Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک آسیب‌شناس معتقد است «مشکلات ازدواج دائمی» و «تمایل به فرار از مسئولیت» عامل گرایش جوانان به ازدواج سفید است و می‌گوید: «گرانی و مشکلات اقتصادی و توقعات عجیب دختران و پسران، ازدواج رسمی را کاهش داده است. وقتی دختری یک کیلو بال مگس مهریه می‌کند جوانان مجرد را از ازدواج رسمی می‌ترساند.»

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ ازدواج سفید، نوع جدیدی از ازدواج است که با فرهنگ ما غریبه بوده و مدتی است در خانواده‌ها بدون اطلاع آنها رخنه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 این نوع ازدواج کاملا الگوبرداری شده از جوامع غربی است و متاسفانه به ضرر دختران ایرانی است و در اغلب موارد این دختران هستند که متضرر می‌شوند.

اساسا نام این پدیده همباشی، ازدواج سفید یا هر عنوان دیگری که باشد، اهمیتی ندارد و آنچه مهم می‌نماید، این است که جامعه ایران این رویداد را که سوغات غرب بوده و با آغوشی گرم پذیرفته و با سرعت بسیار در خود نهادینه کرده، تا چه حدی می‌شناسد و چرا جوانان جامعه آن‌قدر سطحی‌نگر و زودگذر از مسائل شده‌اند که علاوه بر شانه خالی کردن از مسئولیت، زندگی را در بودن‌های موقتی معنا می‌کنند؟ آیا این امکان وجود دارد که در هر دوره‌ای پدر و مادر متفاوتی داشت؟

در این رابطه با مجید ابهری، رفتارشناس و آسیب‌شناس اجتماعی، به گفت و گو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

ازدواج سفید و رواج جامعه‌گریزی و فقرعاطفی

ابهری با بیان اینکه «مشکلات ازدواج دائمی» و «تمایل به فرار از مسئولیت» عامل گرایش جوانان به ازدواج سفید است، گفت: گرانی و مشکلات اقتصادی و توقعات عجیب دختران و پسران، ازدواج رسمی را کاهش داده است.

او ادامه داد: در دو دهه گذشته ازدواج سفید به عنوان نوعی زندگی در ایران به‌وجود آمد. در همین زمان عدم آموزش درست به جوانان باعث افول ازدواج رسمی و اوج‌گیری ازدواج سفید شده است. در دهه‌های گذشته شکل خانواده گسترده‌ در ایران حاکم بود اما امروزه خانواده شکل هسته‌ای به خود گرفته است. این تغییرات واحد خانواده را دستخوش تحولاتی کرده که خروجی غیر از جامعه‌گریزی و فقرعاطفی به دنبال نداشته است. 

ازدواج سفید، منزلت اجتماعی افراد را کاهش داده است

این جامعه‌شناس با بیان اینکه پیش از این خانواده در علوم اجتماعی کارکردهای فروانی داشت که تغییرات آن باعث اختگی این واحد اجتماعی شده است، توضیح داد: ازدواج رسمی، منزلت اجتماعی، ابعاد آموزشی و عاطفی فروانی دارد که ازدواج سفید این کارکردها را حذف کرده و منجر به بروز آسیب‌ها شده است.

مسکن، اشتغال، تورم و گرانی؛ چهار عامل اصلی کاهش ازدواج در جوانان

ابهری درباره تعریف ازدواج سفید گفت: «ازدواج سفید» به نوعی هم‌زیستی که هیچ‌گونه نوشته و تعهدی قانونی، فردی و حقوقی میان زن و مرد برقرار نباشد اطلاق می‌شود. از ازدواج سفید با عنوان «همباشی سیاه» نیز یاد می‌شود. در این نوع همزیستی زن و مرد بخاطر مسائل جنسی با یکدیگر زندگی را تشکیل داده و هر زمان که تمایل در این افراد فروکش کند یکدیگر را رها خواهند کرد.

او ادامه داد: دشواری‌های ازدواج از نظر مسکن، اشتغال، تورم و گرانی به عنوان عوامل اصلی کاهش ازدواج رسمی مطرح می‌شوند. 

