Web Analytics Made Easy - Statcounter

موزه و موزه‌داری در ارمنستان دارای چه پیشینه‌ای است؟ و مهم‌ترین موزه‌های آن کدام هستند؟

می‌توان گفت که از قرن پنجم میلادی، در جوار دِیرها و کلیساهای ارمنی، موزه‌ها، ماتناداران‌ها و جایگاه‌های نگهداری نسخ خطی فعالیت داشته‌اند.کافی است به موزه‌های ساناهین، هاقپات و اجمیادزین مقدس اشاره کنم که تا به امروز به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موزه‌های مهم فعال کنونی ارمنستان، موزه تاریخ ارمنستان، موزه ملی آثار نقاشی ارمنستان، ماتناداران مسروپ ماشتوتش، موزه تاریخ ایروان، موزه منطقه حفاظت شده اربونی به همراه تعداد بسیاری خانه‌موزه‌ها، موزه‌های مناطق حفاظت شده‌، موزه‌های هنری و نیز موزه‌های مربوط به جوامع مختلف هستند.

سال جاری میلادی (۲۰۱۹) که حالا در اواخر آن هستیم، موزه ملی تاریخ ارمنستان، یکصدمین سال ایجاد خود را جشن گرفت. درباره این موزه و ویژگی‌های آن بگویید.

موزه تاریخ ارمنستان در سال ۱۹۱۹ براساس قانون اساسی ارمنستان تأسیس شده است. در حال حاضر موزه، حدود چهارصدهزار شیء ملی در قسمت‌های باستان‌شناسی (۳۵ درصد کل مجموعه)، قوم‌شناسی (۸ درصد)، سکه و پول‌شناسی (۴۵ درصد) و اسناد مستند (۱۲ درصد) در این مجموعه نگهداری می‌شود. این مجموعه همواره و اساسا به‌وسیله کشفیات به‌دست آمده از مناطق باستانی ارمنستان و همچنین خریداری و اهدای آثار تکمیل شده و می‌شود.

با در نظر گرفتن ملاحظات واقعیت‌های امروز، مایلم به سند تاریخیِ ارزشمندی که بیشتر جنبه سمبلیک دارد اشاره کنم. روابط ارمنستان و ایران از دوستی کوروش کبیر و تیکران اول یرواندونی، پادشاه ارمنستان آغاز شده است. روابط تاریخی ایران و ارمنستان بسیار کهن بوده واز اعماق قرون سرچشمه گرفته‌اند

به‌نظر می‌رسد این موزه به لحاظ آثار هلنیستی هم حائز اهمیت است.

در ارمنستان مراکز هلنیستی بسیاری وجود دارند. به‌طور اخص می‌توان به آرماویر، آرتاشات، سیونیک و گارنی اشاره کرد. در نتیجه سال‌ها کاوش‌ و حفاری منظم، اشیای قابل توجهی کشف شده است. آنها اشیای هنرهای کاربردی ساختهشده از طلا و نقره، سکه‌های رایج در آن دوران، مجسمه‌های مرمرین، اشیای برجسته سفالگری و شیشه‌گری و وسایل مهندسی ساخت‌وساز را دربرمی‌گیرد.

چگونه این موزه صاحب آثاری از مصر و آشور شده است؟

این اشیا از حفاری‌های انجام شده در مناطق باستانی ایران به‌دست آمده‌اند و بیانگر روابط متقابل اقتصادی و فرهنگی این منطقه هستند.

برای آشنایی مخاطبان ایرانی، مهم‌ترین محوطه‌های باستان‌شناسی در ارمنستان کدام‌ها هستند؟

اگر صحبت از وسعت، تعداد و گوناگونی مناطق است باید بگویم که ارمنستان خود تماما موزه‌ای است روباز زیر آسمان کبود، و تفکیک یکی از دیگری امری است مشکل. به‌ویژه اینکه حفاری‌های مناطق باستانی حقایق فرهنگی چندلایه‌ای را به منصه ظهور می‌رسانند. ولی اگر صحبت از شمولیت فرهنگی است، در این‌صورت ارمنستان از دوره پالئولیت یعنی دومیلیون سال قبل تا قرن شانزدهم را شامل می‌شود، بدین معنی که تصویر کاملی از فرهنگ باستان‌شناسی، با تجمیع کلیه جوانب این فرهنگ از دوره مفرغ تا اواخر قرن وسطی را زیر پوشش خود قرار داده است.

