Web Analytics Made Easy - Statcounter

با نگاه به آمار سه ماهه وضعیت هوا شاید دانستن این نکته جالب باشد که دقیقا در سه ماهی که پایتخت در شرایط هوای سالم به سر می برد یزد به عنوان یک شهر صنعتی 9 روز ناسالم و بسیار ناسالم را تجربه کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا؛‌ آلودگی هوا؛ غول هولناکی که زندگی مردم بسیاری از کلانشهرهای جهان را با چالش روبرو کرده است، مردمی که نیمی از جمعیت کره زمین به حساب می‌آیند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پکن، لندن، مکزیکوسیتی، دهلی‌نو و پاریس از جمله شهرهای جهان هستند که به دلیل سطح فزآینده آلودگی هوا در کانون توجه بوده‌اند. با این حال طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) این شهرها تنها شهرهای آلوده جهان نیستند و در واقع ۹۲ درصد از جمعیت شهرنشین جهان در مناطقی زندگی می‌کنند که هوای آن آلوده و سمی است!

*انچه دنیا برای مقابله با آلودگی هوا انجام داد

با وجود تحقیقات متعددی که در مورد مضرات آلودگی هوا بر سلامت و محیط زیست انجام گرفته و راهکارهایی که در این زمینه ارائه شده همچنان معضل آلودگی هوا گریبانگیر بسیاری از مردم دنیاست  و این در نگاه کلان یعنی برای مقابله با این غول عظیم جهان باید مقتدرانه عمل کند.

بسیاری از شهرهای که نام برده شد شیوه های مختلفی را برای درک و توجه به مشکل آلودگی هوا به کار گرفته اند که بنا به نظر کارشناسان منطقه موثر واقع شده است و نتیجه ان ملموس و محسوس است.

در هند با رایگان شدن حمل و نقل عمومی، آغاز طرح زوج و فرد خودروه و توپ آبفشان سعی شده افسار این دیو در دست گرفته شود.

 

در چین با تعطیلی موقت کارخانه‌ها، ایجاد مناطق جنگلی جدید، اجرای "سیستم مبادله انتشار آلاینده‌ها و استفاده از تکنولوژی خودروهای برقی به جنگ آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی رفته‌اند.

لندن به عنوان یکی از آلوده ترین مناطق انگلیس افزایش بودجه مقابله با آلودگی هوا، استفاده از بیوسوخت یا همان سوخت قهوه استفاده از نسل جدید اتوبوس های برقی و افزایش عوارض ورودیِ خودروهای آلاینده را بهترین راهکار برای رفع این چالش می داند.

ایران نیز امروز در زمره کشورهای توسعه یافته، از قاعده آلودگی هوا مستثنا نیست و غول بی شاخ و دم آلودگی گریبان گیر هوای بسیاری از کلانشهرهای ایران است.

*روسیاهی پایتخت در مقابله با غول آلودگی

کلانشهر تهران با توجه به شرایط توپوگرافی و اقلیم‌ آن  همچنین تردد نزدیک به ۵ میلیون وسیله نقلیه و استقرار تعداد زیادی واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک در آن یکی از هشت شهر بزرگ کشور است که آلودگی هوا در آن به یکی از مشکلات بزرگ فراروی مردم و مسوولان این شهر تبدیل شده است و در صورت نبود برنامه‌ریزی صحیح و اتخاذ راهکارهای کارشناسانه، می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری بر سلامت شهروندان و محیط زیست شهر به جای گذارد.

این روزهای منتهی به زمستان آلودگی هوا در تهران به علت وارونگی دما بیشتر از هر زمان دیگری روسیاهی خود را نمایان می کند.

 

تهرانی که از ابتدای امسال بر اساس شاخص‌های اعلام شده 25 روز پاک، 177 روز سالم، 33 روز ناسالم برای گروه‌های حساس و نهایتا یک روز ناسالم برای همه گروه‌ها را تجربه کرده است.

