Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چین روز به روز در حوزه‌های مختلف٬ قدرت بیشتری می‌گیرد و ارتباط با اقتصاد پویا و قدرتمند چین برای اغلب کشور‌های جهان حائز اهمیت می‌شود.

ترکیه نیز به عنوان کشوری که در مسیر جاده ابریشم٬ از دیرباز با چین در ارتباط بوده٬ به دنبال آن است تا در چارچوب پروژه بزرگ «یک جاده٬ یک کمربند» بهره بیشتری از اقتصاد چین بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا ترکیه به شرق بازگشته است؟

همزمان با دور شدن تدریجی ترکیه از غرب و توجه به شرق٬ تقویت روابط اقتصادی با چین در دستور کار مقامات آنکارا و بخش خصوصی ترکیه قرار گرفته، اما هنوز هم در این مسیر نیاز به تلاش بیشتری وجود دارد و توسعه رابطه با پکن برای تیم اردوغان به یک ضرورت مهم تبدیل شده است.

ترکیه تا حد قابل توجهی در حوزه سیاسی و اقتصادی از سوی آمریکا مورد تهدید و تحریم قرار گرفته و این واقعیت را لمس کرده که حفظ و تعمیق رابطه اقتصادی با آمریکا و تلاش برای در امان ماندن از تبعات شوک‌های دلاری گاه و ناگاه٬ با مشی کنونی سیاست خارجی تیم اردوغان منطبق نیست. در همین حال٬ رابطه با اروپا نیز تعریف چندانی ندارد، اما توجه به کشور‌های قدرتمندی همچون روسیه٬ چین٬ ژاپن٬ کره جنوبی و مالزی٬ برای ترکیه مهم‌تر از سالیان گذشته است.

صادرات ناچیز٬ واردات بالا

حجم مبادلات تجاری بین ترکیه و چین در سده بیست یکم و به ویژه در سالیان اخیر٬ شاهد تغییرات جدی بوده است.

بر اساس آمار‌های رسمی وزارت اقتصاد و دارایی ترکیه٬ حجم مبادلات بازرگانی این کشور با چین در سال ۲۰۰۰ میلادی کمتر از ۱ و نیم میلیارد دلار بود، اما در سال ۲۰۰۳ و در دومین سال اقتدار حزب عدالت و توسعه٬ اندکی از ۳ میلیارد دلار فراتر رفته و سال به سال بیشتر رشد کرده است. به گونه‌ای که این حجم٬ در سال ۲۰۰۵ میلادی به ۷ و نیم میلیارد دلار رسیده و در سال ۲۰۰۷ میلادی حتی از ۱۴ میلیارد دلار نیز فراتر رفته است.

میزان مبادلات تجاری بین ترکیه و چین در سال ۲۰۱۱ میلادی به رقم طلایی ۲۴ میلیارد دلار رسید و در سال ۲۰۱۳ نیز رکورد ۲۸ میلیارد دلار را ثبت کرد، اما در سال ۲۰۱۸ با توجه به وضعیت نه چندان مطلوب بخش تولید ترکیه٬ مبادلات تجاری با طرف‌های چینی کاهش پیدا کرده و به ۲۴ میلیادر دلار رسیده است.

البته ذکر این نکته ضرورت دارد که در تمام این سالیان٬ تراز تجاری در روابط آنکارا پکن٬ با فاصله‌ای بسیار جدی و قاطعانه به سود چینی‌ها بوده و رقم صادرات ترکیه به چین٬ فقط در سال ۲۰۱۳ میلادی به رقم ۴ میلیارد دلار نزدیک شده و در سال ۲۰۱۸ نیز اندکی کمتر از ۳ میلیارد دلار بوده است. بنابراین٬ چین برای ترکیه٬ بازار بزرگ واردات کالا است و بخش مهمی از ملزومات بازار مصرف ترکیه از چین تامین می‌شود.

ترکیه در تدارک قطار صادرات

افزایش حجم واردات از چین و همچنین اتکای بیش از حد بخش صادرات ترکیه به مواد خام٬ موضوعی است که باب دل مسئولین اقتصادی ترکیه و فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیست. ترکیه فعلاً خام‌فروشی می‌کند. به این معنی که از چین کالا‌های آماده می‌خرد که سود ارزش افزوده و بخش فن‌آوری آن برای تولیدکنندگان چینی بالا است، اما فلزات و کالا‌های خامی همچون مس٬ سرب٬ سنگ‌های قیمتی و روی به چین می‌فرستد که برخلاف کالا‌های وارد شده از چین٬ سود چندانی برای ترکیه ندارد و فاقد ارزش افزوده و سود آورده در بخش تولید و دستمزد منابع انسانی است.

به همین دلیل ترکیه به دنبال آن است تا با استفاده از ظرفیت ترانزیت ریلی٬ در این حوزه گام‌های جدیدی بردارد. در نظر گرفتن قطاری به نام قطار صادرات٬ برای انتقال چندین نوع کالای ترکیه‌ای به بازار چین٬ به عنوان یک پروژه جدی تعریف شده در حال اجرایی شدن است.

علی احسان اویگون مدیرعامل راه‌آهن ترکیه اعلام کرده که بر اساس توافق جدیدی که بین سران پکن و آنکارا صورت گرفته٬ از این به بعد قطار باری عظیمی که از چین و از طریق مرمره از ترکیه عبور کرده و به پراگ می‌رود٬ در مسیر بازگشت٬ کالا‌های ترکیه را به بازار چین خواهد رساند.

این اقدام از سوی ترکیه به عنوان «جاده ابریشم آهنی» نامگذاری شده و قرار است با هماهنگی اتحادیه‌های تولیدی و صنعتی٬ کالا‌های صادراتی ترکیه با کرایه بار ناچیزی به چین فرستاده شود. گذر این قطار از خط باکو – تفلیس و کارس ترکیه٬ فرصتی طلایی برای صادرکنندگان ترکیه‌ای خواهد بود و قرار است در استان کارس با راه‌اندازی یک مرکز تدارکاتی بزرگ، صادرات ریلی به چین مدیریت شود.

۴۰۰ قطار در سال ۲۰۲۰ میلادی

بر اساس آمار‌های منتشر شده از سوی مدیرعامل راه‌آهن ترکیه٬ قرار است در سال ۲۰۲۰ میلادی٬ بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ قطار٬ کالا از ترکیه به چین فرستاده شود و تیمی از کارشناسان و فعالان اقتصادی ترکیه٬ بازاریابی و هماهنگی را بر عهده گرفته و حالا تامین کالا و انتقال آن در دستور کار است.

در صورتی که ترک‌ها بتوانند در سال ۲۰۲۰ میلادی به هدف خود دست پیدا کنند و رضایت خاطر بازار چین را به دست بیاورند٬ تا سال ۲۰۲۴ میلادی٬ تلاش خواهند کرد تا سالانه دست کم یک هزار قطار کالا به چین فرستاده شود.

البته کل برنامه اقتصادی روابط چین و ترکیه٬ صرفاً محدود به صادرات و واردات نیست و هر دو کشور در دو بخش مهم و حیاتی سرمایه‌گذاری و همچنین فعالیت پیمانکاران٬ همکاری‌های گسترده‌ای دارند. علاوه بر این٬ پس از جذب ۶ میلیون گردشگر روسی در سال٬ حالا توریسم ترکیه به دنبال آن است که در سال٬ دست کم ۴ میلیون گردشگر چینی نیز به سوی خود جذب کند.

معذورات دیپلماتیک آنکارا

سال ۲۰۱۹ میلادی برای منطقه موسوم به ترکستان شرقی و اویغورها٬ سال خوبی نبود و گزارش‌های فراوانی از اعمال فشار و تبعیض بر مسلمانان چین منتشر شد. دولت چین٬ به بهانه مبارزه با احتمال رشد افراط‌گرایی٬ با اویغور‌ها به درشتی مواجهه می‌کند و بسیاری از رسانه‌ها و جریانات فکری و سیاسی اسلام‌گرای داخل ترکیه نسبت به این موضوع معترض هستند.

اما اهمیت تقویت روابط سیاسی و تجاری با چین٬ موجب آن شده که دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه و دستگاه دیپلماسی ترکیه در این حوزه چندان وارد نشود و آن را به انجمن‌ها و گروه‌های مختلف بسپارد.

در هر صورت٬ آنکارا به دنبال تعمیق و توسعه روابط با روسیه است و به نظر می‌رسد٬ حالا که رابطه با روسیه به سطح مطلوبی رسیده٬ توسعه بیشتر رابطه با چین نیز مورد اهتمام بیشتری قرار بگیرد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اخبار بین الملل روابط ترکیه و چین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۰۴۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران

تین نیوز

راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اعلام عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران، برای حمل محموله تجاری بعدی پس از کسب مجوزات لازم از سوی مراجع ذی ربط از جمله مرزبانی و گمرک، اعلام آمادگی کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد:

«با وجود عدم اخذ مجوزات لازم و عدم هماهنگی با راه آهن جمهوری اسلامی ایران، ۱۰ واگن محموله صادراتی کشور افغانستان به ترکیه که لوکوموتیو آن توسط مجموعه موسوم به کنسرسیوم جدا شد و در مرز شمتیغ رها شده بود، روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت، توسط راه آهن جمهوری اسلامی ایران و با همراهی مرزبانی کشور به سمت مرز رازی در غرب کشور حمل شد.

همچنین راه آهن جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را جهت حمل قطار دوم محموله تجاری پس از انجام تشریفات گمرکی و مرزبانی توسط صاحبان بار و شرکت فورواردر اعلام می کند.

در پی اطلاع رسانی های گذشته تاکید می شود متاسفانه مجموعه موسوم به کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان، بدون طی روال قانونی اعم از اخذ مجوزات مرزبانی و گمرک و همچنین عدم اخذ مجوز از راه آهن جمهوری اسلامی ایران به عنوان متولی حمل و نقل ریلی کشور، اقدام به ارسال تعدادی واگن با محموله تجاری به مرز شمتیغ و سپس رها کردن این ۱۰ واگن در شمتیغ کرده و تلاش کرد با فشارهای رسانه ای و توسل به برخی ادعاهای بعضا کذب، نسبت به عبور این بار از مسیر ریلی جمهوری اسلامی ایران اقدام کند.

در این راستا راه آهن جمهوری اسلامی ایران به رغم ناپختگی و بی صداقتی صورت گرفته از سوی کنسرسیوم، با لحاظ کردن مصالح ملی و با حسن نیت، حمل بخش اول محموله تجاری را روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز کرد و این محموله روز گذشته (شنبه ۱۵ اردیبهشت) از تهران نیز عبور کرده و اکنون در مسیر مرز رازی واقع در شمال غرب کشور است. همچنین راه آهن جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود جهت حمل محموله تجاری بعدی را پس از کسب مجوزات لازم از سوی مراجع ذی ربط از جمله مرزبانی و گمرک اعلام می دارد.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران تاکید می کند برقراری خط دائمی تبادلات تجاری ریلی با کشور افغانستان به ایران مستلزم انجام اصلاحات لازم روی خطوط ریلی افغانستان جهت رسیدن به استانداردهای مورد نیاز و همچنین انجام روال اداری و تشریفات قانونی لازم شامل اخذ مجوزهای مربوطه از مرزبانی، گمرک و راه آهن توسط فورواردرها خواهد بود.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ارتباط با همسایگان، ضمن تاکید مجدد بر تمایل خود برای گسترش هرچه بیشتر حمل ریلی محموله های تجاری کشور افغانستان به صورت صادرات، واردات یا ترانزیت آمادگی خود جهت کمک به بهسازی و بازسازی خطوط مربوطه و تسریع در برقراری مبادلات تجاری ریلی میان دو کشور ایران و افغانستان را اعلام می دارد.»

 

در روزهای گذشته اخباری مبنی بر ورود و توقف اولین قطار ترانزیتی افغانستان ترکیه به خاک ایران منتشر شد. پس از آن راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد با توجه به رویکرد توسعه ای در حوزه کریدورهای بین المللی ریلی، اقدامات لازم جهت اعزام آزمایشی اولین قطار ترانزیتی از افغانستان به ترکیه انجام گرفت.

با وجود این هفته گذشته، جواد طاهرافشار معاون کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان در پاسخ به اینکه در صورت رفع مشکلات و انجام شدن تشریفات گمرکی، چرا همچنان بار متوقف است، گفته بود: تا زمانی که به ما اجازه ندهند لکوموتیومان به واگن متصل شود، یعنی مشکل هنوز حل نشده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تقویت روابط تجاری ایران و کره جنوبی
  • قیمت طلا به ۲۳۱۷ دلار رسید
  • اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام
  • ترکیه تجارتش با چین، هند و آفریقا را جایگزین رژیم صهیونیستی می‌کند
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران
  • ترکیه تجارت با اسرائیل را کاملاً متوقف کرد