Web Analytics Made Easy - Statcounter

اینترنت، پر استفاده ترین و گسترده ترین شبکه کامپیوتری است، اما تنها نوع شبکه کامپیوتری نیست و شبکه های دیگری برای اشتراک گذاری دیجتالی اطلاعات وجود دارد. اینترنت، اینترانت و اکسترانت سه شکل مشابه و متفاوت از شبکه کامپیوتری هستند. باید بدانید که اینترنت برای عموم باز است اما اینترانت و اکسترانت فقط برای گروه مشخصی طراحی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرگزاری برنا؛ تفاوت عمده این سه شبکه با هم در نحوه دسترسی به آن ها است. در این مقاله ابتدا به معرفی این سه شبکه می پردازیم و در ادامه به توضیح در مورد تفاوت بین اینترنت و اینترنت ملی خواهیم پرداخت.

اینترنت

اینترنت یک شبکه بزرگ برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات عمومی است. این شبکه به وسیله دستگاه اتصال به شبکه، برای عموم مردم قابل دسترسی است و به صورت صفحات وب به هم پیوسته است.

در واقع اینترنت، شبکه ای سراسری و جهانی است که به عنوان وب گسترده جهانی در بین مردم شناخته می شود.

اینترانت

اینترانت برای گروه کوچکی طراحی شده است و فقط برای این افراد قابل دسترسی است. این شبکه بیشتر در سازمان ها و بیزینس ها مورد استفاده قرار می گیرد تا با استفاده از این شبکه فایل ها و منابع از سرورها و کامپیوتر های داخل یک مجموعه، به راحتی و با امنیت اشتراک گذاری شودند.

در واقع هدف اصلی طراحی اینترانت این بوده است که اعضای یک گروه که در یک مکان حضور دارند بتوانند به راحتی فایل ها را با همدیگر به اشتراک بگذارند.

وظیفه دیواره آتش یا Firewall این است که از دسترسی اینترنت به اینترانت جلوگیری کند. اینترانت ممکن است به اینترنت اجازه دسترسی بدهد یا ندهد ولی همانطور که گفته شد دیواره آتش از دسترسی اینترنت به اینترانت جلوگیری می کند.

اکسترانت

این شبکه مانند اینترانت است، تنها تفاوت آن دسترسی از طریق پرتال وب است. افرادی که از اکسترانت استفاده می کنند با استفاده از نام کاربری و رمز عبور می توانند از هر جایی به قسمت مورد نظر دسترسی داشته باشند.

هدف اصلی طراحی اکسترانت، اشتراک گذاری اطلاعات و فایل ها در داخل یک گروه، که اعضای این گروه در یک مکان خاص متمرکز نیستند.

هر ساله دوم تا هشتم شهریور مصادف با هفته دولت است معمولا در این بازه زمانی، پروژه های بسیار زیادی در نقاط مختلف کشور افتتاح می شود و شروع به کار می کنند. شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت ملی، یکی از همین طرح ها است که در سال های اخیر بسیار مورد بررسی قرار گرفته است و بحث های زیادی در مورد آن وجود دارد. طبق گفته مسئولان طرح اینترنت ملی در هفته دولت امسال به صورت رسمی آغاز به کار خواهد کرد.

شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترنت ملی چیست؟

شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترنت ملی، شبکه ای است که به منظور بهبود ارتباطات داخلی و افزایش کنترل و کاهش هزینه های ارتباطی درون کشور طراحی شده است.

برای اولین بار این طرح در دولت نهم، توسط وزیر ارتباطات محمد سلیمانی، مطرح شد. سیاست اجرایی برای شروع به کار شبکه ملی اطلاعات بر مبنای قطع ارتباط کاربران داخلی با شبکه بین المللی وب بوده است که این امر یکی از بزرگ ترین دغدغه های کاربران اینترنت در ایران بوده است. تأکید مسئولان در دوره نهم بر بی نیاز شدن کاربران ایرانی از اینترنت خارجی بوده است. اما این طرح در آن دوره به دلایل زیادی نتوانست اجرایی شود و در دوره دهم با تغییر کردن وزیر ارتباطات، نحوه اجرای آن دچار تغییراتی شده است.

