Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-05@21:35:43 GMT

نقش تغذیه در بلوغ زودرس

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۵۶۱۰۷

نقش تغذیه در بلوغ زودرس

سن بلوغ یکی از مهم‌ترین دوره‌های سنی در طی زندگی یک فرد محسوب می‌شود، زیرا رشد جسمانی در این دوران همانند دوران کودکی از سرعت بالایی برخوردار است. سازمان بهداشت جهانی به سنین ۹ تا ۱۹ سالگی نوجوانی اطلاق می‌کند. نوجوانی دوره‌ای است که بلوغ در آن اتفاق می‌افتد. ازنظر لغوی بلوغ به معنی رسیدن به حد بالایی از رشد است و در علم زیست‌شناسی، بلوغ عبارت است از مجموع تغییرات جسمی، روحی ـ.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
روانی و عقلانی که در سنین نوجوانی ایجاد می‌شود و کودک رفته‌رفته وارد دوره نوجوانی می‌شود. برای دستیابی به رشد مطلوب در دوران بلوغ، دریافت مواد مغذی به میزان کافی ضرورت دارد. در این میان تأمین انرژی، پروتئین، آهن، کلسیم، ید و روی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اهمیت تغذیه صحیح به‌ویژه در دوران قاعدگی دختران به دلیل نیاز بیشتر به آهن در این دوران افزایش می‌یابد. توصیه کلی برای تغذیه صحیح در دوران بلوغ، استفاده از همه انواع مواد غذایی در گروه‌های مختلف مانند نان و غلات، گوشت، لبنیات، سبزی و میوه‌هاست. باید دقت نمود که تعادل، تناسب و تنوع در مصرف همه گروه‌های غذایی رعایت گردد.

عوامل مؤثر در بلوغ زودرس:
۱-چاقی: یکی از عوامل مؤثر در بروز بلوغ زودرس، چاقی و اضافه‌وزن در کودکان است. طبق نظر متخصصین، دخترانی که برنامه غذایی حاوی چربی زیاد دارند، فعالیت کمی دارند و کمی چاق هستند، به‌احتمال بیشتری مبتلابه بلوغ زودرس می‌شوند. وزن حدود ۳۲ تا ۳۴ کیلوگرم در کودکان، می‌تواند به‌عنوان یک عامل هشداردهنده برای سیستم هورمونی او باشد و احتمال اینکه فردی با رسیدن به این وزن، نشانه‌های بلوغ در او نمایان گردد، بسیار بیشتر از فرد هم سن و سال خودش، ولی با وزن کمتر است. با توجه به شیوع بالای اضافه‌وزن و چاقی کودکان در سراسر دنیا من‌جمله ایران، انتظار زودرس شدن بلوغ در میان افراد بالاتر خواهد بود.

۲- مصرف زیاد گوشت قرمز: از دیگر عوامل تغذیه‌ای مرتبط با بروز بلوغ زودرس، مصرف زیاد گوشت قرمز به‌ویژه در دختران است. در تحقیقی که در دانشگاه Brighton انگلیس، در بین حدود ۳۰۰۰ دختر انجام شد، دریافت غذایی این دختران در سنین ۳ تا ۷ سالگی موردبررسی قرار گرفت و زمان مراجعه بعدی این دختران به همان کلینیک، در سن حدود ۱۲ سالگی بود. نتایج نشان داد که دخترانی که دریافت گوشت و منابع پروتئینی آن‌ها در سن ۳ تا ۷ سال بیشتر بود، احتمال بروز علائم بلوغ در آن‌ها بالاتر از دخترانی بود که مصرف گوشت کمتری داشتند. ۴۹ درصد از دخترانی که بیشتر از ۱۲ سهم گوشت در هفته دریافت می‌کردند، شروع بلوغ آن‌ها در سن حدود ۱۲ سالگی بود. البته لازم به ذکر است که گوشت به‌عنوان منبع غنی آهن، اهمیت زیادی در تغذیه دختران در سن بلوغ دارد، ولی مصرف آن نباید از حد مجاز توصیه‌شده در طی روز بیشتر گردد.

