Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-28@17:24:39 GMT

قصه تلخ داروی بیماران قندی

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۵۲۹۳۹

قصه تلخ داروی بیماران قندی

 در ماه‌های اخیر بنا بر وظیفه رسانه‌ای خود چندین بار موضوع کمبود انسولین و سهمیه‌بندی شدن این دارو را در شهر مشهد و استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار دادیم.

محبوبه علیپور/

 در ماه‌های اخیر بنا بر وظیفه رسانه‌ای خود چندین بار موضوع کمبود انسولین و سهمیه‌بندی شدن این دارو را در شهر مشهد و استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار دادیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که مکرر از سوی متولیان حوزه سلامت شنیدیم که مشکلات این امر حل شده و به زودی شرایط دسترسی به انسولین عادی خواهد شد. حال آنکه مشاهدات خبرنگار ما از شهر مشهد چنین مسئله‌ای را تأیید نمی‌کند؛ چنانکه در روزهای گذشته خبرنگار ما با مراجعه به بسیاری از داروخانه‌ها، همه اظهار کردند که انسولین نوومیکس و سایر انسولین‌های قلمی را ندارند. همچنین در تماس‌های تلفنی که با چند داروخانه منتخب عرضه انسولین داشتیم نیز همین پاسخ منفی را شنیدیم. گویا سهمیه‌بندی این دارو نیز در مدیریت آن نقشی نداشته است.

*چشم انتظار افزایش سهمیه

سال‌هاست که داروخانه هلال‌احمر مشهد به عنوان داروخانه مرجع شناخته می‌شود و بسیاری از بیماران خراسانی می‌دانند وقتی دارویی پیدا نمی‌شود باید به این داروخانه مراجعه کنند. این در حالی است که متولیان این داروخانه نیز از شرایط گلایه‌مند هستند. چنانکه از سوی مسئولان این مرکز درمانی گفته می‌شود: در سال گذشته داروخانه یاد شده در هر نوبت ۲ هزار عدد انسولین از شرکت‌های دارویی تهیه می‌کرد که این میزان در حال حاضر به ۲۰۰ عدد کاهش یافته است.

دکتر مصطفی ذاکر، معاون بهداشت، درمان و توانبخشی هلال احمر خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با گزارشگر ما اظهار می‌کند: با توجه به میزان مراجعات با کمبود انسولین مواجه هستیم و از سازمان غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تقاضا کردیم که میزان داروهای یاد شده را افزایش دهند که هنوز نتیجه‌ای حاصل نشده است.

*بازگشت به مصرف انسولین تزریقی

مدیر درمان و آموزش بنیاد دیابت ایرانیان هم در گفت‌وگو با خبرنگار ما با تأیید مشکلات عرضه انسولین می‌گوید: براساس اظهارات بیمارانی که به ما مراجعه کرده‌اند، تأمین انسولین همچنان معضلی برای مبتلایان به دیابت محسوب می‌شود.

دکتر فرهاد رجب‌پور ادامه می‌دهد: در حال حاضر نیز با این سهمیه‌بندی برخی بیماران ناگزیرند بخشی از داروی خود را آزاد تهیه کنند. به این ترتیب هر قلم انسولین که پیشتر ۳۰ هزار تومان بوده را حدود ۵۰ هزار تومان خریداری می‌کنند که این موضوع برای خانواده‌هایی که توان کافی مالی ندارند دشوار است.

وی در ادامه می‌افزاید: به دنبال محدودیت توزیع برخی از انسولین‌ها شاهدیم که بیماران نیز از ترس کمبود این دارو میزان دوز مورد نیاز خود را کاهش می‌دهند. چنانکه بیماری که نیازمند افزایش دوز دارو بوده اما همچنان با دوز کمتر مصرف می‌کند؛ چرا که بیمار معتقد است: اگر انسولین تمام شود دیگر نمی‌توانم بخرم.

