Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-03@22:58:41 GMT

اعتراض؛ میراث ۲۰۱۹ برای ۲۰۲۰

تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۲۶۹۹۷

اعتراض؛ میراث ۲۰۱۹ برای ۲۰۲۰

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق،  درحالی‌که همه به این باور رسیده بودند که بهار عربی دیگر مرده، تظاهرات خیابانی سراسر منطقه را فراگرفت. اینکه اعتراضات در چند ماه گذشته منطقه را فراگرفت، ابدا به این معنا نیست که سال جدید یعنی 2020 قدرت مردم سیاست‌ها را در جهان عرب شکل خواهد داد؛ شاید این‌چنین به نظر برسد اما نظر تحلیلگران با چنین ایده‌ای متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تمرکز رسانه‌های جهانی بر تظاهرات در هنگ‌کنگ شاید باعث شد تا بسیاری فراموش کنند مردم سودان، الجزایر و مراکش ماه‌ها قبل از هنگ‌کنگ به خیابان‌ها آمده بودند. علاوه بر این کشورها مصر، هرچند محدود و عراق و لبنان هم شاهد اعتراضات بودند.

پاسخ واشنگتن هم به این اعتراضات با توجه به واکنش‌های زودهنگام احساسی این کشور در بهار عربی در سال‌های 2011 و 2012، بسیار محدود بوده است. دموکراسی در کشورهایی که شاهد بهار عربی بودند، به‌جز در تونس در مصر، لیبی، یمن و سوریه نه‌تنها هرگز به نتیجه نرسید بلکه تناقضات سیستم سیاسی این کشورها هم همچنان حل‌و‌فصل نشده است. در عوض رهبران سیاسی از فشار برای سرکوب کسانی که به مشکلات کشورهایشان می‌پرداختند، استفاده کردند.

اعتراضات فعلی در سراسر منطقه نشان می‌دهد این استراتژی تا چه اندازه اشتباه بوده است. مسئله روشن این است که مردم خاورمیانه از شرایط فعلی با آزادی و فرصت‌های اقتصادی محدود، ناراضی هستند. اگر ماجرا را از این زاویه نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که همان زمینه‌هایی که در اعتراضات سال 2010 وجود داشت، همچنان در اعتراضات 2019 وجود دارد و احتمالا در سال 2020 هم باقی خواهد ماند.

حال سؤال این است که چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پاسخ صادقانه و متفکرانه این است که هیچ‌کس نمی‌داند اما اقدام جوانان عراقی که جانشان را در این اعتراضات در میدان تحریر بغداد به خطر می‌اندازند، احتمالا به سیاست‌های آزادانه، مسئولانه و دموکراتیک‌تر منجر نخواهد شد. بهتر این است که به تظاهرات در جهان عرب این‌چنین نگاه کرد که احتمالا این تحولات در سال 2020 ممکن است به نتایجی از انسداد کامل سیاسی تا جنگ داخلی و کودتا و حتی دموکراسی منجر شود.

اینکه این اعتراضات تا این مدت مثلا در الجزایر که اکنون 11 ماه است شاهد اعتراضات است، ادامه داشته بسیار تأثیرگذار است اما همین موضوع نشان می‌دهد که نه آنها و نه اهالی قدرت تمایلی به دستیابی به توافقی دوجانبه ندارند و هیچ‌کدام نمی‌توانند راه‌حلی برای دیگری تعیین کنند.

اما نمی‌توان نادیده گرفت که مردم در این اعتراضات خود دستاوردهایی هم داشته‌اند. با همه این اتفاقات این معترضان الجزایری بودند که عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس‌جمهور قدرتمند و پیر خود را مجبور به کناره‌گیری کردند و احتمالا با الگوبرداری از تجربه دوستان مصری خود که در اینکه نمی‌توان به ارتش اعتماد کرد، به اعتراضات مردمی خود ادامه دادند. ارتش با وجود تمام قدرت خود نتوانست معترضان را در هم بشکند. با‌این‌حال برای معترضان، سیستمی که آنها علیه آن برخواسته‌اند، همچنان دست‌نخورده باقی مانده و حتی به نظر می‌رسد ضعیف هم نشده است. 

انتخابات اخیر که قرار بود به این وضعیت حل‌نشدنی خاتمه دهد، با وجود پیروزی عبدالمجید تبونه با کسب 58 درصد آرا، تغییر اندکی به دنبال داشته است. بسیاری از مردم الجزایر در اعتراض به اینکه رئیس‌جمهور جدید یکی از ابزارهای ارتش است و در اعتراض به انتخابات به خیابان‌های این کشور آمده‌اند. آنها می‌گویند، این انتخابات تلاشی برای تضعیف معترضان و خواسته‌های آنها برای تغییرات اساسی سیاسی بوده است.

علاوه بر این الجزایر، عراق هم این روزها شاهد رویارویی بی‌نتیجه میان سیاست‌مدارانی است که از سیستم حکومتی طایفه‌ای سود می‌برند؛ ساختاری که پس از تهاجم آمریکا به عراق در سال  2003 ایجاد شد و اکنون معترضان خواهان سیستم و ساختاری جدید هستند. سیاست‌مداران عراقی اکنون با یکدیگر برای انتخاب نخست‌وزیر جدید و عمل به وعده‌های خود برای اصلاحات قوانین انتخاباتی درگیر هستند. خواسته‌های معترضان بدون اینکه در خلال این سیستم فاسد و ناکارآمد کم شود، در حال پیگیری است.

باوجوداینکه معترضان عراقی قدرت تغییر نخست‌وزیر را دارند و می‌توانند همچنان در خیابان‌ها بمانند اما به نظر می‌رسد که در تحلیل اهداف بزرگ‌تر خود ناتوان بوده‌اند. سیاست‌مداران و احزاب این کشور از قِبل سیستم موجود ثروتمند شده‌اند و برای دفاع از چنین سیستمی دست به هر کاری می‌زنند اما پاسخی برای این اعتراضات ندارند. حتی خشونت‌هایی که منجر به کشته‌شدن بیش از 400 نفر و زخمی‌شدن بیش از هزار نفر شد هم نتوانست آنهایی را که برای تغییر به خیابان آمده بودند، آرام کند و نتیجه تا امروز بن‌بست بوده است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: امارات متحده عربی ترکیه سوریه عربستان سعودی یمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۲۶۹۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتراضات ضد جنگ؛ خط و نشان پلیس آمریکا برای دانشجویان حامی فلسطین

در شرایطی که اعتراضات دانشجویان آمریکایی در سراسر این کشور ادامه دارد و معترضان حامی فلسطین به تحصن‌هایشان ادامه می‌دهند، نیروهای امنیتی به‌ویژه در پردیس «دانشگاه کالیفرنیا» در لس‌آنجلس به تظاهرکنندگان هشدار داده که متفرق شوند، در غیر این صورت دستگیر و با اتهاماتی مواجه خواهند شد.

به گزارش ایسنا، بیش از ۱۳۰۰ معترض دانشجوی حامی فلسطین طی دو هفته گذشته در دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده از جمله «دانشگاه تگزاس» در آستین، «دانشگاه چاپل هیل» کارولینای شمالی، «دانشگاه پلی تکنیک ایالتی کالیفرنیا» در هامبولت و دیگر مراکز دانشگاهی دستگیر شده‌اند.

صدها دانشجوی دانشگاه کالیفرنیا از متفرق کردن تحصن خود خودداری کرده‌اند و به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، معترضان دانشگاه کالیفرنیا خود را برای هرگونه رویارویی با ده‌ها افسر پلیس مستقر و هلیکوپترهای در حال پرواز آماده می‌کنند.

همچنین خبرنگار شبکه خبری الجزیره گزارش داد، دانشگاه کالیفرنیا به دانشجویان و اعضای هیات علمی اطلاع داده که کلاس‌های پنج‌شنبه و جمعه به صورت غیر حضوری برگزار خواهد شد.

در همین حال شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از پلیس نیویورک گزارش داد که حداقل ۱۵ معترض دانشجو را پس از متفرق کردن اردوگاه در «مرکز لینکلن» دانشگاه «فوردهام» در منهتن دستگیر کرده‌اند.

از سوی دیگر در دانشگاه تگزاس در دالاس، ۱۷ معترض به اتهام برپا کردن چادرهایی در محوطه دانشگاه دستگیر شده‌اند.

در همین حال رئیس دانشگاه کالیفرنیا، حمله به دانشجویان و اساتید را «کاملا غیر قابل قبول» توصیف و محکوم کرد. در دانشگاه آریزونا پلیس از گلوله‌های پلاستیکی و اسپری‌های فلفل علیه معترضان در دانشگاه استفاده کرده است.

همچنین نیویورک‌تایمز به نقل از شهردار لس‌آنجلس گزارش داد که او خواستار تحقیق در مورد خشونتی است که در محوطه دانشگاه کالیفرنیا رخ داده است.

دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس، پس از اینکه تظاهرکنندگان طرفدار رژیم صهیونیستی سعی کردند موانع اطراف اردوگاه حامی فلسطینیان را بردارند، کلاس‌های خود را در روز چهارشنبه و پس از درگیری گروه‌های معترض که با هل دادن، لگد زدن و ضرب و جرح یکدیگر با چوب همراه شد، لغو کرد.

ساعاتی قبل از آن، پلیس به ساختمانی که معترضان ضد جنگ غزه در دانشگاه کلمبیا در آن تحصن کرده بودند، حمله کرده و  با بازداشت صدها معترض، تظاهراتی را که این دانشگاه را فلج کرده بود، متفرق کرد.

این دانشجویان به جنگ رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین معترض هستند. دانشجویان با اشاره به تعداد کشته‌شدگان جنگ، از دانشگاه‌های خود می‌خواهند خود را از هر شرکتی که تلاش‌های نظامی رژیم صهیونیستی در غزه را پیش می‌برند، جدا کنند. در جنگی که از هفتم اکتبر علیه ملت فلسطین از سوی صهیونیست‌ها به راه افتاده است، بیش از ۳۴ هزار فلسطینی از جمله زنان و کودکان به شهادت رسیدند.

در همین حال یک اردوگاه در «کالج دارتموث» در نیوهمپشایر توسط پلیس در شامگاه چهارشنبه، درست چند ساعت پس از برپا کردن تعداد زیادی چادر توسط تظاهرکنندگان حامی فلسطین، منهدم شد. طبق گزارش رسانه‌های محلی، افسران چندین معترض از جمله حداقل یک استاد را دستگیر کرده‌اند.

همچنین مقامات «دانشگاه ایالتی پورتلند» در اورگان گفتند که پلیس عصر چهارشنبه به داخل محوطه دانشگاه حرکت کرده است، زیرا معترضان همچنان به تحصن در کتابخانه‌ای در محوطه دانشگاه ادامه می‌دهند.

این خبر تکمیل می‌شود...

دیگر خبرها

  • تعطیلی دانشگاهی در فرانسه در پی اعتراض دانشجویان حامی فلسطین
  • بازداشت ۲ هزار نفر از معترضان حامی فلسطین در آمریکا
  • افزایش آمار بازداشت معترضان به ۲هزار نفر در دانشگاه‌های آمریکا
  • آتش اعتراضات به المپیک در فرانسه
  • پردیس‌های آمریکا علیه جنگ غزه
  • بازداشت ۲۱۰ نفر در اعتراضات «روز کارگر» در ترکیه
  • حمله معترضان گرجستانی به پارلمان در اعتراض به لایحه «عوامل خارجی»
  • اعتراضات ضد جنگ؛ خط و نشان پلیس آمریکا برای دانشجویان حامی فلسطین
  • شهردار نیویورک: اعتراضات فتنه است و همین حالا باید جمع شود!
  • ترامپ: حامیان فلسطین در دانشگاه کلمبیا پول گرفته‌اند