Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@19:29:41 GMT

دنیای امروز نیاز به تفکر سیستمی دارد

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۶۸۹۷۱

دنیای امروز نیاز به تفکر سیستمی دارد

ایسنا/خراسان رضوی رئیس کنفرانس تفکر سیستمی در عمل گفت: همواره تفکر سیستمی دارای ابعادی است که در دنیای امروز به همه آن‌ها نیازمندیم که باید این نوع تفکر را در لایه‌های مختلف جامعه ترویج کنیم.

علی‌نقی مشایخی در همایش ملی«تفکر سیستمی در عمل» که در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با بیان این مطلب اظهار کرد: شاید شروع این فرهنگ باید از مدارس باشد و یا شاید هم باید سیستمی فکر کردن را به دانش‌آموزان و دانشجویان آموزش داد تا با این تفکر به گونه‌ای رشد کنند که به دنیا از یک زاویه نگاه نکنند و تنها به صورت سیستمی فکر کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: همواره تفکر سیستمی یک نوع فکر کردن است که باید آن را فرا گیریم و ترویج دهیم، در غیر این صورت هر فردی در حوزه خود و خیالات خود باقی خواهد ماند و از تعاملاتی که با حوزه‌های دیگر دارد غافل می‌شود.

استاد گروه مدیریت دانشگاه صنعتی شریف گفت: تفکر سیستمی مقوله‌ای است که امروز برای اداره درست جوامع و سازمان‌ها به شدت به آن نیاز مبرمی داریم. همانطور که می‌دانیم سیستم، مجموعه‌ای از عناصر و عواملی است که در تعامل با یکدیگر هدفی را دنبال می‌کنند و در دنیای پیچیده امروز نیز تعامل بخش‌ها و افراد مختلف با یکدیگر شدت گرفته و هیچ بخش، سازمان و مجموعه‌ای نیست که بتواند جدای از سایر بخش‌ها و مجموعه‌ها حیاتش را ادامه دهد.

مشایخی خاطرنشان کرد: آسان شدن راه‌های ارتباطی موجب شده که تعامل بین این مجموعه‌ها افزایش پیدا کند. از این رو با این نگرش سیستمی اگر به اطراف خود نگاه کنیم هر تصمیمی که گرفته و یا هر سیاستی که اتخاذ می‌شود آثار آن‌ها در چارچوب تفکر سیستمی نمایان می‌شود، فقدان تفکر سیستمی و این نوع نگرش گاهی عواقب غیر منتظره و سوئی را به همراه خواهد داشت.

رئیس کنفرانس تفکر سیستمی در عمل اضافه کرد: بنابراین اگر بخواهم مثالی در این خصوص بیاورم می‌توانم بگویم که اگر ما در پی  بالارفتن قیمت ارز سیستمی فکر نکنیم، ضرباتی به اقتصاد کشور وارد می‌شود. همچنین اگر در خصوص بنزین نیز به صورت سیستمی فکر نشود، نمی‌توان آن را مدیریت کرد که این امر خود نیز عواقبی را به دنبال خواهد داشت.

تفکر سیستمی امری جامع نگر است

وی عنوان کرد: در واقع تفکر سیستمی را می‌توان یک امر جامع‌نگر دانست که در این مجموعه اجزای آن بر روی یکدیگر تاثیر می‌گذارند و پدیده‌های اطراف ما را به وجود می‌آورند و با توجه به شدت تعامل این عوامل با یک‌دیگر تفکری به نام تفکر سیستمی را به وجود می‌آورند که برای اداره بهتر سازمان و یا مجموعه خود به آن نیاز داریم.

استاد گروه مدیریت دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرد: ما رشته‌های مختلفی از علوم را داریم که در حوزه‌های خاصی توجه دارند اما هنگامی که به دنیا نگاه می‌کنیم متوجه این امر می‌شویم که دنیا خط کشی بین رشته‌ها را ندارد بلکه در آن مسئله‌ای مطرح است و ممکن است که از زوایای مختلف دیده و تعاملاتش نیز بررسی شود.

مشایخی ادامه داد: از این رو همواره یک مسئله ممکن است اقتصادی و یا در حوزه علوم سیاسی باشد و هنگامی که سیستمی به این موضوع نگاه می‌کنیم می‌توانیم این عوامل و تعاملات آن را درک و آن‌ها را مدیریت کنیم.

رئیس کنفرانس تفکر سیستمی در عمل گفت: در تفکر سیستمی به دلیل اینکه بر روی تعاملات تمرکز داریم به یک مفهوم مهمی به نام «پسخوراند» برخورد می‌کنیم، به گونه‌‎ای که هنگامی که بر این مبنا به دنیا نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که هر شرایطی که برای ما پیش می‌آید، آن دسته از اقدامات و فعالیت‌هایی است که ما خودمان تصمیم بر انجام آن‌ها گرفته‌ایم و در این جا نمی‌توانیم دیگران را مقصر بدانیم.

وی تاکید کرد: در واقع هر تصمیمی که ما می‌گیریم در یک زنجیره علت و معلول‌ها به خودمان بر می‌گردد و شرایطی را برای ما به وجود می‌آورد اگر چه که آن شرایط برای ما راضی کننده نباشد. اگر این نگرش عمیق سیستمی در وجود ما ایجاد شود. آن هنگام دریچه‌های یادگیری به سوی ما نیز باز خواهد شد.