مدیر درمان و آموزش بنیاد دیابت ایرانیان تصریح می‌کند: نکته دیگر اینکه برخی از داروخانه‌ها رغبتی به عرضه این دارو ندارند؛ چرا که به دلیل تأخیر در پرداخت‌ها از سوی بیمه، سود اقتصادی برای آن‌ها ندارد. به هر روی براساس واکنش‌هایی که از شرایط امروزی می‌بینیم ممکن است برخی از بیماران دیابتی به مصرف ویال‌های قدیمی انسولین و تزریق با سرنگ برگردند.

•        مدیریت بحران با سهمیه‌بندی انسولین

اما بنا بر آمار موجود در حال حاضر حدود ۴ هزار و ۱۰۰ داروخانه در کشور برای توزیع انسولین تعیین شده‌اند که سهم استان خراسان رضوی در این زمینه حدود ۶۵۳ داروخانه است. آیا با توزیع محدود انسولین این داروخانه‌ها مشکل تهیه انسولین مرتفع شده است؟

دکتر ابراهیم دین‌محمدی که بیش از ۲۵ سال است که در حوزه دارو فعال است در این باره اظهار می‌کند: به دلیل مشکلاتی که برای آزادسازی دارو از گمرک وجود داشت در مقطعی با کمبود ظاهری انسولین مواجه شدیم؛ چرا که اغلب داروخانه‌ها به طور معمول برای دو ماه داروهایی را ذخیره داشته و قادرند پاسخگوی بیماران باشند. البته در این زمان نیز با مدیریت صورت گرفته از سوی معاونت دارو و درمان کمبودها مرتفع شده است.

وی اضافه می‌کند: همچنین به دنبال تشکیل مجدد پرونده برای بیماران دیابتی که سراسری صورت گرفته، بیماران هر ۱۵ روز یک بار انسولین دریافت می‌کنند و چنانچه نیاز به افزایش میزان داروی مصرفی داشته باشند نیز با تأیید پزشک این مقوله در سازمان بیمه‌گر و در پرونده‌شان ثبت می‌شود. به این ترتیب در دوره بعد از سهمیه بیشتری برخوردار خواهند شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: انسولین دیابت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۵۲۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید

به گزارش خبرآنلاین، اگر عادت به مصرف داروهایی دارید، که پزشک آنها را تجویز نکرده و دلیل انتخاب‌تان توصیه‌ای دیگران است، باید بدانید که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست و داروها هم پاسخگویی یکسان برای همه ندارند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: حذف ارز ترجیحی داروها، قیمت‌ داروی بدون و نسخه یعنی OTC‌ها را هم افزایش داده چون پوشش بیمه‌ای ندارند. به‌نظر می‌رسد که این افزایش قیمت تا حدودی افزایش بی‌رویه مصرف داروهای بدون نسخه را کنترل کرده باشد. این نکته را دکتر سیدعلی فاطمی، نایب‌رئیس سابق انجمن داروسازان ایران عنوان می‌کند. به‌گفته این کارشناس حوزه دارو، مسکن‌ها و داروهای سرفه بیشترین مصرف را به‌عنوان داروهای OTC دارند. البته میزان مصرف این داروها در ایران و جهان تقریبا یکسان است و واقعی شدن قیمت‌ این داروها پس از اصلاح سیاست‌های ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما را هم‌رتبه بقیه کشورها از نظر میزان مصرف قرار داده است.

عوارض حاد و مزمن

فاطمی با اشاره به فرهنگ خرید دارو بدون ردوبدل شدن اطلاعات بیمار عنوان می‌کند: برای فروش دارو به بیمار یا هر فرد مراجعه‌کننده باید شرح حال کامل و مشکل به دکتر داروخانه ارائه شود، اما خرید داروهای بدون نسخه در داروخانه‌های کشور در حالی انجام می‌شود که هیچ شرحی درباره بیماری و داروی مورد نیاز بیماران رد و بدل نمی‌شود. این فرهنگ تقریبا بین مردم جا افتاده و آنها هم نیازی به ارائه این توضیحات نمی‌بییند و مستقیما دارو را مطالبه می‌کنند. داروساز هم براساس ضوابطی که وجود دارد، این داروها را عرضه می‌کند.

