Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن اسماعیلی، عضو مجلس خبرگان رهبری در یکصد و هفتادمین جلسه شرح و تفسیر نهج‌البلاغه در محل مجموعه فرهنگی سرچشمه، گفت: تصریح امام علی علیه‌السلام به اینکه نظر مثبت مردم و حضور آنان برای بیعت، عامل موثری برای اتمام حجت و پذیرش حکومت بوده است، موجب پیدایش این پرسش می‌شود که نقش آرای عمومی و جایگاه مردم در فلسفه سیاسی اسلام و خصوصاً در نهج‌البلاغه چیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با طرح سوالاتی مبنی بر اینکه اعتقاد شیعیان مبنی بر انتصاب امیرالمومنین به حکمرانی از سوی پروردگار متعال که مورد استناد و تاکید خودِ امام نیز بوده است، چگونه با استناد مکرر ایشان به خواست و بیعت مردم قابل جمع است؟ و چگونه می‌توان در کنار نصب الهی برای افکار عمومی، هم نقش ایجابی قائل شد و هم نقش سلبی؟، اظهار کرد: بسیاری از بزرگان شیعه این‌گونه موارد را حمل بر جدل کرده و گفته‌اند، از آنجا که خلفای پیشین منکر نصب حضرت شده بودند، امام نیز به عنوان نوعی جدل با همان ادبیات و با همان استدلال با آنها احتجاج فرموده است.

استاد دانشگاه تهران افزود: جدل در اصطلاح علمای منطق عبارت از آن است که کسی در مقام بحث و مناظره با دیگران به قضایایی استدلال کند که مورد قبول طرف مقابل است؛ فارغ از اینکه این قضایا ذاتاً درست باشند یا نه. فرض کنید کسی منکر خالق است؛ با این استدلال که دیده نمی‌شود، و شما به او می‌گویید: پس درد هم وجود ندارد؛ زیرا با چشم قابل مشاهده نیست.

اسماعیلی با بیان اینکه معلوم است که ارزش جدل به اندازه برهان نیست، ولی گاهی کارسازتر از آن است و چاره‌ای جز استفاده از آن نیست؛ تصریح کرد: اکنون نوبت به طرح این مساله می‌رسد که آیا ممکن است امام با مردم یا مخالفان خود از باب جدل سخن گفته باشد؟ این سوال از آن جهت مهم است که معمولاً از جدال به عنوان یک خصلت زشت و یک عمل غیراخلاقی یاد می‌کنند. پاسخ این سوال بستگی به هدف از مجادله دارد.

وی خاطرنشان کرد: بحث و گفتگو و استدلال و مناقشه در گفتار دیگران، اگر به منظور روشن شدن حق، نشان دادن راه و ارشاد جاهل بوده باشد عملی است پسندیده و شایسته تقدیر، بلکه در برخی از موارد واجب است. اما اگر به منظور خودنمایی و فریب طرف مقابل باشد، نکوهیده و زشت است، و اتفاقاً بیشتر با همین گونه اهداف نادرست صورت می‌گیرد.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به دو دسته آیه در قرآن کریم راجع به جدال، گفت: گاهی از جدل مذمت شده است؛ اما گاهی هم حکایت از جواز و بلکه امر به مجادله دارد؛ مانند: «اُدْعُ إِلَی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ». پس استفاده علی علیه‌السلام از جدل نه تنها ناممکن نیست، بلکه برای تنبّه و هدایت مردم لجوج و سست عنصر لازم بوده است؛ چنانکه در برخی خطبه‌ها و نامه‌ها، تعقیب چنین هدفی آشکار است.

مفسر نهج‌البلاغه افزود: برای نمونه، معاویه در نامه‌ای زشت و جسورانه به امام گفت که بیعت مردم مدینه با تو برای من الزام‌آور نیست. امیرالمومنین در نامه ششم نهج‌البلاغه از باب جدل به او پاسخ داد که چنین نیست. همان کسانی که با سه نفر پیشین بیعت کردند و تو به همین دلیل آنان را مشروع و برای خود الزام‌آور می‌دانستی و مثلاً خونخواه آنان شده‌ای، همان کسان با من نیز بیعت کرده‌‍اند. پس قبول آن بر تو نیز لازم است.