در مهم‌ترین موزه ارمنستان، بخشی به ایران اختصاص داده شده است. این بخش دارای چه آثار برجسته‌ای است؟ و آیا از دوره اسلامی هم اثری وجود دارد؟

بله. روابط ارمنستان و ایران در موزه ما ،در قالب مجموعه  تاریخ ارمنستان از دوره هخامنشیان تا قرن نوزدهم به نمایش گذاشته شده است.از نمونه‌های برجسته این بخش می‌توان به سکه‌های پارتیان و ساسانیان‌، مُهرها و نمونه‌های ممهور شده بولاها، کتیبه‌های آرامی و نیز نمونه اشیای هنرهای کاربردی قرون شانزدهم تا هجدهم میلادی اشاره کرد. در رابطه با آثار دوره اسلامی نیز باید گفت این بخش اشیای هنری برجسته‌ای را شامل می‌شود که محصول کشفیات دوین و آنی مربوط به قرون چهارم تا هشتم میلادی است و از ایران وارد شده‌اند و این، تاریخ مشترک ایران و ارمنستان را نشان می‌دهد. با در نظر گرفتن ملاحظات واقعیت‌های امروز، مایلم به سند تاریخی ارزشمندی که بیشتر جنبه سمبلیک دارد اشاره کنم. روابط ارمنستان و ایران از دوستی کوروش کبیر و تیکران اول یرواندونی، پادشاه ارمنستان آغاز شده است. روابط تاریخی ایران و ارمنستان بسیار کهن بوده واز اعماق قرون سرچشمه گرفته‌اند.

از آنجا که دانشگاه ایروان، دارای بخش ایران‌شناسی است، درباره جایگاه و قدمت ایران‌شناسی در ارمنستان و مهم‌ترین ایران‌شناسان ارمنی هم توضیح دهید.

از ایران‌شناسان معروف ارمنستان در گذشته می‌توان به هوسپ اربلی و آناهید پری‌خانیان و از معاصران به گارنیک آساتوریان و وارطان وُسکانیان اشاره کرد.

۱۷ اکتبر ۲۰۱۷ تا ۱۷ ژانویه ۲۰۱۸ (۲۵ مهر تا ۲۷ دی ۱۳۹۶) در موزه ملی ایران نمایشگاهی مشترک از یافته‌های باستان‌شناختی موزه تاریخ ارمنستان و موزه ملی ایران با عنوان «ایران و ارمنستان، خاطره یک سرزمین» برگزار شد و آثاری از هزاره چهارم پیش از میلاد تا سده اول پیش از میلاد به نمایش گذاشته شد. این رویداد به دنبال چه بود؟ و به چه دستاوردی رسید؟

این نمایشگاه، رویدادی استثنایی و بیانگر اراده مشترک موزه ملی ایران و موزه تاریخ ارمنستان با شعار «بازگشت به‌سوی آینده» بود. نمایشگاه رویارویی توأم و همزمان دو کشور با گذشته خود، براساس اصل قانون زرین تساوی و همگن بودن. از آغاز شروع کردیم، از منشأ و اعماق پنج‌هزار ساله. ۱۰۳ اثر از دوره‌های مشابه نه به‌صورت تصویری خیالی بلکه به‌شکل بازماندگان زنده، با حضور خودِ نفْسِ قابل لمسِ زمان یا همان روح آثار که قادر خواهد بود خاطرات را به زمان و شرایط حال بازگرداند. با این توصیف این نمایشگاه کلمه رمزی بود برای درک امروزیِ خاطرات پاک‌نشدنی موجود در گنجینه حافظه‌مان، برای شناخت متقابل تا فریادی باشد برای ارزش‌نهادن دوباره و یادآوری.

