Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا مرادی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی قبلی به مردم باعث افزایش اعتماد مردم به دولت می‌شود و در صورتی که این راهبرد در باره واریز یارانه معیشتی هم وجود داشته باشد از ایجاد بازتاب‌های منفی اجتماعی که نتیجه آن کاهش سرمایه‌های اجتماعی و نهادی است، جلوگیری می‌کند.

این استاد اقتصاد و فرهنگ دانشگاه آزاد واحد شاهین‌شهر اصفهان اظهارداشت: نباید دغدغه‌های مردم در مورد اعتراض به بد بودن وضعیت اقتصادی و فشار به اقشار ضعیف جامعه و کوچک‌تر شدن سفره آنها به فراموشی سپرده شود و باید حساب آشوبگران را از مردم معترض جدا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مدرس دانشگاه آزاد اسلامی یادآور شد: در سال‌های اخیر همواره شعار کنترل قیمت‌ها داده می‌شود اما در عمل باید بیشتر شاهد تحقق این شعارها از سوی دستگاه‌های متولی باشیم.

وی خاطرنشان کرد : بعد از اجرای طرح اصلاح قیمت و سهمیه‌بندی بنزین و با وجود کنترل شدید نهادهای نظارتی، با مراجعه به بازار بازهم شاهد افزایش قیمت محسوس مایحتاج عمومی و روزمره مردم هستیم.

مردادی گفت: اصلاح قیمت و سهمیه‌بندی بنزین و آزادسازی قیمت‌ها و اختصاص مبالغ صرفه جویی شده ناشی از این کار به بهبود زیرساخت‌ها، موجب توسعه کشور و بهبود وضعیت زندگی شهروندان می‌شود.

وی ادامه داد: آزادسازی قیمت‌ها در اقتصاد سالم و اختصاص مبالغ صرفه‌جویی شده از این قبیل طرح‌ها به بهبود زیرساخت‌ها در عمل موجب توسعه کشور شده و بهبود وضعیت زندگی شهروندان را بدنبال دارد.

این استاد دانشگاه با اشاره به‌ اینکه تحقق این امر به سلامت فضای اقتصادی و فراهم‌بودن سایر شرایط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بستگی دارد، هشدار داد: اجرای اینگونه طرح‌ها

 بدون توجه به تجربه‌های قبلی مانند طرح هدفمندسازی یارانه‌ها، به سخت‌تر شدن وضعیت معیشتی طبقه متوسط و زیرمتوسط خواهد انجامید و شکاف طبقاتی را در جامعه بیشتر می‌کند.

به گفته مرادی، بی‌توجهی به تجربه‌های قبلی در اجرای این طرح موجب ایجاد التهاب اجتماعی و افزایش دغدغه‌های مردم خواهد شد.

این استاد دانشگاه اظهارداشت: با بررسی سوابق قبلی اجرای اینگونه طرح‌ها در می‌یابیم که نتایج حاصله با نتایج مورد انتظار فاصلۀ زیادی دارد بنابراین اجرای اینگونه طرح‌ها باید به بهبود وضعیت زندگی مردم بینجامد.  
بر اساس تصمیم مسوولان از روز بیست و چهارم آبان ۹۸، قیمت بنزین معمولی سهمیه‌ای هر لیتر ۱۵ هزار ریال، قیمت بنزین معمولی غیرسهمیه‌ای هر لیتر ۳۰ هزار ریال و بنزین سوپر هر لیتر ۳۵ هزار ریال محاسبه می‌شود.
 

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت بنزین بودجه 99 افزایش قیمت بنزین دانشگاه آزاد اسلامی سرمایه سهمیه بندی بنزین قیمت خودرو قیمت بنزین بودجه 99 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۷۶۸۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ۱۰ پالایشگاه نفت کشور در حال کیفی‌سازی و بهینه‌سازی مصرف سوخت هستند.

