Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@23:45:56 GMT

اهتمام قدرت های منطقه به «آ. سه. آن»

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۶۷۶۹۸

اهتمام قدرت های منطقه به «آ. سه. آن»

جنگ های تجاری، مناقشات ارضی و مرزی کشورهای منطقه، دریاهای جنوبی و شرقی چین، پیمان مشارکت راهبردی اقتصادی جامع و مساله هسته ای شبه جزیره کره از جمله موضوعات بسیار مهمی است که از ابتدای گشایش اجلاس تا کنون طرفین درباره آنها رایزنی ها و گفت و گوهایی انجام داده اند.

برای کشورهایی چون چین،  کره جنوبی و ژاپن آنچه بسیار اهمیت دارد کاستن از تنش های تجاری و مرزی و ارضی است و اینکه مساله شبه جزیره کره نیز با حمایت کشورهای منطقه حل و فصل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر شماری از کشورهای منطقه آ سه آن درگیر منازعاتی در دریای جنوبی با چین هستند برای همین «لی که چیانگ» نخست وزیر چین در دیدار با آنها در روز یکشنبه تاکید کرد که باید تلاش کرد تا با سامانه های ویژه و مدیریت بهینه از تشدید منازعات جلوگیری به عمل آورد.

چین همچنین در حال رایزنی با کشورهای این منطقه از جمله کره جنوبی و ژاپن در این اجلاس برای امضای پیمان مشارکتی راهبردی اقتصادی جامع موسوم به «آر سی یی پی»  است که شانزده عضو دارد قصد پکن این است این پیمان را جایگزین پیمان فرامرزی اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام کند.

نخست وزیر چین امروز گفته است که کشورهای منطقه «آ سه آن»  باید تا حد امکان خویشتنداری نشان دهند و توافقاتی را که درخصوص دریای جنوبی بدست آمده است، اجرا کنند.

اعتماد سیاسی متقابل و حراست از ثبات منطقه و همچنین تقویت همکاری اقتصادی از جمله موضوعاتی بود که کشورهای چین،  کره جنوبی و ژاپن و اعضای «آ س آن»  این روزها در جلسات حاشیه ای اجلاس سران و کمیته های مخصوص در باره آنها بحث و تبادل نظر کرده اند.

روزنامه ساوت چاینا از هنگ کنگ می نویسد که موضوع امضای پیمان همکاری اقتصادی راهبردی مشارکتی جامع که چین مشوق آن است در این روزها به بحث اساسی در میان اعضا تبدیل شده است.  

بنا به این گزارش، بیشتر کشورهای منطقه و اعضای «آ سه آن»  از این پیمان حمایت کرده اند فعلا تنها کشوری که مواضعش را دراین باره به طور شفاف بیان نکرده، هند است که دارای اختلافات ارضی با چین است و در بحث اقتصادی هم یک رقیب بالقوه محسوب می شود.

کره جنوبی، چین، ژاپن، آ سه آن، نیوزیلند و استرالیا از جمله اعضای این پیمان خواهند بود پیمانی که می تواند یک منطقه تجارت آزاد با ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر را پوشش دهد،  ارزش رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو این پیمان، ۴۹ هزار و ۵۰۰ میلیون دلار خواهد بود که معادل ۳۹ درصد از کل تولید ناخالص داخلی دنیا به حساب می آید.

کره جنوبی هم با استفاده از فرصت برگزاری این اجلاس در حال تقویت روابط با کشورهای آ سه آن در زمینه های اقتصادی و نظامی است و بتازگی هم «مون جائه این» رییس جمهوری این کشور دیداری از کشورهای منطقه از جمله تایلند داشت و در آنجا بر گسترش مناسبات در زمینه های ذی ربط با این کشورها تاکید کرد.

