Web Analytics Made Easy - Statcounter

این عضو سابق اتاق بازرگانی ایران همچنین گفت: از نظر کلی اصل تعدیل قیمت بنزین درست بوده است، اما ما نباید بقول آقای لاریجانی خطاب به دکتر احمدی نژاد «دولت رابین هودی» ایجاد کنیم.

افزایش قیمت بنزین تاکنون بیشتر توجهات سیاسی را به خود جلب کرده است، اما کمتر پیش آمده تا این رویداد سیاسی از دریچه «اقتصاد سیاسی» آن هم از نظرگاه افرادی که مستقیما درگیر ماجرای بازار بودند بررسی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتاق بازرگانی ایران به عنوان قلب پارلمان بخش خصوصی ایران همواره دیدگاهی مشخص در ارتباط با قیمت بنزین داشته است. یکی از بحث‌های محوری اعضای فعال اقتصادی این اتاق و سایر اتاق‌های شهرستان‌ها، ضرورت افزایش قیمت بنزین بوده است. در این میان برخی اعضای سابق اتاق بازرگانی نسبت به روند منفعلانه فعلی اتاق درباره رویدادهای اقتصادی کشور نقدهایی را وارد می‌دانند. یکی از این افراد دکتر «مسعود دانشمند»، فعال اقتصادی و عضو سابق اتاق بازرگانی تهران است که اکنون «رئیس خانه اقتصاد ایران» است. با این استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در این رابطه گفتگویی انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

مخالف شوک قیمتی بودیم

مسعود دانشمند با بیان اینکه راه‌حل اجرایی طرح کاهش یارانه بنزین و افزایش قیمت آن از نظر ما در اتاق بازرگانی این نبود، اذعان کرد: اکنون که بنده رئیس خانه اقتصاد ایران هستم نیز همچنان بر همان نظر گذشته هستم که روش اجرا نباید چنین باشد.

این عضو سابق اتاق بازرگانی ایران همچنین گفت: از نظر کلی اصل تعدیل قیمت بنزین درست بوده است، اما ما نباید بقول آقای لاریجانی خطاب به دکتر احمدی نژاد «دولت رابین هودی» ایجاد کنیم. در زمان اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها در دولت قبل، نظر ما این بود که دولت به جای پرداخت یارانه نقدی به حساب مردم، «کارت انرژی» ایجاد کرده و از محل آن کارت به‌صورت برابر به همه مردم مقداری مشخصی پول اختصاص دهیم که بتوانند از آن کارت اعتباری مخصوص انرژی، بنزین و سوخت تهیه کرده یا از خدمات حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

رئیس خانه اقتصاد ایران ضمن اشاره به این نکته که «طرح کارت انرژی نه تورم‌زا بود و نه آنکه اجازه می‌داد افراد بخاطر پرداخت پول حامل‌های انرژی مختلف آسیب نمی‌دیدند» گفت: دولت هم می‌توانست بنزین را به‌صورت تک نرخی به نرخ متوسط فوب خلیج فارس (۵هزارتومان) برساند. همچنین عدالت هم در این طرح برقرار می‌شد، زیرا کسانی که خودرو نداشتند می‌توانستند با این کارت از حمل و نقل عمومی استفاده کرده یا در انتهای دوره مالی پول آن را دریافت کنند و افراد دارای درآمد مناسب که مصرف بالای بنزین دارند، از جیب خود بنزین ۵هزارتومانی بخرند.

این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که برخی مطرح می‌کنند «درآمد هنگفت حاصل از افزایش قیمت بنزین به جیب مردم و تولید بر نمی‌گردد» توضیح داد: این اشتباه است که ما فکر کنیم دولت از ندادن یارانه سود می‌برد! یارانه هزینه‌ای است که دولت تقبل می‌کند و وقتی آن هزینه کاهش می‌یابد، ما فکر می‌کنیم که دولت درآمد جدیدی کسب کرده است. بلکه ماجرا این نیست. اینکه در جیب دولت پول بیشتری بماند الزاما به معنای ثروتمندشدن دولت یا کسب سود آن نیست.