ازدواج سفید آمار ازدواج رسمی را کاهش داده است

این جامعه‌شناس درباره تاثیر ازدواج سفید بر ازدواج رسمی گفت: ازدواج سفید بر کاهش آمار ازدواج رسمی اثرگذار است. درست است که ازدواج دائمی تنها برای رفع نیازهای جنسی صورت نمی‌گیرد اما اصلی‌ترین بخش آن را نیاز جنسی متقابل زن و مرد به یکدیگر تشکیل می‌دهد. زمانی که این غریزه از روش‌های دیگر برطرف شود نیاز به ازدواج دائمی کم خواهد شد.

ابهری همچنین اشاره کرد: طبق آمار این روابط کوتاه مدت هستند. زیرا از نظر اخلاقی، حقوقی و شرعی تعهدی در این میان وجود ندارد. هیچ امر تحکیم‌کننده‌ای وجود ندارد و ممکن است یکی از طرفین ازدواج سفید صبح از خواب بیدار شود و تصمیم بگیرد رابطه را تمام کند، هیچ عامل بازدارنده و تعهدی رسمی مانع این فرد نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: بررسی مشکلات گلوگاهی شهر در اتاق بازرگانی اصفهان/ دلایل گرانی مسکن در اصفهان تجلیل از زوجین جوان همدانی با مهریه 14 سکه

خبرنگار: ناهید سمیعی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ازدواج فقر گرانی مشکلات مشکلات اقتصادی مهریه خبرگزاری برنا جامعه شناس ازدواج سفید آسیب شناس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۲۸۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عقب‌نشینی پسران از مبارزه با غول کنکور/ آسیب‌های کاهش مردان تحصیلکرده

محمدرضا نیک نژاد می افزاید: هر جامعه انسانی از دو جنس مکمل هم تشکیل شده و آن حضور زن و مرد در عرصه های گوناگون علمی، آموزشی، اجتماعی، صنعتی و غیره است که می تواند برای رسیدن به اهداف در هر ساختاری که این دو جنس قرار می گیرند کمک کننده باشد. بنابراین کمبود هر یک از این دو می تواند آسیب های جدی به جامعه انسانی وارد کند.

وی ادامه می دهد: در دهه ها و سده های گذشته، حضور نداشتن زنان در عرصه های گوناگون، آسیب هایی به جامعه ایران وارد کرد و حال اگر جریان جامعه به سویی برود که تعداد مردان در زمینه تحصیلات کم شود، آسیب های دیگری به جامعه وارد خواهد شد که ضروری است با روش های مختلف از این روند جلوگیری شود.

این کارشناس حوزه تعلیم و تربیت می گوید: در واقع نه آموزش و پرورش و نه آموزش عالی، هیچ یک در این زمینه مقصر نیستند چراکه نگاه جامعه از جمله مردان جوان، به ادامه تحصیل تغییر کرده است و علاقه به تحصیل در آنان دچار افت شدیدی شده به این دلیل که ناامیدی بسیار گسترده ای بین مردان جوان ایجاد شده است.

جایگاه تحصیل در اشتغالزایی جوانان

نیک نژاد اذعان می دارد: متأسفانه جوانان به این باور رسیده اند که ادامه تحصیل پیامدهای شغلی مستحکمی ندارد و درس خواندن نمی تواند زندگی هرچند متوسطی را برایشان تأمین کند. بنابراین تحصیلات، چندان جایگاه و پایگاهی بین مردان جامعه ندارد و اشتغال زایی که قرار است در پی گرفتن مدرک به وجود آید رنگ باخته است. به همین سبب خیلی از افراد انگیزه ای برای ادامه تحصیل ندارند.

محمد رضا نیک نژاد، کارشناس آموزشی

این کارشناس آموزشی می گوید: این نسل ناامید است و بنا به تحلیل خود، دانشگاه را راهی برای رسیدن به یک زندگی متوسط نمی داند بنابراین جامعه ما نیازمند اصلاح است آن چنان که باید با افزایش ظرفیت های شغلی که تحصیلات در آن اثرگذار باشد، جوانان را به ادامه تحصیل ترغیب کرد.