*نسخه هایی که دردی از آلودگی هوا دوا نمی کند

برخی آلودگی هوا را به افزایش استفاده از سوخت‌های فسیلی ربط داده و برخی دیگر آن را به پدیده اینورشن یا وارونگی هوا ربط داده‌اند و به همین دلیل برایش نسخه‌های متفاوتی از استفاده از حمل و نقل عمومی تا وزش باد پیچیده اند.

اما آنچه مهم است اینکه بنا بر اظهارات شهردار تهران، بیش از 4500 نفر در سال 94 به دلیل آلودگی هوا در تهران ایست قلبی کرده اند!

بنا بر اساس اظهارات همین مسئول 80 درصد از آلودگی هوا تهران از سوخت‌های فسیلی است که از این رقم 40 درصد مربوط به خودروهای شخصی است و قابل تامل تر اینکه 10 درصد آلودگی ها به موتورسواران نسبت داده شده است.

حناچی به عنوان شهردار تهران کنار گذاشتن استفاده از خودروی شخص را راه حل نجات تهران از آلودگی هوا می داند و اینکه اگر باد بوزد اوضاع خوب می شود اما آیا حقیقتا این راه حل ها که در ظاهر هم منطقی نیستند می تواند نجات بخش سایر شهر و کلانشهرهای کشور باشد؟ مطمئنا خیر چراکه منشا و دلیل آلودگی در هر منطقه متفاوت است.

*حال هوای یزد وخیم تر از تهران!

استان یزد به عنوان یک از صنعتی ترین شهرهای کشور مانند تهران شاید خیلی سخت تر و مشقت بار تر از پایتخت با غول آلودگی دست و پنجه نرم می کند و به عبارتی، صنایع،  گرد و غبار، منابع آبی و کاهش بارندگی ‌ها دست به دست هم داده اند تا وضعیت استان یزد حال وخیم تری داشته باشد.

بر اساس نمودار «روند تغییرات شاخص آلودگی هوا»ی مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، یزد جز 5 استانی است که در طول سال 97، وضعیت خطرناک! را تجربه کرده است آن هم نه یک روز بلکه سه روز!

 

این درحالی است که تنها یک شهر از هشت کلانشهر وضعیت کاهش مطلبوبیت کیفیت هوا داشته است و حتی تهران هم طی سال گذشته یک روز ناسالم را به خود ندیده است!

 

با نگاه به آمار سه ماهه وضعیت هوا در یزد شاید دانستن این نکته جالب باشد که دقیقا در سه ماهی که پایتخت در شرایط هوای سالم به سر می برد یزدی ها 9 روز ناسالم و بسیار ناسالم را تجربه کرده اند!

 

*کارخانه ها نفس یزد را گرفته اند

رئیس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزد رسا، با توجه به آغاز فصل سرما و پدیده وارونگی دما و تاثیر آن بر آلودگی هوا گفت: پدیده وارونگی دما تاثیر چندانی در آلودگی هوای یزد ندارد زیرا یزد در دشت قرار دارد و 70درصد آلودگی هوا در این شهر به خاطر کارخانه‌ها است.

دامون سلیمانی زاده اظهار کرد: تنها 30درصد آلودگی هوای یزد به دلیل وسایل نقلیه یا منابع متحرک است و 70درصد آلودگی ناشی از منابع ثابت یا کارخانه‌ها است و پدیده وارونگی دما به دلیل سرما بیشتر در تهران به خاطر قرار گرفتن در گودی و همچنین آلودگی وسایل نقلیه رخ می‌دهد.

*قطار دود کارخانه ها؛‌ از شمال تا جنوب استان یزد

وی افزود: آلودگی هوا در یزد در 6 ماه اول سال آن هم به دلیل ذرات معلق است و آنچه قرار گرفتن صنایع در کانال باد یعنی از عقدا تا مهریز این ذرات معلق با دود کارخانه‌ها همراه  و موجب آلودگی هوای یزد و بروز مشکل برای مردم می‌شوند.