۳- مصرف زیاد غذا‌های آماده: یکی دیگر از عواملی که در بروز بلوغ زودرس نقش دارد، مصرف فست فود و نوشابه‌های گازدار است که طرفداران زیادی را در بین کودکان و نوجوانان دارد. محتوای زیاد چربی و شیرینی در غذا‌های آماده و نوشیدنی‌های با قند زیاد، می‌تواند اثر مستقیم بر کاهش زمان بلوغ نوجوان بگذارد. از طرفی، به دلیل احتمال بیشتر بروز چاقی در بین مصرف‌کنندگان غذا‌های آماده، خود عامل مضاعفی در کم کردن سن بلوغ خواهد بود.

۴- فرمولای بر پایه سویا

در کودکانی که از فرمولا‌های تهیه‌شده از سویا استفاده می‌کنند، به اعتقاد برخی دانشمندان ممکن است فرد را مستعد بلوغ زودرس کند، زیرابه مدت طولانی استفاده می‌شود. این اثر سویا به دلیل غلظت بالای فیتواستروژن‌ها (استروژن‌های گیاهی) است. البته تحقیقات هنوز این فرضیه را ثابت ننموده‌اند.

۵- مواد شیمیایی: دانشمندان در مورد عوامل دیگری هم در این خصوص اشاره‌کرده‌اند مانند هورمون‌های غذایی، باقیمانده آفت کش‌ها در محصولات گیاهی و ترکیبات فتالیک اسید که در پلاستیک‌ها و لوازم‌آرایشی وجود دارند. ترکیباتی مانند بیس فنول A. که در پلاستیک‌ها هستند، سیستم هورمونی بدن را دچار اختلال کرده و بر وضعیت هورمون‌ها اثر می‌گذارد.

۶- سایر موارد: از عوامل تأثیرگذار نادر دیگری هم که ممکن است بر بلوغ زودرس تأثیر بگذارد می‌توان به موارد زیر اشاره نمود: تاریخچه خانوادگی بلوغ زودرس، مشکلات نادر ژنتیکی، تومور‌های غیر سرطانی در مغز یا غده هیپوفیز، آسیب مغزی، عفونت در مغز مانند مننژیت و رادیوتراپی یا شیمی درمانی برای درمان سرطان.


توصیه‌های کاربردی
بنابراین توصیه‌های تغذیه‌ای باید در مرحله نخست به والدین کودکان صورت گیرد تا دقت بیشتری در نوع انتخاب‌های غذایی برای کودکان در سنین کودکی داشته باشند، زیرا چاقی در دوره کودکی، سنگ بنای بروز بلوغ زودرس و چاقی در دوران بلوغ و بزرگ‌سالی است. بعلاوه، ترغیب کودکان به داشتن فعالیت بدنی بیشتر هم به پیشگیری از چاقی آن‌ها کمک می‌نماید و هم در زمان ورود آن‌ها به مرحله بلوغ و شروع تغییرات در خلق‌وخو، می‌تواند به شادابی و نشاط آن‌ها بیفزاید. زمان دیگری که لازم است به اجرای برنامه غذایی صحیح توجه نمود، دوران بلوغ و نوجوانی است، زیرا در این دوران حداکثر رشد استخوانی رخ می‌دهد و حجم عضلات، بیشتر و قدرت آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. به همین دلیل، داشتن برنامه غذایی حاوی مقادیر مناسب از همه گروه‌های غذایی برای تأمین مواد مغذی موردنیاز در این دوران ضروری است.

لزوم توجه به بلوغ زودرس
سن شروع بلوغ در پسران ۱۱ تا ۱۲ سالگی و در دختران ۹ تا ۱۰ سالگی است. در بسیاری از موارد به علل مختلف، ممکن است سن شروع بلوغ کمتر از زمان‌های یادشده باشد. در سه دهه اخیر، کودکان به‌ویژه دختران، در سنین کمتری به بلوغ دست می‌یابند و این امر در دختران به میزان ۱۰ برابر پسران اتفاق می‌افتد. عوامل بسیاری در بروز بلوغ زودرس دخالت دارند. سابقه ژنتیکی، جزو اولین دلایل آن محسوب می‌شود. زمان ظاهر شدن نشانه‌های بلوغ در دختران و پسران، تقریباً مشابه زمانی است که والدین آن‌ها این علائم را نشان دادند. ولی همه عوامل به ژنتیک ختم نمی‌شود بلکه عللی مانند تغذیه، شرایط وزنی، عوامل محیطی مانند موقعیت جغرافیایی، میزان آگاهی از مسائل اجتماعی و شرایط روحی ـ. روانی فرد نیز در پایین آمدن سن بلوغ بسیار مؤثرند.

به دلیل عوارضی که بلوغ زودرس در نوجوان ایجاد می‌کند، لازم است به این موضوع اهمیت داده شود. ازیک‌طرف کودک، به‌یک‌باره وارد مرحله‌ای از زندگی می‌شود که هنوز آمادگی ذهنی برای پذیرش این تغییرات را ندارد، و از طرف دیگر ازنظر جسمانی، بعد از شروع بلوغ، علائم افزایش قد در کودک ظاهرشده و بعد از ۲ تا ۳ سال متوقف می‌شود. این در حالی است که هنوز رشد قدی به حد مطلوب خود نرسیده و موجب کوتاه‌قدی نوجوان خواهد شد.       منبع:زندگی آنلاین

منبع: پارسینه

کلیدواژه: تغذیه بلوغ زودرس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۵۶۱۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواص توت خشک در کاهش فشارخون و بهبود عملکرد کلیه‌ها

آفتاب‌‌نیوز :

خواص توت خشک مانند خواص سایر خشکبار مثل گردو یا انجیر برای لاغری هم به اثبات رسیده است. اگر به رژیم غذایی اصولی فکر می‌کنید، حتماً توت خشک را در برنامه روزانه خود قرار دهید. در ادامه به خواص متعدد این ماده خوراکی می‌پردازیم.

خواص توت خشک در لاغری

توت خشک به ماده‌ای محسوب می‌شود که مقدار زیادی فیبر را در خود جای داده است. این ماده خوراکی تاثیر زیادی در عملکرد بهتر روده و دستگاه گوارش دارد. این ماده غذایی می‌تواند یبوست و خشکی روده را درمان کند. از سوی دیگر فیبر به عنوان یک ماده‌ی سیر کننده و کاهش‌دهنده اشتها محسوب می‌شود. وقتی توت خشک مصرف می‌کنید، میل شما برای مصرف مواد غذایی پرکالری کمتر می‌شود.

از سوی دیگر توت یک ماده‌ی انرژی‌زاست. زمانی که در رژیم غذایی به سر می‌برید، بدن ضعیف می‌شود که توان کمتری برای انجام فعالیت‌های روزانه دارید. در حالی که با مصرف غذا‌هایی مثل توت خشک می‌توانید انرژی به تحلیل رفته را جبران کنید.

تاثیر توت خشک در پیشگیری از سرطان

یکی دیگر از خواص توت خشک پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان است. وجود نوعی فیتونوترینتی به نام رزوراترول (resveratrol) به بدن کمک می‌کند تا با رادیکال‌های آزاد مقابله کند. در نتیجه خطر ابتلا به سرطان را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

تاثیر توت خشک در طول عمر

یکی دیگر از فواید مصرف این ماده خوراکی افزایش طول عمر است. خواص توت خشک برای دیابت به اثبات رسیده است. میزان قند این ماده غذایی بسیار پایین است. از سوی دیگر به یک‌باره وارد خون نمی‌شود. در نتیجه بدن توان بیشتری برای هضم قند آن دارد. افراد دیابتی می‌توانند مواد شیرین‌کننده مصنوعی را ترک و به جای آن توت خشک مصرف کنند. کسانی که در مرحله حاد دیابت هستند، بهتر است توت را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

