Web Analytics Made Easy - Statcounter

با احتساب تغییرات بودجه‌ای که امسال دانشگاه تهران نسبت به سال قبل داشته، مبلغی معادل ۴۱۵ میلیارد تومان کاهش بودجه نسبت به سال ۹۸ در ردیف بودجه این دانشگاه بوجود آمده است.  

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، این روزها همه جا بحث بودجه داغ است و کسری بودجه داغ تر. اگر کمی پای درد و دل دانشجویان بنشینیم حکایت کمبود بودجه دانشگاه از دلشان سرباز می‌کند و ریشه بسیاری از انفعال فعالیت دانشجویان مشخص می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
متأسفانه روند تخصیص بودجه در دانشگاه ها شکل نزولی به خود گرفته و ماجرای هرسال دریغ از پارسال را تداعی می‌کند.   دولت وقت، امسال طبق روال هرساله اما در تاریخی زودتر از سال های قبل، روز هفدهم آذرماه لایحه بودجه سال ۹۹را به مجلس ارائه کرد تا برای تصویب آن اقدام شود و البته مجلس کلیات این لایحه را تصویب کرد. 

در لایحه تقدیمی دولت به مجلس طبق روال همیشه بخشی برای دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده است؛ اما امسال بودجه برخی دانشگاه‌های بزرگ نسبت به سال قبل، کاهش چشمگیری داشتند.

یکی از دانشگاه‌هایی که سرانه بودجه سالانه آن در مجموع دانشگاه‌های کشور از همه بالاتر است، دانشگاه تهران است. این دانشگاه سال گذشته یک هزار و ۱۰۴ میلیارد و ۶۷۷ میلیون تومان بودجه دریافت کرد و در سال ۹۷ رقمی حدود ۸۸۴ میلیارد و ۱۱ میلیون تومان به این دانشگاه پرداخت شد.

اما بودجه‌ای که امسال برای این دانشگاه در نظر گرفته شده، در طی سه سال اخیر کمترین رقم بودجه را به خود اختصاص داده است. رقمی معادل با ۶۸۸ میلیارد و ۶۸۴ میلیون تومان که با توجه به چندبرابر شدن هزینه‌ها در کشور و نوسان قیمت دلار کاهش بسیار چشمگیری داشته است.

از این عدد مبلغی معادل با ۵۳۵ میلیارد و ۶۱۶ میلیون تومان برای نیروی انسانی این دانشگاه در نظر گرفته شده است که مواردی اعم از آموزش دانشجویان در مقطع کارشناسی، ارشد، دکتری، دکتری حرفه‌ای و مجازی و بین الملل را دربر می‌گیرد.

رقم اندکی که از این مقدار باقی می‌ماند صرف امور رفاهی و تغذیه دانشجویان و توسعه برنامه‌های علمی فرهنگی و حمایت از پایان نامه‌ها می‌شود که به طور اختصاصی ردیفی برای مسئله فرهنگی در این بودجه دیده نمی‌شود.

قبل تر زمزمه‌هایی مبنی بر حذف معاونت‌های فرهنگی دانشگاه تهران و حذف یکی از معاونت‌های دانشکده‌ها به میان آمده بود که دیوار کوتاه فرهنگی بار این حذف را بر دوش کشید و کم کم این حذف معاونت‌ها با شروع حذف معاونت فرهنگی دانشکده الهیات به واقعی شدن نزدیک شد. چرا همیشه کمبود بودجه‌ها سر از موارد فرهنگی دانشگاه در می‌آورد؟ با نگاهی اجمالی به لایحه سال ۹۹ و سهم فرهنگ از این بودجه متوجه می‌شویم که دانشگاه‌ها ناچار به برخی اقدامات مثل حذف معاونت‌ها هستند؛ اما چرا همیشه کمبود بودجه‌ها سر از موارد فرهنگی دانشگاه در می‌آورد تا تیشه به ریشه این مقوله مهم در کشور بزند؟ مگر نه این است که دانشگاه مهمترین و پیشروترین نهاد در پیشبرد جامعه به سمت اهداف و آرمان‌های آن است؟ پس دانشگاهی که بویی از مسائل فرهنگی نبرده باشد چطور می‌تواند این مهم را تحقق بخشد؟

بنابراین طی اعلام این لایجه بودجه به مجلس و با احتساب تغییرات بودجه‌ای که امسال دانشگاه تهران نسبت به سال قبل داشته است مبلغی معادل ۴۱۵ میلیارد تومان کاهش بودجه نسبت به سال ۹۸ در ردیف بودجه این دانشگاه بوجود آمده است.   محمدحسن اصلانی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده الهیات دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیرامون بودجه ای که برای دانشگاه تهران در سال جدید در نظر گرفته شده است، گفت: با توجه به ساختار فعلی دانشگاه تهران، هزینه های جاری، عمرانی و بحث هایی که مسئولان دانشگاه در مورد کسری بودجه این دانشگاه اعلام می کنند یا مسائلی مثل عدم تخصیص بودجه مکفی به معاونت فرهنگی دانشگاه کسری بودجه در سال ۹۹ می‌تواند آسیب بیشتری نسبت به چندسال قبل به بدنه فرهنگی دانشگاه بزند.     دانشگاه تهران بالغ بر۵۰ میلیارد تومان به اساتید بدهکار است وی ادامه داد: آنچه که از طریق مسئولان اعلام می شود این است که بودجه اعلام شده تخصیص پیدا نکرده و برای مثال ما در دانشکده الهیات نزدیک به یک سال است که بودجه ای به نام بودجه فرهنگی دریافت نکردیم. از طرفی منابع درآمد هم کاهش پیدا کرده و از سوی دیگر هم زمزمه هایی مبنی بر بدهکاری معاونت دانشجویی دانشگاه با رقمی بالغ بر۵۰ میلیارد تومان به اساتید دانشگاه به گوش می رسد. با توجه به تمام این مشکلاتی که از قبل وجود داشت و نوع ساختار توزیع هزینه دانشگاه، کاهش بودجه دانشگاه تهران اتفاق خوشایندی نیست چرا که پیش از این بهانه های عدم تخصیص بودجه وجود داشت اما بعد از این با کاهش چشمگیر بودجه این بهانه تبدیل به واقعیت می شود.

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران افزود: برخی دانشکده ها درآمدزایی از خود دارند که اخبار واصله نشان می دهد این درآمدزایی در دانشکده هایی مثل مدیریت امسال کاهش پیدا کرده بود و این 415 میلیارد کاهش پیدا کرده در بودجه سال 99 دانشگاه تهران را می توان محاسبه کرد که چه قدر در بحث عمرانی و چه قدر در بحث فرهنگی از بودجه تخصیص پیدا شده کاهش خواهد یافت.

این دانشجوی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه سال قبل بودجه دانشگاه تهران رقمی حدود هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: با وجود تخصیص هزار میلیارد تومان در سال قبل به دانشگاه تهران زمزمه بودجه نداشتن و عدم تخصیص بودجه و حذف معاونت های فرهنگی دانشکده ها به گوش می رسید و البته به نظر من بودجه تخصیص داده می شود در رقمی که گفته شده اما بعد از اینکه وارد سازوکار دانشگاه می شود اینکه چه قدر به واقعیت می پیوندد و دچار عملگرایی می شود مورد بررسی قرار نمی گیرد در واقع این مسئله که هزینه کرد بودجه ها به چه شکل و به صورت ریز در کجا و چگونه استفاده می شود مورد بررسی موشکافانه قرار نمی گیرد.

وی ادامه داد: فرض می گیریم از هزار میلیارد بودجه سال قبل مبلغ کمتری به دانشگاه تخصیص یافته است اما چرا مجلس از دانشگاه ها نمی خواهد که ریز هزینه کرد خود را به مجلس اعلام کنند. صرف اپلای کردن برای یک دانشگاه آورده محسوب نمی شود متاسفانه در حال حاضر رکود علمی در فضای دانشگاه تهران رو به رشد و حاکم شدن است. مبلغ زیادی از این بودجه برای مباحث آموزشی در نظر گرفته می شود که این همه خود جای بحث دارد چه قدر از اساتید و ملزوماتی که برای رشد علمی دانشگاه نیاز است کارکرد مناسب خود را دارند.

اصلانی گفت: در طی یک سال گذشته دستاورد مشهودی توسط دانشگاه تهران ارائه نشده است که بتوان به صورت شاخص به آن اشاره کرد و بیشتر تلاش مستقل خود دانشجویان بوده است که برای خودشان به مقام یا مقاله و مدالی دست یافته اند. حتی در برخی مواقع دانشجویان دانشکده هایی مثل نفت از جیب خودشان برای تشکیل برخی از کلاس ها توسط اساتید هزینه می کنند.

