Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@02:41:38 GMT

شهرنشینی، تأثیرات مثبت و منفی و راهکارها

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۹۲۹۹۹

شهرنشینی، تأثیرات مثبت و منفی و راهکارها

شهرسازی پدیده‌ای است که سرانجام در هر کشور در حال توسعه‌ای اتفاق می‌افتد چرا که صنعتی شدن و شرایط شغلی بهتر باعث می‌شود جمعیت شهرنشین متراکم‌تر و بیشتر ‌شوند و نیاز به فضاهای بیشتری برای سکونت در شهرها به وجود آید.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، شهرنشینی به معنای تنوع بیشتر و فرصت‌های شغلی فراوان‌تر برای انسان‌ها است که البته از دست رفتن این فرصت‌ها و یا خارج شدن آن‌ها از کنترل، منجر به افزایش جرم و جنایت و ایجاد فقر غیرقابل کنترل خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر این فرآیند یک روند طبیعی اجتماعی است ولی افزایش بیش از حد آن می‌تواند فاجعه‌آفرین باشد. با این حال با توجه به شرایط شغلی مناسب‌تر، وعده برای پیدا کردن راحت‌تر شغل، داشتن درآمد بالاتر، بهره‌مندی از زندگی مرفه‌تر و البته با وجود کاهش امکانات لازم برای کشاورزی، همواره سیل عظیمی از جمعیت روستایی در حال نقل مکان به شهرها هستند. علاوه بر این تراکم بالای جمعیت در مناطق شهری منجر به افزایش تقاضای اشتغال و درنتیجه ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و بیشتر می‌شود که برای جویندگان حرفه موقعیت مناسبی به حساب می‌آید.

فرآیند شهرنشینی تحت‌تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که بیشتر آن‌ها مثبت هستند و به دنبال دستیابی به بهترین موقعیت‌ها اتفاق می‌افتد، با این حال وجوه منفی بسیاری برای آن وجود دارد که بسیار ویران‌گر است. در ادامه با جنبه‌های مثبت و منفی شهرنشینی و افزایش جمعیت شهری بیشتر آشنا می‌شویم.

افزایش شهرنشینی و افزایش اشتغال

شهرنشینی عبارت است از مهاجرت مردم از مناطق روستایی به سمت شهرهای بزرگ و کوچک که علاوه بر داشتن تراکم بیشتر و وجود مناطق گوناگون و متنوع‌، دارای فرصت‌های شغلی بهتر و پردرآمدتر برای ساکنان خود هستند. این پدیده اجتناب‌ناپذیر است چرا که تولیدات کشورها کم‌کم از سمت کشاورزی به سوی صنعتی شدن می‌رود و مردم را برای دسترسی بهتر به مشاغل و منابع به سمت شهرها فرامی‌خواند.

 شهرنشینی در اکثر کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد، بدین ترتیب شهرها تبدیل به قطب‌های تجارت و فرهنگ می‌شوند که با هدف دستیابی به مزایای مالی و یا اجتماعی عده بسیاری را به سمت خود و یا خارج از مرزهای خود جذب می‌کند. با این وجود یک فرد به طبقه اجتماعی که در آن متولد شده است محدود نمی‌شود. البته علی‌رغم اینکه این فرآیند بخشی طبیعی از یک جامعه در حال توسعه است باید گفت می‌توان شاهد روند نزولی برای آن نیز بود چرا که با وجود افزایش بی‌رویه جمعیت شهرنشین و نیاز به گسترش مرزهای شهری، بسیاری از ساکنان شهرها نیز راهی مناطق روستایی می‌شوند. در نتیجه برای شکوفایی یک جامعه پر رونق لازم است که در فرآیند شهرنشینی اصل تعادل برقرار شود.

افزایش شهرنشینی و افزایش مدرنیت و میزان دسترسی

قابلیت دسترسی یکی دیگر از دلایلی است که مردم را به سمت شهرها می‌کشاند. ساکنان مناطق شهری دسترسی بیشتری به استانداردهای بهتر زندگی، مدارس مناسب‌تر، امکانات بهداشتی و درمانی بهتر، فرصت‌های تجاری بیشتر و مزایای اجتماعی فراوان‌تر دارند.