استاد گروه مدیریت دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: امیدوارم که این کار، شروع خوبی باشد و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند با یکدیگر تعامل داشته باشند و با استفاده از نظراتی که از سوی دیگران ارائه می‌شود آن‌ها را تقویت کنند، همچنین این فرصت را از این جهت که می‌تواند موجب نشر این نوع تفکر از این مکان‌ها شود؛ غنیمت می‌شمارم تا حرکتی شود در جهت اینکه دانشکده‌ها، سازمان‌های مختلف و مدارس با سیستمی فکر کردن بهتر، جامعه بهتری را بسازند.

دنیای پایدار در پی داشتن تفکر سیستمی است

 دکتر محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در بخش دیگری از این مراسم خاطرنشان کرد: افتخار می‌کنم که امروز میزبانی چنین جمعی را بر عهده دارم و این افتخار شاید حاصل تلاش حدود یک دهه مدیریت استراتژیک دانشگاه و به ویژه تلاش اساتید باعث شده که امروز شاهد برگزاری چنین کنفرانسی باشیم.

وی تصریح کرد: از آنجا که در حوزه علوم زیستی تخصص دارم باید بگویم که ایده و فکر من این است که هر اندازه که به خلقت و آفریده‌های خداوند بیشتر توجه داشته باشیم به همان اندازه هم به تفکر سیستمی نیز بیشتر معتقد می‌شویم.

کافی اظهار کرد: اگر ما یک سلول را در نظر بگیریم می‌بینیم که تمام اجزایش در تعامل با یکدیگر هستند و هر اندامکی تلاش می‌کند به وظیفه خود در آن جایگاهی که قرار دارد عمل کند و چنین نظامی در نهایت منجر به این خواهد شد که خرده سیستم‌ها بتوانند سیستم‌های بزرگتری را ایجاد و آن‌ها را مدیریت کنند.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد تاکید کرد: نکته کلیدی که در این خصوص وجود دارد این است که دانشگاه نیز درست مانند همین سلول‌ها عمل می‌کند و درست است که مکانی موثر و مفید بشمار می‌رود اما آن هنگامی، می‌تواند مفید تر واقع شود که بتواند هر یک از سیستم‌های درونی آن نقش خود را به خوبی ایفا کنند.

وی خاطرنشان کرد: از این رو نیز ما به دنبال این هستیم که هر جزئی از اجزای یک سیستم بتواند در سیستم خود آنگونه وظیفه خود را به درستی انجام دهد که این دنیا بتواند ثبات و تداوم بیشتری داشته باشد، این در حالی است که سیستم‌های طبیعی به خودی خود از تعادل خارج نمی‌شوند بلکه با دستکاری انسان‌ها دچار تغییراتی می‌شوند و اگر در پی این دستکاری‌ها تدابیری وجود نداشته باشد قطعا خسارت‌زا خواهد بود، بنابراین ما نیز باید در این راستا تغییراتی را ایجاد کنیم.

کافی با ابراز امیدواری نسبت به ترویج تفکر سیستمی در کشور گفت: در صورت ترویج این مقوله دنیای پایدار و با ثباتی را در آینده شاهد خواهیم بود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۸۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور درحال حل‌شدن هستند

سید ابراهیم رئیسی اظهار داشت: اگر در سال‌های قبل سالی یک میلیون مسکن ساخته می‌شد، امروز در تهران و استان‌ها مشکل مسکن نداشتیم. هم قانون می‌گوید و هم نیاز کشور است که یک میلیون مسکن ساخته شود، اگر این اتفاق رخ دهد نیاز مردم برطرف خواهد شد.

به گزارش ایسنا، وی افزود: مشکلات آبی و برقی کشور در حال برطرف شدن هستند.

رئیس‌جمهور امروز در جمع مردم جنوب غرب تهران گفت: آن‌چه که شهدای عزیز ما جان خود را نثار آن کردند، توجه به قوانین خداوند و اجرای آن در همه عرصه‌های زندگی است. آنچه در وصایای شهدا آمده، اجرای عدالت است، یعنی آن ظرفیتی که در کشور وجود دارد بر اساس عدالت توزیع شود.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به موضوع انرژی گفت: امروز طبق برنامه‌ریزی‌ها مشکلات آبی و برقی کشور در حال برطرف شدن هستند.

رئیس‌جمهور همچنین در زمینه اشتغال و مسکن بیان کرد: در ابتدای دولت گفتیم که هر سال باید یک میلیون شغل ایجاد می‌شد که اگر می‌شد امروز با مشکل روبرو نبودیم، امروز از وعده خود عقب نیستیم، در بسیاری از استان‌ها نرخ بی‌کاری در کشور کاهشی است، مسئله مسکن هم مهم است. اگر در سال‌های قبل سالی یک میلیون مسکن ساخته می‌شد، امروز در تهران و استان‌ها مشکل مسکن نداشتیم. هم قانون می‌گوید و هم نیاز کشور است که یک میلیون مسکن ساخته شود، اگر این اتفاق رخ دهد نیاز مردم برطرف خواهد شد.

دیگر خبرها

  • تعیین‌کننده بودن رسانه در دنیای امروز انکارناپذیر است
  • رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور درحال حل‌شدن هستند
  • بیمه ۵ دهک روستاییان به صورت سیستمی تمدید می شود
  • تمدید اعتبار سیستمی بیمه روستاییان و پنج دهک درآمدی
  • تمدید سیستمی بیمه روستاییان و پنج دهک درآمدی
  • عملیات وعده صادق برای دنیای استکبار وحشتناک بود
  • پوشش بیمه‌ای بیمه شدگان روستایی و پنج دهک درآمدی به صورت سیستمی تمدید می‌شود
  • شاید مهندس امنیت اطلاعات  
  • دمیدن روح در دنیای امروز با تمدن نوین اسلامی
  • جایگاه ویژه‌ مردم ایران در بسط تفکر مهدوی در جهان امروز