به گزارش شانا، علی سلاجقه ظهر امروز (چهارشنبه، پنجم اردیبهشت) در حاشیه نشست هیئت دولت و در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه دولت سیزدهم گام اساسی در موضوع کیفی‌سازی و بهینه‌سازی مصرف سوخت در ۱۰ پالایشگاه کشور برداشته است، گفت: این پالایشگاه‌ها حتی در زمینه کاهش تولید مازوت و گوگردزدایی از فرآورده‌های نفتی نیز در حال اجرای پروژه هستند.

وی با تأکید بر اینکه حداقل استاندارد بنزین مصرفی کشور باید یورو ۴ باشد، تصریح کرد: ما به‌دنبال رعایت این حداقل در همه کشور هستیم.

به گزارش شانا، در اجرای پروژه‌های کیفی‌سازی که برای همه پالایشگاه‌های کشور به استثنای پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس که خوراک آن میعانات گازی است، دو هدف کیفی‌سازی انواع فرآورده‌ تولیدی در پالایشگاه‌های کشور و کاهش نفت کوره به‌صورت موازی دنبال می‌شود.

بر اساس قانون هوای پاک نیز بنزین توزیعی در کلان‌شهرهای کشور باید استاندارد یورو ۴ را داشته باشد که این مهم در حال انجام است، خودروهای ایرانی در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش به‌طور میانگین ۱۲ لیتر بنزین مصرف می‌کنند که این عدد در استاندارد جهانی ۳ تا ۴ لیتر است، بنابراین هر چقدر هم سوخت با کیفیت بالا در اختیار خودروها قرار گیرد، باز هم احتراق بالا باعث آلودگی هوا خواهد بود.

با این حال، توجه به ارتقای تولید سوخت در پالایشگاه‌های کشور در اولویت قرار دارد و اکنون بیشتر پالایشگاه‌ها طرح‌های ارتقای کیفیت را در دستور کار خود دارند. نکته مهم آن است که بنزین حتی اگر با کیفیت‌های بالا تولید شود هم در خودروهایی با موتورهای قدیمی ایجاد آلودگی خواهد کرد، بنابراین در کنار افزایش کیفیت سوخت، توجه به بهینه‌سازی مصرف خودروها نیز باید انجام شود.

جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرودرین‌ماه امسال در تشریح تازه‌ترین وضع طرح‌های توسعه‌ای این شرکت گفته بود: سال ۱۴۰۲ طبق تکالیف قانون بودجه سال ۱۴۰۱، اجرای طرح‌های کیفی‌سازی در همه پالایشگاه‌ها در دستور کار قرار گرفت و طرح جامع ارتقای کیفی نفت کوره نیز طراحی و با برگزاری ۱۱ نشست ماهانه در همه پالایشگاه‌ها، روند اجرایی آن بررسی و نهایی شد و امسال وارد مرحله اجرایی این طرح‌ها خواهیم شد.

وی همچنین با اشاره به بومی‌سازی دانش فنی واحدهای ارتقای کیفی نفت کوره در کشور در سال ۱۴۰۲ تصریح کرده بود: در این بخش از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کردیم و برای نخستین بار در کشور، دانش فنی کیفی‌سازی نفت کوره بومی شد و هم‌اکنون در اولویت طرح‌های توسعه‌ای در ۹ پالایشگاه قرار گرفته است.

دیگر خبرها

  • بروکراسی فلج‌کننده اداری مانع ورود تولیدکنندگان به اقتصاد می‌شود
  • مسوولان برای رفع دغدغه های کارگران تلاش کنند
  • پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران
  • «پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم
  • تسریع در حل مشکلات دهستان دستجرد سفلی 
  • پیش‌بینی قیمت ارز و نرخ تورم در سال ۱۴۰۳ | وضعیت رشد اقتصادی به کدام سو؟
  • وضعیت ویتامین دی مازندرانی ها رو به بهبود است
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • مسکن پس از ماه سرگیجه؛ پیش‌بینی وضعیت آینده بازار
  • پاسخ مسئولان به مطالبات مردم در شبکه باران