Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-26@23:27:23 GMT

پایان ناباروری با سلول‌های بنیادی خون قاعدگی

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۲۳۱۷۹

پایان ناباروری با سلول‌های بنیادی خون قاعدگی

به گزارش باشگاه خبرنگاران، سلول درمانی روش درمانی نوین در عرصه پزشکی بوده که انقلابی در این عرصه ایجاد کرده است؛ امروزه زمانی که موضوع سلول درمانی مطرح می‌شود، منظور از آن درمان با سلول‌های بنیادی است؛ سلول‌های بنیادی به آن دسته از سلول‌های بدن اطلاق می‌شود که توانایی تکثیر دارند و می‌توانند به سلول‌های بخش‌های مختلف بدن تبدیل شوند، بنابراین از ویژگی‌های کارآمد این سلول‌ها در درمان می‌توان به قابلیت تکثیر به تعداد زیاد در آزمایشگاه و امکان تأمین شدن از بافت‌های مختلف بدن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه سلول‌های بنیادی از منابع مختلف مانند خون بند ناف، مغز استخوان، خون محیطی و بافت چربی تأمین می‌شوند، اما این منابع به دلایلی همچون دشواری نمونه‌گیری و دسترسی، ناممکن بودن تکرار نمونه‌گیری و تحمیل درد به دهنده نمونه، قابلیت کافی برای درمان همه بیماری‌ها را ندارند، منبع جدید سلول‌های بنیادی که هیچ یک از محدودیت‌های گفته شده را ندارد، خون قاعدگی است که منبع غنی سلول‌های بنیادی به شمار می‌رود.

هدف از راه‌اندازی بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی چیست؟

سمیه کاظم‌نژاد جنین شناس و مدیر گروه مهندسی بافت پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک درباره هدف از راه‌اندازی بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی اظهار کرد: این بانک با هدف درمان ناباروری در ابتدای کار راه‌اندازی شده است. البته با توجه به نوع سلول‌ها این قابلیت وجود دارد که برای درمان بیماری‌های مختلف در سن یائسگی بتوان از آنها استفاده کرد، به عبارتی در سنین باروری فرد سلول‌های خود را ذخیره سازی کرده سپس در سنین یائسگی برای درمان بیماری‌های گوناگون از آن استفاده می‌کند.

او بیان کرد: دسترسی به سلول‌های بنیادی با منشأ‌های دیگر مانند مغز استخوان، بافت چربی یا خون بند ناف چندان آسان نیست و گرفتن سلول‌های بنیادی از این منابع روشی تهاجمی و دردناک بوده و عوارضی را برای فرد به همراه دارد، همچنین در مورد خون بند ناف ما با محدودیت دسترسی مواجه هستیم، زیرا امکان تکرار نمونه‌گیری وجود ندارد و تنها امکان نمونه‌گیری در بدو تولد نوزاد وجود داشته و در صورت از دست رفتن این زمان، فرصت دیگری برای گرفتن نمونه و جمع‌آوری سلول‌های بنیادی وجود ندارد، از سوی دیگر سلول‌های بنیادی بانک خون بند ناف را تنها حدود ۲۰ تا ۲۵ سال می‌توان ذخیره‌سازی کرد، بنابراین زمانی که فرد با مشکل ناباروری مواجه می‌شود به طور عملی سلول‌های این بانک برای درمان مشکلش چندان کارایی ندارد.

مدیر گروه مهندسی بافت پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا افزود: بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی توانسته مشکلات سلول‌های بنیادی با منشأ‌های دیگر را حداقل در مورد زنان برطرف کند؛ دسترسی به نمونه خون قاعدگی آسان است و حالت تهاجمی ندارد همچنین امکان نمونه‌گیری از آن به راحتی فراهم است، بنابراین هر خانم در دوره ماهیانه قاعدگی خود می‌تواند به طور متناوب این نمونه را جمع‌آوری، ذخیره‌سازی  و نگه‌داری کند، از سوی دیگر امکان تکرار نمونه‌گیری وجود دارد.

کاظم‌نژاد تأکید کرد: اگر در فردی مشکل ناباروری در خانواده وجود داشته باشد یا به هر علت دیگری خانم قصد داشته باشد فرزند آوری را به تأخیر بیندازد، می‌تواند سلول‌هایش را در سنین جوان‌تر که کیفیت بهتری دارد، ذخیره سازی کند و در سنین بالاتر که نگران فرزند‌آوری است و امکان کاهش عملکرد تخمدان وجود دارد با تزریق این سلول‌ها عملکرد تخمدان خود را تقویت کند و قدرت باروری‌اش را افزایش دهد.

او تصریح کرد: از سلول‌های بنیادی خون قاعدگی می‌توان علاوه بر درمان ناباروری در دوران یائسگی که امکان بروز برخی بیماری‌ها به علت اختلالات هورمونی وجود دارد، استفاده کرد.

بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی ایران چندمین بانک سلول‌های بنیادی در دنیاست؟

مدیر گروه مهندسی بافت پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا گفت: تا کنون کشور‌هایی مانند آمریکا و هند بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی راه‌اندازی کرده‌اند؛ در پژوهشگاه ابن سینا هم این بانک تأسیس شده است، بنابراین زنان می‌توانند از سلول‌های بنیادی خود برای درمان بیماری‌هایی که در آینده ممکن است به آنها دچار شوند، استفاده کنند؛ در مورد ذخیره‌سازی خون بند ناف دو نوع خصوصی و عمومی وجود دارد، بنابراین اگر فرد قصد داشته باشد برای خود نمونه خون بند نافش را ذخیره‌سازی کند به آن خصوصی گفته می‌شود.

کاظم‌نژاد اظهار کرد: بانک خون بند ناف اتولوگ (از سلول‌های خود فرد) نمی‌تواند به درمان ناباروری چندان کمک کند، بنابراین در صورتی که قصد داشته باشیم برای درمان ناباروری از بانک خون بند ناف استفاده کنیم تنها روش آلوژن (از سلول‌های فرد دیگر) کارآمد است.

او بیان کرد: مطالعه کارآزمایی بالینی درباره اثر بخشی درمان به کمک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی درباره خانم‌هایی که پاسخ دهنده ضعیف تخمدان بودند، انجام و مشخص شد، آنهایی که تعداد فولیکول و تخمک‌هایشان کمتر از  سه تا  چهار عدد بوده و پاسخ باروری‌ آنها خیلی ضعیف است، به عبارتی امکان باروری آنها با روش IVF (لقاح آزمایشگاهی) وجود نداشته و در نهایت مجبور بودند از تخمک اهدایی استفاده کنند؛ در این افراد مشاهده شد که اگر سلول‌های بنیادی خون قاعدگی از آنها گرفته و کشت داده سپس تست‌های کنترل کیفیت روی آن‌ها انجام و به خودشان تزریق شود، میزان موفقیت این روش بسیار بارز و چشمگیر است به عبارتی حدود ۴۶ درصد بارداری اتفاق افتاد و ۳۳ درصد تولد زنده نسبت به گروهی که دوباره در دوره درمانی IVF قرار گرفتند که از این ۴۶ درصد حدود ۲۶ درصد بارداری طبیعی داشتند که دیگر نیازی به استفاده از روش IVF نبود و تنها به کمک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی باردار شدند و بقیه (۲۰ درصد) با روش IVF باردار شدند.

در دسترس بودن آسان، ویژگی متمایز بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی

همچنین در ادامه علی صادقی‌تبار عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن سینا و مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک درباره مزیت سلول‌های بنیادی خون قاعدگی نسبت به سلول‌های بنیادی با منشأ دیگر اظهار کرد: مهم‌ترین ویژگی این سلول‌ها در دسترس بودن آسان آنهاست به عبارتی خیلی راحت می‌توان نمونه‌گیری را انجام داد، ولی در مورد خون بند ناف تنها یکبار در زندگی فرد آن هم هنگام تولد و به شرطی که تمام امکانات لازم پیش‌بینی شده باشند نمونه خون گرفته سپس منجمد و نگهداری می‌شود و از این بافت برای درمان بیماری‌ها می‌توان استفاده کرد.

مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا درباره منشأ دیگر سلول‌های بنیادی بیان کرد: منشأ دیگر سلول‌های بنیادی سلول‌های مغز استخوان است که در این صورت باید از یکی از استخوان‌های جناغ سینه (استرنوم) یا از استخوان ایلیاک در ناحیه لگن خاصره به مقدار ۵۰ سی‌سی بافت از مغز استخوان کشیده شود، سپس سلول‌ها را از آن بافت تهیه کرد که این کار عملی تهاجمی و دردناک است.

صادقی‌تبار افزود: گرفتن خون دوران قاعدگی زنان عمل تهاجمی نبوده، نمونه‌گیری آن آسان است و امکان تکرار نمونه‌گیری وجود دارد، البته نمونه‌ی مغز استخوان را می‌توان در طول عمر چند بار تهیه کرد، ولی هر باری که این عمل انجام می‌شود، با آسیب‌های ناشی از سوراخ شدن استخوان و گرفتن نمونه مواجه هستیم.

