Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین، سامان موحدی‌راد در شرق نوشت: آنچنان‌که حسن پسندیده، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست، خبر داده برای نخستین‌بار در بودجه کشور اعتباری 150 میلیون‌یورویی از منابع صندوق توسعه ملی به‌ صورت تسهیلات ارزی برای مدیریت پسماند کشور در نظر گرفته شده که در صورت تصویب در مجلس شورای اسلامی قرار است برای حل مشکلات اساسی ناشی از عدم مدیریت صحیح پسماندها در کشور هزینه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال‌های اخیر یکی از نقاط بحرانی در ماجرای مدیریت پسماند در کشور استان‌های شمالی هستند که قرار است با اختصاص این بودجه فکری برای حل مشکل آنها صورت پذیرد. 

وضعیت تولید پسماند در کشور

وضعیت تولید پسماند در ایران مانند برخی دیگر از آمارهای مصرفی کشور بیشتر از استاندارد جهانی است. در ایران سالانه ۲۱ میلیون تن پسماند عادی (خانگی)، ۳۲ میلیون تن پسماند صنعتی، هشت میلیون تن پسماند خطرناک و ۱۷۰ هزار تن پسماند پزشکی و مراکز وابسته در کشور تولید می‌شود که این اعداد بیشتر از دوبرابر متوسط جهانی است. همچنین روزانه در کشور ۵۸ هزار تن پسماند عادی تولید می‌شود. سهم شهرها از این مقدار در هر روز ۴۸ هزار تن و سهم روستاها روزانه ۱۰ هزار تن برآورد شده است. تولید این حجم از پسماند در حالی است که بنا بر گفته مسئولان، تنها 25 درصد از این حجم از زباله‌های تولیدشده پردازش می‌شود و 75 درصد باقیمانده به ‌طور مستقیم دفن می‌شود یا در ساحل دریاها و جنگل‌ها دپو شده که شیرابه حاصل از آن مستقیم وارد خاک یا آب شده و به بسیاری از سفره‌های زیرزمینی هم آسیب می‌زند. پیش‌تر حسن پسندیده، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست، خسارت ناشی از عدم مدیریت پسماند در کشور را سالانه 44 هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود. 

پسماند؛ بحران استان‌های شمالی

استان‌های شمالی ایران همیشه با بحران مدیریت پسماند مواجه بوده‌اند. این ماجرا امسال منجر به ایجاد درگیری‌هایی هم در شمال کشور شد. اواخر تابستان امسال اهالی روستای گویچاله مازندران با مسدودکردن جاده سایت انباشت زباله این منطقه اعتراض خود را به انباشت 14ساله زباله در این منطقه اعلام کردند. بنا بر گزارش‌های اعلام‌شده، در طول 14 سال بیش از یک میلیارد کیلو زباله در این منطقه تخلیه شده که مشکلات زیست‌محیطی فراوانی را برای اهالی منطقه به وجود آورده است. این تنها گویچاله نیست و در بیشتر مناطق استان‌های شمالی، سایت‌های انباشت زباله به دلیل عوارض بسیار ناگوار زیست‌محیطی نارضایتی‌های عموم را فراهم کرده‌اند. در همه این سال‌ها تنها راه‌حلی که برای مشکل دفع پسماند در استان‌های شمالی پیدا شده، راه‌اندای کارخانه‌های زباله‌سوز است. اندکی پس از اتفاقات گویچاله، محمدرضا نوریان، رئیس شورای بخش چهاردانگه، درباره تدابیر اندیشیده‌شده برای حل مشکل پسماند در گویچاله گفت: ما همه مخالف انتقال زباله به چهاردانگه هستیم و فرماندار و استاندار در حال تلاش هستند تا کارخانه زباله‌سوز هرچه سریع‌تر راه‌اندازی شود، زیرا از گذشته وعده‌ووعید‌های زیادی به مردم داده شده و مردم دیگر پذیرای هیچ قولی نیستند و این نشان از بی‌درایتی مدیران گذشته است. حالا و در آستانه تصویب بودجه‌ای ویژه برای مدیریت پسماند، مسئولان از حل مشکل استان‌های شمالی به کمک این بودجه سخن می‌گویند. حسن پسندیده، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست، با بیان اینکه این برای نخستین‌بار است که اعتباری برای مدیریت پسماندها در بودجه کشور در نظر گرفته شده، تصریح کرد: متأسفانه در سال‌های گذشته این منابع تخصیص نمی‌یافت. امیدواریم با تصویب این بودجه در مجلس شورای اسلامی شاهد برداشته‌شدن گام‌های جدی و مؤثری برای برون‌رفت از مشکلات ناشی از عدم مدیریت صحیح پسماندها، به‌ویژه در استان‌های ساحلی شمالی باشیم. 

