Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@17:45:41 GMT

مزایا و معایب گردشگری برای صنایع‌دستی

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۳۲۸۶۲

مزایا و معایب گردشگری برای صنایع‌دستی

در دهه‌های اخیر صنعت گردشگری پیشرفت و رشد قابل‌ توجهی را تجربه کرده است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سیری در ایران، پس از تجارت نفت و خودرو، صنعت توریسم یک صنعت درآمدزای جهانی است. اکثر کشورها به صنعت گردشگری به دلیل نقش مهمی که در حوزه اقتصاد کشورها می‌تواند ایفا کند، نگاه ویژه‌ای داشته‌اند. یکی از مزایای اقتصادی حوزه گردشگری کمک به رونق صنایع‌دستی کشور مقصد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اغلب گردشگرانی که به یک کشور سفر می‌کنند، با خرید از صنایع‌دستی زمینه رونق این تولیدات را فراهم می‌آورند.

مزایای گردشگری برای صنایع‌دستی:

ارتباط دو سویه گردشگری و صنایع‌دستی از دیر باز و مزایای متقابلی که برای یکدیگر داشته‌اند سبب شده که به مبنای دلایل متعدد صنعت گردشگری امروز ارتباط این دو را تقویت نماید. در زیر برخی از مزایای گردشگری برای صنایع‌دستی مورد بررسی قرار می‌گیرد:

• صنایع‌دستی می‌تواند منبع درآمد مناسبی را برای موزه‌ها و اماکن تاریخی فراهم آورده و به حفظ بهتر این اماکن یاری رساند.
• گردشگری می‌تواند بازاری متناوب را برای اشیاء سنتی تولیدشده در جوامع توسعه‌نیافته فراهم کرده و بقای مشاغل موجود را تضمین کند.
• ابزار علاقه جهانگردان در کنار بازدید از جاهای دیدنی ایران به مصنوعات دستی می‌تواند باعث تحریک بازار محلی شده و به تجدید حیات برخی از هنرها و صنایع منسوخ‌شده می‌انجامد.

• صنایع‌دستی و پذیرش آن‌ها در جهانی گسترده‌تر، حس هویت برای مردمان بومی ایجاد می‌کند که روی صحنه می‌آیند و درباره جایگاه خود در جهان وارد مذاکره می‌شوند. وقتی صنایع‌دستی به‌درستی ارزش‌گذاری شده باشد، هویت بومی را تقویت کرده و افراد را به حمایت از سنت‌ها، جاودنی ساختن میراث فرهنگی و حفظ کیفیت تولیداتشان تشویق می‌کنند.

تولید صنایع‌دستی مسئولیتی اجتماعی و فعالیتی پایدار است که در بسیاری نقاط جهان باعث از بین رفتن بهره‌وری از کارگردان ساده می‌شود. چنانچه افراد به‌طور مستقیم در تولید و عرضه مصنوعات دستی درگیر باشند، کارگران نیز تعریف مشخصی از نحوه برخورد با خود دارند.

با وجودی که صنایع‌دستی و گردشگری به‌وضوح گستره‌ای از همکاری را ایجاد می‌کنند که می‌تواند هم به نفع گردشگر و هم جامعه میزبان باشد، اما این عمل خطراتی نیز در پی دارد.

معایب و خطرات گردشگری برای صنایع‌دستی:

• توسعه گردشگری می‌تواند سبب رشد ارتباط نابرابر میان سازنده و مصرف‌کننده در برابر فروشنده نهایی شود. هر چه مراحل توزیع از افراد بیشتری بگذرد قیمت نهایی بالاتر خواهد بود، اما سود اندکی از این قیمت بالا نصیب سازنده اصلی می‌شود. از سویی دیگر، در بسیاری موارد مصرف‌کننده نهایی نیز کالا را با قیمتی بیشتر از ارزش واقعی آن می‌خرد که در نهایت می‌تواند منجر به نارضایتی وی شده و گاه تبدیل به عامل بازدارنده‌ای در خرید صنایع می‌شود. در این میان بیشترین سود نصیب واسطه‌ها می‌شود و این ارتباط نابرابر و کسب سود اندک از سوی سازنده اصلی می‌تواند به بی‌انگیزگی و درنهایت خروج از روند تولید صنایع‌دستی بیانجامد. تأسیس تعاونی‌ها راه‌حلی است که در بسیاری از جوامع بومی آمریکای شمالی، استرالیا و اروپا جواب داده است. تعاونی‌ها در قبال همه بخش‌های توزیع مسئولیت داشته و بنابراین اعضای آن‌ها به‌طور مستقیم به سود بیشتری می‌رسند.

