Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-04@20:03:28 GMT

بحران‌های سازمانی و راه‌های خروج از آن

تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۴۷۵۳۲

بحران‌های سازمانی و راه‌های خروج از آن

بحران و راه خروج از آن در سطوح مختلفی در جهان امروز مطرح است. بحران‌های جهانی که امروز با آن درگیر هستیم تا بحران‌های که پیش‌بینی می‌شود در آینده گریبان انسان را خواهد گرفت. بحران‌های منطقه‌ای که بر اساس تقسیمات جغرافیا سیاسی شکل‌گرفته‌اند یا بحران‌های اقلیمی که پدیده‌ای بر پایه جغرافیا بدون نقش و تنش تقسیمات سیاسی شکل می‌گیرند، بحران‌های ملی- محلی تا بحرانی که یک سازمان گرفتار آن می‌شود محل بحث و فصل جدیدی در مباحث مدیریت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در زبان چینی بحران محصول پیوند دو لغت است «وی چی» (wei- chi ) که به تحت‌اللفظی به خطر- فرصت می‌توان ترجمه کرد. شاید این لغت چینی بیشترین بار معنایی که پدیده بحران شناسی می‌تواند داشته باشد را انتقال می‌دهد. بحران با تمام ضایعات و خطرات همواره می‌تواند زایشگر فرصت و شکوفایی باشد، چنانچه شناخت و راهبرد و راه‌حل‌ها را خلاقانه کشف کرد. در کتاب مدیریت بحران‌های سازمانی/ مفاهیم، نظریه‌ها و الگوهای تصمیم‌گیری نوشته دکتر علی ربیعی و راحله سرافرازی که نگارستان اندیشه آن را سال ۱۳۹۵ منتشر کرده است، محورهای اساسی بحران‌های سازمانی موردبررسی قرارگرفته و به‌تفصیل درباره آن بحث می‌شود. ربیعی در پیشگفتار در توضیح بحران و شرایط بحرانی می‌نویسد: « شرایط بحرانی، شرایط استثنایی و غیرقابل‌پیش‌بینی است که فعالیت‌های سازمانی را از مسیر مشخص خود دور یا منحرف ساخته و روند انجام آن‌ها را کند یا مختل می‌سازد. در این شرایط، ساختارهای سازمانی و ظرفیت‌های آن پاسخگویی تغییرات پیش‌آمده بود و روش‌های معمول که برای عادی تمهید شده‌اند؛ پاسخگو نخواهند بود. لذا، برنامه‌ریزی‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند و نیل به اهداف را دشوار و یا ناممکن می‌سازند، بنابراین، یکی از وظایف مهم مدیران، پیش‌بینی و برنامه‌ریزی جهت ایجاد آمادگی لازم برای مواجهه با بحران می‌باشد برای این منظور، آگاهی ایشان از مباحث مرتبط با باران با بحران و مدیریت آن ضروری به نظر می‌رسد.»

آنچه دایره بحران وسیع‌تر می‌کند، عدم آگاهی ما از آینده است، چه اتفاقی می‌افتد که منجر به آن می‌شود تا اتفاق بعدی رخ دهد، این خطی است که ما ترسیم می‌کنیم و اتفاقات در دایره آگاه خود می‌چینیم؛ اما الزاماً جهان بر اساس دایره آگاهی ما پیش نمی‌رود، جهان پیرامون ما پر است از اتفاقاتی که ما در شکل‌گیری آنان نقشی نداشته و حدس و گمانی هم از وقوع آن نداریم، عوامل خارج از کنترل و تغییردهنده وضع موجود عواملی است که بیرون از فرآیند پیش‌بینی ما قرار دارد. ما ( در هر ساختاری که باشیم) آنچه وضع موجود را به هم می‌ریزد را بحران خطاب می‌کنیم. در مقدمه کتاب «رویدادهای تصادفی و غیرقابل‌پیش‌بینی» که به‌سرعت اتفاق افتاده و زمانی برای چاره‌اندیشی باقی نمی‌گذارد را ابهامات یا رویدادهای ابهام‌برانگیز می‌نامد که زندگی انسان را دستخوش تغییرات عظیم می‌کند. رویدادهای ازاین‌دست موجب اضطراب و تهدید فرد و جامعه می‌شود. نویسندگان کتاب «مدیریت بحران‌های سازمانی» ، سازمان‌ها را نیز به‌عنوان نهادی تشکیل‌دهنده یک جامعه دانسته و معتقدند که این نهاد نیز همواره با بحران‌هایی مواجه هستند و از منظر سازمان است که تعریف بحران متفاوت است. بعضی از سازمان‌ها کوچک‌ترین تلاطم را بحران تلقی می‌کنند، بعضی خطرناک‌ترین وقایع را بحران نمی‌پندارند، بعضی از سازمان‌ها نیز فرصت‌های بحران را کشف می‌کنند و از درون یک دریای متلاطم و طوفانی خود را به ساحل امن می‌رسانند. بر اساس طبقه‌بندی زمانی کتاب، مدیریت و تصمیم‌گیری در زمینه بحران به قبل و هم‌زمان و بعدازآن تقسیم‌شده، توجه، شناخت و شناسایی زمان و لحظه بحران لازمه بقای سازمان است. بنا بر تحلیل نویسندگان کتاب آنچه مسئله و درنهایت بحران یک سازمان می‌شود « شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب است». مدیران یک سازمان برای مدیریت بحران و جلوگیری از بروز آن باید به دو نکته توجه داشته باشند، شناخت مسائل سازمان و اولویت‌بندی جهت مرتفع نمودن آن مسائل؛ اما وقایع بحران‌آفرینی هستند که آن‌قدر با سرعت ظهور می‌کنند که فرصت تدبیر و چاره‌اندیشی را از مدیران و اعضای ستاد بحران سازمان می‌گیرند این کتاب بر اساس تجربیات جهانی در ۵ فصل به راه شناخت و مواجه با بحران می‌پردازد. ۲۵۸۲۵۸ کد خبر 1335234

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: معرفی کتاب علی ربیعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۴۷۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی 

ایسنا/خراسان جنوبی معاون مدیریت بحران استانداری خراسان‌جنوبی گفت: با توجه به بارندگی‌های شبانه‌روز گذشته ۴۰۰ روستا درگیر سیل شدند و تمامی تیم‌های مدیریت بحران در آماده‌باش کامل هستند.

محمودرضا تیمورپور، در گفت‌وگو با ایسنا گفت:در اثر بارندگی‌های شبانه‌روز گذشته حدود ۴۰۰ روستا در خراسان جنوبی درگیر سیل شدند.

وی بیان کرد: تیم‌های مدیریت بحران استان برای اعزام به مناطق سیل‌زده در آمادگی کامل هستند و در هر روستا و یا منطقه‌ای که مسیر دسترسی بازگشایی شود سریعا تیم‌های ارزیاب برای بررسی میزان خسارات و گزارش‌ها اعزام می‌شوند.

تیمورپور گفت: با توجه به بارندگی‌های شب و روز گذشته بیشترین بارندگی در روستای بیشه خوسف به میزان ۶۰ میلی‌متر بوده است.

معاون مدیریت بحران استانداری خراسان‌جنوبی بیان کرد: بارندگی‌های گزارش شده امروز مربوط به محورهای بیرجند_ خوسف، بیرجند_قاین، بیرجند_سربیشه و سربیشه_درح و در سایر نقاط به صورت نقطه‌ایی ممکن است بارندگی باشد.

وی بیان کرد: محورهای شهداد به نهبندان نیز به دلیل عدم ایمنی مسدود بوده و محورهای طبس به خرو، بیرجند به شوشود، دهک به مختاران و کلیه راه‌های فرعی بخش سرداران خوسف به سرچاه عماری به دلیل طغیان رودخانه مسدود است.

تیمورپور با اشاره به اینکه بیشترین خسارات مربوط به شهرستان خوسف و نهبندان است، یاداور شد: به برخی از راه‌ها و ابنیه‌های روستایی، آبنماها، بخش کشاورزی، قنوات، اراضی زمین‌های کشاورزی نیز خسارت وارد شده است.

معاون مدیریت  بحران استانداری خراسان‌جنوبی بیان کرد: عملیات امدادرسانی به مناطق سیل‌زده با همکاری همه گروه‌های آغاز شده و از بخش خصوصی و معادن نیز برای استفاده از ماشین‌آلات سنگین کمک گرفته شده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • گزارش آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی 
  • آخرین وضعیت مناطق سیل زده
  • آخرین وضعیت مناطق سیل زده کشور/ تشکیل ستادهای آمادگی بحران
  • آخرین وضعیت مناطق سیل زده | تشکیل ستادهای آمادگی بحران در استان‌ها
  • آخرین وضعیت مناطق سیل زده/ تشکیل ستادهای آمادگی بحران در استان‌ها
  • ساختمان‌های بحرانی منطقه ۱۲ تهران به‌زودی تعیین تکلیف می‌شود
  • راه اندازی نخستین ایستگاه مدرن لرزه نگاری برخط کشور در قشم
  • هشدار مهم مدیریت بحران استانداری
  • جزیره قشم در نگاه سازمان مدیریت بحران جایگاه ویژه‌ای دارد