Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@23:20:50 GMT

با دو انگشت پهلوان شوید!

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۰۶۰۱۴

با دو انگشت پهلوان شوید!

خبرگزاری مهر؛ مجله مهر- فاطمه میرزاجعفری: ورزش از آن دسته اموری است که همیشه به آن سفارش زیادی شده است. کشتی هم یکی از ورزش‌های باستانی ماست و بیشتر مخاطبین و علاقه مندان آن مردان هستند؛ البته این روزها ورزش کشتی در میان بانوان هم رواج دارد و آنها نیز مانند مردان علاقه مند این ورزش باستانی هستند.

از دیرباز تا کنون افرادی که در زمینه کشتی فعالیت می‌کردند پهلوان نام می‌گرفتند، اما پهلوانی منش خاص خود را داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور مثال یکی از پهلوانان ما که همیشه به سبب راه و منش پهلوانی که در پیش داشت برای ایرانیان دارای ارزش و احترام خاصی بوده و هست جهان پهلوان تختی است؛ همان مردی که در سال ۱۳۰۹ در محله خانی آباد به دنیا آمد و بزرگ شد و به سبب علاقه به ورزش باستانی وارد کشتی شد و کشتی را فقط یک ورزش می‌دانست که برای حفظ سلامتی مفید است نه راهی برای امرار معاش!

تختی از همان روزها همیشه و در همه حال کنار مردم خود بود و حتی به هنگام عزیمت به آخرین سفر خود که با بدرقه خیل عظیمی از مردم همراه بود گفت: «همیشه نسبت به این محبت گسترده مردم احساس شرمندگی می‌کنم.»

مفهوم پهلوانی
پهلوانی در حوزه فرهنگ و ارزش‌های فرهنگی مفهومی بسیار گسترده و عمیق نسبت به آنچه در معنای لغوی آن است دارد. جایگاه پهلوانان در مستندات ادبی، هنری، تاریخی، اجتماعی و سیاسی و حتی در فرهنگ و تمدن ملل گوناگون به خصوص ایران تصاویری متمایز و متفاوتی نسبت به تعریفش پیدا می‌کند.
آنچه امروز به عنوان پهلوانی و فرهنگ آن در میان جوامع مختلف بشری وجود دارد دستاورد تعاریفی از گذشتان ماست که سینه به سینه در کنار مستندات مکتوب تاریخی بیان می‌شود و اگر نگاهی به فرهنگ و تاریخ ملل گوناگون بیاندازید می‌بینید که بزرگان و پهلوانانی از همه آنان پدید آمده‌اند که در ذهن همگان اثر بزرگی بر جای گذارده‌اند.

براساس تعاریف هرگز نباید افرادی که فقط جسم خود را پرورش داده‌اند و دارای اندام جسمی قوی یا به قول معروف «زور بازو» و سینه‌های ستبر هستند را پهلوان دانست؛ بلکه تنها کسانی شایسته کسب عنوان پهلوانی هستند که سال‌ها در جهت تربیت جسم و جان خود به طور همزمان کوشیده‌اند و صاحب مرام و منش پهلوانی شده‌اند و به عناصر هویت بخش فرهنگ و آئین پهلوانی در نظر و عمل احترام می‌گذارند.


راه نادرست پهلوانی
این روزها نوجوانان و جوانان ما به شدت علاقمند به دیده شدن هستند و برای این کار اغلب حاضر به انجام هر کاری هستند از درست کردن صفحات مجازی تبلیغاتی گرفته تا انجام کارهای هنجار شکنانه در فضای مجازی و یا حتی پوشیدن لباس‌هایی که نه تنها برازندگی ندارد بلکه گاه انزجار افراد جامعه را به همراه دارد و همگی این رفتارها ناشی از عطش دیده شدن است.

جوانان امروزی بدشان نمی‌آید که هیکلی درشت و گوشی شکسته داشته باشند تا در میان دیگر بچه‌های محله خود به پهلوان شهرت پیدا کنند و بقیه روی آنها حساب دیگری باز کنند. نوجوانان و جوانانی که تعریف درستی از منش پهلوانی ندارند و می‌خواهند یک شبه ره صدساله را طی کنند آن هم نه از راه درست؛ بلکه از راهی که سراسر غلط و پر خطر برای آنان است.

