Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@17:49:58 GMT

اعیاد و جشن‌های ایرانی با رویکرد مردم‌شناسی

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۶۴۰۷۰

اعیاد و جشن‌های ایرانی با رویکرد مردم‌شناسی

این کتاب ۲۹۳ صفحه‌ای  در سال ۱۳۹۷ با شمارگان ۳۳۰ نسخه از سوی انتشارات نگارکمال اراک به چاپ رسیده است.

قیمت هرجلد از این کتاب که رویکردی تخصصی به معرفی اعیاد و جشن‌های ایرانی از دوره باستان تاکنون دارد برای علاقه‌مندان ۲۲ هزار تومان است.

معرفی محیط شناسی فرهنگی، نظریه تغییر فرهنگ، نگاهی به ویژگی‌های گاه‌شماری در ایران باستان و اوستا و نگرشی بر آغاز سال شمسی کنونی، بازتعریف مفهوم جشن و عید و شرح اعیاد و رسومات مهم ایران از جمله موضوعات عنوان شده در این کتاب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نویسنده این کتاب معتقد است: پژوهش در عناصر پویای فرهنگی از جمله آیین‌ها و رسم‌های کهن و استمرارشان در جریان تاریخ آینه تمام نمایی از هویت قومی هر جمعیت انسانی و در زمره جلوه‌های شاخص و بارز میراث زنده فرهنگ‌ها است و مردم‌شناسی می‌کوشد در شناخت آن‌ها که حلقه اتصال نسل کنونی به ادوار گذشته است روشنگری کند.

در پیشگفتار این کتاب عنوان شده است: برگزاری جشن و عید ویژگی بارز فرهنگی همه جوامع است و تمامی ایلات، اقوام و ملل برای خود آیین ‌هایی دارند که در گاه سرور و شادمانی نقش‌ها و کارویژه‌های بنیادین اعتقادی و باروهای آنان را به منصه ظهور می‌گذارد.

ارایه ریشه اعیاد و جشن‌ها در دگرگونی و رخدادهایی نهفته که بسیاری از آن‌ها دیرینگی تا وسعت اسطوره‌ها است و شرح سیر تاریخی و تدریجی مناسبت‌ها و رفتارهای قومی دستمایه‌ای برای فهم بستر فکری هر قوم است که این کتاب می‌کوشد در این معبر گام بردارد.

برخی از جشن‌های کهن با گذر زمان و ورود و همگانی شدن در بین طیف‌های اجتماعی تطور یافته و شکل نخستین خود را ندارند و شناخت مفاهیم هر رفتار آیینی می‌تواند در شناخت روحیات ملل مختلف اثربخش بوده و دید کامل‌تری را در مواجهه با سنن بومی و قومی برای انسان خلق کند.

برای پژوهش در حوزه آداب و رسوم و جشن‌های ایران باستان شناخت مفاهیمی چون «امشاسپند»، «اهورامزدا و اهرمن»؛ «جشن»، «گاه‌شماری» و «گاهنبار» و همچنین آشنایی با جایگاه عناصر اربعه در چارچوب ذهنی ایران باستان ضروری است و در این جستار تلاش شده تا نگاهی کارکردگرا با توجه به محیط شناسی فرهنگی در حوزه اعیاد و جشن‌ها ارایه شود.

در بخش معرفی گاه‌شماری ایران باستان و اوستا عنوان شده است: هیچ ملتی به اندازه ایرانی‌ها به تاریخ نگاری دلبسته نبوده و در خلق سنجه‌های اندازه‌گیری زمان و دوره‌ها و تلفیق آن با مفاهیم فرهنگی موفق عمل نکرده است.

گاه‌شماری زرتشتی دارای ۱۲ ماه ۳۰ روزه بوده و نوشته‌های اوستایی نام هر ۳۰ روز ماه را دارد ولی از میان ۱۲ ماه فقط نام هفت مورد آن باقی مانده است.

در گاه‌شماری ایران مانند بسیاری از ملل برای بازشناخت روزها از همدیگر در دوره‌های کوتاه نجومی هفته و ماه، هر روز را نامی معین داده‌اند.