وی درباره بازماندگان از تحصیل اذعان می دارد: متأسفانه معضل بی توجهی به تحصیل تنها درباره کنکور نیست بلکه بسیاری از پسران جوان جامعه ما حتی تحصیل در دوره دبیرستان را برای زندگی آینده مفید نمی دانند و این مهم یکی از مشکلات آموزش و پرورش است که بازماندگان از تحصیل را به وجود آورده است.

آموزش مهارت های اخلاقی و انسانی

نیک نژاد تصریح می کند: تحصیل در دانشگاه جدا از ایجاد شغل و امرار معاش، سبب ایجاد فرهیختگی در لایه های مختلف جامعه می شود. بنابراین هر انسانی در مسیر درس خواندن می تواند مهارت های اخلاقی، انسانی، اجتماعی و فردی خود را افزایش دهد و به سطحی برسد که بتواند بهتر با جامعه ارتباط برقرار کند.

متأسفانه معضل بی توجهی به تحصیل تنها درباره کنکور نیست بلکه بسیاری از پسران جوان جامعه ما حتی تحصیل در دوره دبیرستان را برای زندگی آینده مفید نمی داننداین کارشناس حوزه تعلیم و تربیت ادامه می دهد: در حال حاضر آموزش رسمی در سراسر دنیا گرفتار چنین معضلی شده است اما در ایران بیشتر از میانگین جهانی است به این سبب که هم چنان درون مایه های آموزشی در کشور ما، مهارت های فردی و اجتماعی برای دانش آموز و دانشجو را در پی ندارد.

نیک نژاد بیان می کند: در حال حاضر در جوامع مختلف، تحصیلات برای بخش بزرگی از جوانان نمی تواند داشته های مهم را برای یک زندگی معمولی به وجود آورد به سبب این که بسیاری از آموزش های دانشگاهی، ارتباط چندانی با زندگی کنونی و آینده بچه ها ندارد.

این کارشناس آموزشی می گوید: در کشور ما مهم ترین بخشی که باید در این زمینه به آن پرداخته شود سوق دادن آموزش عمومی که همان ۱۲سال است و نیز آموزش عالی، به جایگاهی است که بتواند برای زندگی کنونی و آینده افراد جامعه کاربردی تر باشد و در واقع دانشجو به این امید برسد که تحصیلات، افزون بر ایجاد شرایط استخدامی و اشتغال زایی، می تواند گره گشای خود، خانواده و جامعه اش باشد.

نیک نژاد تأکید می کند: در این راستا دولت، مردم، نهادهای مدنی و رسانه ای باید دست در دست یکدیگر، فضایی فراهم کنند تا جوانان به سطحی از امید برسند که در مسیر درس خواندن باقی بمانند و یقین داشته باشند که تحصیل می تواند در آینده برایشان علاوه بر پیامد اقتصادی، پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و غیره داشته باشد.

عفت زارع

دیگر خبرها

  • کاهش هزینه‌های ازدواج جوانان اولویت طرح وصال شیرین
  • پایان همایش «حکمت مطهر» با موضوع استان مطهری و مسائل جوانان
  • کاخ سفید: بلینکن برای برقراری آتش‌بس ۶ هفته‌ای در غزه تلاش می‌کند
  • ارتباط سازمان تامین اجتماعی با اصناف دوسویه بوده است
  • عقب‌نشینی پسران از مبارزه با غول کنکور/ آسیب‌های کاهش مردان تحصیلکرده
  • حجاب، مسیر مصلحت جامعه
  • تلاش راهداران خراسان جنوبی برای برقراری ارتباط ایمن ۳۵۰ روستا
  • کتاب نشانه‌شناسی شکلک‌ها منتشر شد
  • چرا غرب دنبال ترویج بی‌بند‌وباری در ایران است؟
  • حفظ کیان خانواده سلامت جامعه را ارتقا می‌دهد