وی با اشاره به اینکه برخی دانشکده ها برای برگزاری کلاس هایی که توسط تشکیلات در دانشگاه برگزار می شود درصد می گیرند، گفت: برای مثال در طی یک سال قبل انجمن اسلامی مستقل قصد برگزاری کلاس در دانشکده را داشت که دانشکده خواهان درصد این کلاس ها بود که از این طریق بخشی از هزینه های دانشکده را مرتفع کنند.   بودجه دانشگاه تهران برای سال ۹۹ کاهش چشمگیری داشته است و با توجه به سخنان این فعال دانشجویی و دیگر دانشجویان دانشگاه تهران بیشترین ضربه را بخش فرهنگی دانشگاه خواهد دید چرا که تا کنون و در دورانی که بودجه بیشتری به این دانشگاه تخصیص یافت و شرایط اقتصادی کشور به این شدت دچار تورم و بحران نبود، مسئولین داد از نداشتن بودجه و عدم تخصیص بودجه به مسائل فرهنگی را سر می‌دادند چه برسد به امروز که بودجه بالای چهارصد میلیارد تومان کاهش یافته و بعد از این معلوم نیست چه فاتحه‌ای برای فرهنگ در دانشگاه تهران باید خواند.  

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: دانشگاه تهران کسری بودجه بودجه سال 99 بودجه سالانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۸۳۰۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهاد انتقال اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی به جهاد دانشگاهی

په گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ در حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری پرداخت.   در این گزارش آمده است:   بررسی لوایح بودجه سالیانه یکی از مهم‌ترین ابزار‌های مجلس شورای اسلامی در جهت نظارت بر عملکرد دولت و دستگاه‌های اجرایی در راستای اهداف و تکالیف قانونی آنهاست. همچنین، بررسی و تصویب لوایح بودجه موجب شفافیت مالی دولت و شفاف شدن برنامه‌ها و اولویت‌های دولت است. به‌این‌ترتیب، نظارت مجلس بر سیاست‌ها و اولویت‌های دولت در حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین حوزه‌های پیشران اقتصاد و صنعت در دنیای امروز، دارای اهمیت بسزایی است.    لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ برخلاف سال‌های گذشته، به‌موجب ماده (۱۸۲) قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در دو مرحله و دو بخش شامل ماده‌واحده و جداول تفصیلی مشتمل‌بر ارقام بودجه به‌همراه پیوست‌های مرتبط ارائه شده است. البته لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به‌صورت ناقص ارائه شده و فاقد فصول هزینه‌ای در جدول شماره ۲ و حذف جدول ۶ ماده‌واحده در‌خصوص امور و فصول ده‌گانه و پیوست شماره ۴ درخصوص ارائه برنامه‌ها بر‌حسب برنامه و فعالیت است که شفافیت لایحه بودجه را به‌شدت کاهش می‌دهد و نظارت‌پذیری آن را با تردید مواجه می‌کند.   با‌این‌حال، هرچند با حذف جدول ۶ ماده‌واحده و عدم ارائه برنامه قابل ارزیابی برای دستگاه‌ها، امکان بررسی اعتبارات این حوزه از منظر امور، فصول و برنامه دستگاه‌های مختلف در بدو امر از بین رفته است، اما می‌توان با بررسی اعتبارات دستگاه‌های اصلی حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری تا حدودی از وضعیت آنها به‌لحاظ توانایی در پرداخت هزینه‌های مختلف و انجام وظایف آگاهی یافت و از این مسیر مجلس می‌تواند درخصوص تصویب، اصلاح یا عدم تصویب لایحه تصمیم‌گیری کند؛ لذا باید افزود بدون بررسی لوایح بودجه سالیانه که منطقاً باید برش‌های یک‌ساله از برنامه‌های توسعه باشند، نمی‌توان میزان اجرا یا اهتمام دولت‌ها به‌اجرای برنامه‌های توسعه را سنجید.   با ارائه نشدن جدول ۶ ماده‌واحده و پیوست شماره ۴ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ و ارائه نشدن فصول هزینه‌ای در جدول ۲، امکان بررسی فصول آموزش عالی و پژوهش و سهم آنها از امور آموزش و پژوهش و نیز سهم آنها از مصارف بودجه عمومی کشور و محاسبه سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی امکان‌پذیر نیست.   ارائه نشدن پیوست ۴ که حاوی اعتبارات پیش‌بینی شده بر‌حسب برنامه‌ها و فعالیت‌های دستگاه‌های مختلف است، شفافیت بودجه را کاهش داده است. برای نمونه امکان تفکیک برنامه‌های خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‌ها و سایر مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به آن وجود ندارد و تصویب چنین لایحه‌ای همراه با ابهام خواهد بود.    هزینه امور پژوهشی «شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت» نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ کاهش‌یافته، در‌حالی‌که مجموع اعتبارات این دستگاه‌ها بالغ‌بر ۱۷ درصد نسبت به‌مصوب سال ۱۴۰۲ رشد داشته است. همچنین بررسی اعتبارات وزارت علوم و دانشگاه‌ها و سایر مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی وابسته به آن و میانگین رشد ۳۵ درصدی این اعتبارات در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ حاکی از ناتوانی دانشگاه‌های دولتی کشور در تأمین هزینه‌های خود از‌جمله هزینه رفاهیات دانشجویی، پژوهشی و فرهنگی و ... است.    بررسی ترکیب اعتبارات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر مراکز آموزشی، پژوهشی و رفاهی وابسته به آن در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که وابستگی هزینه‌های دستگاه‌های فوق به اعتبارات عمومی نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ (که ۷۳ درصد برآورد شده بود)، ۴ درصد کاهش پیدا کرده است. اما در مقابل درآمد اختصاصی این بخش به میزان میانگین ۳ درصد رشد داشته است. این بدین معناست که رویکرد دولت، کاهش سهم اعتبارات عمومی در بودجه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و سوق دادن آنها به‌سمت درآمد‌های اختصاصی است.   پیشنهاد می‌شود که ۲۰۰ میلیارد تومان از درآمد اختصاصی ردیف ۱۱۳۵۰۰ (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) و انتقال آن به ستون درآمد اختصاصی ۱۴۰۳ ردیف ۱۱۳۵۰۲ به نام صندوق رفاه دانشجویی با توافق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انتقال یابد. همچنین سهم (۴۰۰ میلیارد تومان) جهاد دانشگاهی از اعتبار ردیف «تعمیر و بازسازی فضا‌های فیزیکی دانشگاه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جهاد دانشگاهی» به شماره طبقه‌بندی (۵۵۰۰۶۸) تفکیک شده و با توافق طرفین به ردیف ۱۱۳۶۲۰ ذیل جهاد دانشگاهی منتقل شود.    سنجه‌های عملکردی دستگاه‌های سیاستگذار در جدول (۲-۷) متناسب با هدف‌گذاری جدول ۲۱ ماده (۹۳) قانون برنامه هفتم پیشرفت و سایر احکام مندرج در فصل ۲۰، از‌جمله افزایش سهم آموزش‌های مهارتی و حرفه‌ای، حمایت از دانشجویان مستعد و ممتاز متقاضی تحصیل در رشته‌های اولویت‌دار کشور و ارتقا و بهبود علوم پایه و علوم انسانی اصلاح و ردیف ردیف متفرقه «طرح‌های نوآورانه جهاد دانشگاهی» به شماره طبقه‌بندی (۶۵-۵۵۰۰۰۰) اصلاح شود.

دیگر خبرها

  • اساتید دانشگاه سرآمدان فرهنگی جامعه هستند
  • قرارداد شهرداری تهران با چین ابهامی ندارد
  • معاون شهردار تهران: قرارداد چین ابهامی ندارد و باعث افتخار است
  • تسویه بدهی شهرداری با بانک‌ها/ قرارداد چین ابهامی ندارد
  • معاون شهردار تهران: قرارداد چین ابهامی ندارد و باعث افتخار ماست
  • کاهش سهم آموزش و پرورش از بودجه ۱۴۰۳ / ۶۳ درصد منابع دانشگاه فرهنگیان با کسر از حقوق دانشجومعلمان تأمین می‌‎شود
  • واکنش دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران به انتقادات از همکاری با همسر سید ابراهیم رئیسی: جمیله علم الهدی فقط برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس «علوم خانواده» انتخاب شده، نه کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران
  • تسویه بدهی گازی پتروشیمی ها به دلیل ماهیت مصارف قطعی تبصره هدفمندی یارانه‌ ها باید سریعا انجام پذیرد
  • پیشنهاد انتقال اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی به جهاد دانشگاهی
  • تصویب اعتبار ۱۰ هزار میلیارد تومانی فوق‌العاده کارکنان سلامت