Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@19:49:48 GMT

مادی رهنان اصفهان پس از ۱۶ سال آبگیری شد

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۲۳۶۶۲

مادی رهنان اصفهان پس از ۱۶ سال آبگیری شد

واژه مادی در گویش اصفهانی به نهرهای فراخ و گشاده‌ای گفته می‌شود که برای آبرسانی از رودخانه زاینده‌رود به اطراف این شهرستان منشعب می‌شده است.

مادی‌ها بصورت کانال‌های وسیع در بالادست از رودخانه جدا شده و با شیب یک در هزار پس از طی چند کیلومتر به زمین‌های آبخور رسیده و در این قسمت با جوی‌های کوچک در سطح زمین جاری شده و در نهایت در طول مسیر خود روستاهای متعددی را تغذیه و آبیاری می‌کرده و در پایین دست هرزآب آن‌ها به چشمه‌ها و یا مادی‌های دیگری سرازیر می‌شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مادی‌ها نه تنها در توزیع بلکه در جمع‌آوری روان آبها و سیلاب‌ها و بهره‌گیری از نزولات نیز کارکردی موثر داشتند.

مادی‌ها به همراه جوی‌های منشعب از آن‌ها مانند شبکه‌ای در سطح شهر گسترده شده و آب باران و برف را در مسیر مناسب هدایت می‌کردند و در نتیجه آب گرفتگی در معابر و گذرگاه‌های محله‌ها بوجود نمی‌آمد.

مادی‌ها با انتقال آب به فواصل دورتر در زمین‌ها و دشت‌های حاشیه رودخانه همواره موجب تقویت سفره‌های آب و افزایش سطح آب‌های زیرزمینی می‌شدند.

زنده‌سازی بافت تاریخی مادی‌ها، ارتقاء صنعت گردشگری از طریق طراحی تورهای گردشگری پیاده شهری حاشیه مادی‌ها، ایجاد گذرهای مختلف مثل گذر موسیقی، نقاشی و سلامت در حاشیه مادی‌ها و اختصاص فعالیت‌های آرام و کم سر و صدا در محور مادی‌ها می‌تواند به زنده و فعال کردن این شریانهای زیبای روح‌بخش در اصفهان کمک کند.

سید رسول هاشمیان مدیریت طرح ساماندهی ناژوان روز دوشنبه به ایرنا گفت: طرح احیای مادی‌های منطقه ناژوان با تاکید شهردار اصفهان در دستور کار قرار گرفت و لایروبی و آبگیری مادی جلفا، مادی قمیش، مادی تیران، مادی جوی ناژوان، مادی عبداله خان،‌ مادی فدن، مادی جوی شاه، مادی حاجی و مادی فرشادی به طور کامل انجام شد.

وی افزود: علاوه بر آبگیری مادی ناژوان(سهم)، با انجام حدود چهار هزار مترمکعب خاکبرداری از سطح انهار، ‌۹ مادی منطقه ناژوان نیز احیا شد.

مدیر طرح ساماندهی ناژوان ادامه داد: در اوایل پاییز نیز پس از حدود ۲۰ سال به همت خدمتگزاران شهرداری و با همکاری سازمان آب منطقه‌ای و کشاورزان منطقه، آب در مادی شایج جاری شد.

وی تصریح کرد: لایروبی و احیای سردهانه مادی دستگرد، لایروبی کف و رفع گرفتگی دهانه پل‌های مادی جوی شاه و اصلاح سردهانه و احداث دستک مادی فرشادی نیز انجام شد که به آبگیری مادی‌ها منجر شد.

هاشمیان با اشاره به نقش هویتی فضای سبز شهر اصفهان اظهارداشت: فضای سبز حاشیه مادی‌ها موجب زیبایی و لطافت فضای شهر شده و موجب آرامش و تسکین روحی شهروندان می‌شود.