سلیمانی‌زاده اذعان کرد: آلودگی هوای یزد از بهمن‌ماه شروع و تا مهر ادامه می‌یابد که میزان آلودگی در اردیبهشت و خرداد بیشتر می‌شود و آلودگی یزد در آبان، آذر و دی کم است.

وی منابع متحرک و ثابت را عاملین آلوده کننده محیط عنوان کرد و افزود: منابع آلودگی ثابت بیش از هر منبع دیگری استان یزد را تحت تأثیر خود قرار داده است، منابع ثابت شامل بخش‌های تجاری، خانگی و از همه مهمتر کارخانجات و صنایع می‌شود اما این درحالی است که شاید بیشتر آلودگی کلانشهرها تحت تاثیر منابع متحرک مانند وسایل نقلیه عمومی و شخصی باشند.

***گرد و خاک همدست دود صنایع آلاینده

سلیمانی‌زاده با اشاره به حجم قابل توجه صنایع در زمینه تولید کاشی، فولاد، صنایع شیمیایی و کانی غیر فلزی در یزد خاطرنشان کرد: بادهایی که غالباً از شمال غرب به سمت جنوب شرق یزد شروع به وزیدن می‌کنند، منجر به جابه جایی آلایندگی ناشی از فعالیت این کارخانجات و صنایع همراه با گرد و خاک! می‌شوند.

وی با اشاره به افزایش اثرات آلایندگی صنایع در پی افزایش تعداد واحدهای صنعتی و فرسودگی دستگاه‌های سایر صنایع، گفت: در عین حال ۹۰ درصد صنایع استان با این واحد پایش آلودگی همکاری دارند و تنها ۱۰ درصد همکاری لازم نداشتند.

این مسئول با بیان این که عدم توجه به اخطارهای اولیه و ثانویه محیط زیست که شامل قرارگیری در لیست صنایع آلاینده است منجر به پلمب یک کارخانه فولاد واقع در اشکذر و یک کارخانه کاشی واقع در تفت در ایام نوروز شد، خاطرنشان کرد: گزارشات و پیگیری‌های مردمی نقش مهمی در فعالیت‌های این واحد دارد.

اما مسئول ایستگاه سنجش آلودگی هوای استان یزد عقیده ای دیگر دارد و طبیعت را اصلی ترین منشا آلودگی هوای استان یزد می دارند.

*ذرات معلق؛ عامل اصلی آلودگی هوای استان یزد

سید مصطفی میرزاده در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا، عامل اصلی آلودگی هوای استان یزد را ذرات معلق یا همان گرد و غبار دانست و افزود: منشا این گرد و غبار طبیعی و از داخل استان است، هر چند که معادن و صنایع نیز بر این آلودگی بی تاثیر نیستند اما خشکسالی‌های اخیر موجب از بین رفتن پوشش گیاهی و یا ضعیف شدن آنها شده و میزان گرد و غبار را نسبت به سال‌های قبل افزایش داده است.

وی عنوان کرد: براساس مطالعه‌ای که محیط زیست با همکاری پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد انجام داده و یک پژوهش ملی است وسعت اراضی طبیعی و ملی، کشاورزی بایر و عایش، صنعتی، معدنی و اراضی شهری و نخاله‌های ساختمانی به ترتیب بیشترین عامل ایجاد آلودگی گرد و غبار  در استان هستند که سهم هر کدام از این اراضی در آلودگی شهرستان‌های استان مختلف است.

*در بهاری ترین زمان سال هوای یزد آلوده است

وی با بیان اینکه بیشترین آلودگی در استان مربوط به فصل بهار است، ادامه داد:  بیشترین آلودگی در استان با تغییر فصل رخ می‌دهد و با توجه به تغییر جهت باد غالب در یزد که معمولا در اواخر بهمن ماه تا تیرماه یا مردادماه از سمت غرب و شمال غرب استان رخ می‌دهد این سمت بیشتر در معرض آلودگی گرد و غبار قرار می‌گیرد و سه ماه اول سال به خصوص در خردادماه شاهد بیشترین آلودگی در استان هستیم.