علاوه بر این محیط‌های شهری مدرن‌تر از محیط‌های روستایی است و مردم را به سمت مد، غذاهای متنوع‌، فن‌آوری‌های نوین و ایده‌های جاری در سطح شهر جذب می‌کند. اکثر مهاجران روستایی در جستجوی یک شروع تازه و با هدف آشنایی بیشتر با فرهنگ، زندگی در محیطی شلوغ، بهره‌مندی از فن‌آوری‌های روز دنیا و تجربه مدرنیت به شهرها مهاجرت می‌کنند.

افزایش شهرنشینی و افزایش بیکاری و فقر

شهرنشینی اثرات مثبت فراوانی برای جامعه دارد ولی تأثیرات منفی آن بسیار عمیق‌تر است چرا که مهاجرت بیش از حد به شهرها با افول منافع شهری و کاهش تمامی مزایا و فرصت‌هایی همراه است که شهرها وعده می‌دهند. 

از سوی دیگر ازدحام بیش از حد جمعیت شهری منجر به افزایش غیرقابل‌تحمل ترافیک، کمبود منابع انرژی، افزایش قیمت مسکن، بالا رفتن میزان فقر در اثر پر شدن موقعیت‌های شغلی، بالا رفتن رقابت غیرقابل کنترل برای به دست آوردن شغل، نبود محل زندگی به میزان کافی و یا زندگی در محیط کوچک به دنبال صرفه‌جویی در هزینه‌ها، کاهش کیفیت آموزش و پرورش و خدمات اجتماعی، افزایش آلودگی‌های صوتی، آب‌ و هوا، ایجاد محیط‌های ناسالم و در نتیجه افزایش شدید بیکاری، جرم و جنایات می‌شود زیرا با وجود کمیاب شدن مشاغل، علی‌رغم تلاش‌های فراوان برای تأمین هزینه‌های زندگی نمی‌توان درآمد کافی به دست آورد.

علاوه بر این مشکلات زندگی در چنین محیط‌هایی باعث می‌شود که فرد بدون در نظر گرفتن توانایی‌ها و استعداد خویش دست به انجام مشاغلی بزند که برای وی مناسب نیست. فشارهای زندگانی نیز ممکن است فرد را به سمت مواد مخدر و قاچاق سوق دهد که هرچند تنها مختص مناطق شهری نیست ولی در آن‌ها بسیار رایج‌تر و شایع‌تر است.

برای شهرنشینی چه کنیم؟

با توجه به معضلات ذکرشده برای شهرنشینی لازم است که در نحوه برخورد با این پدیده تجدیدنظر کرد و برای پیشگیری از مضرات ناشی از آن راهکارهایی ارائه داد. یکی از این راهکارها می‌تواند پیشگری از ازدحام بیش از حد جمعیت باشد چرا که عامل اصلی ایجاد و تشدید مشکلات ذکر شده همین مورد به حساب می‌آید. این اقدام تنها با وجود آموزش صحیح در زمینه مبارزه با شهرنشینی بیش از حد قابل اجرا خواهد بود. از سوی دیگر با ارائه آموزش‌های مناسب، می‌توان نقش کلیدی سلامت محیط زیست را در ذهن‌ها نهادینه کرد و بدین ترتیب به کمک حذف آلاینده‌ها، ساکنان شهرها را برای ایجاد محیط‌های شهری بهتر و پایدارتر آماده کرد.

علاوه بر این با ایجاد فضاهای شهری مناسب با تمامی اقشار جامعه، می‌توان یکی از اساسی‌ترین مشکلات شهری یعنی ناپایداری آن‌ها را برطرف نمود. در راستای دستیابی به این هدف لازم است برنامه‌ریزان و مسئولان شهری با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، بازیافت آب، انجام اقدامات دوستدار محیط‌ زیست، ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر، ترویج گردشگری و تقویت فضاهای زندگی، حمایت از فرآیند یادگیری، ایجاد امکان دسترسی همگانی به آموزش و در نتیجه تربیت نیروی کاری ماهرتر، ایجاد امکانات رفاهی در شهرها، فراهم آوردن آسایش برای ساکنان شهرها و حومه آن‌ها، تقویت راهکارهای کمکی برای کاهش جرم و جنایت و تلاش برای از بین بردن فقر یا کاهش آن تا حد ممکن،  اقدام به ایجاد و حفظ پایداری شهرها کنند و آینده شهری مناسب‌تری را برای شهروندان به ارمغان آورند.

