Web Analytics Made Easy - Statcounter

ارکستر ملی ایران شب گذشته آثاری از آهنگسازان برجسته موسیقی ارمنستان را طی دو سانس به صحنه برد. ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۳ فرهنگی موسیقی و تجسمی نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ارکستر ملی ایران تازه‌ترین اجرایش را به موسیقی ارمنی اختصاص داد تا در شبی با عنوان «شب موسیقی ارمنی» به اجرای برنامه بپردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اجرا در آستان میلاد حضرت مسیح(ع) و سال نو میلادی و با استقبال علاقه‌مندان به موسیقی برگزار شد. «شب موسیقی ارمنی» روز گذشته دو بار به صحنه رفت، نخستین‌بار ساعت 15 بود و بار دوم ساعت 21 و 30 دقیقه بود.

در هفته‌های گذشته و تا پیش از اینکه تاریخ این اجرا یعنی جمعه 29 آذر 1398 فرا برسد، برخی از اهالی موسیقی به رهبریِ رازمیک اوهانیان در ارکستر ملی ایران با نگاهی آغشته به شک و تردید می‌نگریستند. اجرای دیشب اما بسیاری را حیرت زده کرد.

ایده و اختراع نخستین جشنواره موسیقی فجر در راه است

شاید پُربی‌راه نباشد اگر بگوییم که شب گذشته یکی از بهترین صدادهی‌های ارکستر ملی ایران طی چند ماه گذشته را در تالار وحدت شنیدیم. بیشتر آثاری که ارکستر نواخت در فضای «مینور هارمونیک» یا همان اصفهان خودمان بود، با این تفاوت که در فرم موسیقی ارمنستان اجرا می‌شد.

انتخاب آثار برای اجرا توسط ارکستر ملی هوشیارانه بود. آثاری که در هر کدامشان ریشه‌های موسیقی ارمنی و ارتباطش با موسیقی ایرانی شنیده می‌شد. این آثار نشان می‌داد که اشتراکات بسیاری میان موسیقی ایران و موسیقی ارمنی هست و آنچه دیشب در تالار وحدت شنیدیم به موسیقی ایرانی بسیار نزدیک بود.

در تنظیم آثار تکنیک‌های موسیقی کلاسیک به کار گرفته شده بود؛ به خصوص مدولاسیون مینور به ماژور و ماژور به مینور در برخی از قطعه‌ها اتفاق افتاد. این یکی از تفاوت‌های موسیقی ایران با موسیقی کلاسیک است. در موسیقی ایرانی خیلی این کار نمی‌شود و ترجیح بر این است که گوش شنونده در یک فضا بماند.

چند قطعه‌ی سه‌ضربی (والس) هم در کنسرت دیشب اجرا شد که این هم در موسیقی ایران کمتر شنیده می‌شود.
ارکستر در برخی قطعه‌های ماژور، اشاره‌هایی به سه‌گاه داشت و دوباره به ماژور برمی‌گشت؛ این کار در موسیقی ایرانی چندان جایگاهی ندارد اما تکنیکی است که ارمنی‌ها از آن زیاد استفاده می‌کنند.

در ترکیب ارکستر ملی ایران، نوازندگان ارمنستانی هم حضور داشتند که یکی از آنها آلوین آوانسیان نوازنده پیانو بود که قدرت نوازندگی استانداردی را به نمایش گذاشت.
سارو بوغوسیان هم نوازنده دودوک بود که نوای سازش فضای موسیقی را بهتر کرده بود.

سامول گالستیان خوانندن فولکلور و فارغ‌التحصیل کنسرواتوار ملی ایروان با درجه دکتری یکی از خوانندگان این اجرا بود. او در خواندنش احساس دلنشینی داشت. واهان بادالیان هم خواننده تنور کلاسیک بود که در خواندنش تکنیک‌های خوانندگان اُپرا بیشتر به گوش می‌رسید.

ارکستر ملی ایران در اجرای شب گذشته قطعه‌هایی از کمیتاس، خاچاطوریان، آودیسیان و لوریس چکناواریان را نواخت. بو سرکیسیان اسقف اعظم ارامنه، آرتاشس تومانیان سفیر تام‌الاختیار ارمنستان در ایران و مهدی افضلی مدیر بنیاد رودکی از مهمانان ویژه این کنسرت بودند.

«سوئیت آرارات / برگرفته از داستان حضرت نوح» به آهنگسازی لوریس چکناواریان، قطعاتی از «باله گایانه / والس» به آهنگسازی آرام خاچاطوریان، «حرکات کلاسیک» به آهنگسازی آرام خاچاطوریان، «تنها آوای موسیقی باقی ماند» با تک خوانی ساموئل گالستیان و آهنگسازی آلکسه حکیمیان، «دیدار» با تک خوانی واهان بادالیان و آهنگسازی لوریس چکناواریان، «رویای شیرین» با تک خوانی ساموئل گالستیان و آهنگسازی گوسان آشوت، «ملودی فولکلوریک آرزو» با آهنگسازی خاچاطور آودیسیان، «ملودی فولکلوریک نخ ریسی»، نوازندگی قانون مژگان محمد حسینی و آهنگسازی خاچاطور آودیسیان، «قطعاتی از باله گایانه / لزگینکا» به آهنگسازی آرام خاچاطوریان و «والس» به آهنگسازی لوریس چکناواریان آثاری بودند که در بخش اول کنسرت اجرا شدند.

در بخش دوم کنسرت، «ملودی های فولکلور ارمنی برای سازهای زهی / آسمان ابری» به آهنگسازی کمیتاس، «آوازهای روستایی» با تک خوانی واهان بادالیان و آهنگسازی کمیتاس، «ملودی های فولکلور ارمنی برای سازهای زهی / اجمیاذین» به آهنگسازی کمیتاس، «قهر و دوری» با تک خوانی ساموئل گالستیان و آهنگسازی گوسان شاهن، «دوئت / درنا» به آهنگسازی استپان جرباشیان، «نوکتورن»، نوازندگی پیانو آلوین آوانسیان و آهنگسازی آرنو باباجانیان، «سوئیت های عاشقانه» به آهنگسازی لوریس چکناواریان و «ایران» به آهنگسازی لوریس چکناواریان برای مخاطبان اجرا شد.

مازیار ظهیرالدینی (کنسرت مایستر)، آرمین قضاتی، رائین نورانی، علی‌رضا خلج اسماعیلی، بهراد سوخکیان، آذین نصرتی، رمیصا نفیسی، هلیا محمدولی، سبا علی‌محمدی، بردیا طراحی نوازندگان ویولن یک، سانوا عندلیبی، آرش جامع، مونا لواسانی، بهنام آقاجانیان، نگین سمایی، محمدرضا نامجو، بهروز گلکار، فاطمه اسدی، نوشین معتمدی نوازندگان ویولن دو، هومن اتابکی، همایون هاشم‌زاده، پیمان ابولحسنی، اشکان نظر، آریان زمانی، جاوید پناهی نوازندگان آلتو، محمدحسین غریبی، ارسلان علی‌زاده، علی آقاجانی، پروشات زند آیین، سینا آذرآباد، مسعود فیروزی‌نژاد، غزاله شیرازی، مونا ایمانی نوازندگان ویولنسل، سروش کاکاوند، انوشا مصطفایی، محمدهادی اسماعیلی، محمد علی‌زاده نوازندگان کنترباس، شقایق صادقیان، روشنک نوشی نوازندگان فلوت، حسام صدفی‌نژاد، فربد هوشنگی نوازندگان ابوا، سایوری شفیعی، محمد ملک‌لی نوازندگان کلارینت، فرشاد محمدی، امیر ملکی‌زاده نوازندگان فاگوت، فرشاد شیخی، سیامک میردادیان، فاطمه یوسفی‌نژاد، آرش رضویان نوازندگان هورن، علی‌رضا میرآقا، شایان هاتف نوازندگان ترومپت، سپهر عباسی، مهدی اردمه نوازندگان ترومبون، بابک میردادیان نوازنده توبا، محمدرضا پناهی‌نژاد نوازنده تیمپانی، عرفان فرشی‌زاده، ماهان ببری، زهرا صبری نوازندگان سازهای ضربی، آلوین آوانسیان نوازنده پیانو، شمیم مینو نوازنده هارپ، علی‌رضا راد نوازنده گیتار، آرش احمدی نوازنده گیتار، مسیح تحویلداری، صبا طبخی، مهسا لواسانی، مسعود آذین نوازندگان تار، مژگان محمدحسینی نوازنده قانون، علی عابدین نوازنده سنتور گروه نوازندگان تازه‌ترین کنسرت ارکستر ملی ایران را تشکیل می‌دادند.

افیک متوسیان، پریا رباط سرپوشی، الهه موسوی، شهرزاد اصلانی، آذین فولادوند، سپیده عین افشار، سمیه خواسته، فریبا آسوده، هستی خمان (سوپرانو)، تینا حیدری، سالومه سید کشمیری، فهیمه قنبری، سمیرا اصولی، نهال فلاحتی، کیانوش بابادی، یگانه محمدلو، وحید میرزمانی (آلتو)، میلاد بیکدل‌لو، حسین عطری، علیرضا ترکمان، شاهین اکبرپور، امیر یوسفی‌ها، فرزین مهاجر تهرانی (تنور)، کاوه رمضان‌زاده، الیاس بهشتیان، بهرام الله‌وردی، سیدپیام حسینی، علی‌رضا عبادی، افشین گنجی، اوژن زارع (باس) نیز اعضای گروه کُر را تشکیل می‌دادند.

حسن سهرابی معاون تولید هنر و آموزش، معصومه سعیدی مدیر داخلی ارکستر، نرگس میردادیان مسئول نت و آرشیو، فاطمه خسروی متصدی کتابخانه ارکستر، واحد خدا پرست و محسن ایلکا پشتیبانی و چیدمان ارکستر هم ترکیب گروه اجرایی کنسرت شب گذشته ارکستر ملی را تشکیل می‌دادند.