او با تاکید بر این که داروهای OTC به‌معنای صددرصد بی‌خطر نیستند، ادامه می‌دهد: این داروها می‌توانند عوارض حاد و مزمن هم داشته باشند. عوارض حاد آنهایی هستند که مصرف‌کننده بلافاصله بعد از خوردن دارو با آن مواجه می‌شود و در عوارض مزمن هم فرد ممکن است سال‌ها بعد با مشکلات ناشی از مصرف این داروها مواجه شود. به‌عنوان مثال اگر کسی مشکلات کلیوی داشته باشد، با مصرف آنها به‌تدریج دچار نارسایی می‌شود.

مصرف آسیب‌زای ۴ استامینوفن

فاطمی با اشاره به مصرف بالای استامینوفن در کشور بیان می‌کند: این دارو را مردم به‌عنوان یک داروی بی‌ضرر یا کم‌ضرر می‌شناسند اما عوارض این دارو هم درصورت مصرف بی رویه قابل توجه است. اگر بیمار ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلی‌گرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.

او تاکید می‌کند: همین حالا حدود ۲۰۰ مسکن در فهرست‌ دارویی کشور وجود دارد که همه آنها درصورت خرید بدون نسخه باید طبق دستور و توصیه پزشک داروخانه مورد مصرف قرار بگیرد که شاهد چنین چیزی هم نیستیم.

عفونت را خودسرانه درمان نکنید

این کارشناس دارویی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه عنوان می‌کند: برخی در مواجهه با اسهال به‌دنبال داروهای بدون نسخه برای رفع مشکل هستند، اما موارد عفونی اسهال را نباید با مصرف خودسرانه دارو، درمان کرد. باید عفونت موجود در بدن فرد درمان شود. در این باره بیمار نباید اقدام به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم کند چون آنتی‌بیوتیک جزو داروهای OTC نیست.

عوارض نسل قدیم سرماخوردگی‌ها

فاطمی با اشاره به این که داروهای OTC برای سرماخوردگی یا حساسیت‌های فصلی نسل قدیم و جدید دارند، توضیح می‌دهد: نسل قدیم این داروها خواب‌آوری شدید دارند و فرد درصورت مصرف بیش‌از اندازه آنتی‌هیستامین‌ها در فعالیت کاری و رانندگی با مخاطراتی مواجه می‌شود. نسل جدید این داروها خواب‌آوری کمتری دارند اما OTC نیستند و باید از سوی پزشک تجویز شوند.

داروی توصیه‌ای نخرید

به گفته این کارشناس دارویی، فرهنگ بد دیگری که در کشور ما وجود دارد این است که فرد دارویی که استفاده و تجربه مصرف آن را دارد، به دیگران توصیه می‌کند.

فاطمی در توضیح بیشتر بیان می‌کند: این فرهنگ غلطی است چون حتی سردرد در افراد یکسان نیست و برای خرید داروی مسکن‌ باید شرح حال از سوی دکتر داروخانه گرفته شود. نکته مهم این است که هر درد یا سردردی با هر مسکنی برطرف نمی‌شود. به همین دلیل انواع و اقسام مسکن‌ها در بازار دارویی کشور وجود دارد و پزشکان یا دکتر داروخانه می‌توانند بر اساس نیاز بیمار آن را تجویز کند. دردهای قاعدگی، مفاصل یا سردرد با مسکن‌های متفاوت، پاسخگویی مختلف دارند، تجویز به‌اصطلاح عمه و خاله برای مصرف داروها، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نظر پزشک را بپرسید

فاطمی با بیان این که تداخلات دارویی هم باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان می‌کند: تداخلات دارویی درباره داروهای OTC اهمیت زیادی دارد. این داروها با داروهای انعقاد خون تداخل مصرف دارند.

او ادامه می‌دهد: فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی که داروی وارفارین استفاده می‌کند نباید داروهای OTC را بدون تجویز پزشک مصرف کند. حتی مصرف همزمان آنتی‌بیوتیک و مسکن هم می‌تواند کارایی آنها را تحت‌تأثیر قرار دهد.

به گفته این کارشناس دارویی، اوتی‌سی‌ها همچنین می‌توانند جذب ویتامین را مختل کنند و به همین دلیل کسانی که مصرف بالایی در داروها دارند باید از دکتر داروخانه درباره تداخلات دارویی اطلاعات لازم را بگیرند تا اثربخشی داروی اصلی که استفاده می‌کنند کمتر نشود و مشکلاتی برای بیماران ایجاد نکند.

فاطمی با بیان این که خواندن بروشورهای دارویی هم اهمیت زیادی دارد، عنوان می‌کند: البته فرهنگ خواندن بروشور یا دستور مصرف داروها در ایران کم‌رنگ است و به نوعی مردم توجهی به آنها ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که درصد کمی از مردم هنگام خرید دارو، بروشور آن را مطالبه و مطالعه می‌کنند یا درباره دارو اطلاعات کامل را از مسئول فنی یا دکتر داروخانه می‌گیرند. درحالی‌که این مسئله اصل ضروری خرید دارو است و باید از عوارض جانبی، میزان مصرف‌ و احتمال تداخل آن با داروهای دیگر مطلع شد.

او تاکید می‌کند: توصیه جدی این است که هر نوع داروی بدون نسخه الزاما از داروخانه و با نظر دکتر داروخانه تهیه شود. درصورت عدم‌دسترسی به بروشور داروها، سایت های معتبر در اینترنت منابع خوبی برای کسب اطلاعات لازم هستند. این منابع معتبر به راحتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد و می‌توان هشدارهای دارویی را در آنها مطالعه کرد.

این کارشناس دارویی هشدار می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از داروهای OTC توصیه نمی‌شود چون می‌تواند هم عوارض جانبی داشته باشد و هم برخی از آنها به‌تدریج اثربخشی خود را از دست خواهند داد.

اثر معکوس برخی داروها

اینطور گفته می‌شود که مصرف مداوم داروها باعث کاهش اثربخشی آنها می‌شود و فاطمی در این باره می‌گوید: این مسئله درباره همه داروهای OTC صدق نمی‌کند. مثلا درباره آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بدون نسخه تهیه و بدون تجویز پزشک مصرف شود، باکتری‌های بدن با آنها سازگاری پیدا می‌کند و باید آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر تجویز شود.

او ادامه می‌دهد: در برخی داروهای ضداسهال و ضداحتقان بینی هم این مسئله وجود دارد و اگر زیاد استفاده شود می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. داروهای ضدیبوست هم می‌توانند این شرایط را به‌وجود بیاورند. عمده آنها گیاهی هستند و بهتر است هر چند وقت یک‌بار تغییر کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900064

دیگر خبرها

  • جزییات آیین نامه حمل و نقل دارو از طریق سکوهای آنلاین منتشر شد
  • راه‌اندازی سامانه برخط سراسری برای اعلام کمبودهای دارویی در کشور
  • راه‌اندازی سامانه بر خط سراسری برای اعلام کمبودهای دارویی در کشور
  • آیین‌نامه توزیع اینترنتی دارو بر بستر سکوها ابلاغ شد
  • آیین نامه توزیع اینترنتی دارو ابلاغ شد
  • بلای وحشتناکی که یک قرص به ظاهر ساده بر سرتان می‌آورد
  • کشف و جمع آوری ۱۸ قلم دارو و واکسن تاریخ گذشته در شهرستان بیرجند
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • داروی ایرانی بهتر است یا داروی خارجی؟
  • آیا کیفیت داروهای ایرانی با خارجی یکسان است؟/ چرایی مشکلات تهیه داروی خارجی برای برخی از بیماران