کد خبر 395729

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرنشینی شهرهای جهان پایداری تراکم جمعیت اشتغال رفاه اجتماعی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۹۲۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۷۶ پروژه عمران شهری طی ۲ سال گذشته در استان زنجان اجرا شد

به گزارش خبرنگار مهر، سعید خلجی چهارشنبه در جلسه علنی شورای شهر زنجان، با بیان اینکه طی ۲ سال گذشته ۱۷۶ پروژه عمرانی بزرگ در شهرها اجرا شد که اعتبار در نظر گرفته شده برای آنها سه هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: استفاده از ۴۵۴ هزار تن آسفالت در معابر شهری شهرهای استان زنجان، نشان از عزم جدی در این حوزه است و قطعاً کام مردم را شیرین خواهد کرد.

وی با بیان اینکه در گذشته با وجود نیاز مبرم ناوگان حمل‌ونقل شهری هیچ‌گونه اقدامی مؤثر در این حوزه انجام نشده بود، افزود: با تلاش‌های انجام شده و اعتبارات در نظر گرفته شده شاهد این هستیم که تعداد قابل توجهی اتوبوس، مینی‌بوس و ون در سطح شهرها وارد ناوگان شده و در حال خدمات‌رسانی به شهروندان است.

خلجی ادامه داد: در بخش خرید ماشین‌آلات سنگین نیز در سطح استان ۳۴ دستگاه ماشین‌آلات سنگین خریداری و در اختیار شهرداری‌ها قرار گرفته است.

مدیرکل امور شهری و امور شوراهای استانداری زنجان با بیان اینکه افزایش بودجه شهرداری‌ها در راستای تداوم نگاه توسعه‌ای به شهرها است، گفت: با آغاز فعالیت دولت سیزدهم بودجه شهرداری زنجان ۳.۵ برابر شده است که رقم بسیار قابل توجهی است و با تزریق آن به طرح‌ها افزایش خدمات عمومی به مردم را شاهد هستیم.

خلجی افزود: با بررسی بودجه شهرداری استان، مشاهده می‌شود که بیش از ۶۰ درصد بودجه به بخش عمرانی اختصاص یافته است در حالی‌که در قانون این عدد ۴۰ درصد است که مقایسه این دو عدد نشان می‌دهد که در شهرداری نگاه به عمران شهری بسیار جدی بوده و سعی شده است با کاهش سایر هزینه‌ها پروژه‌های مورد نیاز در شهرها به مرحله اجرا درآید.

وی ادامه داد: از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم، تلاش شد نگاه‌ها در این حوزه به مسائل شهری منطبق بر واقعیت و کمک برای رفع نواقص باشد و همه تلاش‌ها در این راستا انجام شده است.

مدیرکل امور شهری و امور شوراهای استانداری زنجان در ادامه با اشاره به احداث ۹۴ هزار مترمربع فضای سبز در سطح شهرهای استان، گفت: در این راستا اقدام به جداسازی آب خام و آب شهری برای آبیاری فضای سبز نیز انجام شده که بخش عمده‌ای از کار در این حوزه انجام شده است.

خلجی با اشاره عملکرد شورای شهر زنجان، افزود: فعالیت شوراهای اسلامی در شهرها به‌عنوان پارلمان شهری نشان از بلوغ سیاسی و توجه به نظرات مردم در همه حوزه‌ها به‌ویژه مدیریت شهری است.

کد خبر 6094383

دیگر خبرها

  • خلاقیت؛ موتور رشد شهرها
  • ۱۷۶ پروژه عمران شهری طی ۲ سال گذشته در استان زنجان اجرا شد
  • حفر و تجهیز ۳۷ حلقه چاه آب شرب طی سال گذشته در همدان
  • آسمان‌خراش‌ها؛ قاتل یا ناجی شهرها؟
  • ویژگی مثبت تراکتور در مصاف با استقلال؛ شناخت مطهری از آبی‌ها
  • میانگین بارش سال زراعی سیستان وبلوچستان مثبت شد
  • میانگین بارش سال زراعی سیستان و بلوچستان مثبت شد
  • میانگین بارش سال زراعی استان مثبت شد
  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان