Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان با تأکید بر حفظ آبرو و بخشیدن یکدیگر گفت: اگر داربست‌ دو ترک مرمت‌شدۀ گنبد شیخ لطف‌الله نصب نشود، نشان می‌دهد که مسئولان بالادست هم در این قضیه دخیل بوده و پنهان‌کار هستند.

بهنام پدرام در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مشکل اصلی که این جریان را ایجاد کرده نه کارِ کارشناسان و نه کارِ استادکاران است؛ مشکلِ مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله فقط اینجاست که قبل از اینکه کار تمام شود داربست‌ها را بازکرده‌اند و وقتی داربست‌ها باز شد، تصور همگان و حتی افراد صاحب‌نامِ غیرمتخصص این‌گونه شد که وضعیت دائمی گنبد همین است که می‌بینیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی دو ترک گنبد به این شکل مرمت‌شده و بقیه به شکل دیگر است.

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان ادامه داد: آنچه من می‌توانم بر اساس شواهد و بدون انجام کارِ کارشناسی دقیق در خصوص مرمت گنبد شیخ لطف‌الله بگویم این است که تغییر رنگ دو ترک مرمت‌شده خیلی طبیعی است؛ زمانی که جرم‌ها و آلودگی‌های چند دهه از روی کاشی‌ها پاک می‌شود، مسلم است که کاشی رنگ طبیعی خود را نشان می‌دهد و رنگ طبیعی آن همین است. چون به‌تدریج از گذشته تا به امروز گنبد رنگ گرفته ما متوجه این تغییر رنگ نمی‌شویم اما الان که آن جرم‌ها و آلودگی‌ها پاک می‌شود، به نظرمان می‌آید که چرا چنین اتفاقی افتاده است.

وی با تأکید بر اینکه تحلیل او فقط یک تحلیل اولیه است، تصریح کرد: نمی‌گویم این کار اصلاً ایراد ندارد، هر کاری ممکن است خطاهایی داشته باشد و واقعاً الان دربارۀ این کار نمی‌دانم که خطا چیست. البته اگر خطایی باشد، حدس‌هایی می‌زنم اما دقیق نمی‌دانم و مشکل اصلی را در این موضوع می‌دانم که عوامل این پروژه نباید داربست‌ها را باز می‌کردند. باید داربست‌های دو ترک مرمت‌شده یعنی ترک‌های یک و دو وجود داشت و بعد داربست‌ها را به ترک‌های سه و چهار ادامه می‌دادند، نه اینکه داربست‌های دو ترک قبل را باز کنند و برای دو ترک بعدی داربست بزنند.

این دانش‌آموخته مرمت بنا و احیاء بافت‌های تاریخی گفت: آن‌ها به خاطر صرفه‌جویی در هزینه‌ها، داربست را باز کردند درحالی‌که کار هنوز تحویل گرفته نشده بوده؛ این یک خطای بزرگ است و باعث به وجود آمدن برداشت‌های غلطی می‌شود به همین دلیل نباید این کار صورت می‌گرفت.

پدرام، با بیان اینکه به‌زودی بازدیدی از گنبد خواهد داشت و از نزدیک کار را به‌صورت دقیق بررسی می‌کند، تأکید کرد: در مورد گنبد باید آسیب‌شناسی دقیق انجام شود. البته نه‌فقط در مورد آن دو ترک مرمت‌شده بلکه این آسیب‌شناسی در مورد سایر ترک‌ها هم باید انجام شود. هنوز آن مطالعه را انجام نداده‌ام و اصلاً از من نخواستند این کار را بکنم اما افراد زیادی مرتب نظر مرا در مورد گنبد می‌خواهند و بنده فعلاً چیزی بیشتر از این ندارم.

روغن بزرک حتی روی آجرها برگشت‌پذیر است

وی در خصوص احتمال استفاده از روغن بزرک بر سطح دو ترک مرمت‌شده گفت: ممکن است چیزی روی سطح باشد. این را نمی‌دانم و به بررسی دقیق نیاز دارد اما در مورد روغن بزرک باید گفت که این روغن برگشت‌پذیر است؛ حتی در مورد آجرها. چراکه آجرها خیلی قدیمی هستند و کاشی‌ها خیلی حرارت دیده‌اند و به‌راحتی چیزی جذب آن‌ها نمی‌شود. درهرصورت اگر روغن بزرک زده باشند پاک می‌شود. اگر از نزدیک بررسی شود قطعاً مشخص خواهد شد.

پدرام خاطرنشان کرد: حتی اگر هم سطح را پاک نکنند، این روغن در اثر مرور زمان و تابش آفتاب، اشعۀ UV آفتاب و بارش برف و باران طی چند سال از بین می‌رود.

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان تأکید کرد: درخواست من از واحد مدیریت پایگاه نقش‌جهان این بوده که دو ترک قبلی را داربست بزنند. از آن‌ها درخواست کردم تا اجازه بدهند افراد متخصص بروند و از گنبد بازدید کنند حتی خواستم خودم بروم و از گنبد بازدید کنم اما باید از جایی بالا بروم و آن را نزدیک ببینم. بنابراین داربست و این بررسی‌ها لازم است چون ممکن است این کاشی‌ها به پاک‌سازی نیاز داشته باشد.

صاحب‌نام بودن دلیل بر معرفت داشتن نیست

وی با اشاره به اینکه املای نانوشته غلط ندارد، گفت: قطعاً نمی‌خواهم بگویم یک کار صد درصد بی‌عیب است. حتی وقتی خودم هم کاری را انجام بدهم اگر منصف باشم خودم اول‌ازهمه ایرادهایش را باید بگویم؛ قبل از اینکه دیگران از من بخواهند بگویم. در هر موردی نیز ایرادهایی وجود دارد اما کاری که در موضوع مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله انجام‌شده این است که متأسفانه عده‌ای این آمادگی را دارند و مطرح هم کردند که می‌خواهند این میدان را در لیست میراث در معرض خطر قرار دهند!

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: این افراد دشمنی‌هایی با شهر اصفهان دارند و دلشان نمی‌خواهد اصفهان چنین میراثی داشته باشد و دنبال بهانه‌جویی هستند، هرچند که صاحب‌نام هم باشند چراکه صاحب‌نام بودن دلیل بر معرفت داشتن نیست. خیلی از اسامی کاذب است و بعد از مدتی می‌فهمیم که صاحب‌نامی آن‌ها در بدی است و نه در خوش‌نامی.

پدرام ادامه داد: زمانی ما می‌توانیم در مورد مرمت گنبد شیخ لطف‌الله اظهارنظر قطعی کنیم که داربست یک و دو گذاشته شود و آسیب‌شناسی ترک یک و دو و بعد هم بقیۀ ترک‌ها انجام شود و سپس اظهارنظر کنیم تا اگر خطایی هرچند کوچک انجام‌شده، در بقیۀ ترک‌ها تکرار نشود.

اگر داربست ترک یک و دو زده نشود واقعاً خطاکار هستند

عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان یادآور شد: هدف ما از انتقاد این است که یا به روشنگری برسیم و یا بقیه را به روشنگری برسانیم. می‌خواهیم جلوی خطاهای بعدی را بگیریم و اصلاحات انجام دهیم، نمی‌خواهیم کسی را زمین بزنیم.

وی افزود: پیمانکار باید داربست بزند و اگر خطایی صورت گرفته با هزینۀ خودش رفع خسارت کند. اگر داربست ترک یک و دو را نزنند معلوم می‌شود که واقعاً خطاکار هستند و نشان‌دهندۀ این است که علاوه بر استادکار و پیمانکار، مسئولان بالادست هم در این قضیه دخیل بوده‌اند و پنهان‌کار هستند.

پدرام با بیان اینکه پیگیر مسئله مرمت گنبد شیخ لطف‌الله است، گفت: درهرحال هیچ‌وقت نمی‌خواهم هم‌وطنم و یا همشهری‌ام که برای میراث سرزمینم زحمات بسیاری کشیده و حالا در یکجا خطایی کرده را به چهارمیخ بکشم و آبرویش را ببرم. همه ما در لحظاتی ممکن است خطا کنیم، اما باید آن‌قدر بزرگی داشته باشیم که یک‌ذره یکدیگر را ببخشیم. ما اصلاً اهل بخشش نیستیم و سعی می‌کنیم یک نفر را تا حد مرگ پایین بکشیم و آبرویش را ببریم! برای چه؟ اگر خطایش آن‌قدر بزرگ نیست و خطایی است که قابل برطرف شدن است چرا آن‌قدر بگوییم که باعث آبروریزی شود؟ باید این را در نظر بگیریم که ممکن است یک موقع خودمان هم دچار اشتباهی بشویم و قطعاً این اتفاق هم می‌افتد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری گنبد مسجد شیخ لطف الله مرمت آثار تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۶۲۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از «گنبد بیزانسی» در ساخت‌وساز شهر قم ممنوع است

معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم گفت: در حال حاضر صدور هرگونه پایان کار مستلزم رعایت نکات سیما و منظر متناسب با شهر قم است.

مجید متین فر گفت‌و گو با خبرنگار ایمنا در قم با اشاره به اینکه در حوزه سیما و منظر، کمیته‌های نما در مناطق مختلف ایجاد شده است، اظهار کرد: در حوزه سیما منظر شهر تعامل استانداری، اداره کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی و شهرداری لازم است.

وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد برای نزدیک کردن دیدگاه‌های این دستگاه‌ها با یکدیگر افزود: از نظر سیما و منظر شهری تعاریف جدیدی در حال مطرح شدن است.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم با اشاره به اینکه مسائل مرتبط با معماری اسلامی، ایرانی و سبک‌های وارداتی گسترده است، خاطرنشان کرد: در این موضوعات توافق نظری کاملی وجود ندارد و الگوی کاملی نداریم که بگوییم ساخت‌وسازها طبق این الگو باید انجام شود و الزام‌آور است، اما می‌توانیم موضوعات و نمادهای نامطلوب را شناسایی کنیم و آن را کاهش دهیم.

متین‌فر ادامه داد: یکی از اتفاقات جدید در ساخت‌وساز شهری قم احداث نمادی شبیه به گنبد است در صورتی که سبک و عناصر ایرانی اسلامی داشته باشد، جای تأمل دارد اما احداث گنبدهایی که به سبک معماری بیزانسی هستند، عنصری نامطلوب و بیگانه است.

وی اضافه کرد: از سال گذشته اقدامات سلبی و پیشگیرانه زیادی با سازنده‌ها صورت گرفت و حتی در مواردی با قوه قهریه وارد شدند، بعضی سازه‌ها برش خورد و بعضی اجازه تکمیل پیدا نکرد.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم تاکید کرد: در حال حاضر نیز صدور هرگونه پایان کار مستلزم رعایت این نکات است و امید می‌رود با تعامل بین سازمان و سازندگان این شرایط بهتر از گذشته پیش برود.

متین‌فر افزود: در حال حاضر جلساتی با اداره کل راه و شهرسازی، سامان نظام مهندسی و حتی مهندسان ناظر یا طراحان و معماران پروژه‌ها وجود دارد و این مسئله سختگیرانه بررسی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تا دو ماه آینده نیز یک نشست تخصصی برای سیما منظر شهری برگزار خواهد شد، اظهار کرد: با توجه به دغدغه بزرگان و مردم در این زمینه تعاملات با حوزه و اعلام آمادگی از طرف این نهاد و نخبگان دانشگاهی وجود دارد و امیدواریم این تعامل سبب شود تا شهر قم معماری اصیل خود را بازیابد.

کد خبر 750003

دیگر خبرها

  • گروه‌بندی دور چهارم مرحله گروهی لیگ بسکتبال ملی ایران
  • تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند
  • ضرورت برخورد جدی با شرب خبر در جامعه
  • جبهه مقاومت گنبد آهنین رسانه‌ای دشمن را از بین برد
  • سیل بند کرخه شهرستان اندیمشک مرمت شد
  • کلافگی رژیم صهیونیستی از حملات سایبری/ تلاش برای ساخت «گنبد الکترونیکی»
  • ضرورت تربیت و پرورش نیرو علیه استکبار جهانی
  • حوزه انتخابیه گنبد کاووس
  • استفاده از «گنبد بیزانسی» در ساخت‌وساز شهر قم ممنوع است
  • تبلیغات داوطلبان دور دوم انتخابات مجلس در گنبد آغاز شد