اسماعیلی خاطرنشان کرد: اما توجه به مخاطب، زمان و مکان ایراد خطبه شقشقیه و نیز متن آن اثبات می‌کند که این خطبه اساساً نمی‌تواند در مقام جدل بوده باشد. نخستین دلیل آن است که جدل، گفت‌وگو با مخالفان و کسانی است که مبانی فکری و اعتقادی گوینده را قبول ندارند؛ وگرنه کسی با همفکران خود در خصوص مبانی مشترک مجادله نمی‌کند. اما مخاطب و سبب اصلی ایراد این خطبه، یعنی ابن عباس و دیگر حاضران از همدلان و همراهان حضرت بوده‌اند. از او با القابی مانند "حِبْرُالأُمة"، "تَرْجُمانُ الْقُرآنِ" و مانند آن یاد می‌شود.

وی افزود: علامه حلی، ابن عباس را از اصحاب پیامبر دانسته و گفته است که محبّ و شاگرد امیرمومنان است و از نظر جلالت قدر و اخلاص نسبت به امام مشهورتر از آن است که پنهان بماند. ابن داوود نیز نوشته است: شأن ابن عباس در فضل  و بزرگی و عشق به علی علیه‌السلام و اطاعت از ایشان بالاتر از آن است که به آن اشاره گردد. مرحوم خویی نیز معتقد است که او شخصیتی با عظمت و مدافع امام و فرزندانش بوده و برخی احادیث علیه وی ضعیف و جعلی است. پس جدل با او معنا ندارد.

اسماعیلی تاکید کرد: زمان و مکان ایراد این سخنرانی نیز نشان می‌دهد که از باب جدل گفته نشده است. در آن دوران واپسین و در آن شهر که مرکز حکومت امام بوده است، نیازی به جدل نبوده است. افزون بر همه آنچه گفته شد، مهم‌ترین دلیل بر جدلی نبودن محتوای این خطبه، متن آن است. در این سخنرانی عمومی، بی‌پرده‌ترین انتقادها از هر سه خلیفه قبلی آشکارا صورت گرفته است. با وجود این نقدهای تند و صریح دیگر جایی برای جدل باقی نمی‌ماند؛ زیرا اگر مخالفان امام و طرفداران خلفای قبل در آنجا بودند، به اعتراض برمی‌خاستند و جدل امام نتیجه عکس می‌داد. بنابراین، باید گفت که آن حضرت راجع به نقش مردم و جایگاه آرای آنان دو نوع سخن گفته‌اند؛ گاهی جدلی و گاهی برهانی.

محسن اسماعیلی در پایان گفت: آنجا که امام علی(ع) با مخالفان و از تاثیر بیعت به عنوان عنصر مشروعیت‌ساز سخن گفته‌اند، جدال احسن کرده‌اند تا مخاطبان لجوج خود را محکوم و ساکت نمایند؛ اما در آنجا که با موافقان و از تاثیر بیعت به عنوان عنصر تکلیف‌ساز یاد کرده‌اند، بر اساس برهان و به عنوان اعتقاد قلبی سخن گفته‌اند؛ مانند خطبه شقشقیه.

کد خبر 4800193

منبع: مهر

کلیدواژه: نهج البلاغه محسن اسماعیلی امام علی ع نشست علمی کنفرانس بین المللی فلسفه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی هفته پژوهش آیت الله جوادی آملی جامعه شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه فعالیت های قرآنی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گام دوم انقلاب نقد کتاب معرفی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۳۵۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صیانت از آرای مردم در مرحله دوم انتخابات استان تهران تضمین می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا فخاری، صبح چهارشنبه در جلسه ستاد انتخابات استان تهران که با حضور سید عباس جوهری، رئیس ستاد انتخابات استان و فرمانداران و سایر اعضای ستاد در استانداری تهران برگزار شد، با اشاره به اینکه در مرحله دوم انتخابات با شرایط جدیدی روبرو هستیم، اظهار کرد: ضروری است که از موقعیت «وعده صادق» و برتری راهبردی نظام اسلامی در دنیا بهره بگیریم و مشارکت حداکثری مردم را به عنوان سرمایه‌های اجتماعی به سمع و نظر دنیا برسانیم.

