Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا؛ اتحادیه اوراسیا کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ میان کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان ارمنستان و قرقیزستان آغاز کرد. کشورهای عضو این اتحادیه در مجموع حدود ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت دارند. کارشناسان اقتصادی پیس‌بینی می‌کنند تعداد کشورهای عضو افزایش داشته باشد چرا که بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین‌المللی از جمله چین، اندونزی، کره جنوبی، هند، مصر، صربستان و حتی برخی کشورهای حوزه آمریکای لاتین برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهداف این اتحادیه اقتصادی تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل هم سود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ‌سازی تشریفات گمرکی عنوان شده است. علاوه بر موارد ذکر شده، پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا امکان حذف یا کاهش استفاده از دلار را کاهش می‌دهد که در شرایط کنونی از اهمیت زیادی برخودار است. با این اوصاف پیوستن به آن یک فرصت قابل توجه برای اقتصاد کشور تحت تحریم ما است تا امکان تبادلات تجاری را با این کشورها و سایر جهان فراهم سازد.

ایران بعد از دو سال مذاکره توانست برای پیوستن به توافقنامه مذکور به نتیجه برسد و از ۵ اول آبان ماه ۹۸ آن را اجرایی کند. بر اساس این پیمان‌نامه قرار است تا سه سال دیگر تجارت آزاد با کشورهای اتحادیه اوراسیا اجرایی شود و تقریبا تمام کالاها مشمول کاهش تعرفه خواهند شد.

از میان ۸۶۲ اقلام مشمول در موافقتنامه، از میان ۸۶۲ اقلام مشمول در موافقتنامه، ایران موفق شده است برای ۹۸ کدتعرفه محصول کشاورزی و غذایی تخفیف بگیرد تا امکان تجارت آسان‌تر کنند. اما ظرفیت بخش کشاورزی ما برای حضور در پیمان‌نامه اوراسیا چقدر است و چگونه می‌توان از فرصت به وجود آمده برای بخش کشاورزی استفاده کنیم؟

در سال ۹۷ میزان تجارت محصولات کشاورزی ایران با جهان در بخش صادرات به وزن ۶.۹۷ میلیون تن و ارزش ۶.۴۱ میلیارد دلار بود. در همین سال وزن واردات بخش کشاورزی ۲۰.۵ میلیون تن به ارزش ۱۰.۷ میلیارد دلار بود. تراز بازرگالنی بخش کشاورزی ایران در سال گذشته از نظر وزنی منفی ۱۳.۴۸ و از نظر ارزشی به منفی ۴.۳۱ میلیارد دلار رسید.

در سال ۲۰۱۸ کشورهای اتحادیه اوراسیا به جهان ۳۲۷۹۳.۰۵ هزار تن انواع محصولات کشاورزی به ۳۳۹۳۴.۶۴ میلیون دلار صادر کردند . این کشورها همچنین ۳۴۱۳۸.۱۳ هزار تن به ارزش ۳۸۹۴۹.۹۵ میلیون دلار محصولات کشاورزی وارد کردند.

در سال همین سال میزان صادرات محصولات کشاورزی ایران به اعضای اتحادیه اوراسیا نسبت به کل واردات آن‌ها از جهان ۱.۱۸ درصد به ارزش ۰.۸۱ درصد بود. ایران در سال ۲۰۱۸، نسبت به کل صادرات کشورهای اوراسیا به جهان در بخش کشاورزی به میزان ۶.۴۷ درصد و ارزش ۲.۲۸ درصد انواع محصولات کشاورزی از این کشورهای وارد کرده است.

به طور خلاصه می توان حجم و ارز مبادلات تجاری کشاورزی ایران و کشورهای حوزه اوراسیا را اینگونه تشریح کرد:

میزان صادرات به فدارسیون روسیه ۳۱۹.۰۰ هزار تن به ارزش ۲۱۶.۹۳ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۱۸۲۶.۹۱ هزار تن به ارزش ۶۶۹.۱۴ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با روسیه از نظر میزان منفی ۱۵۰۷.۹۱ هزار تن و از نظر ارزشی منفی ۴۲۵.۲۱ میلیون دلار است.

میزان صادرات به قزاقستان ۵۸.۳۲ هزار تن به ارزش ۶۵.۹۴ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۲۸۶.۱۴ هزار تن به ارزش ۸۰.۷۱ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با قزاقستان از نظر میزان منفی ۲۲۷.۸۲ هزار تن و از نظر ارزشی منفی ۱۴.۷۷ میلیون دلار است.

میزان صادرات به ارمنستان ۱۹.۷۷ هزار تن به ارزش ۲۰.۰۵ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۲.۹۲ هزار تن به ارزش ۱۵.۴ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با قزاقستان از نظر میزان مثبت ۱۶.۸۵ هزار تن و از نظر ارزشی مثبت ۴.۶۵ میلیون دلار است.

میزان صادرات به قرقیزستان ۶.۴ هزار تن به ارزش ۱۱.۰۱ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۵.۸۱ هزار تن به ارزش ۱۱.۱۴ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با قرقیزستان از نظر میزان مثبت ۰.۵۹ هزار تن و از نظر ارزشی منفی ۰.۱۳ میلیون دلار است.

میزان صادرات به بلاروس ۱.۵۷ هزار تن به ارزش ۱.۳۵ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۰.۰ هزار تن به ارزش ۰.۰ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با بلاروس از نظر میزان مثبت ۱.۵۷ هزار تن و از نظر ارزشی مثبت ۱.۳۵ میلیون دلار است.

در مجموع میزان صادرات ایران به کشورهای اتحادیه اوراسیا ۴۰۵.۰۱ هزار تن به ارزش ۳۱۵.۳ میلیون دلار و ‌میزان واردات ۲۱۲۱.۷۹ هزار تن به ارزش ۷۷۶.۳۷ میلیون دلار بوده است . تراز بازرگانی کشور ما با کشورهای اتحادیه اوراسیا از نظر میزان منفی ۱۷۱۶.۷۸ هزار تن و از نظر ارزشی منفی ۴۶۱.۰۷ میلیون دلار است.

عمده محصولات وارد شده از این کشورها شامل؛ گوشت قرمز، حبوبات، جو، ذرت دامی، انواع دانه‌های روغنی، انواع چوب، سبوس و انواع کنجاله است. عمده محصولات صادراتی نیز شامل؛ ‌سیب درختی، پرتقال، کیوی، کشمش، خرما، لبنیات، انوان محصولتت سبزی و صیفی و پسته است.

با توجه به قرارگیری در ابتدای راه ورود به پیمان‌نامه تجاری با اتحادیه اوراسیا کارشناسان حوزه تجارت و بازرگانی محصولات کشاورزی توجه به چند نکته را مورد تاکید قرار می‌دهند تا امکان بهره‌مندی حداکثری از این پیماننامه به نفع کشور امکان پذیر شود.

از جمله این نکات؛ لزوم رفع موانع بانکی و نقل و انتقالات مالی بین بانک‌های دو طرف، استفاده از ارز ملی در مبادلات تجاری فی مابین، ‌تاسیس شعب بانکی در کشور مقابل برای ارائه خدماتی مانند وام و سرمایه گذاری، ‌همکاری فنی و اقتصادی فی مابین و تجدید و تسهیل دوباره روابط پولی و بانکی از قبیل: سوئیفت، اعتبارات اسنادی، ضمانت نامه‌های بانکی، و تامین مالی و فاینانس و...، برقراری امور بیمه‌ای فی مابین و عقد تفاهم‌نامه و قراردادهای بیمه‌ای، اعتبار سنجی شرکت‌ها و طرف‌های تجاری عضو اتحادیه، ایجاد مرکز یا ترمینال صادرات و واردات محصولات کشاورزی در کشورهای عضو، برگزاری نمایشگاه‌های اختصاصی، تبادل هیات‌های اقتصادی به ویژه اتاق بازرگانی، لغو روادید تجاری برای تجار طرفین و در نهایت برقراری بستر لازم برای سرمایه‌گذاری دو جانبه، انتقال دانش فنی و تکنولوژی نوین و مبادلات تجاری در زمینه تولید و فرآوری محصولت صادرات محور، کشاورزی قراردادی، نهاده‌های کشاورزی و دامی و آبزیان است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران بخش کشاورزی تجارت کشاورزی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۵۴۶۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۲ کشور خریدار خرمای ایرانی

سید روح اله لطیفی ، سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت معدن و تجارت ایران در خصوص مقاصد صادراتی خرما اظهار داشت : در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۳۸۹ هزار و ۴۹۵ تن انواع خرما به ارزش ۳۴۵ میلیون و ۳۸۷ هزار و ۱۲۲ دلار از کشورمان  صادر شده که نسبت به سال قبل چهار درصد در وزن و ۶.۷ درصد در ارزش با افزایش همراه بوده است .

وی افزود :۸۲ کشور ، مقصد صادرات انواع خرمای ایرانی در سال ۱۴۰۲ بوده که هند با خرید ۹۰ هزار و ۲۳۷ تن ، به ارزش ۸۴ میلیون و ۷۹۴ هزار دلار ، مقصد نخست انواع خرمای ایرانی بود و پس از آن، پاکستان با خرید ۹۱ هزار و ۱۹۹ تن به ارزش ۷۲ میلیون و ۴۴ هزار و ۵۷۶ دلار ، ترکیه با خرید ۳۹ هزار و ۴۸ تن به ارزش ۳۶ میلیون و ۱۶۷ هزار دلار ، قزاقستان با ۲۴ هزار و ۱۴۳ تن به ارزش ۱۸ میلیون و ۲۲ هزار دلار ، چین با ۱۰ هزار و ۳۲۱ تن به ارزش ۱۱ میلیون و ۹۷۵ هزار دلار ، عراق با هشت هزار و ۸۸۶ تن به ارزش ۹ میلیون و ۴۴۰ هزار دلار و روسیه با ۱۰ هزار و ۱۰۳ تن به ارزش ۹ میلیون و ۳۷۶ هزار دلار ، مقاصد دوم تا هفتم صادرات انواع خرمای ایرانی در سال ۱۴۰۲ بودند‌.