کره جنوبی که به دنبال حل و فصل مساله شبه جزیره کره است،  می کوشد تا در کنار توسعه روابط با کشورهای آسیای شمالی و روسیه مناسبات قوی تری هم با آ سه آن داشته باشد این بخشی از دیپلماسی آسیایی این کشور به حساب می آید.

در این میان نباید از ژاپن هم غافل شد که پس از آمریکا بزرگترین سرمایه گذاری در آسیای جنوب شرقی محسوب می شود و بر توسعه روابط اقتصادی با این کشورها حساب ویژه ای باز کرده است.

«مینتارو اوبا» از کارشناسان امور منطقه از کره جنوبی می گوید که رقابت سنگینی میان کشورهای ژاپن،  آمریکا و چین وجود دارد همه آنها به دنبال نفوذ بیشتر در «آ. سه. آن»  هستند.  

او می افزاید که کره جنوبی به مانند آنها نگرانی زیادی از بابت تغییر توازن منطقه ای ندارد این کشور اما در تلاش است تا به هر شکل در عرصه های مختلف با این اتحادیه مناسبات قوی تری داشته باشد.

«اوبا»  تاکید کرد که کره جنوبی به مانند دیگر بازیگران خیلی به دنبال رویارویی نیست این کشور نمی خواهد به دلیل حضور در «آ. سه. آن»  روابطش با چین و دیگر کشورها تحت تاثیرات منفی قرار گیرد.

«آ. سه. آن»  به هر صورت از لحاظ اقتصادی می تواند شریک قوی برای همه این کشورها باشد. برای همین اتحادیه «آ. سه. آن»  به منزله یک منطقه مهم از سوی بازیگران منطقه ای و بین المللی مورد توجه است.

البته چون توکیو و واشنگتن مواضع ضد چینی دارند اصولا این مساله ارتباطات و همکاری هایشان را با کشورهای «آ. سه. آن»  محدود می کند که کره جنوبی می تواند از همین مزیت برای تقویت روابط با این اتحادیه بهره بگیرد.

کشورهای منطقه آسیا و آسیای جنوب شرقی می توانند با کنار گذاشتن اختلافات و برطرف کردن برخی از منازعات منطقه ای فوق و همچنین جلوگیری از تنش هایی که بعضا آمریکا برای آنها ایجاد می کند، یک اتحاد قوی تر و مقاومتر در اختیار داشته باشند که نهایتا این اتحادیه که اعضای «آ سه آن»  را هم در بر می گیرد، یک قدرت و بلوک بزرگ اقتصادی و سیاسی منطقه ای خواهد بود و طبیعتا از نقش تاثیرگذارتری برخوردار خواهد شد و کشورهایی نظیر کره جنوبی و چین به این موضوع توجه زیادتری مبذول داشته و روی این برنامه متمرکز شده اند.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بانکوک پکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۷۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاه تاریخی به خلیج فارس راه حل مناقشات منطقه‌ای

زینب اصغریان / کارشناس ارشد علوم سیاسی: خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است و بعد از  مکزیکو و خلیج هودسن از نظر وسعت توجهات زیادی را به خود جلب کرده. هرچند این روزها با شنیدن نام خلیج فارس بیشتر به یاد حوادث امنیتی در این منطقه می‌افتیم. تکرار حوادث پر مخاطره در این منطقه و قرار گرفتن آن در امتداد تحولات یمن و خلیج عدن نیز در این برداشت بی‌تأثیر نیست، اما باید گفت که وجوه دیگری مانند نگاه فرهنگی و تاریخی نیز وجود دارد که از آن هم نباید غافل شد.

