Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مرکز نسخ خطی سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی گفت: کتابخانه مرحوم شیخ عباس قمی یکی از بزرگترین کتابخانه‌های آستان قدس است که بسیاری از آثار آن به خط، شیخ عباس قمی است.

 

به گزارش قدس آنلاین سید رضا صداقت حسینی در گفتگو با مهر اظهار کرد: اهمیت و ارزش کتاب‌های خطی، جذب و فراهم آوری آن‌ها همواره در اولویت برنامه‌های مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 مرکز اسناد آستان قدس رضوی پس از شناسایی مجموعه‌داران کتب خطی، ارتباط و تعامل با آن‌ها از دو طریق وقف یا اهداء و خرید، اقدام به جذب کتب خطی نفیس و میراث مکتوب شیعه می‌کند.

کارشناس نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی افزود: یکی از مجموعه‌های ارزشمند خطی که جدیداً توسط این کتابخانه جذب‌شده است، کتابخانه مرحوم شیخ عباس قمی می‌باشد. این مجموعه بالغ بر ۳۰۰ نسخه خطی بوده که بسیاری از آن‌ها از تألیفات و آثار شیخ عباس قمی و به خط ایشان می‌باشد. هم‌چنین برخی از آن‌ها دارای یادداشت‌های سماع، بلاغ، انهاء، اجازه، تملّک و تصحیح شیخ عباس قمی در نسخه های اولیه است.

وجود ۵۷ هزار نسخه خطی در موزه مرکزی آستان قدس

صداقت حسینی تصریح کرد: در موزه مرکزی آستان قدس حدود ۵۷ هزار نسخه و کتاب خطی، ۲۲ هزار جزوه قرآنی، پنج هزار نسخه عکسی و سه هزار نسخه دست‌نویس موجود است؛ که قدیمی‌ترین این نسخه‌ها به دوران‌ مربوط به ائمه(ع) بازمی‌گردد. یکی از قدیم‌ترین و نفیس‌ترین کتب خطی این مجموعه، کتاب «شرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام» از تألیفات محقق حلّی ۶۷۶ هجری قمری می‌باشد. این کتاب از مهم‌ترین کتب فقهی شیعه و دارای اقسام عبادات، عقود و احکام است.

کارشناس نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: تاریخ کتابت نسخه سال ۷۴۱ هجری قمری بوده که برگ اول این نسخه، توسط شیخ عباس قمی با خط خود در تاریخ ۱۳۳۳ هجری قمری چنین نوشته است. این کتاب از کتاب‌های معروف شیعه است؛ به‌طوری‌که حدود ۹۰۰ نسخه خطی از آن را در کتابخانه‌های سراسر ایران موجود داریم. با توجه به معروفیت این کتاب تاکنون بالغ‌بر ۳۰۰ شرح، حاشیه و ترجمه بر آن نوشته‌شده است.

وی افزود: یکی دیگر از نفایس این مجموعه، کتاب «الفوائد الرضویه فی احوال علماء المذهب الجعفریه» تألیف شیخ عباس قمی است. این کتاب در شرح احوال علمای شیعه امامیه و به خط شیخ عباس قمی در چهارشنبه یازدهم ذی‌القعده سال ۱۳۳۳ در مشهد مقدس کتابت شده است. این نسخه نفیس به شماره ۵۵۳۹۱ در کتابخانه آستان قدس رضوی نگه‌داری می‌شود.

صداقت حسینی ابراز کرد: از دیگر نفایس کتابخانه آستان قدس رضوی کتاب «منتهی الامال فی تواریخ النبی و الآل» می‌باشد که از کتب مشهور شیخ عباس قمی و در شرح احوال چهارده معصوم (ع) است. این نسخه، به خط مؤلف بوده و به شماره ۵۵۴۰۷ ثبت این کتابخانه گردیده است. همچنین از دیگر نفایس جذب‌شده به کتابخانه آستان قدس کتاب «الفیه العراقیه» است که در سال ۸۶۰ هجری به نظم درآمده و از نظر تاریخی قدیمی‌ترین نسخه خطی موجود از همین کتاب می‌باشد.

ترجمه بخشی از مفاتیح الجنان به زبان انگلیسی توسط یک مستشرق آمریکایی

کارشناس نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه شیخ عباس قومی طی ۶۵ سال عمر پربرکت خود ۲۲ سال را در مشهد زندگی کرده است، بیان کرد: طی این مدت کتاب مفاتیح‌الجنان، فوائد الرضویه، نفس المهموم، نفثه المصدور و چند اثر دیگر را تألیف نمود که شرح احوال علمای شیعه در آن است و شرح‌حال خود ایشان نیز در آن ثبت‌شده را تألیف کرده است. این عالم بزرگ ۱۷ ساعت از روز را به مطالعه می‌پرداخته و حدود ۶۰ کتاب به زبان‌های فارسی و عربی تألیف فارسی در موضوعات و علوم مختلف همانند حدیث، علوم قرآن، اخلاق، عقاید، رجال، تاریخ داشته است. حتی یک مستشرق آمریکایی به نام ویلیام چیتیک، بخشی از کتاب مفاتیح‌الجنان ایشان را به زبان انگلیسی ترجمه کرده است.