گزارش سالانه ۲۰۱۹ وضعیت جهانی هوا (SOGA) که ماه فروردین منتشر شد، حاکی از آن است که آلودگی هوا پنجمین عامل پیش‌رو در مرگ و میر مردمِ سراسر جهان است و در عین حال میانگین عمر کودکان را ۲۰ ماه کاهش می‌دهد.

بر اساس گزارش موسسه بین المللی تحقیقات سرطان ARC وابسته به سازمان جهانی بهداشت، در سال ۲۰۱۳ آلودگی هوا و ذرات معلق هوا به عنوان ترکیبات سرطان‌زای درجه یک برای انسان طبقه‌بندی شده‌اند. همچنین بر اساس گزارش بار بیماری‌های جهانی(۲۰۱۳)، آلودگی‌ هوا بعداز چاقی، رژیم غذایی نامناسب و سیگار چهارمین عامل خطر برای مرگ در دنیا و همچنین هفتمین عامل خطر در ایران است.

با توجه به امار بالای سرطان و بیماری های قلبی و عروقی در یزد حقیقتا آمار واقعی مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در یزد چگونه است؟ آیا پایشی در خصوص رابطه مرگ و میرهای یزد با آلودگی ها انجام می شود؟ این سوالی است که در نوشتارهای بعدی باید بدان پرداخت.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۰۶۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهرهای مختلف چگونه با امواج گرمایی مبارزه می‌کنند؟

کره زمین در ژوئن ۲۰۲۳ گرم‌ترین ماه تاریخ خود را تجربه کرد که زنگ هشداری بود برای یادآوری این نکته که با تشدید تغییرات آب‌وهوایی، دما همچنان افزایش خواهد یافت و شهرها باید به دنبال راهکاری برای سازگاری با این شرایط و محافظت از سرمایه‌های انسانی، طبیعی و اقتصادی خود باشند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، زمین گرم‌ترین دوران خود را طی چند هزاره گذشته، در سال ۲۰۲۳ گذراند به‌طوری که حتی شاخص گرما در ایران به رقم خیره‌کننده و فرای تحمل ۶۶.۷ درجه سانتیگراد رسید. این روند نگران کننده حاصل تغییرات آب‌وهوایی ناشی از رفتارهای انسان و پدیده ال‌نینو است.

در حال حاضر موج گرما در مناطق بسیاری در سراسر جهان از جمله اروپا، ایالات متحده و آسیا در حال گسترش است. در ماه ژوئن جنگل‌های آمازون و ساوانای سرادو در برزیل شاهد آتش‌سوزی‌های بی‌سابقه‌ای بودند که از سال ۲۰۰۷ تاکنون مشاهده نشده بود و نگرانی‌ها درباره افزایش خطر آتش‌سوزی‌های جنگلی ادامه دارد. امواج شدید گرما یک خطر قابل‌توجه است که می‌تواند باعث افزایش مرگ‌ومیر تا ۱۴ درصد و همچنین کاهش بهره‌وری نیروی کار و آسیب به زیرساخت‌ها مانند جاده‌ها و خطوط ریلی شود. این امواج خطراتی قابل پیش‌بینی هستند و به لطف فناوری‌ها و استراتژی‌های ساده و مقرون‌به‌صرفه، می‌توان تأثیر آن‌ها بر سلامت شهروندان و زیرساخت‌های شهرها را کاهش داد. بعضی از روش‌هایی که شهرها برای سازگاری با گرمای شدید و به‌منظور محافظت از شهروندان و اقتصاد خود به کار می‌گیرند در ادامه معرفی می‌شود.

