Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در انتقاد به عملکرد رسانه‌ها و مسئولین در استفاده از زبان فارسی گفت: فرهنگستان زبان و ادب فارسی نسبت به واژه گزینی دیر عمل نمی‌کند، این رسانه‌ها و مسئولین هستند که کم کاری می‌کنند و به مصوبات فرهنگستان اهمیتی نمی‌دهند.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ نسرین پرویزی، معاون واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با حضور در برنامه «از من بپرس» که به تهیه کنندگی مجید هاشمی فرا و با سردبیری و کارگردانی مجتبی احمدی روی آنتن شبکه آموزش می‌رود، با اشاره به وظایف و کارکردهای فرهنگستان زبان و ادب فارسی در واژه گزینی گفت: فرهنگستان زبان و ادب فارسی سومین فرهنگستان ایران است که برای اولین بار در سال 1314 تاسیس شد و تا سال 1232 به کار خود ادامه داد اما فعالیت کوتاهی داشت و تنها 2 هزار واژه بیشتر تصویب نکرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرهنگستان دوم از سال 1349 تشکیل شد و تا 1358 فعال بود و 6 هزار واژه تصویب کرد. فرهنگستان سوم از سال 1368 تصویب شد و تاکنون فعالیت مستمر داشته است. گروه واژه گزینی یکی از بزرگترین بخش های فرهنگستان است که فعالیت جدی خود را از سال 1374 شروع کرد.

او ادامه داد: واژه گزینی فقط به فرهنگستان منحصر نمی شود. نزدیک 100 سال پیش در ایران وجود داشته است حتی ابوریحان بیرونی و ابوعلی سینا هم دربرابر کلمات عربی واژه گزینی کرده اند.

پرویزی در پاسخ به این سوال که آیا کار فرهنگستان فقط واژه گزینی است یا خیر، بیان داشت: فرهنگستان بیش از 13 گروه تخصصی و پژوهشی مختلف دارد که یکی از آنها واژه گزینی است. چون این گروه با مردم بیشتر ارتباط دارد شناخته شده تر است. گروه ادبیات معاصر، ادبیات تطبیقی، انقلاب اسلامی، دانشنامه ادبی آسیای صغیر و... از جمله گروه های دیگر این فرهنگستان هستند.برای مثال بخش فرهنگ نویسی اکنون در حال تدوین 35 جلد فرهنگ جامع زبان فارسی است که فعلا به دلیل مشکلات مالی و کمبود بودجه به کندی پیش می رود اما امیدواریم به نمایشگاه کتاب امسال برسد.

او با اشاره به بودجه فرهنگستان که همیشه میزان آن مورد نقد قرار می گیرد بیان داشت: معمولا بودجه ای که به مجلس پیشنهاد می شود با آنچه تخصیص داده می شود تفاوت دارد. در حال حاضر با میزان بودجه ای که دریافت می کنیم توانستیم  2500 واژه را تصویب کنیم. از ما نقد می شود که با احتساب بودجه، فرهنگستان برای هر واژه 11 میلیون تومان می گیرد، اما اینگونه نیست. گروه واژه گزینی تنها دو و نیم میلیارد تومان هزینه می کند یعنی حداکثر 1 میلیون تومان برای هر واژه هزینه می شود. علاوه بر آن این گروه فقط واژه گزینی نمی کند بلکه کارهای پژوهشی و تخصصی هم انجام می دهد و با سازمان های متفاوت همکاری دارد.

پرویزی ادامه داد: الان بخش فرهنگ نویسی ما بیشترین بودجه را احتیاج دارد چراکه درحال تدوین بزرگ ترین فرهنگ جامع زبان فارسی است. باوجود اینکه ما برآورد کردیم این گروه باید حداقل 125 پژوهشگر داشته باشد تنها با 30 پژوهگشر اداره می شود. واژه گزینی 60 بخش تخصصی دارد و با 400 استاد همکاری می کند، به طور قاطع می گویم که یک سال است هیچ دستمزدی نتوانستیم به آنها بدهیم. 

او درمورد اینکه تمرکز فرهنگستان بیشتر روی واژه های عربی است یا انگلیسی گفت: زبان انگلیسی نه تنها به زبان ما بلکه به فرانسه، آلمان و تمام دنیا رسوخ پیدا کرده است اما زبان عربی اینگونه نیست. یک سری کلمات هستند که در بافت زبان ما وجود دارد مثل انتخابات اما برخی کلمات هتسند که اشتباه است و باید واژه گزینی شوند. برای مثال یک زمانی می خواستند آتش نشانی را به اطفاءحریق تغییر دهند که به شدت مخالفت کردیم. ما الان تهدیدی از سوی زبان عربی نداریم اما از سمت زبان انگلیسی آسیب پذیر شده ایم.

نسرین پرویزی افزود: فرهنگستان دیر عمل نمی کند، این رسانه ها و مسئولین هستند که کم کاری می کنند. برای مثال شهرداری باید قبل از اینکه از واژه بی.آر. تی استفاده می کرد از ما می پرسید اما این کار را نکرد و بین مردم این کلمه جا افتاد. در مقابل زمانی که ما پیامک را واژه گزینی کردیم چون صدا و سیما از آن به طور مکرر استفاده کرد، بین مردم جا افتاد. بسیاری از مواقع ما واژه ها را تصویب می کنیم اما متاسفانه به آنها توجهی نمی شود.

او با اشاره به مراحل واژه گزینی افزود: در گروه واژه گزینی بخش های تخصصی وجود دارد. در هر حوزه تخصصی اعضای متخصص حضور دارند که بر رعایت اصول و ضوابط واژه گزینی نظارت می کنند. بنابراین اولین کار این است که یک پیکر تخصصی برای واژه تشکیل می شود و مورد بررسی قرار می گیرد، سپس واژه به شورای هماهنگی می رود و در کاربرگ ها معادل آن پیدا می شود و درنهایت پرونده آن در هیات فنی از هر نظر بررسی می شود و شورای واژه گزینی با حضور اُدبا و کارشناسان واژه را برای سه سال تصویب می کنند. پس از سه سال اگر واژه، مورد تجدیدنظر قرار نگیرد مصوبه نهایی تلقی می شود.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: کتاب ادبیات تلویزیون فرهنگستان زبان و ادب فارسی شبکه آموزش مجتبی احمدی از من بپرس واژه گزینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۷۱۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین گوشی زیر ۱۰ میلیون؛ جنگ ردمی نوت 13 و A25

فرارو- مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25 تقابل بهترین گوشی‌های زیر ۱۰ میلیون فعلی بازار است. ردمی نوت 13 نسخه ۵G با ۱۲۸ گیگ فضای ذخیره‌سازی کمی بیش از ۹ میلیون فروخته می‌شود و فروشنده‌های موبایل کف قیمت گلکسی A25 سامسونگ را در همین بازه اعلام می‌کنند.

به گزارش فرارو؛ مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25 در بخش دوربین و نمایشگر با برتری میلیمتری گوشی کره‌ای به‌پایان می‌رسد، اما آن‌هایی که موقع خرید گوشی همه‌چیز را فدای قدرت پردازنده و باتری می‌کنند، می‌توانند سراغ خرید ردمی نوت 13 بروند.

مقایسه ردمی نوت 13 و A25 ؛ تفاوت طراحی

گلکسی A25 سامسونگ در حد پنج، شش گرم از ردمی نوت 13 شیائومی سنگین‌تر است. وزن گلکسی A25 سامسونگ بدون احتساب گلس و ... تقریبا ۱۹۷ گرم است و شیائومی، اقتصادی‌ترین گوشی نسل ردمی نوت 13 را با وزن ۱۷۳.۵ گرم روانه بازار کرده است. بخشی از این اتفاق به‌خاطر بزرگتر بودن گلکسی A25 سامسونگ است که در همان نگاه اول می‌توانیم به آن پی ببریم.

گلکسی A25 سامسونگ، فقط چند میلیمتر ارتفاع بیشتری دارد و از نظر سبک و سیاق طراحی نسبت به مدل‌های نسل قبلی خودش، شکیل‌تر است. میان‌رده جدید سامسونگ در رنگ‌های آبی روشن و تیره، لیمویی و مشکی در بازار موجود است و خریداران ردمی نوت 13 نسخه ۵G شیائومی می‌توانند گوشی خودشان را از بین رنگ‌های مشکی، سفید، آبی و طلایی انتخاب کنند. تا اینجا برتری خاصی در سبک طراحی دوتا گوشی وجود ندارد و بهتر است برای انتخاب گزینه نهایی، سراغ بقیه آیتم‌ها برویم.

مقایسه ردمی نوت 13 و گلگسی A25 ؛ تفاوت نمایشگر

ردمی نوت 13 به‌شکل جزیی از نمایشگر بزرگتری برخوردار است. گفتیم جزیی، چون تفاوت اندازه نمایشگر ردمی نوت 13 و A25 سامسونگ فقط در حد یک‌دهم اینچ است. گلکسی A25 سامسونگ مثل خیلی از میان‌رده‌های کره‌ای با نمایشگری از نوع سوپر AMOLED پا به میدان گذاشته که نسبت به صفحه‌نمایش ردمی نوت 13 بهتر است.

گلکسی A25 سامسونگ به‌لطف نمایشگر سوپر AMOLED از تراکم پیکسل بیشتری برخوردار است و در وهله دوم، از ترکیب نسبتا قابل قبولی در این بخش استفاده می‌کند. رفرش‌ریت ۱۲۰ هرتز و حداکثر روشنایی هزار نیت، بخشی از مشخصات نمایشگر ۶.۵ اینچی گلکسی A25 است و البته همین عدد و رقم‌ها در مشخصات صفحه‌نمایش ردمی نوت 13 به‌چشم می‌خورد. با این حال نمایشگر سوپر AMOLED مقابل نمایشگر AMOLED حکم به برتری گوشی کره‌ای در این راند می‌دهد.

مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25 ؛ تفاوت تراشه

ردمی نوت 13 از حیث پردازنده اوضاع بهتری نسبت به گلکسی A25 سامسونگ دارد. تراشه پنج نانومتری اگزینوس ۱۲۸۰ گلکسی A25 سامسونگ با اینکه چیز زیادی از تراشه شش نانومتری مدیاک دایمنسیتی ۶۰۸۰ ردمی نوت 13 ندارد،، اما موقع اجرای بازی، شرایط به نفع ردمی نوت 13 تغییر می‌کند.

ردمی نوت 13 علاوه بر این، به‌لطف همین تراشه شش نانومتری، در شارژدهی گوشی کمک حال باتری است و طبق محاسبات پنچمارک‌های معروف در این بخش هم شرایط بهتری از رقیب کره‌ای دارد. فراموش نکنیم تفاوت‌های گلکسی A25 و ردمی نوت 13 در بخش پردازنده، آنچنان محسوس نیست، اما خب موقع مقایسه نهایتا باید روی گزینه اصلح دست گذاشت.

مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25 ؛ تفاوت دوربین

ردمی نوت 13 روی کاغذ باید از دوربین بهتری نسبت به گلکسی A25 برخوردار باشد، اما در عمل اصلا اینطوری نیست.

ردمی نوت 13 نسخه ۵G که به حسگر اصلی ۱۰۰ مگاپیکسل مجهز شده، درمقایسه با حسگر اصلی ۵۰ مگاپیکسل A25 سامسونگ، موقع زوم کردن و تغییر نور قافیه را می‌بازد. در همین مدت کوتاهی که از حضور ردمی نوت 13 در بازار می‌گذرد، صحبت‌های زیادی از افت کیفیت دوربین در شب مطرح شده، اما A25 سامسونگ به‌رسم میان‌رده‌های قبلی کره‌ای چنین اتهامی ندارد. علاوه بر حسگر اصلی و دوتا دوربین‌های اولتراواید و تشخیص عمق، حسگر سلفی و ۱۳ مگاپیکسلی A25 عکس‌های بهتری نسبت به دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی ردمی نوت 13 ثبت می‌کنند.

مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25 ؛ تفاوت باتری

ردمی نوت 13 با اینکه از حیث دوربین و نمایشگر عملکری ضعیف‌تر از A25 نشان می‌دهد، اما موقع مقایسه باتری سربلند از زمین رقابت خارج می‌شود.

ردمی نوت 13 و گلکسی A25 هر دو مثل میان‌رده‌های اسم‌ورسم‌دار بازار، به باتری پنج هزار میلی‌آمپر ساعت مجهز شده‌اند. با این وجود از صدقه‌سر همان تراشه دایمنسیتی ۶۰۸۰، ردمی نوت 13 می‌تواند شارژدهی بیشتری داشته باشد. از طرف دیگر ردمی نوت 13 با شارژر ۳۳ وات سزگار است و همین آپشن باعث می‌شود در مدت زمان کمتری، ظرفیت باتری از صفر به ۱۰۰ درصد تبدیل شود.

مقایسه ردمی نوت 13 و گلکسی A25

مشخصات

ردمی نوت 13

گلکسی A25

ابعاد

161.1 در 75 در 7.6 میلیمتر

161 در 76.5 در 8.3 میلیمتر

وزن

173.5 گرم

197 گرم

نوع نمایشگر

AMOLED

سوپر AMOLED

سایز نمایشگر

6.6 اینچ

6.5 اینچ

حسگر اصلی

100 مگاپیکسل

50 مگاپیکسل

تراشه اصلی

دایمنسیتی 1080 (شش نانومتر)

اگزینوش 1280 (پنج نانومتر)

ظرفیت باتری

پنج هزار میلی‌آمپرساعت

پنج هزار میلی‌آمپرساعت

کف قیمت

9 میلیون و 100 هزار تومان

9 میلیون و 100 هزار تومان

دیگر خبرها

  • نگاه تاریخی به خلیج فارس راه حل مناقشات منطقه‌ای
  • معمای کیفیت سکه های حراجی بانک مرکزی
  • تبدیل افکار خاموش ذهن به گفتار| ابزاری که اندیشه را واژه می‌کند!
  • انجام ۱۱۱۴ مصوبه در شورای شهر علی آباد کتول
  • شکست سکوت رسانه‌های فارسی زبان در برابر اعتراضات دانشجویان آمریکا
  • رسانه عبری: چین ارتش اسرائیل را به پهپاد مجهز می‌کند
  • بهترین گوشی زیر ۱۰ میلیون؛ جنگ ردمی نوت 13 و A25
  • تفاوت های آیفون 13 و 13 پرو در چیست ؟
  • برنامه بهبود سلامت شهری در ایران/ تعامل مدیریت شهری با نظام سلامت
  • رسانه عرب زبان: تل‌آویو در پرونده «آنروا» سیلی محکم خورد