در ایران پیش از اسلام هر یک از روزهای ماه را به یکی از فرشتگان نسبت داده وبرخی از  نام‌های ۳۰ روز ماه به ترتیب اورمزد، وهمن، اردیبهشت، شهریور، پسندارمذ، خورداد، امرداد، دی به آذر، آذر، آبان، خوز، ماه، تیر، گوش، دی به مهر، مهر، زامیاد، مانتره سپند و انارام بوده است.

آنان معتقد بودند که ذکر نام هر ایزد که نماینده یکی از صفات و خصوصیات نیک اخلاقی است موجب می‌شود انسان آن صفت را در خود تقویت کند.

در بخش دیگری از این کتاب آمده است: جشن از واژه (یسن) اوستایی گرفته شده و معنی آن ستایش و پرستش است و جشن در ادبیات ایرانی همان عید است که زرتشتیان نیز به همین دانستگی معنی آن را به کار برده اند.

در فرهنگ ایرانی جشن دو مفهوم عید و برگزاری میهمانی و مجلس را دارد و در ایران باستان اغلب جشن‌ها و مهم‌ترین آن‌ها جنبه دینی داشته و برای ستایش ایزدان که موجودانی مینوی و الهی بودند با تقدیس روزها و یا ایامی از سال برگزار می‌شد.

در این کتاب گاهنبارها یا جشن‌های دینی زرتشنیان را شامل میدیوزرم، میدیوشم، پنیه شهم، ایاسرم، میدیارم، همسپندم، عنوان کرده و هرکدام را به صورت مشروح توضیح داده است.

معرفی جشن نوروزگان ایرانی بخش دیگری از این کتاب است که به صورت مفصل به شرح باورهای ایران باستان در نوروز پرداخته و رسومات آیینی آن را شرح داده است.

بازتعریف و خاستگاه جشن یلدا، مهرگان، باورهای عامیانه در جشن تیرگان، سرگرمی‌های گروهی در جشن‌ها و نمادشناسی، جشن آب‌پاشان به روایت زمان، جشن سده، جشن فروگان و خاستگاه اسطوره‌ای آن، نوروز در ادوار پیش از تاریخ تاکنون، اعیاد اسلامی فطر، قربان، میلاد حضرت رسول، شعبان و غدیر از دیگر بخش‌های این کتاب است که به صورت علمی و با شرح کامل مراسم آیینی عنوان شده است.

در بخشی از این کتاب آثار اعیاد و جشن‌های ایرانی در سایر فرهنگ‌ها و اقوام غیرایرانی نیز بررسی شده است.

نویسنده این کتاب از ۴۹ مقاله علمی و دانشگاهی و از ۵۱ اثر نوشتاری و ماخذ معتبر ایرانی و خارجی برای تالیف کتاب خود بهره برده است.

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا استان مرکزی فرهنگی معرفی کتاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا استان مرکزی فرهنگی معرفی کتاب کتابخانه ایرنا استان مرکزی فرهنگی معرفی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۶۴۰۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است. - اخبار استانها -

مهدی رمضانی  در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج در پاسخ به این سؤال که موضوع نوسازی و بازسازی کتابخانه‌ها در چه شرایطی است (در مصاحبه‌ای گفته بودید که با پول یک کیلومتر اتوبان‌سازی می‌توان کلی تحول در کتابخانه‌ها ایجاد کرد) الان چه مرحله‌ای است؟ اظهار داشت: آن قیاسم به مزاح بود! اما میزان اعتباری که در حوزه صنعتی، تجاری، زیرساخت، وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی هزینه می‌شود، اعداد قابل توجهی است کما اینکه در آن حوزه‌ها هم اقتضائات هم به همان میزان است.

وی گفت: اگر حوزه فرهنگ از لحاظ بودجه‌ای تقویت شود، اثرگذاری و پیشرفت مسائلش بیشتر از تصور خواهد بود. بناها و ابنیه‌های فرهنگی زیادی در این دولت به همت دولتمردان تکمیل شد اما بازطراحی و بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی نیز ضروری است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به اینکه در دور سفر دوم سفرهای استانی رئیس‌جمهور اختصاص اعتبار به بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی استان‌ها از جمله کردستان لحاظ شده است، تصریح کرد: بازسازی و بازطراحی کتابخانه‌ها متناسب با نیاز و اقتضائات روز یکی از برنامه‌های اولویت‌دار این نهاد بوده و هم‌اکنون چندین پروژه مختلف در این حوزه در دست اقدام است.