یکی از آثار به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه «ایران و ارمنستان، خاطره یک سرزمین»

برچسب‌ها ایران‌ شناسی باستان شناسی ارمنستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایران شناسی باستان شناسی ارمنستان ایران شناسی باستان شناسی ارمنستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۳۱۷۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه اقدام مشترک برای رونق باغ‌موزه دفاع مقدس تبریز تدوین شود

ایسنا/آذربایجان شرقی استاندار آذربایجان شرقی بر لزوم تدوین و اجرای برنامه اقدام مشترک برای حضور آحاد مختلف مردم در باغ موزه دفاع مقدس در تبریز با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تاکید کرد.

مالک رحمتی، در جلسه شورای سیاستگذاری بنیاد حفظ و نشر آثار و ارزش‌های دفاع مقدس با بیان اینکه همه ما مدیون شهدا هستیم، افزود: بر این اساس مدیران کل دستگاه‌ها به حضور در جلسات شورای هماهنگی بنیاد اهتمام ویژه داشته باشند. 

وی اضافه کرد: اینکه باغ موزه دفاع مقدس ۱۸ هزار بازدید در سال داشته باشد، نشان می‌دهد که نهادهای فرهنگی و تربیتی همچون آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها باید اهتمام ویژه‌ای برای حضور دانش آموزان و دانشجویان در این مکان ارزشمند داشته باشند.

استاندار آذربایجان شرقی گفت: در این فوران جنگ روانی که دشمن راه انداخته، برای آشنایی نوجوانان و جوانان با محتوای باغ موزه دفاع مقدس، همه ظرفیت‌های موجود مورد استفاده قرار گیرد.

وی ادامه داد: در این راستا ترویج فرهنگ ایثار و شهادت را نه به عنوان کار اداری، بلکه تکلیف دینی و الهی بدانیم.

رحمتی با اشاره به تاثیر فراگیر و همه جانبه فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه ایران و فراتر از آن بیان کرد: این فرهنگ اصیل اسلامی در دوران کرونا نیز در جامعه ما نمود عینی یافت و همه برای غلبه بر این بیماری وارد گود شدند.

وی اضافه کرد: فرهنگ ایثار و شهادت در همه ابعاد حیات اجتماعی نجات بخش بوده و در هر حوزه‌ای وارد شده، آن را متحول کرده است. 

استاندار آذربایجان شرقی گفت: اگر بتوانیم این فرهنگ را به بهترین شکل ممکن نهادینه کنیم، دیگر هیچ مشکلی در هیچ بخشی از جامعه نخواهیم داشت.

رحمتی همچنین بر لزوم طراحی و اجرای کار رسانه‌ای برای کمک به رونق فعالیت‌های باغ موزه و انعکاس شایسته آن در جامعه تاکید کرد.

رحمتی همچنین خواستار تجهیز باغ موزه دفاع مقدس تبریز به ابزارهای روز و جوان پسند نرم افزاری شد و ادامه داد: در تامین منابع مالی مورد نیاز تکمیل باغ موزه نیز از همه ظرفیت‌های بودجه‌ای استانی و ملی استفاده می‌کنیم.

وی توضیح داد: با توجه به محدودیت منابع مالی نهادهای دولتی، واقفین و شبکه مردمی و خیرین بیشترین توان و ظرفیت را برای کمک در این حوزه دارند. 

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی استانداری آذربایجان شرقی، شهردار تبریز، مدیرکل حفظ و نشر آثار و ارزش‌های دفاع مقدس و مدیرکل راه و شهرسازی استان، گزارشی از اقدامات انجام شده مرتبط با تکمیل باغ موزه دفاع مقدس ارائه کردند. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه آثار آندره سوروگیان درباره شاهنامه در ایروان
  • با عشق به ایران در ارمنستان
  • برنامه اقدام مشترک برای رونق باغ‌موزه دفاع مقدس تبریز تدوین شود
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • همایش بهاباد شناسی برگزار می شود
  • ملت ایران توانایی ایستادگی روی پای خود را دارد
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • لزوم برندینگ شهری با احیای گرافیک محیطی
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • کارگروه مشترک برای آسیب شناسی روند رسیدگی به پرونده‌ها تشکیل شود