بسیاری از جوانان امروزی ما می‌خواهند بدون هیچ تلاشی و تنها با خوردن چند قرص و یا مکمل‌های غذایی هیکل خود را مانند پهلوانانی کنند که راه و رسمشان مردانگی و جوانمردی است. البته در کنار این اقدام بسیار خطرناک نوجوانان و جوانان ما طی اقدامی بسیار پرخطر اقدام به شکستن گوش خود کرده آن هم فقط به این دلیل که در میان سایر افراد به عنوان پهلوان خوانده شوند.

با دو انگشت پهلوان شوید!
صفحه‌ای در فضای مجازی درست کرده است و چندین عکس را از نمونه کارهای خود به اشتراک گذاشته است؛ این صفحه نه محتوای علمی و آموزنده دارد و نه صفحه رنگارنگ سلبریتی ها است بلکه صفحه فردی است که اقدام به شکستن گوش می‌کند؛ بله درست خواندید شکستن گوش که حدود ۶ هزار نفر هم دنبال کننده دارد.

جوانی که مدیریت این صفحه را دارد مدعی است که می‌تواند گوش افراد را بدون استفاده از هیچ گونه ابزاری وتنها با دو انگشت به هر شکل و فرم دلخواه دربیاورد؛ کاری که نیازمند حرفه و تخصص است اما او این کار را با شعار «کار خوب خودش صدا می کند» انجام می‌دهد و در این صفحه با به اشتراک گذاشتن چندین عکس از آنها به عنوان نمونه کارهای خود یاد می‌کنند.

البته بسیاری از افراد در زیر عکس‌های او با این جملات: «کارت بیست داداش»، «الحق که پنجه طلایی» و «مشتی و پرطرفدار هستی داداش» از او و کارش تعریف کرده‌اند. در این میان بسیاری از افراد هم از اهمیت انجام این کار پرسیده‌اند که پاسخ‌هایی اینچنینی دریافت کرده‌اند «این کار را انجام می‌دهیم تا کشتی گیر در زمین بازی هنگامی که با شکستگی گوش مواجهه شد متحمل درد کمتری باشد.»

وقتی که از هزینه و نحوه انجام این کار از او سوال پرسیدم گفت: اگر گوش‌ها سالم باشند بدون استفاده از هیچ گونه ابزاری و تنها با دو انگشت گوش را به شکل و فرم دلخواه مشتری‌هایش در می‌آورد. وقتی از او می پرسم که تخصص انجام این کار را دارد یا خیر می‌گوید تنها شغل و حرفه من این کار است و از این راه امرار معاش می‌کنم.

اما زمانی که از او درباره دلیل مراجعه مشتری‌هایش برای شکستن گوش می پرسم می‌گوید مشتری‌های من عمدتاً افرادی هستند که می‌خواهند در میان دوست‌هایشان و یا بچه‌های محله خود صاحب قدرت باشند و بقیه اعضای محل از آنها حساب برند.

او همچنین درباره هزینه انجام این کار می‌گویند که اگر گوش‌ها سالم باشند مبلغ ۳۰۰ هزار تومان را برای انجام این کار دریافت می‌کند و در صورت هرگونه آسیبی مبلغ بالاتر می‌رود. البته این کار را با بی حسی انجام می‌دهد تا فرد متحمل درد کمتری باشد.


پهلوانانی که منش پهلوانی ندارند
حال این سوال به وجود می‌آید که چرا راه و رسم و منش پهلوانانی همچون تختی اینچنین از بین رفته است و جای خود را به جوانانی داده است که نه تنها منش پهلوانان را ندارند، بلکه مصداق همان جمله «پهلوان پنبه» هستند. جوانانی که این چنین در راه‌های غلطی گام بر می‌دارند و گاهاً از هیبت درشت خود جهت ایجاد ترس استفاده می‌کنند؛ در حالی که منش پهلوانی مردانگی و جوانمردی است.

در این میان فضای مجازی هم بستری فراهم کرده است تا این راه غلط پرخطر تر باشد، چنین افرادی عمدتاً از تخصص کافی برای انجام شکستن گوش بهره مند نیستند و گاهاً با انجام آن می‌توانند خسارات جبران ناپذیری را برای فرد به همراه بیاورند شاید بهتر باشد جوانان ما تا به این اندازه عجول نباشند و اجازه دهند که هر کاری مسیر طبیعی خود را طی کند و البته باید راه و رسم پهلوانی را بهتر بیاموزند؛ منش افرادی همچون تختی که دست رد به سینه مادیات زد تا پهلوان بماند.
 