تفکیک در اولویت

پیام جوهرچی، رئیس گروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست درباره اولویت‌های مدیریت پسماند در صورت تصویب این بودجه گفت: مدیریت اجرائی پسماند همان‌گونه که در قانون هم آمده، کارکرد خاص خود را دارد. از تفکیک گرفته تا پردازش و نهایتا دفع نهایی همه ذیل مدیریت پسماند قرار می‌گیرد. معمولا بودجه در بخش دفع نهایی هزینه می‌شود ولی از بخش‌های اولیه ماجرا غافل می‌شویم. اگر شما به هر شهر پیشرفته یا در حال پیشرفت در دنیا سر بزنید، می‌بیند که بحث تفکیک را خیلی جدی مد نظر قرار داده‌اند و در هر شهری سطل‌های زباله برای تفکیک زباله موجود است. به نظر بنده اگر تفکیک زباله درست انجام شود، همه مسئله‌های ماجرای مدیریت پسماند را حل خواهد کرد. ما در این زمینه ترجیح می‌دهیم بحث آموزش، بحث تفکیک از مبدأ پسماند و بحث بازیافت در اولویت کارهای مدیریت پسماند قرار بگیرد. 

عملیات ویژه در استان‌های شمالی

جوهرچی در پاسخ به این سؤال که برای حل مشکل بحرانی استان‌های شمالی چه برنامه زودبازده‌ای را مد نظر دارند هم گفت: درباره استان‌های شمالی ما یک نقشه راهبردی تهیه کردیم. برنامه‌ای که سازمان حفاظت از محیط زیست از اسفند 1396 در این زمینه نوشته به تأیید همه اعضای کارگروه رسیده و قرار است در کارگروه ملی پسماند هم به تصویب برسد. در آن نقشه راهبردی قصد داریم زیرساخت‌هایی را که در زمینه مدیریت پسماند در استان‌های شمالی کشور ایجاد شده‌ و تا 70، 80 درصد تکمیل شده‌اند کامل کرده و به بهره‌برداری برسانیم. مثل سایت زباله‌سوز نوشهر که 90 درصد پیشرفت کاری داشته است. هیچ برنامه‌ای نمی‌تواند این سایت را از برنامه خارج کند. پس تا پایان سال حتما این مورد باید به بهره‌برداری برسد. همچنین خرید تضمینی برق را پیش برده‌ایم تا وزارت نیرو آن را کیلوواتی هزار و 110 تومان از زباله‌سوزها خریداری کند. غیر از اینها به دنبال بحث فرهنگ‌سازی و آموزش در منطقه هستیم و همان‌طور که می‌دانیم این موارد سال‌ها طول می‌کشد تا نتیجه بدهد ولی خب بالاخره باید از جایی شروع کنیم. 

او در پاسخ به این پرسش که آیا در سال‌های آینده شاهد پایان داستان سایت‌های انباشت زباله در استان‌های شمالی خواهیم بود یا خیر هم گفت: وقتی چندده سال پسماندی در مرکزی مثل آمل، نوشهر یا سراوان رشت جمع شده، شما نباید انتظار داشته باشید یک‌شبه یا یک‌ساله جمع شود ولی در مجموع ما برآوردهایی برای این مسئله کردیم تا مشکل آن را حل کنیم. مثلا در رشت اگر دو کارخانه کمپوست 500تنی و یک زباله‌سوز 600تنی تا 1400 به بهره‌برداری برسد، دیگر می‌توان گفت مسئله مرکز استان گیلان حل خواهد شد. همچنین اگر بتوانیم در کمپوست انزلی تغییراتی ایجاد کنیم و ظرفیت آن را افزایش دهیم، تقریبا می‌توانیم بگویی منطقه غرب گیلان هم پوشش داده می‌شود. برای شرق گیلان هم کارخانه کمپوست رودسر یا لنگرود را داریم. وضعیت در گیلان حادتر از مازندران نیست. در مازندران هم زباله‌سوز معروف نوشهر را داریم که یک‌بار دیگر قول داده‌اند تا 22 بهمن افتتاح شود که امیدواریم آخرین 22 بهمنی باشد که چنین قولی به ما می‌دهند و حتما افتتاح شود. همچنین زباله‌سوز ساری را داریم که تا 30 درصد پیشرفت کرده که این دو مورد می‌توانند مشکلات مازندران را تاحدودی کم کنند. 

رکوردداری مازندران در سرطان دستگاه گوارشی

جوهرچی همچنین گفت که عواقب سلامت را باید وزارت بهداشت اعلام کند، اما تا جایی که من خبر دارم، ما بیشترین آمار سرطان‌های گوارشی را در استان مازندران به‌ویژه شهر قائم‌شهر داریم. این نشان می‌دهد که متأسفانه در آنجا شیرابه‌های پسماند که وارد باغ‌های مرکبات و سایر محصولات کشاورزی می‌شود، کمی مسئله را وارد حالت بحرانی کرده است. من محل دفن زباله قائم‌شهر را از نزدیک دیدم. درست بالادست رودخانه قرار دارد و شیرابه‌ها سرازیر می‌شود در رودخانه‌ای که مزارع و باغات این شهر را آبیاری می‌کند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بودجه زباله وزارت بهداشت پسماند مدیریت پسماند تولید پسماند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۰۶۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

ایسنا/گیلان مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های گیلان با بیان اینکه در تمام دنیا یکی از روش‌های شناخت شهروند نمونه، میزان همکاری در حوزه مدیریت پسماند است، گفت: جمع آوری زباله به روش هوشمند می‌تواند عامل ترغیب مردم برای تفکیک زباله از مبدا و مشارکت در استفاده از سامانه‌های هوشمند شود و تا حد زیادی در رفع معضل زباله گردی موثر است.

شهرام توانا امروز چهارشنبه، پنجم اردیبهشت در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ما مثل تمام کشورهای دنیا به ناچار با توجه به افزایش حجم استفاده مردم از سامانه‌ها و سکوها در فضای مجازی باید به سمتی می‌رفتیم که شهروندان به روش‌های هوشمند زباله را تفکیک کنند. لذا در چند شهر ایران این مساله به صورت آزمایشی انجام شد و بعد از آن در قالب یک دستورالعمل اجرایی، روش‌های هوشمند جمع آوری پسماند خشک توسط وزارت کشور به تمام شهرداری‌ها ابلاغ شد.

وی افزود: در بندرانزلی نیز این امر طی دوره یکساله به صورت آزمایشی آغاز شد تا آرام آرام و با گام‌های مشخص پیش برویم که خوشبختانه شاهد همکاری خوب شهروندان بودیم به طوری که در اوایل سال گذشته کمتر از ۵۰۰ نصب سامانه بهروب را شاهد بودیم ولی الان ۴ هزار نصب داریم.

وی با بیان اینکه میانگین تولید زباله در شهرستان بندرانزلی روزانه تا ۱۲۰ تن است، افزود: ۱۰ تن آن خشک است که همه این زباله‌های خشک ارزش بازیافتی و اقتصادی ندارد از جمله پارچه، چوب، خاک روبه، زباله‌های بهداشتی، و ... اما موادی از جمله پلاستیک، پت، آهن، لاک، آلومینیوم، مشما ارزش بازیافتی دارد.

توانا در خصوص میزان جمع آوری پسماند و زباله خشک تفکیک شده توسط سامانه بهروب در بندرانزلی گفت: از ۱۰ تن زباله خشک؛ ۷ تن قابل ارزش است اگر این مقدار زباله را به عنوان سقف میزان با ارزش‌ها در نظر بگیریم بهروب در هر مرحله جمع آوری در روز بین ۸۰۰ تا هزار کیلو جمع آوری می‌کند یعنی یک هفتم زباله ها و این عدد قابل توجهی است.

مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های استان گیلان تصریح کرد: البته نباید از این مساله غفلت کرد که مابقی زباله‌های خشک توسط زباله گردها جمع آوری می‌شود.