وی گفت: مرمت و  ساماندهی مادی‌ها آن‌ها را به عنوان یک شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی حاصل از بارندگی مطرح می‌کند بنابراین ایجاد پل‌های جدید و بازسازی پل‌‎های قدیمی و تخریب پل‌های فرسوده و خطرساز در دستور کار قرار گرفته و تاکنون بسیاری از این موارد انجام شده‌است.

منطقه جنگلی ناژوان از معدود باغ‌های اصفهان است که از جریان توسعه و گسترش شهر تا اندازه‌ای ایمن مانده و همچنان به هوای شهر لطافت و تازگی می‌بخشد.

ناژوان با زمین‌های کشاورزی، باغ‌های دو سویه و رودخانه زاینده‌رود با توسعه شهری محصور شده است.

اراضی محدوده ناژوان به دلیل دارا بودن پوشش سبز و عبور رودخانه از آن در مجموع اقلیم معتدل‌تری نسبت به اصفهان دارد و دسترسی به آن از طریق بزرگراه شهید حبیب‌اللهی و خیابان الفت و عبور از پل زاینده‌رود در مجاورت باغ پرندگان امکان‌پذیر است.

این گردشگاه یکی از نقاط سرسبز و خرم حاشیه زاینده رود می‌باشد و سرچشمه اکثر مادی‌های شهر اصفهان از منطقه ناژوان است.

در این منطقه فضاهایی چون تله سیژ، زمین‌های ورزشی، استخر، کمپینگ، زمین‌های بازی کودکان، ایستگاه‌های درشکه سواری، اسب سواری، قایق‌رانی و محوطه دوچرخه‌سواری زیر نظر مدیریت طرح ساماندهی ناژوان که وابسته به شهرداری اصفهان است فراهم شده و برای عموم قابل استفاده است.

برچسب‌ها زاینده رود شهرداری اصفهان اصفهان لایروبی آبرسانی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: زاینده رود شهرداری اصفهان اصفهان لایروبی آبرسانی زاینده رود شهرداری اصفهان اصفهان لایروبی آبرسانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۳۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد

فرارو- کانال‌های آب زیرزمینی که قرن‌ها آب شرب ساکنان شهر یزد ایران را تامین می‌کردند، اکنون در خدمت گردشگری هستند. این کانال‌ها که در شهر یزد واقع شده و نیاز آبی مردم محلی را تامین می‌کند، توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند.

به گزارش فرارو، خبرگزاری آناتولی ترکیه در گزارشی نوشت: شهر یزد با قرار گرفتن در منطقه مرکزی کشور ایران و محصور در میان کویرها، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. با توجه به قرار گرفتن شهر تاریخی در میان کویر و کمبود آب در منطقه، مشکل تامین آب شرب مردم محلی همواره در دستور کار قرار دارد.

علاوه بر دشواری رساندن آب‌های زیرزمینی از مناطق اطراف به سطح، انتقال آب از محیط‌های دور بیابان به شهر بدون از بین رفتن باعث شده است تا مردم منطقه به دنبال راه حل‌های مختلف و یافتن راه حل باشند.

مردم منطقه ترجیح می‌دادند آب را از طریق تونل‌های حفر شده در زیر زمین به شهر برسانند تا اینکه آب را به سطح زمین برسانند. این کانال‌های آب زیرزمینی که در اصطلاح محلی «قنات» نامیده می‌شود، صد‌ها سال نیاز آبی مردم منطقه را تامین می‌کرد.

هنگام ورود به شهر با هواپیما، قنات‌ها توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. این اشکال که در نگاه اول قابل درک نیستند، تهویه کانال‌های آبی حفر شده در زیر زمین و گاهی به عمق ۴۰ متر را تشکیل می‌دهند.

تقریباً در هر صد متر کانال آب یک هواکش وجود دارد. این هواکش‌ها هم برای تهویه تونل و هم برای تامین فشار لازم برای جریان آب مهم هستند.