او تأکید کرد: در حال حاضر کاربرد سلول‌های بنیادی خون قاعدگی در حوزه درمان ناباروری اثبات شده است، به این معنا که خانم‌هایی که از داشتن فرزند ناامید شده بودند و نابارور مطلق تلقی می‌شدند با استفاده از این سلول‌ها توانستند بارداری موفق و سالم داشته باشند و در نهایت صاحب فرزند شوند به طوری که برخی از این خانم‌ها بدون استفاده از روش‌های کمکی درمان ناباروری موفق به بارداری شدند، در حوزه ناباروری کاربرد این سلول‌ها جنبه درمانی پیدا کرده است و هم‌اکنون در پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا ما از سلول‌های بنیادی خون قاعدگی در درمان تنبلی تخمدان زنان که می‌تواند عامل نازایی باشد، استفاده می‌کنیم؛ همچنین مطمئن هستیم در آینده این سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های دیگر مانند مشکلات عضلانی، غضروف و پوست هم به کار می‌آیند.

صادقی‌تبار یادآوری کرد: بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی پژوهشگاه ابن سینا با هزینه‌هایی بسیار اندک در مقایسه با سایر بانک‌های سلول‌های بنیادی خون قاعدگی دنیا نمونه‌گیری از خون قاعدگی را انجام می‌دهد و این نمونه را ذخیره سازی می‌کند؛ ما در این مرکز نمونه‌ها را در دمای ۱۹۶ درجه سانتی‌گراد زیر صفر و ازُت مایع چندین سال نگهداری می‌کنیم.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۲۳۱۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵۰۰ تخت تا پایان دولت سیزدهم به تخت‌های استان افزوده می‌شود

به گزارش جام جم آنلاین البرز،مجتبی عبداللهی استاندار البرز در آیین گشایش این کلینیک تخصصی خیر ساز گفت: هفته سلامت فرصت مناسبی است تا ضمن توجه به مقوله سلامت در جامعه از مجاهدت تلاشگران و فعالان عرصه سلامت قدردانی کرد. سلامت از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این حوزه ایثارگری‌های زیادی داشتیم و همچنان ادامه دارد. شهدای زیادی در راه حفظ سلامت مردم جان خویش را نثار کرده اند.

وی ادامه داد: کلینیک تخصصی بیمارستان امام حسین (ع) توسط بنیاد خیریه پورکاشانی ساخته شده است. خوشبختانه خیرین و واقفین در استان البرز بسیار فعال هستند. در حوزه ساخت بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها خیرین فعالیت‌های درخشانی داشته اند. موضوع خیریه و وقف از گذشته در کشور ما مرسوم بوده است. وقف وخیرات چشمه‌ای همیشه جاری است.

عبدالهی ادامه داد: استان البرز از نظر زیرساخت‌های درمانی ضعیف است، ولی طی این چند سال اقدامات خوبی صورت گرفت. تا پایان دولت سیزدهم ۱۵۰۰ تخت به تخت‌های استان افزوده خواهد شد و در حال حاضر مجموع تخت‌های دولتی و خصوصی استان ۳۲۰۰ تخت می‌رسد.

استاندار البرز خاطر نشان کرد: در دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به موضوع سلامت و توسعه تخت‌های بیمارستانی شده است. امیدوارم بتوانیم تعداد تخت‌های بیشتری را با حضور رئیس محترم جمهور و وزیر محترم بهداشت تا پایان این دولت به بهره برداری برسانیم.

وی افزود: در خصوص کادر درمان، پرسنل پزشکی و پرستاری برنامه ریزی‌هایی را انجام دادیم تا کادر درمان را تقویت کنیم و بتوانیم تعداد نیرو‌های بیشتری را جذب کنیم. من به نوبه خودم از تمامی همکاران بهداشت و درمان تقدیر می‌کنم.

وی همچنین در بخشی از صحبت‌های خود از اقدامات دکتر صیادی رییس دانشگاه و فعالیت‌های شبانه روزی دکتر شکیب رییس بیمارستان امام حسین (ع) در ساخت و تجهیز این کلینیک تشکرکرد.

در حاشیه این مراسم از خیر محترم حاج منصور پورکاشانی، رئیس هیات مدیره و مدیر عامل بنیاد خیریه پور کاشانی قدردانی شد.

دیگر خبرها

  • آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی
  • جشنواره تحقیقات برتر پیوند سلول‌های بنیادی خونساز برگزار می‌شود
  • چهارمین جشنواره تحقیقات برتر برگزار می‌شود
  • تسهیلات خوبی برای درمان ناباروری در استان کرمان اختصاص دادیم
  • اولین فرزندان مرکز ناباروری ساوه پا به عرصه هستی گذاشتند
  • پیرترین پدر و مادرها کدام استان زندگی می‌کنند؟
  • برنامه «ماه‌ترین پلاس» به سراغ پدران می‌رود
  • فاصله ازدواج و فرزندآوری به ۳ سال رسیده است
  • ۱۵۰۰ تخت تا پایان دولت سیزدهم به تخت‌های استان افزوده می‌شود
  • نشان‌دار شدن ۱۳۹۱ زوج نابارور در سامانه بیمه سلامت کهگیلویه و بویراحمد