انتهای پیام/

R33357/P/S4,40/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ارمنستان ارکستر ملی ایران موسیقی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ارمنستان ارکستر ملی ایران موسیقی ارمنستان ارکستر ملی ایران موسیقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۷۵۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان

محمدرضا شجریان، خواننده محبوب و استاد آواز موسیقی اصیل ایران در سال ۱۳۱۹ در شهر مشهد در خانواده‌ای مذهبی متولد شد. پدرش قاری قرآن بود و صوت قرآن را از ۸ سالگی به محمدرضا که صدای خوشی داشت نیز آموخت.

به گزارش ایلنا، شجریان با اولین معلم موسیقی خود در سال ۱۳۳۶ زمانی آشنا شد که برای تحصیل به دانشسرای مقدماتی مشهد وارد شد. وی دو سال بعد علاوه بر تلاوت قرآن، برای رادیو خراسان آواز‌های بدون موسیقی را نیز اجرا کرد.

شجریان که پس از دریافت دیپلم از دانشسرای عالی، به استخدام آموزش و پرورش درآمده بود از سال ۴۶ پس از چند سال تدریس در دبستان‌های مشهد به تهران منتقل شد. وی در تهران نزد اسماعیل مهرتاش درس آواز آموخت و همزمان خوشنویسی و نوازندگی سنتور را نیز پی گرفت.

اولین اجرا و ضبط صدای شجریان در پاییز سال ۴۶ در غالب برنامه «برگ سبز شماره ۲۱۶» از رادیو ایران پخش شد. اما او به دلیل اینکه پدرش می‌خواست نام «شجریان‌ها» با قرائت قرآن شناخته شود، در برنامه‌های رادیویی خود را با نام «سیاوش بیدکانی» معرفی کرد. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ پدرش به خوانندگی آواز توسط وی رضایت داد و شجریان با نام خود در رادیو و تلویزیون حاضر شد. او در سال ۱۳۵۰ با فرامرز پایور آشنا شد و آموزش سنتور و ردیف آوازی «صبا» را نزد وی آغاز کرد.

شجریان همزمان با هوشنگ ابتهاج، شاعر پرآوازه متخلص به «سایه» آشنا شده و به واسطه وی همکاری با برنامه «گلها» در رادیو را آغاز کرد. محمدرضا شجریان در این مدت در رادیو با بزرگان موسیقی نظیر احمد عبادی، حسن کسایی، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و فرامرز پایور قطعات بسیاری را اجرا کرد.

شجریان آموزش سبک آوازی «طاهرزاده» را از سال ۱۳۵۱ نزد «نور علی خان برومند» آغاز کرد و در سال ۱۳۵۲ نیز با عبدالله دوامی آشنا شد و ردیف آوازی وی را آموخت. او در همان سال در کنار هنرمندان بی نظیر موسیقی سنتی ایران نظیر محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، جلال ذوالفنون و ناصر فرهنگ‌فر به عضویت مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به سرپرستی داریوش صفوت پیوست.

سال ۱۳۵۴ شجریان به همراه محمرضا لطفی و ناصر فرهنگ‌فر در «جشن هنر شیراز» کنسرت «راست پنجگاه» را اجرا کردند. محمدرضا شجریان که پیش از انقلاب سال ۵۷ رادیو ملی را مانند بسیاری دیگر از هم دوره‌های خود ترک کرد. وی به همراه محمدرضا لطفی و حمایت هوشنگ ابتهاج که او هم پس از رویداد تلخ میدان ژاله از کار در رادیو دست کشیده بود، کانون «چاووش» را بنیان گذاشت.

شجریان با کانون چاووش که اکثر اعضای آن از گروه شیدا و عارف بودند آثار بسیاری را خواند که تعداد زیادی از آنها محتوای انقلابی و ملی داشتند. «شب نورد» یا (برادر نوجوونه) از چاووش ۲ و «سپیده یا ایران‌ای سرای امید» و «ایرانی به سر کن خواب مستی» از چاووش۶، «همراه شو عزیز» و «ایران خورشیدی تابان دارد» از چاووش، از جمله این آثار هستند.

tags # محمدرضا شجریان سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • داستان تیتراژ سریال دلیران تنگستان
  • بازداشت 29 معترض به مرزبندی جدید ارمستان با جمهوری آذربایجان
  • بازداشت 29 معترض به مرزبندی جدید ایروان با جمهوری آذربایجان
  • تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • ایران خواستار اشتراک دانش، فناوری و حمایت مالی کشور‌ها در بهبود حوزه‌های آبخیزداری مناطق خشک و نیمه‌خشک
  • آغاز فعالیت‌های ارکستر نوای آفتاب در سال ۱۴۰۳/ نخستین کنسرت با موسیقی بدون کلام
  • ارکستر نوای آفتاب سال جدید را با موسیقی بی کلام آغاز می‌کند
  • موسیقی ایران به پاپ منحصر شده است/ تاریخ انقضای موسیقی‌های بی سر و ته تمام می‌شود
  • متاسفانه موسیقی ایران به پاپ منحصر شده است/ تاریخ انقضای موسیقی‌های بی سر و ته تمام می‌شود
  • شنیدن فهرست بهاری خوانندگان در اردیبهشت/ «غزه» همچنان مهم است!