Web Analytics Made Easy - Statcounter

پروژه‌هاي خاص نظیر سهمیه‌بندی بنزین، پيامدهاي مهمي بر زندگي مردم دارند كه اين پيامدها ملاحظات بيشتري مي‌طلبد. ارزيابي پيامدها یا پیوست فرهنگی و اجتماعی، به منظور تحليل پيامدهاي يك طرح توسعه‌اي بر روي افراد و اجتماعات و همچنين به منظور تعديل پيامدهاي منفي و افزايش پيامدهاي مثبت صورت مي‌پذيرد. هدف پیوست فرهنگی و اجتماعی، شناسايي نتايج انساني يك طرح پيشنهادي است و می‌کوشد با سهیم شدن در همه مراحل برنامه‌ریزی، اجرا و ارزیابی نتایج اقدامات توسعه‌ای (سهمیه‌بندی بنزین) شناخت معتبری از تغییراتی که این اقدامات در فضای اجتماعی جامعه ایجاد می‌کنند ارائه دهد، و پیش از اجرا شدن اقدامات توسعه‌ای، تأثیرات اجتماعي، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ناشی از اجرای آن‌ها را برآورد نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین راستا مقام معظم رهبری 19 آذر 92 در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه ضرورت پیوست فرهنگی می‌فرمایند «ما گفتیم مسائل اقتصادی و مسائل گوناگون مهم پیوست فرهنگی داشته باشد، معنای آن همین است؛ معنای آن این است که یک حرکت اساسی که در زمینه‌ی اقتصاد، در زمینه‌ی سیاست، در زمینه‌ی سازندگی، در زمینه‌ی فناوری، تولید، پیشرفت علم می‌خواهیم انجام بدهیم، ملتفت لوازم فرهنگی آن باشیم. گاهی اوقات انسان در یک کاری وارد می‌شود، یک کار اقتصادی انجام می‌دهد، لوازم آن و تبعات فرهنگی آن را توجه ندارد». همچنین در مرحله اجرایی، ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور به ریاست اسحاق جهانگیری در تاریخ 29/04/۱۳۹۸، مصوبه «مشارکت وزارتخانه‌های مجری طرح‌های ملی در تدوین و اجرای پیوست فرهنگی» به تصویب رساند و برای اجرا به وزارت‌خانه‌ها ابلاغ کرد که به شرح ذیل می‌باشد: «سازمان برنامه‌وبودجه کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی موظف‌اند، گزارشی از پیوست فرهنگی طرح‌های کلان توسعه‌ای تهیه و تنظیم و گزارش روند پیشرفت کار را به دبیرخانه ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی ارائه نمایند».

در نگارش پیوست فرهنگی و اجتماعی موضوعات ذیل مطرح می‌شود: 
ـ اجرای این طرح با چه موانع، آسیب‌ها، چالش‌ها، و محدودیت‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی همراه است.
ـ نقاط قوت، آثار و پیامدهای مثبت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی این طرح چیست.
ـ ذینفعان، برندگان و بازندگان  نهادی، مردمی این طرح چه کسانی هستند.
ـ برای تقویت فرصت‌ها، آثار و پیامدهای مثبت و برای تعدیل و کاهش آسیب‌ها و پیامدهای مخرّب و اجرای این طرح چه راهبردهایی را باید اتخاذ کرد.
ـ در نهایت گزارش مدیریتی در زمینه عدم اجرا طرح یا اجرای طرح همراه با پیامدهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی
ـ نگارش سناریوهای خوش‌بینانه، بدبینانه و واقع‌گرایانه از اجرا یا عدم اجرای طرح

حال سوال اینجا مطرح می‌شود، با توجه به تاکید مقام معظم رهبری و ابلاغیه دولت آیا در اجرای سیاست سهمیه‌بندی بنزین پیوست فرهنگی و اجتماعی نگاشته شده بود. یکی از شیوه نگارش پیوست فرهنگی و اجتماعی مطالعه طرح‌های مشابه است. سال 1384 طرح سهمیه‌بندی بنزین و استفاده از کارت سوخت اجرا شد، سال 94 کارت سوخت به‌ عنوان اصلی‌ترین ابزار کنترل مصرف بنزین به دلیل فسادزا بودن بنزین دونرخی از سوی دولت حذف گردید. آیا در اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین کنونی پیامدهای سهمیه‌بندی بنزین 1384و پیامدهای لغو سهمیه‌بندی بنزین 1396 مورد مطالعه قرار گرفت. 

آیا دیدگاه مردم و رانندگان به عنوان ذینفع اصلی طرح سهمیه‌بندی بنزین مورد توجه واقع شد و واکنش آنها نسبت به سهمیه‌بندی بنزین چه بوده است. برندگان و بازندگان طرح سهمیه‌بندی بنزین چه گروه‌هایی هستند که در این زمینه ابهام وجود دارد، دولت عنوان کرده است که سود حاصل از سهمیه‌بندی بنزین به دست 60 میلیون ایرانی خواهد رسید با این حال شواهد نشان می‌دهد که کمتر از 20 درصد ایرانی در طرح حمایت معیشتی بوده‌اند و دولت از طرح معیشتی به عنوان ابزار کنترل اجتماعی جامعه استفاده کرده است.