مدیرکل دفتر مطالعه ، پایش و توسعه بازار سازمان تعاون روستایی ایران ،در خصوص میزان صادرات انواع خرماهای ایرانی توضیح داد: خرمای مضافتی با ۱۵۹ هزار و ۵۰۱ تن به ارزش ۱۸۱ میلیون و ۲۲۲ هزار و ۲۰۶ دلار ، بیشترین میزان خرید را در بین خرماهای ایرانی در جهان داشته و ۶۵ کشور نیز به صورت مستقیم این خرما را از کشورمان در سال ۱۴۰۲ وارد کردند .

لطیفی در خصوص سایر خرماهای پر طرفدار ایرانی گفت: خرمای زاهدی با ۷۲ هزار و ۴۸۸ تن به ارزش ۴۳ میلیون و ۵۷۵ هزار دلار ، دومین خرمای پر فروش ایرانی بود که ۳۶ کشور خریدار آن بودند و پس از آن خرمای شاهانی با ۴۶ هزار و ۴۵۹ تن به ارزش ۳۷ میلیون و ۳۵۴ هزار دلار ، میهمان ۳۰ کشور بود .

وی افزود: خرمای کلوته با ۴۴ هزار و ۶۹۷ تن به ارزش ۳۰ میلیون و ۲۸۵ هزار دلار و صادرات به ۲۸ کشور ، خرمای پیاروم با پنج هزار و ۸۶۶ تن به ارزش ۱۸ میلیون و ۶۵۵ هزار دلار و صادرات به ۳۱ کشور ، خرمای استعمران با ۳۸ هزار و ۵۸۷ تن به ارزش ۱۷ میلیون و ۴۵۴ هزار دلار و صادرات به ۵۶ کشور ، خرمای کبکاب با ۱۰ هزار و ۲۴۱ تن به ارزش ۹ میلیون و ۴۴۰ هزار دلار و صادرات به ۳۳ کشور ، خرماهای سایر (فاقد کد تعرفه مستقل تعریف شده ) با ۱۰ هزار و ۹۳۰ تن به ارزش ۶ میلیون و ۷۹۴ هزار دلار و صادرات به ۴۵ کشور ، خرمای خاصویی با ۷۱۷.۵ تن به ارزش ۷۷۱هزار و ۵۰۰ دلار و صادرات به ۱۲ کشور و خرمای برحی با ۸.۵ تن به ارزش ۱۵ هزار و ۳۰۶ دلار و صادرات به دو کشور به ترتیب  از پر طرفدارترین خرماهای صادر شده در سال ۱۴۰۲ بودند‌.

مدیرکل دفتر مطالعه ، پایش و توسعه بازار سازمان تعاون روستایی ، اشاره ای به نام همه کشورهای خریدار خرمای ایرانی داشت و گفت : اتریش، اردن، آرژانتین ، ارمنستان، ازبکستان ، اسپانیا، استرالیا، آفریقای جنوبی ، افغانستان، آلبانی ، آلمان ، امارات، اندونزی ، انگلستان، اوکراین، اوگاندا، ایتالیا، ایسلند، بحرین، برزیل، بلاروس، بلژیک، بلغارستان، بنگلادش، بوسنی ، پاکستان، پرو، تاجیکستان ، تانزانیا ، تایلند ، تایوان ، ترکمنستان ، ترکیه ، ترینیداد و توباگو ، مالت، آذربایجان، چک، مولداوی، یوگسلاوی ، چین، دانمارک ، رومانی، ژاپن ، سریلانکا ، سنگاپور ، سوریه ، سومالی، سوئیس، سوئد، شیلی، صربستان، عراق، عمان، روسیه، فرانسه، فنلاند ، فیلیپین ، قرقیزستان ، قزاقستان ، قطر ، کانادا، کره جنوبی، کرواسی ، کلمبیا ، کنیا، کویت ، گرجستان ، لبنان، لهستان، لیتوانی ، مالدیو، مالزی، مجارستان، مغولستان، مکزیک ، موریس، نروژ ، نیوزیلند ، هلند ، هند ، ونزوئلا و یونان ، ۸۲ کشور خریدار خرمای ایرانی در سال ۱۴۰۲ بودند‌‌.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • عدم همخوانی میزان کشفیات با ارزش بازار قاچاق پوشاک
  • رشد ۱۷ درصدی صادرات کالا از گمرک کرمانشاه طی فروردین سال جاری
  • افزایش ۲۰۰ درصدی میزان سرمایه‌گذاری در معادن فعال آذربایجان شرقی
  • نخست‌وزیر بلژیک: در حال بررسی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه اسرائیل هستیم
  • ایجاد یک اتحادیه دفاعی هدفی دور از دسترس در اتحادیه اروپا
  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • برگزاری انتخابات اتحادیه‌های صنفی دامپروری و باغبانی در مهریز
  • پرچم تجارت بالا می‌رود؟
  • ۸۲ کشور خریدار خرمای ایرانی