آستان قدس بزرگ‌ترین مجموعه‌دار آثار و نسخ خطی شیخ عباس قمی

 صداقت حسینی در انتها بیان کرد: راستای تهیه نسخ خطی شیخ عباس قمی، در سال جاری دو بار جذب این منابع را داشتیم و از این ۳۱۰ اثر، حدود ۴۰ نسخه از نوه پسری محدث قمی و ۲۷۰ نسخه دیگر از یک مجموعه‌دار در تهران خریداری شده است.  در حال حاضر کتابخانه آستان قدس بزرگ‌ترین مجموعه‌دار آثار و نسخ خطی شیخ عباس قمی به شمار می‌رود. همچنین در حال تهیه نسخه‌های پشتیبان و دیجیتالی این اسناد برای در اختیار قرار دادن آن‌ها به محققان هستیم.

کد خبر

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: کتابخانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۰۷۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «چالش‌های تاریخی» اثر سلیمی نمین رونمایی شد

سلمی نمین در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» گفت: بدون آزادسازی اسناد انتظاری از پژوهشگر نمی‌رود تا کار دقیق انجام دهد. مراکز اسناد ثروت ملت است، اما عده‌ای به دلیل بخل‌ورزی آن را ثروت خودشان می‌پندارند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» تألیف سلیمی نمین با حضور حجت الاسلام مرتضی اشراقی از نوادگان امام راحل، حسین صفار هرندی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، موسی حقانی رئیس مؤسسه تاریخ معاصر ایران و رضاپور حسین رئیس دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

سلیمی نمین در این نشست گفت:  قدرت‌های زیاده‌خواه و سلطه‌طلب در صدد مخدوش کردن تاریخ ملت‌ها و خدشه وارد کردن بر شخصیت‌های تاریخ ‌از ملتها می پردازند. دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران مفتخر است کارش را در سال 1380 با دفاع از شخصیت تاریخ ساز معاصر ایران یعنی امام خمینی (ره) آغاز کرد. در آن دوران کتاب «پاسداشت حقیقت» به نگارش در آمد که پاسخی در برابر هجمه‌های سازمان یافته علیه امام بود که در قالب خاطرات آیت الله منتظری منتشر یافت. پس از نگارش این کتاب، نتوانستیم از سد صدور مجوز وزارت ارشاد عبور کنیم و نا گزیر بودیم نُسخی را تکثیر کنیم و عرضه کنیم تا کمکی برای حل مشکل باشد. خیلی از بزرگان این اثر را ستودند.

بیت امام در ارائه اسناد تاریخی کم‌کاری جدی دارد

وی افزود: بدون پایبندی مراکز تولیدکننده‌ی تاریخ و اسناد تاریخی، پرداختن به تاریخ سخت است. گلایه‌ای حتی از بیت امام دارم. بسیاری از اسنادی که بیت می‌تواند در مسیر تبیین درست تاریخ کمک‌کار پژوهشگر باشد، کم‌کاری جدی دارد. برای پاسخگو به آقای کدیور که درباره آقای شریعتمداری نوشته شده بود، در مرکز اسناد جماران رفتم. امام نگاه برجسته‌ای نسبت به آقای شریعتمداری داشتند. بدون آزادسازی اسناد انتظاری از پژوهشگر نمی‌رود تا کار دقیق انجام دهد. مراکز اسناد ثروت ملت است، اما عده‌ای به دلیل بخل‌ورزی آن را ثروت خودشان می‌پندارند. در چنین فضایی کار پژوهش سخت شده است. شخصیت‌های اثرگذار به ویژه در مراکز فرهنگی کتاب مطالعه نمی‌کنند، و چون مطالعه نمی کنند، نمی توانند در مقام دفاع از محققان بر بیایند.

