Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه هنر ــ یک فیلمساز کودک گفت: در جامعه هنری ایران انیمیشن‌سازان توانمندی هستند که ظرفیت تولید اثر با استانداردهای جهانی را دارند اما متأسفانه ما این ظرفیت بالقوه را نادیده می‌گیریم و بسیاری از آن‌ها برای کمپانی‌های بین‌المللی فعالیت می‌کنند.

کیانوش دالوند، فیلمساز کودک در گفت‌‌‌وگو با ایکنا درباره وضعیت حاکم بر این ژانر سینمایی اظهار کرد: سینمای کودک، سال‌هاست به فراموشی سپرده شده است و تصمیم گیرندگان فرهنگی با سیاست‌گذاری‌های غلطشان یک حوزه کاملاً استراتژیک و قدرتمند را به حاشیه برده‌اند و این در حالی‌است که در مقطعی فیلم‌های کودک نشاط را به جامعه تزریق می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: افول سینمای کودک دلایل بسیاری دارد، اما یکی از مهمترین آن‌ها بی‌توجهی به سینمای انیمیشن است، این ژانر سینمایی در اذهان بسیاری از تصمیم‌گیرندگان به‌عنوان یک گونه جدی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و فیلم‌سازانی که در این زمینه کار‌ می‌کنند ترجیح می‌دهند به سمت آثاری سوق پیدا کنند که از دید مدیران جدی تلقی می‌شوند.   هالیوود برای مخاطب جهانی فیلم‌سازی می‌کند

این کارگردان تولیدات سینمای غرب در این زمینه توضیح داد: سینمای غرب به ویژه هالیوود در این حوزه بسیار پر کار است و مخاطبان جهانی دارد. کودکان ایرانی نیز جزئی از این طیف گسترده‌اند اما نکته اینجاست که چرا کودکان جذب محصولات خارجی می‌شوند؟ پاسخ آن روشن است زیرا ما نتوانسته‌ایم علاقه‌مندی و نیازهایشان را در آثارمان ترسیم کنیم. 

این کارگردان تأکید کرد: جامعه ما با مدیران پیر اداره می‌شود و در این شرایط به انرژی نسل جوان توجهی نمی‌شود و این امر واقعیتی غیر قابل کتمان است که ریشه آن را باید در فرهنگ جستجو کرد. زیرا این تفاوت سبب می‌شود، هر آنچه کودک به آن اهمیت می‌دهد از نگاه ما بی‌اهمیت باشد اما ما به شیوه‌های مورد نظر خود الگو‌پردازی و اسطوره سازی می‌کنیم که با جهان کودکان فاصله زیادی دارد، این اتفاق سبب می‌شود کودکان قهرمانانشان را دوست نداشته باشند و در شرایط حاد‌تر حتی به ملیت خود علاقه‌مند نباشد، در حالی‌که این نگاه در کودکان آمریکایی عمومیت ندارد.   دالوند اضافه کرد: کودکان آمریکایی در تمام آثار سینمایی شاهد آن‌اند که قهرمانان آمریکایی دنیا را نجات می‌دهند این شخصیت‌ها یا آمریکایی‌اند یا در آمریکا زندگی می‌کنند، حتی سوپرمن که از سیاره‌ای دیگر آمده، در آمریکا زندگی می‌کند. ابر قهرمان‌ها که به صورت جهانی تولید می‌شود به روی همه کودکان تأثیر دارند، اما در عوض ما به جای این‌که این موقعیت را درک کنیم و به فکر تولید باشیم دائماً نقد می‌کنیم که چرا رویه آن‌ها به این شکل است، بی‌توجهی به اسطوره‌سازی تنها یک بخش ماجراست زیرا ما در بخش‌های دیگر هم به این موضوعات ورود نمی‌کنیم و این شخصیت‌ها برای کودکان نهادینه نمی‌شود.    ظرفیت‌هایی که استفاده نمی‌کنیم