کد خبر 4813614

منبع: مهر

کلیدواژه: جهان پهلوان تختی کشتی پهلوانی کشتی صفحه اول روزنامه ها دکه روزنامه مطبوعات ایران صفحه اول روزنامه های اقتصادی صفحه اول روزنامه های ورزشی قاسم سلیمانی اینفوگرافیک سازمان صداوسیما شهادت فضای مجازی تجاوز لبنان سید حسن نصرالله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۶۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلبریتی تراز یعنی پهلوان رزاز

فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای را با نامداران و قهرمانانش باید شناخت و شناساند. یکی از برترین پهلوانان این حوزه که تاریخ به خود دیده «سیدحسن رزاز» است. در این گزارش کمی به شخصیت و مرام او می‌پردازیم.

نامی که ما را به کاوش وا داشت

اردیبهشت ۱۴۰۱، وقتی برترین‌های یک‌صد سال ورزش ایران در جشنواره‌ای با همین نام معرفی و تقدیر شدند، شاید بسیاری از ما که اطلاعات چندانی از ورزش‌های باستانی و پهلوانان آن نداریم، انتظار داشتیم نام «غلامرضا تختی» را به‌عنوان «برترین پهلوان قرن» ببینیم.

اما «سیدحسن رزاز» این جایگاه را از آن خود کرده بود. کسی که «جهان‌پهلوان تختی» درباره‌اش گفته بود «من هرچه دارم از آقا سیدحسن رزاز دارم.» این مرد کیست که جهان‌پهلوان شهیر ما خود را وام‌دار او می‌داند؟

نام و نشانش را که پرس‌وجو کنید، از زورخانه‌ای‌ها و باستانی‌کاران سرشناس تقریباً کسی نیست که او را یک اسطورهٔ اخلاقی و «جهان‌پهلوان» نداند.

اما گویی غبار زمان آن‌چنان بر چهرهٔ این شخصیت مهم مردمی نشسته که رهبر انقلاب هم به شناخت و معرفی او توصیه کرده‌اند «سیدحسن رزاز و... که پهلوان‌های جوان ما حتماً شرح حال اینها را در کتاب‌ها و مجلات خوانده‌اند، اینها چهره‌های معروف ورزش باستانی هستند که در طول تاریخ گذشته حضور داشتند. ببینید و معلوم کنید که اینها که بودند و چه‌کار کردند. اینها مردان متدینی بودند.»

پهلوان قهرمان، روحانی مردمی، مبارز سیاسی

«سیدحسن شجاعت» که به خاطر شغل پدرش (برنج‌فروشی) به «رزاز» معروف است، سال ۱۲۵۷ در تهران به دنیا آمد. او بخشی از دوران قاجار و پهلوی را دید و نهایتاً در سال ۱۳۲۰ مسموم شد و با مرگی مشکوک چشم از دنیا رفت. او نه فقط پهلوان و کشتی‌گیری ماهر، بلکه قهرمان دل‌ها و مصلح محله، و خانه‌اش خانهٔ امید مردم بوده است.

«اردشیر آل‌عوض» تاریخ‌پژوه و محقق فرهنگ عامه می‌گوید «او در جوانی برای ادامهٔ تحصیل به حوزهٔ علمیهٔ نجف می‌رود و بعد از کسب علم در محضر بزرگان حوزه و با پیشنهاد آخوند خراسانی به تهران مهاجرت می‌کند. نظر آخوند خراسانی این بود که مقبولیت سیدحسن رزاز بین مردم به‌کار مشروطه‌خواهان می‌آید... او در جریان سفر به تهران حامل پیام مهمی برای مشروطه‌خواهان بوده و از آنجا که آخوند خراسانی مدافع انقلاب مشروطه بود احتمالاً در تأیید فعالیت مشروطه‌خواهان در تهران نامه‌ای نوشته بوده که باید به دست آنها می‌رسید.»

پس می‌توان علاوه بر پهلوان و روحانی، مبارز سیاسی را هم بر ویژگی‌های سیدحسن رزاز افزود.

پهلوان ایرانی که نامش جهانی شد

«علی جعفرنژاد» یک جهانگرد ایرانی و کسی است که سال ۱۳۹۵ خانهٔ پهلوان رزاز در محلهٔ عودلاجان را خریده و با کمک مهندسان سازمان میراث فرهنگی آن را مرمت کرده است. او وقتی متوجه می‌شود خانه‌ای که خریده متعلق به «سیدحسن رزاز» بوده، شروع به تحقیق دربارهٔ او می‌کند. در جریان مطالعه متوجه می‌شود پهلوان شهرت جهانی داشته است.