• عدم شناخت سازندگان از شیوه‌های درست قیمت‌گذاری مشکل دیگری است. اغلب صنعتگران بومی از ارزش حقیقی که مصرف‌کننده برای مصنوعات آنان قائل است، بی‌اطلاع‌اند و درباره راهکارهای مختلف قیمت‌گذاری دانش کافی ندارند. در نتیجه آن‌ها به‌جای قیمتی که نشان‌دهنده ارزش حقیقی و کمیاب هنر دستی آن‌ها است قیمت بسیار پایین را پیشنهاد می‌دهند، چراکه پیشتر واسطه‌ها باقیمت‌های اندک محصولات آن‌ها را خریداری کرده و ایشان را قانع کرده‌اند که ارزش واقعی محصولاتشان قیمت‌های ارائه‌شده از سوی آن‌هاست؛ بنابراین در اغلب موارد، صنایع‌دستی که در محل ساخت خریداری می‌شوند، بسیار ارزان هستند. این مشکل تنها برای صنایع‌دستی نیست، بلکه در مورد سایر خرده تجارت‌های صنعت گردشگری نیز مصداق دارد.

• محبوبیتی که گردشگری برای صنایع‌دستی ایجاد می‌کند ممکن است در نهایت منجر به استثمار تولیدکنندگان محصولات دستی شود. از یک‌سو توسعه گردشگری در یک منطقه تقاضا برای صنایع‌دستی را افزایش می‌دهد و از سویی دیگر اندکی از تولیدکنندگان توانایی صنعتی کردن روند تولید خود را دارند، بنابراین بیشتر افراد باید ساعات بیشتری کارکنند. فشار تقاضای زیاد ممکن است یک فعالیت لذت‌بخش را به شغلی طاقت‌فرسا تبدیل کند که سودی برابر با تلاش کارگران نیز نداشته و موجب استثمار آنان شود.

• در صورت مدیریت ناکارآمد، گردشگری می‌تواند موجب بی‌هویتی صنایع‌ دستی یک منطقه شده و سازندگان را به ساخت آثار کلیشه‌ای و یا آثاری با الگوهای غیربومی بکشاند. این امر سبب می‌شود که تولیدکنندگان تنها به تولید آثاری مطابق میل گردشگران بپردازند، بدون اینکه هویت اصیل آثار را در نظر گرفته و سعی کنند با تنوع در مهارت و نوآوری، محصولاتی ارائه دهند که نشانگر یک سنت فرهنگی احیاشده باشد. برای مثال دولت تایلند سعی کرد منسوجات دستی را تولید کند که شیوه‌های بافت آن بی‌نظیر بوده و مورد استقبال گردشگران قرار بگیرد، بنابراین برنامه‌ای را بدون مشورت با جامعه بومی به اجرا نهاد. افزایش کشمکش بین تولیدکنندگان و گسترش تضادهای سلیقه‌ای گروه‌های مختلف جامعه، مردم را به این نتیجه رسانید که نیاز به تولید اشیاء موردپسند گردشگران، آنان را به‌سوی بی‌هویتی در ساخت الگوهای بی‌نظیر بافندگی‌شان می‌برد.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سیری در ایران صنایع دستی گردشگري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۳۲۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراسم کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود

مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی کردستان گفت: مراسم آئینی سنتی کومسای روز جمعه چهاردهم اردیبهشت‌ سال‌جاری در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان و به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کردستان، منصور مهرزاد اظهار کرد: ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان و وجود ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و طبیعی در این منطقه موجب شده است تا هورامان به یکی از قطب‌های مهم گردشگری کشور تبدیل شود و همواره مورد توجه تعداد بی‌شماری از گردشگران قرار گیرد.

وی افزود: کومسای از جمله برنامه‌هایی است که هرساله در نیمه اردیبهشت در این منطقه جهانی به‎ صورت ویژه و باشکوه هرچه تمام‌تر برگزار می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کردستان خاطرنشان کرد: این مراسم آیینی روز جمعه چهاردهم اردیبهشت سال‌جاری با حضور گردشگران داخلی و خارجی در محوطه‌ای مجاور زیارتگاه سیدمصطفی مشهور به پیرشالیار از نوادگان و سادات حضرت امام جعفرصادق (ع) برگزار می‌شود.