بازطراحی خیابان‌ها

شهر آرنهم هلند، طرح جدیدی را برای مبارزه با گرمای شدید اجرا کرده است که طراحی مجدد خیابان‌ها بخشی از آن است. هرچه تعداد خیابان‌ها و مناطق آسفالت‌شده در یک محله بیشتر باشد، اثر جزیره گرمایی شهری قوی‌تر است، زیرا این سطوح در طول روز گرما را جذب می‌کنند و در شب آن را آزاد می‌کنند. این شهر در حال ارزیابی جاده‌هایی است که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند تا آنها را با فضای سبز جایگزین کند. علاوه بر این، کاشت درختان در امتداد مسیرهای دوچرخه سواری و پیاده‌روها برای ایجاد سایه بیشتر، ایجاد پارک‌ها و استخرهای سایه‌دار جدید به عنوان نقاط خنک برای ساکنان، بخش دیگری از طرح جدید این شهر است. طی چند روز گذشته نیز روتردام هلند، بسیاری از خیابان‌های سنگفرش خود را به فضاهای سبز تبدیل کرد تا مانع از جذب گرما توسط سطوح خیابانی در فصل تابستان شود.

بازطراحی فضاهای عمومی

در شهر ابوظبی، دمای هوا به ۵۰ درجه سانتیگراد می‌رسد و برای مقابله با این افزایش دما آزمایشاتی برای بررسی ویژگی‌های مختلف فضای باز در حال انجام است تا هنگام وقوع گرمای شدید این فضاها محلی مناسب برای شهروندان باشند. یکی از راهکارها طراحی پارک‌های سرپوشیده است که پرده‌های آن هنگام شب باز می‌شوند و گرمای انباشته شده در روز را آزاد می‌کنند. قرار گرفتن دیوارهای ساختمان‌های عمومی به صورتی که نسیم خنک را در شهر هدایت کند، تعبیه محل‌های نشستن در سایه و دستگاه‌های مه‌پاشی که برای خنک‌سازی بیشتر هوا استفاده می‌شوند، از دیگر طرح‌های اجرایی در این شهر هستند. در امارات به طور کلی، پارکلت‌ها و ساختارهای بادگیر مانند برای رفع گرما و خنک‌سازی موقتی شهروندان در نقاط مختلف شهرها تعبیه شده است.

درختکاری

محله‌های کم‌درآمد معمولاً درختان کمتری دارند که منجر به کمبود سایه می‌شود و این مناطق را حداقل پنج درجه گرم‌تر می‌کند. برای رسیدگی به این مشکل، برخی از شهرها به دنبال شناسایی مناطقی هستند که به درختان بیشتری نیاز دارند تا بتوانند با اجرای پروژه‌های درختکاری راه را برای کاهش دمای شهر باز کنند. شهرهایی مانند دالاس و فینیکس در ایالات متحده آمریکا بر کاشت درختان در مسیرهای رفت‌وآمد کودکان به مدارس تمرکز کرده‌اند. شهر مدلین در کلمبیا، شبکه‌ای از ۳۰ راهروی سبز را ایجاد کرده است که با هزاران درخت تزئین شده است تا فضای مناسب پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری را در سراسر شهر افزایش دهد.

با این حال، هر گونه ابتکار در این زمینه، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق برای تضمین بقای درختان دارد. در مادرید، جنگلی که شهر را با هدف خنک‌کردن احاطه کرده بود، متأسفانه به دلیل میزان بالای تلفات ناشی از خشکسالی تبدیل به قبرستان درختان شد. با تجربه‌ای که از این شهر به دست آمد، بسیاری از شهرها در حال تجدید نظر در رویکرد خود به جنگل‌داری شهری هستند و با تکیه بر تنوع گونه‌های درختی، آن‌هایی را انتخاب می‌کنند که در برابر تغییرات آب‌وهوایی مقاوم هستند.

بازبینی روش‌های قدیمی خنک‌سازی

بعضی از ساختمان‌ها در ابوظبی، از نسخه‌های مدرن‌شده روش‌های خنک‌سازی قدیمی استفاده می‌کنند. برای مثال، در برج‌های البحار، آسمان‌خراش‌های ۲۵ طبقه، با الهام از صفحات مشبک معماری اسلامی سایه‌بان‌هایی برای خنک کردن در نمای سازه‌ها اجرا شده است. این سایه‌بان‌ها مجهز به حسگرهایی هستند که با تابش نور خورشید گسترده می‌شوند و نیاز به تهویه مطبوع را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. در همین راستا، معماران چینی از «چاه‌های آسمانی» معماری سنتی خود الهام گرفته و حیاط‌های سایه‌داری را در ساختمان‌ها اجرا می‌کنند که به‌طور طبیعی جاذب هوای خنک‌تر هستند.