بدلیل اهمیت استراتژیک این آب‌های نیلگون، و دارا بودن منابع عظیم نفتی در کشورهای عربی همجوار با درج نام مجعول خلیج عربی تلاش می‌کنند آن را در راستای منافع خود مصادره به مطلوب کنند در حالی که تاریخ نشان می‌دهد حتی این واژه در ۳۰۰ سال قبل از میلاد و در دوران هخامنشیان نیز استفاده می‌شده و در کتب تاریخی متعددی نیز موجود است. جمال عبدالناصر نیز اصراری بر استفاده از  واژه جعلی نداشته است و حتی در برخی از نامه های خود از جمله نامه ای به یکی از مقامات بحرینی در سال ۱۹۶۰ از واژه خلیج فارس استفاده کرده است اما آرام آرام در راستای رویکردهای پان عربیستی این واژه تحریف و در بدعتی آشکار توسط عبدالناصر بکار گرفته شد و بعدها توسط سایرین  مورد استفاده قرار گرفت.

عضویت ایران در پیمان سنتو در ۱۹۵۵م و حمایت پهلوی از دکترین آیزنهاور در که در مقابل کنفرانس باندونگ و رویکرد ملی گرایی ناصر ، باعث شد تشدید اختلافات دوکشور به مسائل دیگر از جمله تنگه هرمز و خلیج فارس کشیده شود.

علیرغم اینها نشریات مصری، عربی و انگلیسی هم تا دهه هفتاد عمدتا واژه persian gulf را استفاده می‌کردند اما آرام آرام، واژه جعلی جایگزین آن شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی و مخالفت کشورهای غربی و عربی بار دیگر استفاده از واژه خلیج فارس تحت الشعاع قرار گرفت و   تلاش ها برای فشار همه جانبه برای ایران و نادیده گرفتن توانمندی های ژیوپلتیک کشورمان افزایش یافت.

با مراجعه به اسناد تاریخی مانند ابن حوقل، معجم البلدان و کتب عربی دیگر مشاهده می‌کنیم که این خطه همواره به عنوان بحر پارس مطرح بوده است.

در حال حاضر در کنار پیگیری دیپلماتیک و احقاق حق در مجامع بین المللی بصورت جدی می‌بایست  به رویکردهای فرهنگی و تاریخی پرداخت و هویت خلیج همیشه ایرانی را احیا کرد و حتی با ساختن فیلم و کلیپ به زبان های مختلف و با برنامه ریزی گسترده در دیپلماسی فرهنگی، باید نشان داد قبل از بوجود آمدن کیان بسیاری از کشورهای کوچک بندانگشتی منطقه، نام خلیج پارسی همواره بعنوان یک شاهراه مهم و حیاتی در جبین تاریخ می‌درخشیده است.

 نام گذاری این روز  به مناسبت اخراج پرتغالی ها از تنگه هرمز ، روز خلیج فارس در تقویم نیز رویکرد مهم دیگری بود که بر اثبات حقانیت این خلیج همیشه ایرانی اثر جدی دارد.

 اخطار جدی به کشورهایی که خلاف مصالح ملی ما در استفاده از این واژگان حرکت می‌کنند بسیار مهم است. خلیج همیشه فارس خط قرمز ایرانی و هویت ایرانی است و نباید از حدود آن تخطی شود.

زینب اصغریان

دیگر خبرها

  • عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه قابل هضم و توجیه نیست
  • پس از ژاپن، کره جنوبی هم خواهان پیوستن به پیمان امنیتی «آکوس» است
  • مشارکت احتمالی کره جنوبی در پیمان آکوس؛ محور گفت‌وگوهای دو جانبه سئول و کانبرا
  • کره‌ جنوبی به دنبال عضویت در پیمان «آکوس»
  • تصویرنگاری نرم از مداخله‌گرایی آمریکا
  • باید به سواحل خلیج فارس به صورت یکپارچه نگریست
  • نگاه تاریخی به خلیج فارس راه حل مناقشات منطقه‌ای
  • وزیر دفاع ایران با کدام مقام نظامی خارجی دیدار کرد؟ +جزئیات
  • همکاری‌های بین‌المللی و رشد اقتصادی نیازمند برقراری صلح است
  • ایران به توسعه اقتصادی مبتنی بر منافع کشورهای منطقه اهتمام دارد