این فیلمساز با ذکر جمله‌ای از «آیزن اشتین»، فیلمساز روسی گفت: «بزرگترین دستاورد آمریکا برای دنیا میکی‌ماوس است». این جمله بیانگر اثرگذاری این تولیدات است و البته درد آنجاست که ما جز ۵ یا ۶ کشوری هستیم که توانایی فعالیت در حوزه انیمیشن را داریم، اما از این ظرفیت استفاده نمی‌کنیم نتیجه آن خواهد شد که استعداد‌های ناب انیمیشن ایران را ترک می‌کنند و در سایر کمپانی‌های جهان مشغول به فعالیت می‌شوند.    وی با بیان این‌که با داشتن بزرگانی چون سعدی، حافظ، فردوسی و... چگونه می‌توان در اسطوره‌سازی منفعل بود، بیان کرد: ایران اسلامی کشوری سرشار از قهرمانان اسطوره‌ای و باستانی است. تنها یک شاهنامه کافی‌است تا بتوانیم برای کودکان‌مان آثار فراوانی تولید کنیم، اما افسوس که اهمیت این موضوع را درنیافته‌ایم و حتی گاهی با آن مقابله کرده‌ایم! درست است برخی آثار غربی فرهنگ ما را نشانه گرفته‌اند، اما این‌که بخواهیم مانند دشمن به آن‌ها نگاه کنیم راهکار مناسبی نیست.
وی افزود: چرا فرزند من نباید «مرد آهنی» را باور کند، آیا توانسته‌ایم شخصیتی  در سطح به او معرفی کنیم؟ البته ما در گذشته نه چندان دور آثاری نظیر «گربه آوازه خوان»، «گلنار»، «شهر موش‌ها» و... داشتیم، ولی متأسفانه کودکانمان را از داشتن این حداقل‌ها محروم کرده‌ایم.

کارگردان انیمیشن «ناسور» در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌توان تهدید‌هایی فرهنگی را در سینمای کودک تبدیل به فرصت کرد؟ گفت: متأسفانه ما تاکنون منفعل عمل کردیم و فرصت‌ها را به تهدید بدل کرده‌ایم. مثلاً  آن‌چه در سیستم آموزشی به کودکان می‌آموزیم، تنها بخشی از نیاز‌های او را تأمین می‌کند و بخش عظیمی از اطلاعات برای او کارایی ندارد و سیستم آموزشی از روی اجبار این روند را پیش گرفته است.    قصه‌گویی برای کودک باید با زبان خودش باشد
این سینماگر متذکر شد: کودکان رسانه را به خوبی درک می‌کنند و ما باید این موضوع را بپذیریم اما مسئله اینجاست که آن‌ها الگویی برای مقایسه ندارند تا بتوانند از میان آن‌ها انتخاب کنند، نکته بعدی این است که کودک در آثار کودکانه به دنبال غم یا پارادوکس نیستند، بلکه بیشتر شادی را طلب می‌کند. در همین زمینه «برونوو بتلهایم» روانشناس آمریکایی می‌گوید؛«وقتی افسانه برای کودک تعریف می‌کنید به هیچ‌عنوان نباید تحلیل‌های خودتان را با قصه ترکیب کنید»،  اما برخی والدین این کار را می‌کنند و بخش‌هایی از قصه را به دلیل اینکه از دیدگاه خودشان برای کودک مضر است از قصه حذف می‌کنند.

وی در پایان تأکید کرد: اگر قصه عاشورا را برای کودکان با زبان و دنیای خودشان بیان کنیم، کودک در آینده مفهوم حماسه را درک می‌کند، اما اگر بخواهیم در همان کودکی این حماسه را برایش بازگو کنیم او درک چندان درستی از آن نخواهد داشت. اتفاقی که هم اکنون در بین بسیاری از کودکان رخ می‌دهد و هیچکس هنوز راه حل دقیقی برای آن نیافته است.    گفت‌و‌گو از داوود کنشلو انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: سینمای کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۴۸۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به ۴۰ پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، طرح پرسش‌‏ها و دغدغه‏‌های فکری نوجوانان و پاسخ مناسب به آنها از ملزومات  تبلیغی است. در کتاب "خداشناسی قرآنی کودکان" به قلم غلامرضا حیدری ابهری ضمن ارائه مباحثی در نحوه پاسخگویی به سؤالات مذهبی کودکان، 40 پرسش درمورد حقیقت، صفات و کارهای خداوند و شناخت جایگاه مقام و مرتبه خدا در ذهن کودکان ذکر شده و به اختصار با استفاده از آیات و روایات به آنها پاسخ داده شده است. مطالب به صورت روان و متناسب با درک و دریافت و زبان کودکان ارائه شده است. فرزانه زینلی نویسنده و فعال فرهنگی یادداشتی بر این کتاب نوشته و برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است که در ادامه می‌خوانید:

خدا چه شکلیه؟ خدا بچه داره؟ مامانش خدارو دعوا نمی‌کنه که همیشه بیداره؟! اصلاً خدا کیه؟!

این جور سؤالات را همه ما یا شنیده‌ایم یا مدتی در کودکی، ذهنمان را مشغول کرده‌اند. فکرکردن به خدا و بودنش در همه لحظات، برای ذهن کودک ما سخت است؛ کودکی که هنوز دنیا را درست نشناخته، تازه دارد مقدمات زیستن در آن را یاد می‌گیرد و قواعدش را می‌شناسد، با تناقض‌هایی روبرو می‌شود. همه پرسش‌های عجیب و غریب و فلسفی بچه‌ها از همین اختلاف‌های به ظاهر ساده برایشان شروع می‌شود و پاسخ این سؤالات برای ما سخت است؛ چون ذهنمان خیلی وقت است که به پذیرفتن عادت کرده و انگار هیچ چیز عجیبی نمی‌تواند هوشیارش کند.

دفترچه «خاطرات شیطان» دست بچه‌ها افتاد

در بین همه مسائلی که برای بچه‌ها سؤال ایجاد می‌کند، ماهیت خداوند از همه پیچیده‌تر است. این موضوع حتی برای بزرگترها هم گاهی جای ابهام دارد چه برسد به کودکی که تازه می‌خواهد معنای «لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لا نَوْمٌ» را درک کند و بفهمد چطور در دنیایی که خودش می‌خوابد، مادرش می‌خوابد، حتی پرنده‌ها و گنجشک‌ها هم می‌خوابند، موجودی وجود دارد که نمی‌خواد و به خواب احتیاجی هم ندارد؟ یا کودکی که از لحظات غفلت مادرش برای خرابکاری‌ها استفاده می‌کند و باور دارد کسی او را نمی‌بیند، چطوری باید درک کند خدا در همه لحظات او حضور دارد و در عین حال، در تمام لحظات مادرش هم حضور دارد؟ بخشی از این پرسش‌ها به سبب شکل نگرفتن تفکر انتزاعی کودک ایجاد می‌شود و ممکن است با گذر از این دوره و ورود به دوره دوم نوجوانی، حل بشود، اما پاسخ همین سؤالات می‌تواند جهان‌بینی کودک را در موضوع خداشناسی شکل بدهد.

پاسخ به بنیادی‌ترین پرسش‌ها درباره خدا

این دست پرسش‌ها برای والدین نگران کننده است؛ از طرفی اینکه نمی‌توانند کودکانشان را قانع کنند و در چشم فرزندشان از مقام «همه چیزدانی» تنزل پیدا می‌کنند، و از طرف دیگر اینکه بالاخره چه پاسخی باید به بچه داد، اضطراب شدید به آنها وارد می‌کند. یک راه‌حل این است که از سرخط شروع کنید؛ یعنی ابتدا خودتان مسئله را حل کنید و بعد، متناسب با فهم و درک کودک، آن را برایش شرح بدهید. اما همیشه راه‌حل آسان‌تری هم هست!

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به 40 پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. نویسنده در این کتاب، به بنیادی‌ترین پرسش‌هایی که بین کودکان و نوجوانان مشترک است، پرداخته و به زبان ساده و با تمثیل‌هایی از زندگی روزمره، آن را برای کودکان قابل درک کرده است. در ابتدای کتاب هم بخشی را برای والدین نوشته و در آن، به لزوم «شنیدن» و چگونگی همدلی با کودکان در پرسش‌هایشان پرداخته است. غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده کتاب، در مقدمه می‌گوید: «مطالب این کتاب با مطالب کتاب‌های اعتقادی مرسوم، کاملاً متفاوت است؛ زیرا خداشناسی کودک و نوجوان و پرسش‌های او، با خداشناسی بزرگسال و نیازهای فکری این گروه بسیار تفاوت دارد.» نویسنده در بخش‌های مختلف این کتاب سعی کرده است با نهایت آرامش، پاسخی قانع کننده برای کودکان آماده کند و حتی می‌گوید که این پاسخ‌ها را ابتدا در اختیار فرزند خودش قرار داده و نظر او را به عنوان یک مخاطب هم سن و سال، پرسیده تا در نهایت، کتاب مناسب حال و هوای کودک و نوجوان باشد.

این کتاب را انتشارات بین‌المللی جمال در 140 صفحه منتشر کرده و در کتابنامه رشد آموزش و پرورش نیز معرفی شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • لوسمی رایج‌ترین سرطان کودکان/ ۶۵ تا ۷۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان در ایران درمان می‌شوند
  • دلیل رد پیشنهاد یک تیم ایرانی توسط فرهاد مجیدی/ تیم جدید اسطوره استقلال مشخص شد؟
  • «آوای ابرها» با دغدغه کودکان مظلوم غزه به جشنواره کاریبتونز کلمبیا راه یافت
  • ۲ انیمشن ایرانی به جشنواره معتبر انسی راه یافتند
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • ایران به هاب ترانزیت داده نزدیک می‌شود؟
  • جای خالی خلاقیت در صنعت بازی سازی/ از نظر کمی رشد مطلوبی نداشیم