این شهرت به ماجرای مبارزهٔ او با یک کشتی‌گیر هندی به نام «کاهوتا» برمی‌گردد که در جهان بی‌رقیب بوده است. وقتی وارد ایران می‌شود و رسماً حریف می‌طلبد، سیدحسن رزاز برای مبارزه معرفی می‌شود. سیدحسن، کاهوتا را خاک می‌کند، ولی او نمی‌پذیرد تا اینکه سیدحسن دوباره او را شکست می‌دهد.

با این شکست، کشتی‌گیر هندی تمام مدال‌هایی را که در رقابت با پهلوان‌های سرشناس جهان گرفته بود به سیدحسن رزاز تقدیم می‌کند و می‌گوید «از امروز تو جهان‌پهلوان هستی.»، اما سیدحسن قبول نمی‌کند. این خبر در دنیا می‌پیچد و هنوز در روسیه، هند، عراق، آلمان، سوئد، عربستان و... سیدحسن رزاز را به‌عنوان پیشکسوت کشتی می‌شناسند.

پهلوان رزاز در مسابقات خارجی بسیاری شرکت داشته و معمولاً جوایز و درآمد‌های حاصل از حضور در این مسابقات را در امور خیریه صرف می‌کرده است. آل‌عوض با بیان این نکته می‌گوید «در جریان انقلاب مشروطه، پهلوان رزاز به دلیل هم‌صدایی با مردم، حدود ۴ ماه دستگیر و در باغ‌شاه حبس و مجازات شد. هرچند به دلیل منش پهلوانی و شجاعت و نیکوکاری‌اش آن‌قدر میان مردم محبوب شده بود که محمدعلی‌شاه به دلیل اعتراضات و فشار افکار عمومی مجبور شد این پهلوان نامی را از زندان آزاد کند.»

یکی از فیلم‌های برگزیدهٔ جشنوارهٔ عمار ۱۴۰۲ مستندی دربارهٔ پهلوان رزاز با نام «آخرین زنگی زمانه» است. «سیدجمال عودسیمین» تهیه‌کنندهٔ این مستند که از طریق یک کتاب با سیدحسن رزاز آشنا شده می‌گوید «وقتی آن کتاب را خواندیم، با این نکته مواجه شدیم که چقدر سلبریتی‌های جامعهٔ ایرانی در گذشته متفاوت از امروز بوده‌اند. این سوژه برایمان مسأله شد که چقدر افرادی که آن زمان‌ها به شهرت می‌رسیدند و معروف می‌شدند، با چهره‌های امروز متفاوت بوده‌اند. سیدحسن رزاز در واقع سلبریتی زمان خود بود.»

مرگ مشکوک یک قهرمان مردمی

«مهرداد خاکی» کارگردان این مستند دربارهٔ وفات این قهرمان پهلوان می‌گوید «اصل ماجرای مرگ سیدحسن هنوز هم مبهم است و معلوم نیست به دست چه کسی به قتل رسیده. اما اینکه او به واسطهٔ سم، مسموم شده واقعیت دارد. عده‌ای می‌گویند رضاشاه او را به قتل رسانده و عده‌ای دیگر برخی جریانات سیاسی آن روز را به این ماجرا مربوط می‌دانند. فارغ از اینکه عامل این کار چه کسی بوده، ما شاهد فروریختن یک کوه بودیم.»

خانهٔ زیبای این پهلوان نامدار در محلهٔ عودلاجان اکنون به یک هاستل برای گردشگران خارجی تبدیل شده و گردشگران ایرانی هم می‌توانند از آن دیدن کنند.

منبع: فارس

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • (ویدئو) زورخانه پهلوان رستم؛ بنایی کهن در تاریخ شهر مشهد
  • سلبریتی تراز یعنی پهلوان رزاز
  • تجدید عهد با شهدای پهلوان
  • (تصاویر) زورخانه پهلوان رستم
  • پهلوان بودن واژه ایست بینهایت
  • نمایش ۲ فیلم برای جامعه ورزش پهلوانی از شبکه‌های مختلف تلویزیونی
  • میدان امام (ره) اصفهان جمعه میزبان همایش بزرگ «پهلوان ایرانی»
  • بازآفرینی داستانی از پهلوان ایرانی برای کودکان/ نمادی از فرهنگ پهلوانی در« پهلوان و فیل»
  • نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»
  • وزیر کشور: افراد انگشت شماری در برابر قانون مقاومت می‌کنند