از آنجایی که کانال‌ها در زیر زمین عمیق هستند و زمین سخت‌تر است، تلفات آب در زمین‌های شنی در اینجا به حداقل می‌رسد و آب سرد می‌ماند.

تونل‌هایی که از کوه‌های تقریباً ۷۰ کیلومتری شروع می‌شوند، از شهر عبور می‌کنند. از آنجایی که آب به سطح زمین نمی‌آید، قرن‌هاست که مردم منطقه با پایین آمدن به کانال‌ها از طریق تونل‌ها و پله‌های بزرگ حفاری شده، نیاز خود را تامین می‌کنند.

آب اضافی عبوری از کانال‌ها که عمق آن از کوه‌ها به سمت شهر کاهش می‌یابد، در نواحی جنوبی به سطح زمین می‌رسد و برای تامین نیاز آبی نقاط دیگر و در برخی نقاط در کشاورزی استفاده می‌شود.

این کانال‌های آبی که در دوران معاصر با توسعه سیستم پمپاژ، لوله گذاری آب و انتقال آب از رودخانه زاینده رود اصفهان به یزد کم اهمیت شده‌اند، هرچند از تعداد آن‌ها کاسته شده است.

اکثر قنات‌ها که به اندازه گذشته مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، به دلیل سیلاب‌هایی که به مرور زمان رخ داده است، با حمل خاک و پر شدن بسته شده اند.

کانال‌های آب زیرزمینی در مرکز شهر هم اکنون برای بازدید گردشگران باز نگه داشته شده اند و روزانه صد‌ها گردشگر از این کانال‌ها بازدید می‌کنند.

بازدیدکنندگان از شهر نه تنها محل برداشت مردم و محوطه انباری که آب به کانال‌های مختلف منتقل می‌شود را می‌بینند، بلکه این فرصت را دارند که در کانال طولانی با ارتفاع یک و نیم متر قدم بزنند.

ابراهیم کاظم نژند، مدیر پایگاه قنات‌های جهانی زارچ و حسن‌آباد مهریز یزد در خصوص کانال‌های آبی اظهار داشت که کانال موردنظر برای بازدید گردشگران بازسازی شده است.

وی با بیان اینکه قرن هاست که مردم از آب زارچ بهره‌مند بوده اند، گفت: قنات زارچ که در آن قرار داریم ۳۰ متر زیر شهر تاریخی یزد است که این کانال ۷۲ کیلومتر طول دارد و با این ویژگی به عنوان طولانی‌ترین کانال آب زیرزمینی در جهان در یونسکو به ثبت رسیده است.

کاظم نژند با بیان اینکه زارچ از دو قسمت تشکیل شده است، گفت که زارچ ۳ سال پیش برای بازدید گردشگران ایرانی و خارجی بازگشایی شد. این کانال که قدمت آن به دوره ایلخانی می‌رسد، ۸۰۰ سال قدمت دارد و شبانه روز باز و قابل تردد است.

محمود نصیری که از استان البرز برای دیدن قنات‌های آب تاریخی به یزد آمده است، می‌گوید: برای اولین بار برای دیدن کانال‌های آب به یزد آمدم، فکر می‌کردم چگونه است، چگونه این مکان را هزار سال پیش ساخته اند. بسیار جالب بود و از دیدن آن لذت بردم. تجربه خوبی بود.

دیگر خبرها

  • ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان
  • فرونشست در اصفهان و خوزستان به بیش از ۷تا۱۰ سانتی متر رسید
  • خوزستان لرزید
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد
  • ۱۴ کشته بر اثر سیل و رانش زمین در اندونزی
  • آبگیری در بندهای طرح های آبخیزداری دردامغان
  • یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی؛ گل یا پوچ
  • دولت برای تصویب لایحه حمایت مادی و معنوی پرستاران اقدام کند
  • انتقاد امام جمعه همدان از توجه به ارزش‌های مادی در مدارس
  • بسیج ظرفیت مادی و معنوی جهان اسلام برای کمک به فلسطین