رنگ‌آمیزی سفید

استفاده از پوشش سفید روی پشت بام‌ها می‌تواند تا ۹۰ درصد نور خورشید را منعکس کند، در نتیجه فضاهای داخلی حدود ۳۰ درصد خنک‌تر شده و نیاز به تهویه مطبوع را کاهش می‌دهد. شهر نیویورک پوشش‌های رایگانی را برای ساختمان‌های منتخب، از جمله مساکن مناطق کم‌درآمد فراهم می‌کند و به دیگر مالکان ساختمان‌ها، با تخفیف و نیروی کار رایگان به اجرای طرح رنگ‌آمیزی کمک می‌کند. فناوری‌های نوظهور، مانند سفیدترین رنگ سفید که توسط محققان دانشگاه پردو ساخته شده است، مزایای خنک‌کنندگی بیشتری را ارائه می‌کنند. علاوه بر این، شهرهایی مانند لس‌آنجلس به رنگ‌آمیزی خیابان‌ها با رنگ سفید پرداخته‌اند تا با این کار به کاهش دما در محله‌ها کمک کنند.

استخدام متخصص گرما

بسیاری از شهرها با درک خطر فزاینده گرمای شدید و نیاز فوری به انعطاف‌پذیری، سمت‌های جدیدی را با عنوان متخصص گرما معرفی کرده‌اند. شهر فلوریدا برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ «مدیر ارشد گرما» استخدام کرد تا بر ابتکاراتی مانند کاشت درختان، نصب سقف‌ها و پیاده‌روهای خنک و ارتقای کیفیت مسکن کم‌درآمدها برای کاهش مصرف انرژی موردنیاز سرمایش نظارت کند. این شهرستان فرمان جدیدی را برای محافظت از کارگران در فضای باز پیشنهاد داده است تا اطمینان حاصل کند که زمانی که شاخص گرما به ۴۰ درجه می‌رسد، کارگران از استراحت منظم و دسترسی به آب برخوردار هستند.

پناهگاه گرمایی

مادرید برای مقابله با گرمای شهری، الاچیق‌های مجهز به تهویه را در فضاهای عمومی راه‌اندازی کرده است تا ساکنان هنگام احساس گرمای طاقت‌فرسا به آنجا پناه ببرند. علاوه بر این، مادرید اپلیکیشنی را برای اطلاع‌رسانی از استخرهای شهری راه‌اندازی کرده است که شهروندان می‌توانند با استفاده از آن، به استخرهای نزدیک خود دسترسی داشته باشند. یک کمربند سبز به طول ۷۵ کیلومتر با ۵۰۰ هزار درخت جدید نیز در اطراف این شهر در حال احداث است تا دمای کلی شهر را تا حدود دو درجه سانتی‌گراد کاهش دهد.

کد خبر 747839

دیگر خبرها

  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • غبار روی کوه های تهران مه است یا آلودگی هوا؟ | فقط این منطقه غربی تهران هوای پاک دارد
  • هوای پایتخت در مرز آلودگی ؛ وضعیت کیفیت هوای شهرستان‌های استان تهران + عکس
  • شهرهای مختلف چگونه با امواج گرمایی مبارزه می‌کنند؟
  • «پراید»؛ بیشترین سهم تولید آلایندگی مشهد را داشته است
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • نشریه آمریکایی: رشد صنایع دفاعی ایران نتیجه تحریم است
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در خنک ترین روز بهاری | نقشه میزان آلاینده ها در هر منطقه را ببینید
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • نحوه پرداخت عوارض آلایندگی به شهرهای استان بوشهر صحیح نیست