Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-01@00:24:53 GMT

مقایسه آلودگی هوا در اصفهان و تهران

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۱۷۸۰۸

مقایسه آلودگی هوا در اصفهان و تهران

حمید بیدرام؛ وضعیت هوای کلان شهر‌ها با اندازه‌گیری انواع آلاینده‌ها، نهایتاً با معیاری تحت عنوان "شاخص کیفیت هوا (AQI) " از طرف اداره کل حفاظت محیط‌زیست هر استان روزانه اعلام می‌شود. از آن‌جایی که این شاخص یک شاخص استاندارد می‌باشد و آلودگی هوا در همه استان‌ها با همین معیار یا شاخص اندازه‌گیری می‌شود، لذا مقایسه بین آلودگی هوا در شهر‌های مختلف کار سخت و پیچیده‌ای نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند این معیار با توجه به محدودیت ایستگاه‌های اندازه گیری آلودگی هوا نمی‌تواند گویای مقدار واقعی آلودگی در کلان شهر‌ها باشد، ولی در حال حاضر مرجع دیگری برای ارزیابی این وضعیت اسفناک در کلان شهر‌ها موجود نمی‌باشد.   لازم به توضیح است در کلان شهر اصفهان در مجموع ۶ الی ۷ ایستگاه برای این کار در نظر گرفته شده است که گاهاً یکی دو ایستگاه نیز فاقد اطلاعات روزانه می‌باشد.   از آن‌جایی که شاخص نهایی آلودگی یک کلان شهر از میانگین میزان آلودگی ایستگاه‌های مختلف موجود در سطح شهر و در پایان هر روز به دست می‌آید، با توجه به ضعف این معیار آماری در نمایش میزان پراکندگی داده‌ها، استفاده از این معیار در ارائه اطلاعات دقیق میزان آلودگی خود مورد مناقشه است. در واقع، در پایان هر روز از میزان AQI مربوط به ۶ الی ۷ ایستگاه میانگین گرفته شده و آن عدد به عنوان شاخص نهایی آلودگی آن روز ثبت و گزارش می‌شود.   حال اگر در یک ایستگاه آلودگی به شدت بالا و در ایستگاه دیگر به شدت پایین باشد، این معیار نمی‌تواند گویای حال واقعی شهر در آن روز باشد. یا اگر در دو سوم ساعات یک روز، هوای شهر در وضعیت بسیار ناسالم قرار داشته باشد، ولی در یک سوم باقیمانده (به برکت وزش باد) هوا پاک شود، با استفاده از میانگین، آن روز را جزو روز‌های حداقل سالم اعلام خواهیم کرد. هر چند در شهر اصفهان برای رفع این نقیصه، شاخص هر ۱۲ ساعت به روز می‌شود، ولی در کل این اشکال وجود دارد و نمی‌تواند معیار قابل قبولی برای ارائه چنین گزارشاتی باشد که با سلامت مردم در ارتباط است.   بنابراین، چون تصمیم‌گیری در سطح کلان و هرگونه راهکار برای رفع این معضل، ابتدا نیاز به آمار دقیق از وضعیت آلودگی هر شهر دارد، به نظر وجودایستگاه‌های انگشت‌شمار در کلان شهر‌ها نمی‌تواند گویای وضعیت واقعی کلان شهر‌ها باشد. این در حالی است که در بسیاری از کشور‌های اروپایی آلودگی هوا به صورت لحظه‌ای و با استفاده از پهباد یا کبوتر و از کل شهر اندازه‌گیری می‌شود.
در هر حال، با استفاده از همین آمار و اطلاعات موجود که از آمارنامه شهرداری‌های اصفهان وتهران استخراج شده است و عین تصویر آن در جداول شماره ۲ و ۳ آورده شده است، با جمع‌بندی آمار موجود در آن جداول و ارائه آن در جدول شماره ۱، ملاحظه می‌کنیم که در طول ۵ سال گذشته (۹۳ تا ۹۷)، علی‌رغم نگرانی‌های مکرر از آلودگی شهر تهران و رسانه‌ای شدن مکرر آن، تعداد روز‌های پاک تهران ۹۶ روز و اصفهان ۷۶ روز بوده است. این در حالی است که طبق جدول شماره ۲ این تعداد روز هوای پاک از سال ۹۳ تا ۹۷ به طور یکنواخت در شهر تهران توزیع شده است، ولی در اصفهان سهم بیشتر این آمار مربوط به سال ۹۷ است که استثنائاً در اصفهان ۵۴ روز بویژه در بهمن و اسفند وزش باد داشتیم.   در واقع، در اصفهان از سال ۹۳ تا ۹۶ در مجموع ۲۰ روز هوای پاک داشته ایم که در سال ۹۳ این تعداد صفر و در سال ۹۴ این تعداد یک روز بوده است. در وضعیت هوای سالم اختلاف معنی داری بین اصفهان و تهران نمی‌باشد، ولی در وضعیت ناسالم برای عموم (شاخص ۱۵۰ به بالا)، این اصفهان است که با ۷۶ روز هوای ناسالم برای عموم و با اختلاف تقریباً ۵۰ روز، بالاتر از تهران قرار دارد.   در وضعیت بسیار ناسالم (۲۰۰ به بالا) هر دو در رقم ۱ روز با هم برابرند. پس اگر نگاه اجمالی به آمار داشته باشیم، می‌بینیم که وضعیت اصفهان اگر بدتر از تهران نباشد، از آن بهتر نیست. ضمن اینکه این آمار حداقلی است و با توجه به محدودیت ایستگاه‌های سنجش آلودگی در سطح کلان شهر اصفهان، به نظر می‌رسد میانگین آلودگی روزانه بیش از مقادیری است که در آمار به آن اشاره شده است.   از طرف دیگر، این شهر در دو سال اخیر (هم سال ۹۷ و هم ۹۸) در تابستان نیز از گرد و غبار شرق به غرب در امان نبوده و لذا تابستان‌ها نیز وضعیت این شهر، وضعیت مطلوبی نیست، به طوری‌که در تابستان ۹۷ در مجموع اصفهان ۴ روز هوای پاک را تجربه کرده است و تابستان ۹۸ هم به صورت بصری می‌توان گفت: از وضعیت بهتری نسبت به سال ۹۷ برخوردار نبوده است.
نکته دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد بحث آلودگی سنتی است. یعنی یک سری شهر‌ها مثل تهران و اراک از دیرباز جزو آلوده‌ترین شهر‌های کشور به حساب می‌آمدند. در واقع، با افزایش زود هنگام جمعیت و خودر در تهران و همچنین افزایش مراکز صنعتی در اراک از دیرباز، این دو شهر همواره به عنوان شهر‌های آلوده کشور رسانه‌ای می‌شدند. ولی با توجه به افزایش خودرو در سایر کلان شهر‌ها و رشد بی‌رویه صنعت در برخی شهر‌ها (از جمله اصفهان)، نمی‌توان همچنان به آن دو شهر اشاره کرد و بقیه شهر‌های صنعتی کشور را نادیده گرفت. مضافاً اینکه این آلودگی در برخی شهر‌ها مثل تبریز، مشهد، قم و .. فصلی است و به صورت محدود اتفاق می‌افتد، ولی کلان‌شهر اصفهان متاسفانه این آلودگی را در کل سال به همراه دارد. در هر حال، در سایت شهرداری اراک آماری از وضعیت آلودگی چند سال گذشته یافت نشد، ولی با مراجعه روزانه به سامانه پایش کیفی هوای کشور، می‌توان به وضوح کیفیت بهتر آن شهر نسبت به اصفهان را رصد کرد.
در کل، می‌توان ادعا کرد که شهر اصفهان اگر در صدر آلودگی کلان شهر‌های کشور نباشد (هم صنعتی و هم خودرویی)، قطعاً جزو دومین شهر آلوده کشور قرار می‌گیرد، ولی متاسفانه هیچگاه به اندازه تهران و اراک رسانه‌ای نمی‌شود. البته شهر اهواز را از این آمار مستثنی می‌کنیم، چون نوع آلودگی آن شهر با آلودگی‌های اصفهان و تهران متفاوت است و لذا نمی‌توان مقایسه‌ای انجام دارد، ولی قطعاً از نظر آلودگی گرد و غباری در صدر شهر‌های آلوده کشور قرار می‌گیرد.
در پایان، مجدداً باید متذکر شد که هرگونه تصمیم‌گیری در خصوص رفع این معضل، نیاز به آمار و اطلاعات دقیق دارد که به نظر این آمار در حال حاضر دقیق و کارشناسی نیست. ابتدا کارشناسان ذیربط باید از امکانات مدرن و دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا که در اغلب کشور‌های دنیا از آن‌ها استفاده می‌شود، برای اندازه‌گیری میزان آلودگی هوا بهره‌مند باشند.
جدول شماره ۱
جدول شماره ۲   جدول شماره ۳  

منبع: فرارو

کلیدواژه: آلودگی هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۱۷۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم

همشهری آنلاین - مجید جباری: ۷میلیون ایرانی در حاشیه آلوده‌ترین پهنه آبی در شمال کشور زندگی می‌کنند. پژوهشکده اکولوژی دریای خزر وابسته به مؤسسه تحقیقات شیلات در سال ۱۳۹۱میزان آلودگی‌های نفتی دریای خزر را، بیش از ۱۲۲هزار تن در سال اعلام کرد؛ رقمی که با توجه به وقفه چندساله همکاری‌های مشترک ۵کشور عضو کنوانسیون تهران، به‌احتمال زیاد حالا شرایط بحرانی‌تری دارد. اما فاضلاب‌های شهری، سموم کشاورزی و پساب‌های صنعتی و آلاینده‌های رادیواکتیو که از کشورهای حاشیه خزر وارد این اکوسیستم آبی بسته می‌شود، وضعیت دریای خزر را چنان بحرانی کرده است که مشاور معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌گوید: «برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم.»

آلودگی خزر به قدری افزایش یافته است که ماهیگیران تالاب انزلی هم از مهاجرت آبزیان این تالاب بین‌المللی به‌دلیل افزایش آلودگی آب خبر داده و گفته‌اند که آلودگی خزر و به تبع آن آلودگی تالاب‌ها و پهنه‌های وابسته به خزر منجر به مرگ‌ومیر و مهاجرت آبزیان این اکوسیستم شده و حتی ماهیان خزر را به سمومی نظیر جیوه و سرب آلوده کرده است.

بحران آلودگی خزر، اما موجب شد تا دولت ایران بعد از ۶سال وقفه در همکاری‌ مشترک با کشورهای حاشیه خزر برای صیانت از این پهنه آبی و کنترل و جلوگیری از آلودگی بیشتر آن، نشست مشترک وزیران ۵کشور حاشیه خزر را برگزار و کنوانسیون خزر را پس از ۶سال وقفه زنده کند.

پدیده بسیار خطرناک در سواحل شمالی کشور | پیامدهای پسروی آب دریای خزر ؛ هشدار به مردم صادر شد کنوانسیون تهران چیست و چه اهدافی دارد؟

سال ۱۳۸۲، ۵کشور حاشیه دریای خزر شامل ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان در توافقنامه‌ای که کنوانسیون تهران نام گرفت، تفاهم کردند برای کاهش و کنترل آلودگی، جلوگیری و کنترل گونه‌های مهاجم، حفاظت و احیای منابع زنده دریایی، مدیریت مناطق ساحلی، بحث مربوط به نوسانات تراز آب دریای خزر و مجموعه فعالیت‌های پایشی با یکدیگر همکاری کنند. کنوانسیون تهران ۳سال بعد در سال ۱۳۸۵برای ۵کشور لازم‌الاجرا و قرار شد نمایندگان این کشورها حداکثر ۲ سال یک‌بار در نشست مشترکی شرایط خزر را در قالب پروتکل‌های کنوانسیون تهران بررسی و برای مقابله با مخاطرات این پهنه آبی تصمیم‌گیری کنند.

سهم ایران در آلودگی خزر

مشاور معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌ زیست درباره کنوانسیون تهران گفتکنوانسیون تهران معاهده نسبتا جدیدی است. طبق قوانین این کنوانسیون باید حداکثر ۲ سال یک‌بار نشست وزیران کشورهای عضو برگزار شود، اما از آخرین نشست بیش از ۶سال گذشت و این نشست‌ها متوقف شد تا اینکه سال گذشته، کاپ ۶بعد از این وقفه برگزار و یک گام برای مقابله با تهدیدات خزر برداشته شد.»

فرناز شعاعی، مشاور معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست

فرناز شعاعی درگفت‌وگو با همشهری آنلاین افزود: کنوانسیون تهران، ۴پروتکل تدوین شده دارد که ۲پروتکل آن برای کشورهای عضو لازم‌الاجرا شده است. یکی «پروتکل مقابله با شرایط اضطراری نفتی در دریا» و دیگری «پروتکل مقابله با آلودگی‌های با منشأ خشکی». برخی اقدامات کارشناسی برای تهیه دستورالعمل‌های اجرایی و کارهایی که لازم است در منطقه به اجرا دربیاید، درقالب این ۲پروتکل در حال انجام است. کنوانسیون تهران ۲ پروتکل دیگر هم دارد که به امضای اعضا رسیده، اما هنوز لازم‌الاجرا نشده است. «پروتکل حفاظت از تنوع زیستی» که منتظر روسیه هستیم و «پروتکل ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی» که ۴ کشوردیگر آن را تأیید کرده‌اند و این پروتکل در مجلس شورای اسلامی ایران در نوبت تصویب نهایی است. این پروتکل‌ها بازوهای اجرایی کنوانسیون تهران هستند و کارها و مذاکرات و جلسات کارشناسی منطقه‌ای هم در راستای کنوانسیون در جریان است. امیدوارم بعد از عملیاتی شدن این پروتکل‌ها شرایط دریای خزر بهبود پیدا کند.»

او گفت:«بخش عمده‌ای از آلودگی‌هایی که وارد دریای خزر می‌شوند منشأ انسانی دارند و از خشکی وارد دریا می‌شوند. ایران هم در کنار ۴ کشور دیگر، یکی از کشورهایی است که از نظر سموم و پساب کشاورزی و فاضلاب شهری و روستایی و خانگی در آلودگی دریای خزر نقش دارد شرایط دریای خزر شرایط مطلوبی نیست و من به شخصه برای شنا هم به دریای خزر نمی‌روم. بنابراین امیدواریم اجرای پروتکل‌های کنوانسیون تهران روی کاهش آلودگی‌های خزر، بهبود وضعیت مردم ساکن در حاشیه این پهنه آبی و همچنین حفاظت گونه‌ها و زیستگاه آبزیان خزر تأثیر مثبتی داشته باشد.

کد خبر 848523 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها استان مازندران آلودگی آب نفت استان گیلان استان گلستان نفت - آلودگی دریای خزر محیط زیست ایران

دیگر خبرها

  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • جزئیات آلودگی هوا در استان خوزستان
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • برای وضعیت زاینده‌رود و آلودگی هوای اصفهان غصه می‌خورم
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق