Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

فرود گرگین‌پور متولد ۱۳ اسفند ۱۳۲۴ خورشیدی در میان ایل قشقایی در فارس است. وی موسیقی‌دان، نوازنده ویولن و کمانچه بود که عاشقانه در راه اعتلای فرهنگ موسیقی اصیل قشقایی زحمات زیادی را متحمل شد و به تدوین و گردآوری آهنگ‌های محلی که در حال فراموش شدن بودند، پرداخت.

فرود گرگین پور عصر روز ۱۰ دی ماه بدنبال عارضه قلبی دار فانی را وداع گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیکر این موسیقی دان صبح امروز در میان اندوه و غم هواداران موسیقی نواحی ایران از مقابل تالار وحدت تشییع شد.

در ابتدای این مراسم، مهرزاد هویدا از هنرمندان موسیقی ضمن دعوت از حاضرین برای مشایعت پیکر این هنرمند تا جایگاه دقایقی درباره زندگی این هنرمند سخنرانی کرد.

در ادامه بابک خضرایی پژوهشگر موسیقی ایران در سخنانی گفت: فرود گرگین پور راوی فراز و فرود فرهنگ قشقایی و راوی دردهای ایل خود بود. زندگی وی تمام شد اما فرود گرگین پور تمام شدنی نیست.

در ادامه حسین علیزاده هنرمند نام آشنای موسیقی ایران در سخنانی گفت: مرگ فرود گرگین پور را باید به همه مردم ایران تسلیت گفت نه فقط به ایل قشقایی. من این افتخار را داشتم تا سالیان زیادی با این هنرمند در ارتباط باشم.

وی افزود: من از او بسیار آموختم و او بسیار ذهن مرا نسبت به موسیقی قشقایی باز و روشن کرد. من فقدان این هنرمند بزرگ را به همه مردم ایران و خانواده محترمش تسلیت می‌گویم که در سالیان زیادی عصای دست و همراه این هنرمند در سختی‌هایش بودند.

اجرای زنده موسیقی قشقایی بخش بعدی این مراسم بود و در ادامه ابوالقاسم رییس سادات از پژوهشگران فرهنگی در سخنانی گفت: با رفتن فرود چشم مهر و هنر خشک شد. او در موسیقی و ادبیات و هنر سرآمد دوران خود بود.
وی افزود برای هنر ایران و خانواده گرگین پور بسیار متاسفم که در عرض چندین ماه بزرگانی از تبار گرگین پور را از دست دادند.
در ادامه رحیمی رضایی شاعری از ایل قشقایی چند بیت شعر در رثای این هنرمند خواند و سید عباس سجادی مدیر بنیاد آفرینش‌های نیاوران سخنان خود را با چند بیت از منظومه حیدربابا اثر استاد شهریار آغاز کرد و گفت: فرود نغمه خوان مصایب و شادی‌های ایل قشقایی بود. او برآمده از خاندانی بود که پرچمدار هنر و موسیقی ایل قشقایی هستند.
وی افزود: فرهنگ اقوام ایرانی مانند تار و پودی برای فرش فرهنگ غنی ایران است و باعث انسجام فرهنگی سرزمینمان شده است.

در انتهای این مراسم پیکر فرود گرگین پور از مقابل تالار وحدت برای خاکسپاری در آباده شیراز تشییع شد.

فرود گرگین پور از کودکی با نوازندگی آکاردئون یادگیری موسیقی را آغاز کرد و در سال ۱۳۴۲ برای اعتلای کار خویش از کلاس‌های نورعلی برومند، حبیب‌الله بدیعی، علی تجویدی و علی‌اصغر بهاری بهره برد. سال ۱۳۵۴ تحصیلات موسیقی را در دانشگاه تهران به پایان رساند و از همان سال به تشویق نورعلی برومند به نواختن ساز کمانچه پرداخت. از آثار وی می‌توان ترکمن صحرا، هجران، کوراغلو و مجموعه موسیقی قشقایی را نام برد.

در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۹۴ مراسم بزرگداشتی برای وی با حضور افرادی چون حسین علیزاده، محمود دولت‌آبادی، جواد مجابی و حسین الهی قمشه‌ای در فرهنگسرای نیاوران تهران برگزار شد.

حسین علیزاده، محمد الهیاری مدیر دفتر موسیقی، مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی، علی ثابت نیا، بیژن بیژنی، فروغ بهمن پور، محمد سریر، شهرام صارمی، سید عباس سجادی و جمع کثیری از هنرمندان از شرکت کنندگان در این مراسم بودند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: موسیقی قشقایی فرود گرگین پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۳۷۸۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان/ عکس

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدرضا شجریان، خواننده محبوب و استاد آواز موسیقی اصیل ایران در سال ۱۳۱۹ در شهر مشهد در خانواده‌ای مذهبی متولد شد. پدرش قاری قرآن بود و صوت قرآن را از ۸ سالگی به محمدرضا که صدای خوشی داشت نیز آموخت.