وزرای دوره دهم، رضا تقی پور و محمد نامی با هدف اصلاح این طرح، تعریف صحیح تری از این طرح را ارائه دادند تا بتواند فضای منفی ایجاد شده حاصل از طرح پیشنهادی دوره قبل را کاهش بدهند که البته باز هم توفیقی در این زمینه بدست نیاوردند.

در برنامه پنجم توسعه، تعاریف و مفاد مشخصی برای اینترنت ملی، همچنین ردیف بودجه برای اجرایی این طرح در نظر گرفته شد و مجلس سعی کرد با تعریف اهداف اینترنت ملی فضای منفی نادرست ایجاد شده در بین کاربران ایرانی را تلطیف دهد.

طبق قانون جدید، شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر پروتکل اینترنت (IP) خواهد بود و سوئیچ ها، مسیریاب ها و مراکز داده ای نیز در کنار آن به کار گرفته خواهند شد تا درخواست های دسترسی داخلی به اطلاعاتی که در داخل کشور نگهداری می شوند از طریق شبکه خارجی اینترنت قابل دسترس نباشند. همچنین در تبصره ای از قانون شبکه ملی اطلاعات امکان ایجاد شبکه های اینترانت و امن نیز برای مشترکین داخلی فراهم شده و دولت ملزم به ایجاد دسترسی ۶۰ درصد خانوارها به شبکه پر سرعت و ۱۰۰ درصد کسب و کارها به این شبکه می باشد.

سوال ایجاد شده این است تمام این اطلاعات فنی چه تفاوت هایی در وضعیت کاربران اینترنت ایران ایجاد می کند؟

طبق قانون مصوب، کاربران ایرانی به راحتی می توانند از شبکه جهانی وب استفاده کنند و تغییری محسوسی در شرایط استفاده از شبکه جهانی وب ایجاد نشده است و فقط تعرفه استفاده از اینترنت داخلی و خارجی تغییر کرده است و این تفاوت تعرفه اخیراً ابلاغ شده و البته تا زمان اجرای آن مدت زمانی باقی است.

هدف اصلی اینترنت ملی چیست؟

در واقع هدف اصلی اینترنت ملی، ایجاد شبکه ای پر سرعت و امن برای کاربران و کسب و کارهایی است که نیاز به استفاده از اینترنت بین المللی ندارند و بیشتر نیاز به استفاده از اینترانت دارند.

سازمان های دولتی، نهادهای اداری و قضایی، بانک ها، مدارس و دانشگاه ها نمونه های هستند که می توانند از طریق یک شبکه اینترانت با یکدیگر در ارتباط باشند و اطلاعات لازم را با سرعت بالا با هم به اشتراک بگذارند. سرعت اینترانت به دلیل عدم دسترسی کاربران خارجی بالا است و تبادل اطلاعات در آن دارای امنیت بالای است.

درصورت برقراری ارتباط اینترنت ملی بین سازمان هایی مانند صدا و سیما و شبکه اینترنت کشور کاربران خانگی می توانند از پخش آنلاین و با کیفیت بالا استفاده کنند.

در مصوبه شورای عالی فضای مجازی نیز به این مورد اشاره شده که زیر ساخت های ارتباطی شبکه ملی اطلاعات مستقل، داخلی و حفاظت شده نسبت به شبکه های اینترنت بین المللی است و برای ارتباط با اینترنت بین المللی امکان تعامل مدیریت شده تعریف شده است.

مزیت های اینترنت ملی

اینترنت ملی در برخی از کشورها به غیر از ایران نیز مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد استفاده از اینترنت ملی برای موارد مهم و امنیتی قابل توجیه است.

