Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اقتصاد ــ کارشناس مرکز ملی پاسخ‌گویی به سؤالات شرعی در پاسخ به این سؤال که آیا به پولی که بیمه تکمیلی پرداخت می‌کند، خمس تعلق می‌گیرد؟ گفت: مقام معظم رهبری در این مورد فرموده‌اند: اگر هزینه درمانی که پرداخت کرده‌اید از درآمد کسب شما بوده و پرداختی بیمه تا سر سال خمسی باقی بماند متعلق خمس است و اگر بیمه بعد از سال خمسی پرداخت کرد، باید فوراً خمس آن را بپردازید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام والمسلمین اکبر بیگی، مدرس احکام و مسائل شرعی در حوزه علمیه قم و از کارشناسان مرکز ملی پاسخ‌گویی به سؤالات شرعی، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره بیمه و احکام فقهی آن پرداخت و اظهار کرد: بيمه، قرار و عقدى است بين بيمه كننده و مؤسسه يا شركت يا شخصی كه بيمه را مى‌پذيرد. اين عقد همانند ساير عقدها محتاج به ايجاب و قبول است؛ یعنی شرايطى كه در ساير عقود، معتبر است در اين عقد نيز معتبر است و مى‌توان اين عقد را با هر لغتى و زبانى اجراكرد.

شش شرط مهم و اختصاصی در عقد بیمه

وی در ادامه به بیان نکاتی درباره شرایط اختصاصی و مهم در عقد بیمه اظهار کرد: در بيمه علاوه بر شرايطى از قبيل بلوغ، عقل، اختيار و غير آنها، كه در ساير عقود است، چند شرط دیگر هم معتبر است. از جمله «تعيين مورد بيمه» است كه فلان شخص، يا فلان مغازه، يا فلان كشتى، اتومبيل يا هواپيما است. «تعيين دو طرف عقد» شرط دیگر است که این دو طرف، اشخاص، مؤسسات، شركت‌ها يا دولت هستند. شرط سوم «تعيين مبلغى» است كه بايد طرفین بپردازند.

این مدرس احکام و مسائل شرعی افزود: شرط چهارم «تعيين اقساطى» است كه بايد آن‌را بپردازند و همچنین تعيين زمان اقساط، شرط دیگر، «تعيين زمان بيمه» كه از اول فلان ماه يا سال تا چند ماه يا چند سال است. شرط ششم نیز «تعيين خطرهايى» است كه موجب خسارت مى‌شود؛ همانند حريق، غرق، سرقت، وفات يا مرض، و مى‌توان كليه آفاتى كه موجب خسارت مى‌شود را قرار دهند.

حکم شرعی واگذاری دفترچه بیمه به فقیر

حجت‌الاسلام بیگی در ادامه با اشاره به چند مسئله مهم و مورد ابتلا در مورد بیمه‌ها، تصریح کرد: یکی از این موارد درباره «واگذاری دفترچه بیمه به فقیر» است. در واقع بعضی از مردم سؤال می‌کنند آیا می‌توانیم به نیت کمک به نیازمندان، دفترچه بیمه درمانی را در اختیار آنان یا اقوامی که بیمه نیستند قرار دهیم؟ رهبر معظم انقلاب در این مورد پاسخ داده‌اند: استفاده از دفترچه بیمه فقط مطابق آئین‌نامه و مقررات شرکت صادرکننده دفترچه جایز است، در غیر این صورت جایز نیست و موجب ضمان است، هرچند در فرض سؤال شخص نیازمند و فقیر باشد.

یمه با آن شخصی که دفترچه ندارد تعهدی نسبت به پرداخت ندارد بنابراین هر مبلغی را که بابت ویزیت و دارو با این دفترچه دیگری تخفیف بگیرید و پرداخت نکند باید به شرکت بیمه برگرداند و ضامن و سبب حق‌الناس است.

کارشناس مرکز ملی پاسخ‌گویی به سؤالات شرعی اظهار کرد: علت این مسئله این است که بیمه با آن شخصی که دفترچه ندارد تعهدی نسبت به پرداخت ندارد بنابراین هر مبلغی را که بابت ویزیت و دارو با این دفترچه دیگری تخفیف بگیرید و پرداخت نکند باید به شرکت بیمه برگرداند و ضامن و سبب حق‌الناس است.

خمس پول پرداخت شده توسط بیمه تکمیلی به بیمه شده

وی در پاسخ به این سؤال که فاکتور غیر واقعی توسط دندانپزشک یا عینک‌ساز به منظور دریافت بیمه کامل، چه حکمی دارد؟ گفت: در برخی موارد فرضاً هزینه ساخت عینک یا ترمیم دندان، پانصد هزار تومان شده اما بیمه شده به خاطر اینکه تمام این هزینه را از بیمه دریافت کند از شخص تقاضا می‌کند در فاکتور مبلغ را مثلا هفتصد هزار تومان بنویسد. درباره حکم این عمل باید گفت که اولاً یک دروغ به صورت نوشتاری صورت گرفته که حرام و از گناهان بزرگ است و لازم است توبه شود. ثانیاً بیمه متعهد است مطابق با مبلغ هزینه شده مبلغی را بپردازد بنابراین اگر چنین کاری صورت گرفته شخص باید به بیمه مراجعه و تکلیف خود را مشخص کند.

این کارشناس احکام و مسائل شرعی در پاسخ به این سؤال که آیا به پولی که بیمه تکمیلی پرداخت می‌کند، خمس تعلق می‌گیرد؟ یادآور شد: مقام معظم رهبری در این مورد فرموده‌اند اگر هزینه درمانی را که پرداخت کرده‌اید از درآمد کسب شما بوده و پرداختی بیمه تا سر سال خمسی باقی بماند متعلق خمس است، و اگر بیمه بعد از سال خمسی پرداخت کرد، باید فوراً خمس آن را بپردازید.

حجت‌الاسلام بیگی در پاسخ به این سؤال که آیا پولی که بیمه طبق قرار داد و قانون بعد از مرگ بیمه شده به بازماندگان به عنوان حقوق و مستمری می‌پردازد، نیازمند پرداخت خمس است؟ اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در این مورد نیز فرموده‌اند: برای دریافت‌کننده یعنی بازماندگان، هبه یا بخشش است و خمس ندارد و برای پرداخت‌کننده هم اگر فراتر از شأن نباشد جزء مؤونه است و خمس به آن تعلق نمی‌گیرد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا احکام شرعی فقه اقتصاد اسلامی خمس بیمه بیمه تکمیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۰۶۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری برای پرداخت غرامت به خسارت دیدگان بخش مسکونی سیل در استان

به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی ذاکریان صبح یکشنبه در دیدار با رئیس هیئت عامل صندوق حوادث طبیعی ساختمان گفت: از توجه ویژه مسئولان صندوق حوادث طبیعی ساختمان به استان خراسان جنوبی و پرداخت خسارت‌ها به آسیب دیدگان در زلزله نهبندان، طبس و بشرویه تقدیر می‌کنیم.


وی با اشاره به سیل اخیر در استان و به خصوص شهرستان زیرکوه اظهار کرد: برای کمک به خانواده‌های سیل زده این شهرستان صندوق حمایت‌های لازم را داشته باشد.

وی ادامه داد: از سوی مدیرعامل این صندوق قول پرداخت خسارت به خانواده‌های آسیب دیده از سیل در کوتاه‌ترین زمان ممکن داده شد.
وی گفت: حداکثر سقف تعهدات صندوق حوادث طبیعی ساختمان در سال جاری به ۹۵ میلیون تومان افزایش یافته است.

به گفته وی سال گذشته این مبلغ ۳۰ میلیون تومان بوده است.

ذاکریان با اشاره به اینکه مبنای پرداخت خسارت اشتراک قانونی برق واحدهای مسکونی خواهد بود، بیان داشت: درصدی از حق بیمه پایه از طریق درج در حوزه برق بوده که از مالکان واحدهای مسکونی دریافت و به خزانه داری کل واریز می‌شود و الباقی حق بیمه از سوی دولت هر ساله بر اساس ماده ۱۰ قانون تنظیم و به حساب صندوق پرداخت می‌شود.

وی بیان کرد: صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان یکی از ثمرات دولت سیزدهم است که در راستای رفاه و آرامش خاطر مردم در هنگام وقوع حوادث هشت گانه طبیعی شامل زلزله، سیل، طوفان، صاعقه، رانش زمین و سونامی پرداخت خسارت برای کلیه ساختمان‌های مسکونی دارای انشعابات قانونی برق را پوشش می‌دهد.

به گفته وی اداره کل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی نماینده این صندوق در استان می‌باشد.

مهدی اسماعیلی رئیس هیأت عامل صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان بیان کرد: در صورت ارسال اطلاعات واحدهای خسارت دیده توسط استانداری در اسرع وقت، قول پرداخت خسارت به صاحبان واحدهای خسارت دیده، در کمترین زمان ممکنه داده می‌شود.

کد خبر 6090523

دیگر خبرها

  • جزئیات تازه از پرداخت یارانه دارو و بیمه سلامت
  • عاقبت پوشش خدمات روانشناسی چه شد؟
  • پرداخت خسارت درمان بازنشستگان تامین اجتماعی تا آخر سال ۱۴۰۲
  • نتیجه بررسی ادامه روند پرداخت طرح فجرانه به زودی اعلام می شود
  • پیگیری برای پرداخت غرامت به خسارت دیدگان بخش مسکونی سیل در استان
  • آغاز بارگذاری مدارک پذیرفته‌شدگان «آزمون آموزگاری» + مراحل گزینش و مدارک امتیازآور
  • آغاز بارگذاری مدارک پذیرفته‌شدگان «آزمون آموزگاری»
  • داروخانه‌ها برای خرید شیر خشک پول ندارند
  • داروخانه‌ها برای خرید شیرخشک پول ندارند
  • بدهی ۲۶ همتی سازمان‌های بیمه گر به داروخانه‌ها