استاندار تهران با تاکید بر امیدآفرینی و تداوم پاسخگویی به مردم، گفت: مسؤولان تلاش کنند در این زمینه رضایت حداکثری مردم را کسب کنند.

فخاری با اشاره به برگزاری انتخابات الکترونیکی در حوزه انتخابیه تهران، عنوان کرد: صدا و سیما و رسانه‌های جمعی و اصحاب رسانه همگی بکوشند تا مزیت‌های برگزاری این نوع از انتخابات که یک حرکت نو، جدید و جذاب است به خوبی تبیین شود. وی با تاکید بر اینکه از رأی گیری الکترونیک باید به عنوان کاری جدید در جهت سلامت انتخابات یاد شود، گفت: موقعیت رأی گیری به واسطه این صندوق‌ها بسیار محافظ و بدون دسترسی غیر می‌باشد و ضروری است که موضوع حفظ کامل اطلاعات با شرایط قانونی را برای همه مردم بازگو کنیم.

استاندار تهران در ادامه با بیان اینکه موضوع رقابت در آستانه انتخابات به حداکثر سازی رأی کمک زیادی می‌کند، اظهار کرد: باید بدانیم که حتی با یک رأی سرنوشت انتخابات را تغییر می‌دهد و صحنه انتخابات باید برای رقابت سالم باشد.

فخاری خطاب به فرمانداران و همه مسؤولان ستاد انتخابات استان تهران، گفت: با توجه به اینکه صحنه رقابت با حاشیه‌هایی همراه خواهد بود، مهم است که در این زمینه مواظبت‌های لازم صورت بگیرد.

استاندار تهران برگزاری دور اول انتخابات مجلس در استان تهران را توأم با کنترل مناسب و برآوردهای صحیح دانست و گفت: برای دور دوم نیز توصیه ویژه این است که کار انتخابات با همان حساسیت دنبال و فضای انتخابات پرشور و سالم و نوع رفتارها نسبت به دور اول تغییر نداشته باشد و در نهایت با نظارت کامل و درست از رأی مردم صیانت شود.

وی با اشاره به نوع جدید برگزاری انتخابات بیان کرد: در حوزه صندوق‌های سیار با وجود چالش حمل و نقل باید تلاش بر حداکثر سازی مشارکت باشد تا دامنه کسانی که می‌خواهند رأی بدهند افزایش یابد.

فخاری امنیت عام را در برگزاری انتخابات بسیار مهم دانست و افزود: تضمین امنیت قابل قبول برای انتخابات باید صورت بگیرد و ضروری است که این اطمینان به مردم داده شود که از آرای مردم، صیانت صد در صدی به عمل می‌آید.

استاندار تهران بر ضرورت گستردگی حوزه اطلاع رسانی تاکید کرد و افزود: باید از ظرفیت اطلاع رسانی استفاده کنیم و نامزدهای انتخاباتی نیز با حضور در موقعیت‌های مختلف و دفاع از برنامه‌هایشان تنور انتخابات را گرم‌تر کنند.

کد خبر 6099958

دیگر خبرها

  • ۵۰ شعبه آماده ‌اخذ آرای مردم رامشیر در دور دوم انتخابات
  • اعلام آرای انضباطی رقابت‌های جام حذفی؛ جریمه نقدی برای تراکتور و پرسپولیس
  • جریمه نقدی پرسپولیس و ۳ باشگاه لیگ برتری
  • اعلام آرای انضباطی رقابت های جام حذفی/ جریمه پرسپولیس و تراکتور
  • امیر تتلو در زندان قرآن و نهج‌البلاغه می‌خوانَد | او تمام ‌ماه رمضان را روزه گرفت و برنامه محفل که در شب‌های ‌ماه رمضان پخش می‌شد را نگاه کرد!
  • حدیث روز | آیا چشم زخم وجود دارد؟
  • بانوی با فضیلت / بتول نوقانی، فعال انقلابی و مفسر قرآن و نهج البلاغه
  • صیانت از آرای مردم در مرحله دوم انتخابات استان تهران تضمین می‌شود
  • وضعیت ورزشگاه وطنی قبل از جدال سرنوشت ساز / فیلم
  • صیانت از آرای مردم وظیفه اصلی است