وی بر ضرورت توجه به حوزه فرهنگ و کتابخانه‌ها تأکید کرد و افزود: کالبد و ساختمان ابزار بهره‌برداری است، هدف نیست، محتوا و برنامه کتابخانه‌ مهم است و این مراکز با حضور اعضا و کتابدار تجلی پیدا می‌کند، هر کدام که نقص داشته باشد، فرایند به صورت کامل شکل نمی‌گیرد.

اختصاص 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور

رمضانی در پاسخ به این سؤال که آیا مبلغی برای نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص یافته است، اذعان داشت: در استان‌های مختلف از محل سفر استانی رئیس‌جمهور، اعتباراتی اختصاص یافته اما اکنون عدد مشخصی ندارم.

وی با بیان اینکه بودجه این نهاد محدود است، اظهار کرد: در بخش تملک 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص دادیم البته نسبت به گستره این حوزه در کشور بسیار قابل توجه نیست اما مصوبات سفرهای استانی محسوس و تغییر خود را نشان خواهد داد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم که ایران با استانداردهای کتابخانه‌های عمومی بین‌المللی چقدر فاصله دارد بخصوص در مقایسه با کتابخانه‌های کشورهای همسایه یا در منطقه؟ خاطرنشان کرد: وضعیت ایران در این حوزه بسیار خوب است و بارها این را تکرار کرده‌ام، به اذعان فعالان بین‌الملل و مهمانان خارجی حوزه کتابخوانی و آمار و ارقام از حیث شبکه‌ای کتابخانه‌ای وضعیت مناسبی داریم اما باید بازطراحی و اصلاح فرایندها و بهینه‌سازی داشته باشیم و توسعه هدفمند باشد.

وی عنوان کرد: جزو محدود دستگاه‌های فرهنگی کشور هستیم که به سمت آمایش سرزمینی پیش رفته‌ایم و معتقدیم هر گونه توسعه‌ای باید حول محور این مهم باشد. توسعه باید هدفمند باشد تا منجر به بهره‌برداری شود.

عدد دقیقی از سرانه مطالعه در کشور نداریم!

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم که سرانه مطالعه در کشور چقدر است؟ اظهار کرد: عدد دقیقی از سرانه مطالعه نداریم! اما معتقدیم که گزاره‌ها بیانگر آن بوده که مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است.

وی ابراز داشت: فراهم کردن دسترسی مردم به کتاب جزو تأکیدات دولت و شخص رئیس‌جمهور بوده که جزو برنامه‌های اولویت‌دار قرار گرفته و باید فضاهای کلونی و محل تجمع کودکان و نوجوانان به سمت کتاب سوق داده شود. پیمایشی راجب عادت خواندن ایرانیان انجام داده‌ایم و تلاشمان این است که نتایج آن به نمایشگاه کتاب امسال برسد.

پیگیری مطالبه روستاهای فاقد کتابخانه در کردستان

رمضانی در پاسخ به سؤال پایانی خبرنگار تسنیم که با توجه به اینکه علاوه بر شهرهای استان، بسیاری از روستاهای کردستان فاقد کتابخانه هستند، فضا وجود دارد اما تجهیزات و کتاب نیست، چه برنامه‌ای برای جبران این ضعف دارید؟ گفت: بر اساس آمایش سرزمینی در روستاهای بالای 2500 نفر جمعیت سکنه امکان ایجاد کتابخانه وجود دارد و روستاهای با جمعیت کمتر را باید از طریق کتابخانه‌های سیار پوشش داد.

در ادامه گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را به صورت ویدئویی ببینید:

.

انتهای پیام/481/

دیگر خبرها

  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • علّت تغییر رویکرد احتمالی اسرائیل در برابر حماس/ امن‌ترین نقطه دریایی در سطح جهان
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • واکاوی ابعاد جهش تولید با مشارکت مردم در «نقش ما» منتشر شد
  • طرح جنگل‌داری چندمنظوره با رویکرد حفاظتی و توسعه توریسم بررسی شد
  • رویکرد ما همگانی کردن ورزش در سطح محلات است
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان