Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-03@14:11:06 GMT

عوارض جنسی دارو‌های ضدافسردگی را می‌دانید؟

تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۳۱۲۴۱

عوارض جنسی دارو‌های ضدافسردگی را می‌دانید؟


 یکی از خوانندگان سلامتیران نوشته است: "مردی ۳۳ ساله و مبتلا به انزال زودرس هستم. برای درمان از داروی سیتالوپرام ۲۰ میلی‌گرمی (۲ تا ۵ قرص در ماه) استفاده می‌کنم. قصد داریم صاحب فرزند شویم. آیا مصرف این دارو در کیفیت اسپرم و تشکیل جنین تاثیر منفی دارد؟ "

پاسخ متخصص:

در پاسخ به این سوال باید بگویم که امروزه ثابت شده است، استفاده طولانی‌مدت از دارو‌های مهارکننده برداشت جذب سروتونین که به اختصار به آن‌ها SSRI می‌گویند (از جمله همین داروی سیتالوپرام)، ممکن است در درازمدت باعث شکست کروموزوم‌های اسپرم و منجر به ناباروری مرد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این دارو‌ها جزو دارو‌های ضدافسردگی هستند و برای بیماران مبتلا به افسردگی تجویز می‌شوند. در بسیاری از مردان نابارور که آزمایش تجزیه منی طبیعی دارند، علت ناباروری، شکست کروموزومی است که با آزمایش تجزیه منی معمولی مشخص نمی‌شود. در آزمایش تجزیه منی این بیماران، تعداد، حرکت و شکل اسپرم‌ها طبیعی است و اغلب آن‌ها جزو کسانی که علت ناباروری نامشخص دارند، طبقه‌بندی می‌شوند. برای تشخیص وجود شکست کروموزومی، یک آزمایش بسیار تخصصی لازم است که در تهران بیش از یکی- دو آزمایشگاه آن را انجام نمی‌دهند.

من بیماران زیادی داشته‌ام که سال‌ها تحت درمان ناباروری بوده‌اند، ولی درمانشان ناموفق بوده. در این بیماران معمولا ۶ ماه پس از قطع دارو بارداری اتفاق می‌افتد و در مواردی نیز آسیب به اسپرم دائمی است و قابل‌برگشت نیست. داروی سیتالوپرام با این دوز، هیچ بیماری‌ای از جمله انزال زودرس را درمان نمی‌کند و تاثیری هم روی باروری ندارد. استفاده از این دارو با این روش، کاملا نادرست و غیرعلمی است. از دارو‌های مهارکننده برداشت جذب سروتونین می‌توان فلوکستین، سرترالین، پاروکستین، فلووکسامین و... را نام برد. بیماران مبتلا به افسردگی که مقادیر زیادی از این دارو‌ها را روزانه به مدت طولانی استفاده می‌کنند، ممکن است در طولانی‌مدت دچار اختلال در باروری شوند.

تاکید می‌کنم اختلال در باروری ناشی از مصرف این رده از دارو‌های ضدافسردگی، با آزمایش تجزیه منی مشخص نمی‌شود، زیرا با انجام آزمایش پارامتر‌های تجزیه منی دارای (تعداد، حرکت و شکل اسپرم) طبیعی هستند و فقط آزمایش شکست کروموزومی وجود ناباروری را مشخص می‌کند. میزان شکست کروموزومی به‌صورت درصد بیان می‌شود و در مردان طبیعی میزان آن ۲۷-۲۰ درصد است. در صورتی که میزان شکست کروموزومی بالای ۳۰ درصد باشد، می‌تواند باعث ناباروری در مردان شود. برای تشخیص شکست کروموزومی باید از آزمایشی به‌نام Sperm Chromosomal Structure Assay که به اختصار SCSA نامیده می‌شود، انجام شود.

دارو‌های مهارکننده برداشت جذب سروتونین عارضه مهم دیگری هم دارند که ایجاد اختلال جنسی به شکل کاهش میل جنسی است. توجه داشته باشید تمام بیماران مصرف‌کننده این دارو‌ها مبتلا به این عوارض نمی‌شوند، ولی شیوع آن نسبتا زیاد است و حدود ۳۰ درصد بیمارانی که از مقادیر زیاد این دارو‌ها آن هم برای طولانی‌مدت استفاده می‌کنند، به این عارضه مبتلا خواهندشد. گاهی اختلال ایجاد شده دائمی و غیرقابل برگشت است.

بیمارانی که تحت درمان با دارو‌های مهارکننده برداشت جذب سروتونین هستند، بهتر است هر ۶ ماه از نظر وجود اختلال در باروری و جنسی بررسی شوند. در ضمن، به هیچ‌وجه خودسرانه اقدام به کاهش یا قطع درمان نکنند؛ قطع ناگهانی یا کاهش این دارو‌ها بدون مشورت با پزشک معالج می‌تواند باعث تشدید عوارض شود.

* اورولوژیست، استاد دانشگاه و رییس انجمن علمی سلامت خانواده

منبع: پارسینه

کلیدواژه: میل جنسی دارو داروی افسردگی ناباروری سلامت مردان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۳۱۲۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش هزینه‌های درمان در مراکز ناباروی

به گزارش سرویس شهروند خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ،شهروند خبرنگار ما در پیامی گفته در یکی از مراکز ناباروری هزینه یک بخش از درمان بیش از دو برابر نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

او خواستار رسیدگی مسئولان شده است.

جباری ، سرپرست مرکز جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت درباره درمان ناباروری  گفته :  پیش از ابلاغ قانون جوانی جمعیت، پوشش درمان ناباروری کامل نبود اما اکنون در بخش دولتی پوشش به ۹۰ درصد رسیده است. .

جباری  با اشاره به وجود ۸۰ مرکز درمان ناباروری  در کشور، افزود: برخی محدودیت‌ها از اقلام دارویی تحت پوشش نیز برداشته شده و برخی اقلام خدمتی جدید نیز اضافه شده است.

 

متن پیام شهروندخبرنگار ما:

من چند سال  است به دلیل ناباروی به یک مرکز درمان ناباروری مراجعه میکنم ولی متاسفانه امسال خیلی قیمتها رو افزایش دادند مثلا در یکی از مراحل آی وی اف (IVF) ،  تعرفه پارسال بین ۶ تا ۸ میلیون بود ولی امسال ۲۰ میلیون   کردند. لطفا رسیدگی کنید.

دیگر خبرها

  • چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود
  • کانون هموفیلی ایران: دارو‌های جدید هموفیلی، تحت پوشش بیمه نیست
  • مصائب بیماران هموفیلی برای تهیه دارو
  • شناسایی ۶ هزار زوج نابارور در لرستان
  • افزایش هزینه‌های درمان در مراکز ناباروی
  • تجربه تلخ بیماران از نسخه الکترونیکی
  • وزیر بهداشت: اولویت در تامین دارو شرکت های دانش بنیان داخلی هستند/ خدمات درمانی برای کودکان تا ۷ سالگی رایگان شد
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است 
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است