صفار هرندی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه این نشست گفت: نکته‌ای را از زبان عناصر ضد انقلاب در اوایل دهه هفتاد خواندم که گفته بود «نیاز نیست کار سیاسی کنیم و لازم نیست مبارزۀ سیاسی را دنبال کنیم بلکه کافی است با نسلی که از دوره انقلاب فاصله دارد، به گفت و گو بنشینیم. از این جهت باید اطلاعات آنان از تاریخ و فرهنگ منطبق با خودمان تنظیم کنیم. اگر اینگونه که ما بخواهیم، اطلاعات را دریافت کنند، عمل سیاسی را خود آنان انجام می دهند.» از این جهت باید هوشمندی دشمن را تحسین کنیم. در آن زمان موجی از کتاب‌هایی که روایت‌های تاریخی را تحریف می‌کرد، وارد بازار شد. عزیزانی هم برای دفاع و هجمه به آنان وارد عرصه شدند که آقای سلیمی نمین از جمله آنان بود. غیرت و حساسیتی که اقای سیلمی نمین برای ارائه تصویر روشن و درست از حضرت امام یافتم، این روحیه را ستایش می‌کنم. حساسیت‌های ایشان در نقاط درستی بود.

حمایت از تولید آثار فاخر انقلاب اسلامی در مرکزی

وی افزود: برای برخی این قداستی که برای امام قائل بودیم، اهمیت ندارد. نسل ما انقلاب را از معبری در یافتند که در پیشانی آن، امام بود. خدشۀ به امام، کل آن معبر را نابود می‌کند. آنان که زدن امام را انتخاب کردند، درست فهمیدند که کجا را باید واژگون کنند. باید برای حفظ این هاله قدسی که دور شخصیت امام است، تلاش کنیم. برخی با افتخار می‌گویند از اصول خودشان بازگشتند، اما امام اصولش از اول همانی بود که مطرح کرد و تا آخر پای آن اصول ایستاد.

صفار هرندی ادامه داد: باید در هر نقطه‌ای که انحراف از حقیقت اتفاق می‌افتد، این حساسیت امثال آقای سلیمی نمین را نشان داد. یک روزی رادیوی اسرائیل محلی برای انعکاس منویات یک شخصیت برجسته‌ای که از شاگردان امام بوده و به قدری برجستگی داشته که بزرگان قم تصور می‌کنند او باید جانشین امام باشد و کسی است که حرارت ضد اسرائیلی او از امام کمتر نبود. اما روزی چشم باز می‌کنیم و می‌بینیم منویات و استفتائات ایشان از طریق رادیو اسرائیل پخش می‌شود. آنجا انسان می‌فهمد که آثار تحریف تاریخی چقدر خطرناک است.

در انتهای این برنامه از کتاب «چالش‌های تاریخی» رونمایی شد.

بر پایه این گزارش، کتاب «چالش‌های تاریخی» با عنوان فرعی چرخش قلم و سخن در سیر تاریخ تالیف عباس سلیمی نمین از سوی دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران به بازار چاپ و نشر کتاب آمد. این کتاب در هشت فصل اصلی و تعدادی زیربخش در هر فصل به بررسی موضوعاتی همچون باستان با عظمت، مشروطه به غارت رفته، سیر تاریخی کودتای 1299، نهضت ملی و مشت آهنین، دردی جانکاه، خیزش سراسری یک ملت از دریچه مستند «انقلاب 57»، فرجام تمسک به منابع نامعتبر، منشا تقابل آقای منتظری با امام پرداخته است.

به طور کلی هشت چالش تاریخی در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است که این هشت چالش عبارتند از: نسبت 7 آبان با ایرانیان (مناظره شروین وکیلی، پرویز رجبی، عبدالمجید ارفعی، بهرام روشن‌ضمیر و عباس سلیمی نمین)، مشروطه به غارت رفته (مناظره قلمی در روزنامه شرق)، سیر تاریخی کودتای 1299 (مناظره صادق زیباکلام و عباس سلیمی نمین در کانون اندیشه جوان)، نهضت ملی و مشت آهنین (مناظره قلمی ابراهیم یزدی و عباس سلیمی نمین)، رکس؛ آتشی که به جان آتش‌افروزان افتاد (مناظره قلمی در روزنامه کارگزاران)، خیزش سراسری یک ملت از دریچه مستند «انقلاب 57»( محاجه‌ای قلمی با شبکه من و تو)، خرد جمعی و نظام تصمیم‌ساز در دفاع مقدس و… (مناظره مرتضی الویری و عباس سلیمی نمین در جماران)، منشا تقابل آقای منتظری با امام (مناظره اعضای بیت آیت‌الله منتظری و عباس سلیمی نمین به دعوت انجمن اندیشه و قلم).

انتهای‌پیام/

 

دیگر خبرها

  • حضور در جوار آستان مقدس رضوی بهترین خدمت فرهنگی است
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت (ع) آستان قدس رضوی
  • کتاب «چالش‌های تاریخی» اثر سلیمی نمین رونمایی شد
  • فراخوان دوسالانه «کارتون کتاب» منتشر شد
  • فراخوان ششمین جشنواره دو سالانه بین المللی «کارتون کتاب»
  • فراخوان ششمین دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب» منتشر شد
  • بزرگترین شاعر شیعی کشمیر
  • ششمین دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب» فراخوان داد
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی