Web Analytics Made Easy - Statcounter

استان مازندران با نزدیکی فاصله شهرها به عنوان یک کلان شهر و همواره از سوی مسئولان ملی و محلی به عنوان یک استان ملی مطرح می شود.

با توجه به اینکه مردم و مدیران مازندران هیچگاه خواهان بی عدالتی در تقسیم سرمایه و اعتبارات توسعه‌ای نبودند، اما همیشه از عدم همخوانی میزان سرمایه گذاری و واگذاری اعتبارات عمرانی با خدماتی که در بخش گردشگری به تمام کشور تخصیص می یابد، رنج برده و می برند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای مثال استان مازندران با آذربایجان غربی و کرمان تقریبا جمعیت برابری دارند، اما به خاطر مسافرپذیری استهلاک طرح های عمرانی در مازندران بیشتر بوده و مازندرانی ها خدمات بیشتری ارائه می کنند.

در یک مقایسه خواهیم دید در نوروز امسال ۱۶ هزار نفر در اقامتگاه‌های رسمی استان آذربایجان غربی سکونت کردند و استان کرمان نیز در همین ایام میزبان ۳۸۴ هزار و ۸۴  مسافر بود در حالی که مازندران با وجود سه سیلاب نوروزی حدود چهار میلیون مسافر را اقامت داد.

نکته جالب این که میزان گردشگر پذیری مازندران در نوروز امسال با وجود سه سیل پیاپی که ۱۲ شهرستان از ۲۲ شهرستان استان را درگیری کرد ف برابر با استان های اصفهان و فارس بود، استان هایی که در مجموع سه برابر استان مازندران جمعیت دارند..

بنا بر آمارهای رسمی و غیر رسمی حدود ۵۰۰ طرح عمرانی بزرگ و نیمه کوچک در مازندران در حالت نیمه تمام خاک می خورند که نیاز به بیش از ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار دارند. علاوه بر این هم اکنون بیش از ۴۰ درصد ناوگان شهری مازندران فرسوده است ، در حالی که سال ها طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی شهری استان متوقف شده است.

مشکلات دیگر همچون تاخیر بیش از یک دهه ای در چهار خطه کردن محور هراز ، به تعویق افتادن ۲۰ ساله ساخت سد هراز ، کمربندی های نیمه کاره که از غرب تا شرق مازندران به زخم ناسور تبدیل شده اند، چشم انتظاری یکصد ساله مناطق مرکزی و غربی برای برخوداری از خط آهن، بلا تکلیفی پروژه های آزادراهی در ایستگاه کمبود اعتبار ، حمل و نقل کشاورزی و صنعتی وابسته و بلاتکلیفی مدیریت پسماند و همچنین دهها مورد دیگر از این دست ناتمام ها، مازندران را به استانی با توسعه نیم بند و پا در هوا تبدیل کرده است.

با وجود اینکه سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تردد در جاده های مازندران ثبت می شود و ۶ درصد بار ترافیکی کشور را نیز به دوش می کشد ، اما جاده های مازندران همواره از ضعیف ترین استانداردها برخوردار هستند.

علاوه بر این فقدان توزیع عادلانه اعتبارات و امکانات ملی در چند دهه اخیر برای مردم مازندران این باور را ایجاد کرده است که سهم استان از مهمان نوازی باشکوه فقط ترافیک و زباله است.

با این وجود ، اعتبارات عمرانی مازندران  امسال کاهش داشت و بنا بر گزارش‌های رسمی، بودجه عمرانی استان از حدود یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سال ۹۷ به حدود یک هزار میلیارد تومان در سال جاری کاهش داشت.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و حتی مسئولان ، حال مازندران از سهم بری امکانات و اعتبارات ملی آنقدر خراب است که سال ها موضوع ساده ای چون تعریف یک منطقه آزاد برای استان بر روی میز مدیران استانی یا ملی خاک خورد و یا با ملاحظات پیچیده دست به دست شد و هنوز پس از گذشت چند دهه به نتیجه نرسیده است.

وضعیت سرمایه گذاری در مازندران نیز حال خوبی ندارد. کارشناسانی که اسناد بالادستی بودجه کشور را رصد می کنند بر این باورند که همواره سرمایه گذاری های اصلی به سمت مناطق مرکزی و جنوبی کشور هدایت می شود و مازندران از باب سرمایه گذاری خارجی و بخش خصوصی حتی در حوزه گردشگری همواره بی بهره مانده است.

همچنین در حالی که مازندران همیشه چشم به راه اعتبارات و امکانات ملی است ، استان های دیگر به سرعت شاهد به نتیجه رسیدن طرح های عمرانی، سرمایه گذاری های گسترده صنعتی و همچنین اعتبارت ملی گسترده هستند. 

شوری آش کمبود امکانات و فریاد مسئولان

ضعف توزیع امکانات ملی و سرمایه گذاری ها به جایی رسیده است که صدای مدیران ارشد مازندران را نیز درآورده است و آنها خواستار سهم بری بیشتر استان بر اساس میزان خدماتی هستند که در حال ارائه به جمعیت چند ده میلیونی کشور هستند.

برای مثال استاندار مازندران هفته قبل در همایش روز حمل و نقل در بابلسر اظهار داشت: مازندران باید در منافع اقتصادی سهیم باشد و نه اینکه صرفا در تحمل سالانه ۵۰ میلیون گردشگر و ترافیک سنگین سهم ببرد.

احمد حسین زادگان که خود مازندرانی است و بیش از هر استاندار دیگر دو دهه اخیر در مازندران با استان آشنایی دارد، از محرومیت مازندران در توسعه زیر ساخت های حمل و نقل صنعتی و کشاورزی و عمومی انتقاد کرد و افزود: متاسفانه مازندران برای رفع نیازهای خود باید چشم به استان های دیگر بدوزد.

خدمات ملی، اعتبارات استانی

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی مازندران با تایید رعایت نشدن عدالت برای این استان در بهره گیری از امکانات و سرمایه گذاری های ملی ، به خبرنگار ایرنا گفت : متاسفانه اعتبارت بخش توسعه مازندران با شرایط و نیاز استان همخوانی ندارد.

موسی قاسم پیشه با بیان اینکه مازندران به واسطه گردشگری و همسایگی آبی با کشورهای همسایه خدماتی در سطح ملی می دهد، افزود : متاسفانه اعتبارات مازندران همخوانی با خدمات نداشته و در سطح استانی و همانند دیگر استان ها تدوین و تخصیص داده می‌شود.

وی ادامه داد: این نوع از توزیع اعتبارات همواره برای استان مازندران دور از عدالت بوده و نیازهای استان را در بخش های عمرانی، توسعه، زیرساختی و خدماتی برطرف نمی کند.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی مازندران گفت : استهلاک و فرسودگی در استان مازندران به دلیل حجم و گستردگی خدمات بسیار بالا است که متاسفانه این موضوع در سطح ملی دیده نمی شود.

وی افزود: ناهمخوانی اعتبارات و خدمات مازندران نه تنها مورد انتقاد مدیران همه دستگاه ها است، بلکه به دلیل عدم کفاف هزینه ها منجر به ایجاد تصویر ناکارآمد از مدیران می‌شود.

 سایه سنگین شاخص جمعیت و وسعت بر خدمات

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی مازندران علت این نابرابری اعتبارات و امکانات با خدمات را در شاخص های بودجه ای دانست و توضیح داد : متاسفانه برای مازندران همانند دیگر استان ها بر اساس شاخص جمعیت و وسعت اعتبارات و بودجه در نظر می گیرند.

وی با بیان اینکه شاخص خدمات کمترین نقش را در توزیع بودجه و اعتبارات برای مازندران دارد، افزود: برای نهادهای مربوطه ملاک همواره جمعیت ثابت مازندران است و اصلا خدمات و هزینه خدماتی که به جمعیت شناور و گردشگران داده می شود، دیده نمی شود.

قاسم پیشه گفت: مسئولان سازمان مدیریت و دیگر مدیران ارشد استان باید نهادهای ملی را قانع و توجیه کنند که هزینه مازندران در بخش خدمات ملی چند برابر بیشتر از مردم خود استان است.

وی افزود : برای استان هایی با شرایط مازندران باید شاخص خدمات در اولویت قرار بگیرد، زیرا اعتباربخشی بر اساس شاخص جمعیت ثابت فقط منجر به بازماندگی خواهد شد.

آنچه در مورد برخوداری مازندران از اعتبارات و امکانات مشخص است ، به نوعی نابرابری در درآمد اعتباری و امکاناتی با هزینه مازندران منجر به  توقف در روند توسعه ای استان شده و نخواهد گذاشت مازندران از تمام ظرفیت خود استفاده کند.

در پایان باید گفت که ضروری است تا مسئولان مدیران ارشد مازندران به دنبال راهی برای این نارسانی باشند، نارسایی ای که دهه هاست دامن گیر توسعه استان شده و همچنان ادامه دارد.

برچسب‌ها گردشگری مازندران بودجه اعتبارات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری مازندران بودجه اعتبارات گردشگری مازندران بودجه اعتبارات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۱۶۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۰ استان و ۱۱۰ شهرستان متأثر از بارش‌ها و سیلاب بهاری / بهره‌مندی ۳۲۰۰ نفر از خدمات امدادی

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور آخرین جزئیات بارش‌ها و سیلاب در کشور را تشریح کرد.

بابک محمودی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به آخرین وضعیت بارش‌ها و سیلاب در کشور اظهار کرد: طی بازه زمانی اخیر حدود ۲۰ استان تحت تأثیر بارندگی و سیلاب قرار گرفتند که حدود ۱۱۰ شهرستان متأثر سیلاب‌های و آب‌گرفتگی جزئی شدند، البته تاکنون اتفاقی مبنی بر سیلاب کلی رخ نداده است.

وی افزود: مسدود شدن بعضی راه‌های ارتباطی منجر شد برخی مسافران و شهروندان در جاده‌ها گیر کنند و نیاز به امدادرسانی داشته باشند، شب گذشته هشت نوجوان در خراسان جنوبی در نقطه‌ای سیلابی محبوس شده بودند که به موقع توسط امدادگران نجات پیدا کردند و دقایقی بعد همان منطقه زیر آب رفت و در صورتی که عملیات امدادی به موقع انجام نمی‌شد، شاهد رخداد فاجعه‌ای بزرگ بودیم.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور تصریح کرد: به طور کلی در بازه زمانی اخیر ۱۴۳ عملیات امدادرسانی صورت گرفته و بالغ بر ۳۲۰۰ نفر از متاثران موارد سیلابی از خدمات امدادی بهره‌مند شدند، همچنین اسکان اضطراری برای حدود ۳۵۰ نفر برقرار شد.

محمودی با اشاره به انجام عملیات‌های امدادرسانی و اسکان اضطراری در پی حادثه حریق رخ داده در امامزاده ابراهیم و تداوم امدادرسانی‌ها در منطقه مذکور ادامه داد: ۱۳۰ مورد تخلیه آب از منازل مسکونی نیز انجام شده است و در این مدت ۲۱۴ تیم عملیاتی متشکل از ۸۵۰ نفر از نیروهای امدادی به امدادرسانی پرداختند.

وی با بیان اینکه بالغ بر ۹۷ دستگاه چادر در مناطق تحت تأثیر برپا و حدود ۷۰۰ تخته پتو، حدود ۶۱۰ موکت، بالغ بر ۱.۵ تن نایلون و حدود ۴۵۰ بسته غذایی میان افراد تحت تأثیر از شرایط مذکور توزیع شده است، گفت: در حال حاضر یک کامیون با دو سرنشین که در حال بازگشایی مسیر بوده‌اند در کرمان در سیلاب گرفتار شدند و به منظور رهاسازی آنها بالگرد امدادی اعزام شده است.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور با تاکید بر لزوم رعایت و مد نظر داشتن موارد امدادی اضافه کرد: نداشتن تردد و توقف در حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها باید مد نظر قرار داشته باشد، همچنین تمام افراد باید آگاهی خود از شرایط سیلاب را افزایش دهند تا از این موضوع غافل‌گیر نشوند.

محمودی با اشاره به لزوم آماده‌باش تمام دستگاه‌های امدادی و عوامل مربوطه در خصوص هشدارهای صادر شده افزود: هشدارهای کلی صادر شده باید بومی‌سازی شود و تمام افراد حاضر در مناطق احتمالی خطر باید با توجه به تجارب سال‌های گذشته نسبت به آماده‌باش اقدام و از بروز حوادث جدی پیشگیری کنند و اقدام به موقع داشته باشند.

وی تصریح کرد: آماده‌باش جمعیت هلال‌احمر مربوط به قبل، حین و پس از رخداد حوادث است و تمام عوامل این جمعیت تا پایان لکه‌گیری، به پایان رسیدن تمام مخاطرات و نیازمند نبودن فرد یا گروهی به عملیات‌های امداد و نجات ادامه خواهد داشت.

کد خبر 750445

دیگر خبرها

  • اعزام کاروان سلامت به مناطق کم برخوردار شهرستان قروه 
  • هلال احمر در قرن جدید؛ از مرکز ملی مدیریت و رصد حوادث تا ۲.۸ میلیون عضو جدید
  • اعزام کاروان سلامت به مناطق کم برخوردار شهرستان قروه
  • توزیع ۲۶ هزار کیلوگرم/لیتر آفت کش نباتی در مازندران
  • خدمات رسانی جمعیت هلال‌احمر به حادثه دیدگان شهرک امام زاده ابراهیم
  • همکاری ۲۰۰داوطلب هلال احمر زنجان در نذر سلامت
  • همکاری ۲۰۰داوطلب هلال زنجان در نذر سلامت با قرارگاه جهادی الکفیل
  • ۲۰ استان و ۱۱۰ شهرستان متأثر از بارش‌ها و سیلاب بهاری / بهره‌مندی ۳۲۰۰ نفر از خدمات امدادی
  • ۶ چالش مامایی در قانون جوانی جمعیت
  • ۶ چالش مامایی در قانون جوانی جمعیت/ اصلاح پرداخت تعرفه زایمان