دانشمند در ارتباط با امکان انتقال درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین در هدفمندسازی یارانه‌ها گفت: «رقم پولی که در دستان دولت با کاهش یارانه بنزین باقی می‌ماند، بقول زنگنه وزیر نفت این دولت بیش از ۳۰هزار میلیارد تومان است. اگر کارشناسان بدانند ورود این پول به‌ بازار چه تورمی ایجاد می‌کند، راحت از آن صحبت نمی‌کردند.»

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه «ما نیز با حذف کامل یارانه بنزین موافق هستیم اما شوک قیمتی مدنظر ما نیست» تصریح کرد: بحث ما بر سر نحوه حذف این سوبسید بود. این نیاز وجود داشت که دولت و کارشناسانش قبل از اجرای طرح مدت‌ها با مردم گفتگو می‌کردند. ضمن اینکه بنابر قانونی که در زمان آقای احمدی‌نژاد تصویب شد، قرار بود هر سال بین ۲۰ الی ۳۰درصد قیمت بنزین را به قیمت فوب خلیج فارس نزدیک‌تر کنیم. ولی به دلایل سیاسی (آنهم باوجود افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش پول) به‌صورت کاملا پوپولیستی حدود هفت سال هیچ اقدامی در جهت افزایش قیمت بنزین مطابق با مصوبه مجلس صورت نگرفت؛ لذا فاصله قیمت خلیج فارس با قیمت بنزین در ایران روز‌به‌روز بیشتر شد.

این استاد دانشگاه و اقتصاددان در پایان با انتقاد از رئیس جمهور گفت: آقای روحانی برای آنکه به افکار عمومی بگوید مردم خوشحال هستند و اوضاع در زمان حضورشان بهبود یافته، قیمت بنزین را افزایش نداد و این مهم‌ترین اشکالی است که مطابق قانون می‌توان وارد دانست.

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000GFh برچسب ها: مسعود دانشمند ، خانه اقتصاد ایران ، سهمیه بندی بنزین ، بنزین

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: مسعود دانشمند خانه اقتصاد ایران سهمیه بندی بنزین بنزین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۳۲۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور

سید علی مرتضوی کارشناس انرژی در رابطه با خسارت سنگین خودروسازی انحصاری به صنعت انرژی کشور و تحمیل ناترازی انرژی بر کشور اظهار کرد: آمارهای ارائه شده از سوی ستاد نوسازی سازمان حمل و نقل کشور، تصویری تلخ از وضعیت خودروسازی ایران ترسیم می کند. با تردد بیش از 35 میلیون خودرو، توجه به اینکه 37 درصد از این خودروها در گروه فرسوده قرار می گیرند، نگران کننده است. این خودروهای فرسوده نه تنها به دلیل افزایش آلاینده ها برای محیط زیست مضر هستند، بلکه به میزان قابل توجهی در مصرف سوخت نیز کمک می کنند. ارقام سرسام آور مصرف روزانه 46 میلیون لیتر بنزین و 17.5 میلیون لیتر گازوئیل توسط خودروهای فرسوده نیاز مبرم به مداخله در صنعت خودروسازی کشور را نشان می دهد.

وی گفت: پیامدهای این مصرف ناپایدار وخیم است. خسارات وارده به صنعت خودروسازی کشور صرفاً از استفاده از خودروهای فرسوده بالغ بر 9 میلیارد دلار است. این یک بار اقتصادی قابل توجه است که کشور نمی تواند از آن چشم پوشی کند. علاوه بر این، کیفیت پایین تولید خودرو در ایران با افزایش مصرف بنزین، بسیار فراتر از سطح مورد انتظار مرتبط است. با پیش بینی مصرف 60 میلیون لیتری در روز، واقعیت کنونی بیش از 130 میلیون لیتر در روز نشان دهنده مشکلی جدی است که نیاز به رسیدگی فوری دارد.

وی ادامه داد: همچنین کیفیت نامناسب تولید خودروهای داخلی پیامدهای گسترده ای فراتر از مصرف سوخت دارد. همچنین به مشکلات کمبود انرژی کمک کرده و واردات بنزین به میزان 4 میلیارد دلار در سال آینده را ضروری کرده است. این موضوع نه تنها بودجه کشور را تحت فشار قرار می دهد، بلکه سیاست ها و عملکردهای نادرست در صنعت خودروسازی داخلی را نیز برجسته می کند.

 کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد 

وی گفت: بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران نقش بسزایی در تشدید این مسائل داشته و فضای غیررقابتی ایجاد کرده است که باعث شده تا محصولات زیر مجموعه بر بازار مسلط شوند. پیامدهای این وضعیت فراتر از ضررهای اقتصادی است. کمبود انرژی و افزایش واردات بنزین، پیشرفت کشور را به خطر می اندازد و درآمد نفتی آن را تضعیف می کند. پتانسیل کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد ایران و ثبات کلی آن است. نیاز به اصلاحات فوری در صنعت خودرو را نمی توان نادیده گرفت، زیرا عدم رسیدگی به این مسائل پیامدهای گسترده ای برای کل کشور خواهد داشت.

این کارشناس انرژی به لزوم تنوع بخشیدن به سبد سوختی اشاره کرد و گفت: برای رسیدگی موثر به این چالش ها، یک رویکرد چند وجهی مورد نیاز است. اولاً، باید تلاشی هماهنگ برای جایگزینی خودروهای فرسوده با مدل‌های استاندارد و کم‌مصرف‌تر صورت گیرد. این نه تنها مصرف سوخت را کاهش می دهد، بلکه باعث صرفه جویی قابل توجهی در روز می شود. علاوه بر این، باید با تمرکز بر سوخت های جایگزین مانند CNG یا گاز مایع (LPG) به عنوان جایگزین بنزین، می توان وابستگی به بنزین سنتی را کاهش داد و استفاده از منابع انرژی پاک تر و پایدارتر را ترویج کرد. انتقال به سمت خودروهای دوگانه سوز که از CNG یا LPG در کنار بنزین سنتی استفاده می کنند، می تواند به طور قابل توجهی مصرف سوخت کلی وسایل نقلیه را کاهش دهد و به ترکیب انرژی متعادل تر در بخش حمل و نقل کمک کند.

مصرف بنزین کشور به 130 میلیون لیتر در روز رسیده است

وی گفت: وضعیت صنعت خودروی ایران چالش مهمی است که نیاز به اقدام فوری دارد. مصرف ناپایدار سوخت در کنار کیفیت پایین تولید خودروهای داخلی، پیامدهای گسترده ای دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. کیفیت پایین تولید خودروهای ایران، سبب افزایش مصرف بنزین شده است به نحوی که باید مصرف کشور حدود ۶۰ میلیون لیتر در روز باشد ولی متاسفانه به دلیل کیفیت پایین خودروها به بیش از ۱۳۰ میلیون لیتر در روز رسیده است که این موضوع نیز خسارت بزرگی دیگری بر کشور زده است.

وی افزود: تعمیم مشکلات بی کیفیتی و بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران، به ناترازی انرژی و در نتیجه واردات بنزین به میزان ۴ میلیارد دلار در سال آتی، سبب کسری بودجه دولت نیز شده است و مقصر اصلی این وضعیت صنعت انحصاری و غیررقابتی خودروسازی داخلی است که باید سریعا در این روند اصلاح شود وگرنه ناترازی بنزین در طی سال‌های آتی و تشدید واردات بنزین، کل درآمد نفتی کشور را نابود خواهد کرد.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • زمان و مبلغ پرداخت مستمری مددجویان بهزیستی توسط سازمان هدفمندی یارانه‌ها
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • دریافت وام قرض الحسنه 10 تا 100 میلیونی برای یارانه بگیران
  • مبلغ یارانه اردیبهشت اعلام شد / یارانه نقدی این ماه همراه با سورپرایز
  • مبلغ یارانه اردیبهشت اعلام شد / یارانه نقدی اردیبهشت همراه با سورپرایز
  • تأمین آب آشامیدنی قشم با یارانه میلیاری/ صرفه‌جویی کنید
  • تحریم های جدید ایران تا چه حد جدی است؟
  • دولت، یارانه حمل‌ونقل عمومی را افزایش دهد/ آموزش حفظ محیط زیست باید از دوران کودکی آغاز شود
  • دولت یارانه حمل‌ و نقل عمومی را افزایش دهد