مهرزاد ادامه داد: برپایی نمایشگاه صنایع‌دستی و سوغات منطقه، دف‌نوازی، اجرای شمشال هورامی و شعرخوانی از جمله برنامه‌های پیش‌بینی شده این مراسم آئینی است.

وی ابراز امیدواری کرد همواره بتوانیم با همکاری شایسته مردم، بخش خصوصی و دستگاه‌های مربوطه با ارائه خدمات مناسب و کسب رضایتمندی گردشگران در سفر به کردستان، انگیزه حضور دوباره و زمینه انتخاب استان به عنوان مقصد گردشگری را فراهم آوریم.

به گزارش ایمنا، کومسای در هورامی از دو کلمه «کو» به معنی جمع شدن و مجمع و «مسای» به معنی یادگیری تشکیل شده است. روایت می‌شود با توجه به وضعیت خاص منطقه و فرهنگ تعاون و همزیستی نشأت گرفته از طبیعت سخت هورامان و فرهنگ کوچ‌نشینی و هوارنشینی، هر ساله اواسط فصل بهار مردم، روستا را ترک و به هوارهای دور و نزدیک در منطقه کوچ می‌کردند و مدتی بیش از شش ماه از سال را از همدیگر دور بودند و قبل از کوچ لازم می‌دیدند که در جلسه و مراسمی مقرراتی را سامان‌دهی کرده و امورات ضروری اجتماعی را میان خود تقسیم و به افراد واجد شرایط واگذار کنند و برای کوچ آماده می‌شدند.

در ورای این ماجرا یک افسانه روایت می‌شود که پیرشالیار مردی بزرگوار بوده و کرامات خاصی داشته است که به عنوان مثال گفته می‌شود او توانسته شاه بهارخاتون را که دختری کر و لال بوده، شفا بدهد.

همچنین روایاتی وجود دارد که روزی یکی از مریدان پیرشالیار به نام درویش گومار نزد پیرشالیار رفته و از کمبود شیر دام‌های خود گله و شکایت می‌کند، پیرشالیار به او می‌گوید در نزدیکی مزار درویشی که دامپزشک بوده سنگی هست، قطعه‌ای از آن را بِبُر و به مشک دام‌های خود ببند تا شیرشان افزون شود؛ به‌همین دلیل هنوز هم در پایان مراسم کومسای تکه سنگ سفیدی را که در جوار مزار پیرشالیار وجود دارد می‌شکنند و برای تبرک با خود می‌برند که بنا بر اعتقاد اهالی هورامان، خاصیت برکت‌بخشی دارد.

مراسم جشن عروسی پیر شالیار هم یکی از جشن‌های رایج در منطقه جهانی هورامان است که هر ساله در اواسط بهمن و هم‌زمان با جشن سده برگزار می‌شود، این مراسم در واقع سالگرد ازدواج پیر افسانه‌ای به نام شالیار است که ریشه در اسطوره‌ها و اعتقادات و آیین قدیم مردم این سرزمین دارد.

منطقه هورامان تخت در ۶۰ کیلومتری جنوب شهر مریوان و غرب شهرستان سروآباد با جمعیتی بیش از ۳۵۰۰ نفر در میان کوه‌های سر به فلک کشیده تخت‌ثانی، پیررستم، مله‌اسب و کوسالان محصور است و نماد و قلب تپنده منطقه جهانی هورامان به‌عنوان منظری تاریخی و فرهنگی محسوب می‌شود.

کد خبر 749453

دیگر خبرها

  • معرفی ریسباف محور طرح های سرمایه گذاری گردشگری اصفهان
  • ثبت جشنواره «گل محمدی و گلاب» شهابیه خمین در تقویم ملی
  • بوم‌گردی عشایری در لرستان راه‌اندازی می‌شود
  • معرفی ۴۲ فرصت سرمایه‌گذاری همدان در نمایشگاه اکسپو
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • مراسم کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • تولید بیش از ۸۵ نوع صنایع دستی در فارس
  • اصلاح قبوض گازبهای تاسیسات گردشگری و صنایع‌دستی