توت خشک و تصفیه خون

یکی دیگر از خواص توت خشک برای کبد چرب است. این ماده خوراکی با تصفیه خون و پاکسازی کبد، باعث از بین بردن چربی تولیدشده در این عضو می‌شود. همچنین توت خشک تاثیر زیادی در افزایش مقدار خون و جریان آن دارد؛ بنابراین می‌تواند با این روش به پاکسازی کبد کمک کند. به طور کلی توت خشک در تقویت کل سیستم خونی بدن مؤثر است. به همین دلیل باید آن را یک داروی گیاهی برای درمان کبد چرب به حساب آورد. قند موجود در توت، سوربیتول نام دارد که برای کبد نیز مفید است.

تاثیر توت خشک در سیستم گوارشی

این ماده غذایی در عملکرد بهتر سیستم گوارش نیز مؤثر است. به طوری که می‌تواند با درمان التهاب و حتی زخم معده، به هضم غذا نیز کمک کند. همان‌طور که گفتیم این ماده خوراکی در نرم کردن روده‌ها مؤثر است و یبوست را درمان می‌کند.

تاثیر توت خشک بر فشارخون

یکی دیگر از خواص توت خشک، تنظیم فشار خون است. وجود مواد مغذی مثل کربوهیدرات، ویتامین و کارتونئید در این ماده خوراکی باعث افزایش حجم خون در بدن می‌شود. اگر فرد مبتلا به فشار خون آن را مصرف کند، از شدت سدیم خون کاسته می‌شود. در نتیجه فشار خون پایین می‌آید و به حد متعادل می‌رسد.

تاثیر توت خشک بر روی سیستم ایمنی

یکی دیگر از خواص توت خشک برای سیستم ایمنی بدن است. این ماده‌ی غذایی حاوی چندین آنتی‌اکسیدان است که با کمک آن‌ها می‌تواند بدن را در برابر ویروس‌های سرماخوردگی و یا بیماری‌های مسری محافظت کند. همچنین روتین موجود در توت خشک تاثیر زیادی در درمان التهاب و تورم دارد. از دیگر فواید مصرف این ماده غذایی می‌توان به پیشگیری و درمان فشار خون بالا، خونریزی شبکیه، خونریزی مغزی و برونشیت مزمن اشاره کرد.

تاثیر توت خشک در بهبود عملکرد کلیه

یکی دیگر از خواص توت خشک برای کلیه است. این ماده خوراکی به عنوان یک تقویت‌کننده مفید و مقوی برای کلیه محسوب می‌شود. از یک سو مصرف آن سبب افزایش عطش و در نتیجه مصرف آب و مایعات می‌شود. از سوی دیگر در درمان یبوست مؤثر است که به بهبود عملکرد کلیه کمک می‌کند.

اگرچه خواص توت خشک برای لاغری اثبات شده است. اما نکات مهمی در مورد مصرف این ماده خوراکی وجود دارد. مصرف بیش از حد آن برای افراد گرم مزاج توصیه نمی‌شود. مصرف این ماده غذایی در دوران بارداری ممکن است آلرژی‌زا باشد. زیاده‌روی در مصرف توت باعث اسهال و دل درد می‌شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • هندوانه برای دیابتی‌ها مفید است یا مضر؟
  • کاهش آلرژی بهاری با مصرف این مواد غذایی
  • کاهش آلفرژی بهاری با مصرف این مواد غذایی
  • خواص توت خشک در کاهش فشارخون و بهبود عملکرد کلیه‌ها
  • بخور نخور های تغذیه در تقویت چشم و بینایی + نکات مهم
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • این دو ماده غذایی انگل روده را نابود می‌کنند
  • عرضه مکمل‌های ورزشی تنها از طریق داروخانه‌ها مجاز است
  • مهم‌ترین علت چاقی در ایران