توانا به اهمیت جلوگیری از پدیده زباله‌گردی اشاره کرد و گفت: این امر مقوله‌ای است که به دلیل تبعات منفی همچنین تعداد بالای گاراژهای ضایعاتی که باعث پلشتی و چهره بد شهری می‌شود، دادستانی محترم نیز به برخورد با این مساله به عنوان مدعی العموم ورود پیدا کرده و احساس می‌شود جمع آوری زباله به روش هوشمند عامل ترغیب مردم برای تفکیک زباله از مبدا و مشارکت در استفاده از سامانه های هوشمند می‌شود و تا حد زیادی در رفع معضل زباله گردی موثر است.

وی با بیان اینکه نکته مهم در فعالیت بهروب این است مردم تا جایی که می‌توانند این زباله ها را در منزل تفکیک کنند زیرا با این کار زباله کثیف و بی‌ارزش نمی‌شود، گفت: تفکیک زباله در مبدا، روش‌های هوشمندسازی و حتی روش‌های منظم جمع آوری هفتگی به ما کمک می‌کند که بدانیم در چه ساعتی و چه زمانی این زباله را تحویل بدهیم و یا با استفاده از این سکوها و اعلام آمادگی برای تحویل زباله، مسئولین این امر در اسرع وقت جهت تحویل زباله ها مراجعه می‌کنند.

توانا با بیان اینکه هزار کاربر هر هفته با ما همکاری می‌کنند، تصریح کرد: با توجه به استقبال خوب مردم در بندرانزلی از سامانه بهروب، مساله را با جناب آقای استاندار مطرح کردیم و ایشان عین این مطلب را برای تمام شهرداری‌های استان گیلان ابلاع کردند و هم اکنون تمام شهرداری‌های گیلان به صورت نظام‌مند این سامانه را در اختیار دارند.

مدیر پسماند شهرداری‌های استان گیلان با تاکید بر اینکه مردم علاوه بر استفاده از سکوی بهروب برای تحویل زباله های خشک، جهت کارهای دیگر هم می توانند از این سامانه استفاده کنند که از آن جمله کمک های نیکوکاری است، گفت: چون کسانی که در این حوزه همکاری می‌کنند پول گزینه اول آنها نیست هر چند مهم هست ولی می‌خواهند یک کار روشمند انجام دهند لذا این موارد در سامانه بهروب تعریف شده است.

توانا تصریح کرد: در تلاش هستیم دو سکوی دیگر ایجاد کنیم که انحصار برای یک گروه نباشد تا علاوه بر ایجاد فضای رقابتی مردم هم به راحتی با سکوهایی که در اختیار دارند زباله‌های خود را مبادله کنند.

وی افزود: در تمام دنیا یکی از روش‌های شناخت شهروند نمونه، میزان همکاری در حوزه مدیریت پسماند است و از سال ۹۹ که وزارت کشور به تمام شهرداری‌ها این مساله را در قالب دفترچه عوارض بهای خدمات مدیریت پس‌ماند، ابلاغ و تعیین کرد شهرداری‌های به شهروندانی که در حوزه تفکیک از مبدا کمک کرده و مشارکت دارند تخفیف دهد، با این شیوه می‌توانیم میزان همکاری شهروندان در خصوص تفکیک زباله از مبدا را رصد و بر اساس آن تخفیفات لازم را در حوزه نوسازی و عوارض به فعالان این عرصه اعطا کنیم.

مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های استان گیلان با بیان اینکه مشارکت در این کار نیاز به فرهنگ سازی دارد، گفت: باید تلاش کنیم با افزایش میزان توسعه و کاربری در این فضا مردم بتوانند با راحت‌ترین، ساده‌ترین و کم انرژی ترین روش؛ بهترین خروجی را از این همکاری داشته باشند.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال از بودجه مدیریت بحران کشور به استان ایلام
  • معضل جدی مدیریت پسماند در گناباد
  • ساماندهی لندفیل سراوان ۸۴ درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی
  • نخستین نشست کارگروه مدیریت پسماند استان همدان در سال جدید
  • مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا
  • تولید روزانه ۷۰۰ تن زباله در محدوده شهر همدان
  • تعامل مدیریت شهری ساوه برای دفع بهداشتی زباله‌ها ضروری است
  • گسترش مشکلات مدیریت پسماند در استان چهار محال و بختیاری
  • پاکسازی مناطق شمالی کرج از زباله ها
  • معضل مدیریت پسماند چهارمحال و بختیاری بدون راهکار مانده است