به گزارش ایلنا، شجریان با اولین معلم موسیقی خود در سال ۱۳۳۶ زمانی آشنا شد که برای تحصیل به دانشسرای مقدماتی مشهد وارد شد. وی دو سال بعد علاوه بر تلاوت قرآن، برای رادیو خراسان آوازهای بدون موسیقی را نیز اجرا کرد.

شجریان که پس از دریافت دیپلم از دانشسرای عالی، به استخدام آموزش و پرورش درآمده بود از سال ۴۶ پس از چند سال تدریس در دبستان‌های مشهد به تهران منتقل شد. وی در تهران نزد اسماعیل مهرتاش درس آواز آموخت و همزمان خوشنویسی و نوازندگی سنتور را نیز پی گرفت.

اولین اجرا و ضبط صدای شجریان در پاییز سال ۴۶ در غالب برنامه «برگ سبز شماره ۲۱۶» از رادیو ایران پخش شد. اما او به دلیل اینکه پدرش می‌خواست نام «شجریان‌ها» با قرائت قرآن شناخته شود، در برنامه‌های رادیویی خود را با نام «سیاوش بیدکانی» معرفی کرد. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ پدرش به خوانندگی آواز توسط وی رضایت داد و شجریان با نام خود در رادیو و تلویزیون حاضر شد. او در سال ۱۳۵۰ با فرامرز پایور آشنا شد و آموزش سنتور و ردیف آوازی «صبا» را نزد وی آغاز کرد.

شجریان همزمان با هوشنگ ابتهاج، شاعر پرآوازه متخلص به «سایه» آشنا شده و به واسطه وی همکاری با برنامه «گلها» در رادیو را آغاز کرد. محمدرضا شجریان در این مدت در رادیو با بزرگان موسیقی نظیر احمد عبادی، حسن کسایی، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و فرامرز پایور قطعات بسیاری را اجرا کرد.

شجریان آموزش سبک آوازی «طاهرزاده» را از سال ۱۳۵۱ نزد «نور علی خان برومند» آغاز کرد و در سال ۱۳۵۲ نیز با عبدالله دوامی آشنا شد و ردیف آوازی وی را آموخت. او در همان سال در کنار هنرمندان بی نظیر موسیقی سنتی ایران نظیر محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، جلال ذوالفنون و ناصر فرهنگ‌فر به عضویت مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به سرپرستی داریوش صفوت پیوست.

سال ۱۳۵۴ شجریان به همراه محمرضا لطفی و ناصر فرهنگ‌فر در «جشن هنر شیراز» کنسرت «راست پنجگاه» را اجرا کردند. محمدرضا شجریان که پیش از انقلاب سال ۵۷ رادیو ملی را مانند بسیاری دیگر از هم دوره‌های خود ترک کرد. وی به همراه محمدرضا لطفی و حمایت هوشنگ ابتهاج که او هم پس از رویداد تلخ میدان ژاله از کار در رادیو دست کشیده بود، کانون «چاووش» را بنیان گذاشت.

شجریان با کانون چاووش که اکثر اعضای آن از گروه شیدا و عارف بودند آثار بسیاری را خواند که تعداد زیادی از آن‌ها محتوای انقلابی و ملی داشتند. «شب نورد» یا (برادر نوجوونه) از چاووش ۲ و «سپیده یا ایران‌ای سرای امید» و «ایرانی به سر کن خواب مستی» از چاووش۶، «همراه شو عزیز» و «ایران خورشیدی تابان دارد» از چاووش، از جمله این آثار هستند.

۲۴۵۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899158

دیگر خبرها

  • تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • طلسم پرسپولیس بعد از ۸ سال شکسته شد!
  • داستان تیتراژ سریال دلیران تنگستان
  • محیط زیست به مثابه تمام دولت/تلنگری به طرفداران گفتمان سازش/نگرانی تمام‌نشدنی یک واگذاری
  • فرود دلهره‌آور بوئینگ ۷۴۷ در فرودگاه (فیلم)
  • تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان/ عکس
  • موسیقی ایران به پاپ منحصر شده است/ تاریخ انقضای موسیقی‌های بی سر و ته تمام می‌شود
  • متاسفانه موسیقی ایران به پاپ منحصر شده است/ تاریخ انقضای موسیقی‌های بی سر و ته تمام می‌شود
  • سریال کره‌ای Hide؛ جاذبۀ معماهای تمام‌نشدنی