آیا برای اجرای طرح معیشتی، پیوست فرهنگی و اجتماعی تدوین شده است، این در حالی است که دولت همیشه نسبت به پرداخت یارانه نقدی انتقاد داشته است و هر ساله درصدد محدودسازی آن بوده است در حالی که طرح معیشتی دقیقاً مشابه طرح هدفمندسازی یارانه دولت پیشین است. آیا پیامدهای اجتماعی نظیر سرمایه اجتماعی دولت، اعتماد به دولت و نیروهای نظامی، پیامدهای سیاسی نظیر آشوب‌های سیاسی، مشارکت سیاسی در آینده و پیامدهای اقتصادی نظیر جلوگیری از قاچاق انرژی، گرانی مجدد کالاها، تورم مورد بررسی قرار گرفته بود و راهبردهایی برای تعدیل و تقویت آن اتخاذ شده بود. آیا دولت نسبت به پیامدهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی طرح سهمیه‌بندی بنزین سناریو اجرایی دارد.

* پژوهشگر اجتماعی

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۶۰۲۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وجود تضاد جدی بین دولت‌سازی در توسعه غربی و مدل اسلامی

ایسنا/سمنان منتخب مردم استان سمنان در مجلس خبرگان رهبری معتقد است: در مرحله دولت‌سازی و جامعه‌سازی، بین توسعه غربی و پیشرفت اسلامی تضاد جدی وجود دارد و از همین رو باید در زیست‌بوم خود با تدوین پیوست فرهنگی، مدل اسلامی مبتنی بر پیشرفت را در دستور کار قرار دهیم.

آیت الله میرباقری که با استقبال استاندار سمنان امروز، ۵ اردیبهشت‌ماه وارد استان شد، اظهار کرد: مساله اصلی ما در این دوران پیشرفت و توسعه است، مدل پیشرفت باید مبتنی بر چارچوب‌های فرهنگی و همراه با پیوست فرهنگی باشد. 

وی ادامه داد: الگو سرمایه‌داری یکی از مباحثی است که باعث تضعیف بیش از پیش قشر ضعیف و متوسط مردم خواهد شد. 

منتخب مردم استان در مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: ما می‌توانیم با تدوین پیوست فرهنگی برای پیشرفت شهری در سطح استان سمنان، الگویی برای کشور باشیم. 

وی با بیان اینکه مباحث و مسائل در حوزه فرآیند پیشرفت شهری باید مبتنی بر چارچوب‌های فرهنگی و دینی باشد، ادامه داد: این مهم را می‌توان در استان سمنان، با تشکیل اتاق فکر و همچنین راه‌اندازی هیات‌های اندیشه ورز محقق کرد. 

میرباقری به تضادهای ماهوی بین رویکردها در توسعه غربی با نگرش‌های مبتنی بر دین بین پرداخت و گفت: در مرحله دولت‌سازی و جامعه‌سازی، تضاد بین توسعه غربی و پیشرفت اسلامی  وجود دارد که ما باید در زیست بوم خود با تدوین پیوست فرهنگی، مدل اسلامی مبتنی بر پیشرفت را در دستور کار قرار دهیم. 

منتخب مردم استان در مجلس خبرگان رهبری افزود: ریل‌های پیشرفت استان با تدوین پیوست فرهنگی باید بر اساس الگوی پیشرفت اسلامی شکل بگیرد. 

وی با اشاره به گزارش ارائه شده از سوی استاندار سمنان اظهار کرد: گزارش‌هایی که در خصوص استان اعلام شد بیانگر اقدامات ارزنده و دستاوردهای مطلوب همراه با رضایتمندی مردم است. 

آیت الله میرباقری منتخب مردم استان در مجلس خبرگان رهبری پیش از این دیدار با حضور در مجموعه استانداری سمنان به مقام والای شهید گمنام ادای احترام کرد.


انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اجرای ۱۶ طرح طبقه بندی مشاغل جدید در کارگاه های گیلان
  • برنامه‌های گردشگری باید با پیوست‌های فرهنگی و دینی تدوین شود
  • سمنان در تعریف پیوست فرهنگی الگوی کشور شود
  • لزوم پیوست رسانه‌ای پروژه‌ها در شهر/ محتوای رسانه‌ها باید مورد سنجش قرار گیرد
  • اجرای طرح همیاران آرامش در گرگان و گنبد
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • وجود تضاد جدی بین دولت‌سازی در توسعه غربی و مدل اسلامی
  • ریل پیشرفت استان سمنان از مسیر تدوین پیوست فرهنگی می‌گذرد
  • اظهارات سرلشکر جعفری در مورد ماجرای تذکر رهبر انقلاب درباره نحوه اجرای طرح نور
  • پیوست فرهنگی برای پیشرفت شهری در سمنان تدوین شود