برخی از مزایای استفاده از اینترنت ملی:

کاهش هزینه های اینترنت جهانی امکان اتصال ایمن با سرعت بالا و هزینه کم واحدهای مختلف یک سازمان یا یک شرکت در نقاط مختلف کشور افزایش امنیت برای مواردی مثل تراکنش های بانکی یا کاربردهای دولتی و سازمانی افزایش پایداری ارتباطات مهم داخلی کاهش خطرات حمله های مخرب از سطح جهان روی سرویس های دولتی و امنیتی

تفاوت هزینه اینترنت ملی و اینترنت جهانی

با توجه به این نکته که ارتباطات در اینترنت ملی از مسیر جهانی عبور نمی کند بنابراین هزینه آن نیز هم کمتر است.

برخی از سایت های فیلم و سریال بخش زنده تلویزیون با اپراتور های اینترنت قرارداد های را منعقد کرده اند که شما می توانید در این سایت ها با اینترنت مجانی به تماشای فیلم و یا سریال مورد علاقه خود بپردازید. برخی از سایت های پر بازدید داخلی روی این شبکه ها واقع شده اند و کاربران می توانند از اینترنت نیم بها استفاده کنند.

امیدواریم که هزینه ها و موانع و مشکلات موجود در استفاده از این سایت ها کاهش پیدا کند تا ارتباطات که کاملا داخلی هستند با سرعت نامحدود و کیفیت بالا و قیمت ارزان در اختیار کاربران قرار بگیرد.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اینترنت برنامه پنجم توسعه جهان صدا و سیما قانون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۰۲۱۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش کانال 11 اسرائیل از دستگیری جاسوس نظامی در اسرائیل؛ ارسال اطلاعات گنبدهای آهنین به ایران!

تعداد بازدید : 148 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی کیفیت 480 بازدید 1130 کانال یازده تلویزیون اسرائیل از دستگیری یک اسرائیلی به جرم جاسوسی برای ایران خبر داد. آن گونه که این شبکه گزارش کرد یک راننده کامیون نظامی در طول سفرهای خود در حین انجام وظیفه، ده‌ها گردان پدافند گنبد آهنین را مستند کرده و اطلاعات این سامانه‌ها از جمله عکس ها و مکان آنها را در فیس بوک برای یک مقام ایرانی که به عنوان یک زن اغواگر ظاهر شده، ارسال کرده است. حالا صهیونیست‌‎ها متوجه به این جاسوسی مخرب شده‌اند و او را دستگیر کرده‌اند. این دستگیری چند روز پس از انهدام دست‌کم یک سامانه گنبد آهنین توسط حزب الله لبنان انجام شد. گزارش شبکه یازده اسرائیل در این زمینه را می‌بینید.

دیگر خبرها

  • اتصال ۲۳۲ روستاهای لرستان به اینترنت پرسرعت
  • آخرین وضعیت رفع فیلتر گوگل پلی
  • ۲۳۲ روستای بالای بیست خانوار لرستان به اینترنت پر سرعت دسترسی پیدا کردند
  • هفت میلیون خانوار به شبکه فیبر نوری متصل هستند
  • گزارش کانال 11 اسرائیل از ارسال اطلاعات گنبدهای آهنین به ایران!
  • گزارش کانال 11 اسرائیل از دستگیری جاسوس نظامی در اسرائیل؛ ارسال اطلاعات گنبدهای آهنین به ایران!
  • دستگیری جاسوس نظامی در اسرائیل؛ ارسال اطلاعات گنبدهای آهنین به ایران!
  • پنج پیشنهاد مهم دبیر شورای امنیت ملی ایران درباره امنیت اطلاعات/ احمدیان: تسلط آمریکا بر زیرساخت های اینترنت جهانی یک خطر جهانی است
  • 5 پیشنهاد مهم دبیر شورای امنیت ملی ایران درباره امنیت اطلاعات/ احمدیان: تسلط آمریکا بر زیرساخت های اینترنت جهانی یک خطر جهانی است
  • برقراری اینترنت پرسرعت همراه در مسجد شکر طبس