گویا قصد ندارد از این رویۀ غلط و غیرکارشناسی دست بردارد.

9- نکته حائز اهمیت در تدوین این دستورالعمل عدم توجه به قوانین بالادستی است . بر اساس منطق حقوقی حاکم بر تدوین قوانین، می بایستی ابتدا متن " بند 16 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی" در مجلس شورای اسلامی تصویب و  سپس همانگونه که در متن لایحه پیشنهادی در نظر گرفته شده، آیین‌نامه مربوطه در دولت تدوین و نهایتاً دستورالعمل‌های مرتبط تنظیم و ابلاغ شود. حال دلیل این تعجیل در تدوین و ابلاغ دستورالعملی مملو از خطاها و اشتباهات فاحش چیست؟

نگرانی‌های انتقال صنعت چاپ به وزارت صنعت؛‌ تغییرات شکلی خواهد بود یا ریشه‌ای؟

آنچه از مفاد دستورالعمل ابلاغی ازسوی وزیر ارشاد پیداست، نوعی چسبندگی سازمانی در اداره کل چاپ و نشر وزارت ارشاد وجود دارد که علی‌رغم تصریحات قانونی و زحمات چندین سالۀ کارشناسی، برای سوق دادن صنعت چاپ کشور به مسیر منطقی و صحیح، کماکان بر باورهای غلط و انحصارطلبانه‌ی خویش اصرار دارد و حاضر به تمکین به قانون نبوده و متأسفانه به دلیل نبود نگاه تخصصی و کارشناسی نسبت به صنعت چاپ در رده‌های بالایی وزارت ارشاد، دستورالعمل‌هایی اینچنینی صادر و فارغ از تبعات منفی آن برای صنعت چاپ کشور ابلاغ می‌شود.

ای کاش تنظیم‌کنندگان پیش‌نویس دستورالعمل صدور مجوز تاسیس و نظارت بر چاپخانه‌ها بجای کشف چرخ، نیم نگاهی به دستورالعمل‌های موجود در حوزۀ صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و نظایر آن می‌انداختند تا بتوانند با درایت بیشتری عمل نموده و نسخه‌ای واقعی برای صنعت چاپ بپیچند.

انتهای پیام/

R1013198/P/S4,35/CT4 واژه های کاربردی مرتبط صنعت چاپ

منبع: تسنیم

کلیدواژه: صنعت چاپ صنعت چاپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۵۰۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزیدگان هشتمین جشنواره طنز پهلو در فومن تجلیل شدند

اختتامیه هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه (طنزپهلو) یادمان کیومرث صابری فومنی(گل آقا) در شهر فومن برگزار و از برگزیدگان این جشنواره تجلیل شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، اختتامیه هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه (طنزپهلو) یادمان کیومرث صابری فومنی (گل آقا) سه شنبه یازدهم_ اردیبهشت‌ماه با حضور فرشاد مهدی‌پور، معاون امور رسانه و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسدالله عباسی استاندار گیلان، جمعی از مسئولان، طنزپردازان و هنردوستان و اقشار مختلف مردم در مجتمع فرهنگی هنری حضرت سیدالشهدا (ع) شهر فومن برگزار و از برگزیدگان این جشنواره تجلیل شد.

فرشاد مهدی‌پور، معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد در این جشنواره با گرامیداشت یاد مرحوم کیومرث صابری (گل آقا) اظهار کرد: جشنواره طنزپهلو خلاء‌های معرفی استاد صابری فومنی را تا حدود پر کرد و این روند باید تداوم داشته باشد.

وی افزود: طنز گل آقا در سه دهه گذشته نقش جهت دهی را ایفا کرد و محتوای علمی و کارشناسی در قالب طنز در گل آقا مشهود بود.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با بیان اینکه مردم به طنز اقبال گسترده و عمیق نشان می‌دهند، خاطرنشان کرد: در حوزه طنز با چالش‌ها و کم و کاستی‌های فراوانی مواجه‌ایم که این مهم باید به مرور زمان اصلاح شود.

وی با تاکید بر تقویت محتوای آموزشی طنز و طنزپردازی تصریح کرد: حوزه طنز و طنزپردازی با توجه به ظرفیت‌هایی که دارد نیازمند آموزش‌های علمی و فنی بوده و این احساس نیاز مشهود است.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با بیان اینکه ۱۱۲۹ اثر به جشنواره طنزپهلو ارسال شد، اظهار کرد: در این دوره از جشنواره به لحاظ کمیت شاهد افزایش دو برابری ارسال آثار هستیم.

مهدی‌پور با بیان اینکه احیای رویدادهای فرهنگی و رسانه‌ای یکی از سیاست‌های‌های وزارت ارشاد در کشور است، افزود: باید در رویدادهای فرهنگی و رسانه‌ای به معرفی مفاخر کشور در حوزه‌های مختلف کمک کنیم و یکی از برنامه‌های وزارت ارشاد توجه به همین امر است.

وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص مرحوم صابری گفت: شعر طنز دارای اهمیت بسیار زیاد در جامعه است و مقام معظم رهبری مرحوم صابری را سردمدار طنز فاخر معرفی کردند که باید به آن توجه شود.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با تاکید بر لزوم توجه به شعر طنز در حل مشکلات کشور و بیان نقد منصفانه در جامعه افزود: شنیدن طنز گل آقایی برای افراد همراه با خاطرات بسیار خوب بوده است و حتی در دهه ۷۰ در انتخابات ریاست‌جمهوری نیز طنزهای مرحوم صابری تاثیر گذار بود.

لزوم توجه به نقد منصفانه در قالب شعر و طنز

اسدالله عباسی، استاندار گیلان نیز در این آیین با اشاره به ماندگاری آثار مرحوم استاد کیومرث صابری فومنی تصریح کرد: شهرستان فومن زادگاه بزرگ مرجع عالیقدر جهان تشیع آیت الله العظمی محمدتقی بهجت فومنی (ره)، دارای مفاخر علمی، فرهنگی و ادبیات و نام آوران در حوزه‌های مختلف است و گل آقا یکی از این هنرمندان و فرهیختگان نامدار استان و ایران اسلامی محسوب می شود.

وی به تأکید مقام معظم رهبری بر اهمیت طنز فاخر و تمجید ویژه معظم له از استاد کیومرث صابری فومنی افزود: به فرموده رهبر فرزانه انقلاب، مرحوم گل آقا به معنای واقعی کلمه، انسانی متعهد بود که قدر انقلاب را به خوبی می دانست.

استاندار گیلان، زنده یاد استاد صابری فومنی را منتقدی معتقد و منصف دانست و خاطرنشان کرد: گل آقا همواره با جان و دل بر پایبندی به اسلام و ایران اسلامی و تلاش برای اعتلای آنان تأکید داشت.

عباسی با تاکید بر لزوم توجه به نقد منصفانه در قالب شعر و طنز تصریح کرد: نقد درست باعث اصلاح امور می‌شود و گل آقا با زبان طنز، تلخی انتقاد را به کام مسئولین شیرین می‌کرد.

وی با بیان اینکه نقدمنصفانه آمیخته با زبان طنز قطع یقین در پیشبرد برنامه ها، اهداف و عملکرد مدیران تاثیر مثبت دارد، افزود: طنزنویسان و دیگر هنرمندان متعهد در ایجاد تحول و شکوفایی کشور نقش آفرینند و زنده یاد استاد صابری فومنی با چنین روحیات و خلق آثار ارزشمند فراوان در قالب طنز، قدر انقلاب را به خوبی می دانست و ماندگار شد.

استاندار گیلان، تجهیز به سواد رسانه را یکی از راه‌های اشاعه نقد منصفانه از سوی صاحبان قلم و پذیرش اصلاح از سوی مسئولان دانست و گفت: باید به سواد رسانه در گیلان بیش از گذشته توجه شود زیرا این رسانه ها هستند که می‌توانند زبان حال مردم باشند و به حل مشکلات کمک کنند.

عباسی تصریح کرد: کسانی که سالیان عمری در روزنامه نگاری و طنز نویسی و حوزه فرهنگ و هنر فعالیت دارند، نقد منصفانه و سواد رسانه را به نسل جدید آموزش دهند.

وی با بیان اینکه از نقد منصفانه استقبال می‌کند، تاکید کرد: مسئولان باید از نقد منصفانه برای رفع مشکلات مردم بهره‌مند شوند.

کد خبر 749557

دیگر خبرها

  • برگزیدگان هشتمین جشنواره طنزپهلو در فومن تجلیل شدند
  • برگزیدگان هشتمین جشنواره طنز پهلو در فومن تجلیل شدند
  • فقط شورای عالی امنیت ملی می‌تواند کنسرت‌ها را لغو کند
  • ۱۰نظرسنجی مربوط به پیمایش حجاب انجام شده/احیای مرکز طرح‌های ملی
  • مراکز فرهنگی کشور معطل خرابی مهر وزارت ارشاد!
  • لزوم نظارت، حمایت و هدایت، پس از صدور مجوز مؤسسات فرهنگی
  • ابراهیم رئیسی دوباره از «گشت ارشاد مدیران» گفت؛ در دستور باشد!
  • وزارت ارشاد: محمد خزاعی می‌ماند
  • رئیسی : گشت ارشاد مدیران در دستور کار وزرا باشد
  • رئیسی: گشت ارشاد مدیران در دستورکار وزرا باشد