Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@13:41:47 GMT

موزه گلسنگ‌ها، گنجینه منحصر به فرد ایران

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۰۲۸۶۸

موزه گلسنگ‌ها، گنجینه منحصر به فرد ایران

موزه گلسنگ شناسی یکی از دستاوردهای سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران است، سازمانی که در سال ۱۳۵۹ با هدف حمایت از محققان شکل گرفت و بعد از چند سال انجام تحقیقات کاربردی نیز به وظایف آن افزوده شد.
این سازمان هفت پژوهشکده به نام‌های مکانیک، کشاورزی، زیست فناوری، فناوری‌های شیمیایی، برق و فناوری اطلاعات، مطالعات و فناوری‌های نو و مواد پیشرفته و انرژی‌های نو را در خود جاداده و مرکز رشد آن وظیفه توسعه نوآوری‌های واحدهای فناور را برعهده دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمد سهرابی اولین دانش آموخته دکتری گلسنگ شناس در ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در خصوص روند فعالیت این موزه گفت: روند فعالیت موزه از سال ۹۴ آغاز و در سال ۹۵ و ۹۶ پیشرفت‌های خوبی حاصل شد و تمام مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی در سال ۹۵ اخذ و در ۲۱ مرداد ۹۶ موزه افتتاح شد.

وی ادامه داد: بخشی از این موزه نتیجه همکاری‌های سیستمی و بخشی از آن نیز از کلکسیون شخصی من از سال ۷۹ جمع‌آوری شده و در موزه قرار گرفته است. همچنین در گام اول ۲ هزار نمونه در موزه قرار داده شد و سپس با توجه به امکانات لازم ۲۰ هزار نمونه از کلکسیون شخصی من به موزه گلسنگ‌ها هدیه شد.

ایران سه هزار و ۵۰۰ گونه گلسنگ دارد

عضو هیات علمی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران اظهار داشت: موزه با مرکز و یک واحد تخصصی خاص متفاوت است. موزه بخش های مختلف و تعریف جهانی دارد. ایران عضو مجمع (شورای بین‌المللی موزه‌ها) ایکوم است و تعاریف را پذیرفته و فعالیت‌های ما در راستای آموزش، پژوهش، حفاظت و نگهداری در حوزه گلسنگ ها است.

سهرابی در ادامه افزود: با توجه به گسستگی موجود که در نظام آموزشی نسبت به مفهوم و علوم گلسنگ شناسی وجود دارد و این موضوع برای قارچ‌ها نیز صدق می‌کند؛ دانشجویان زیست شناسی و دانش آموزان اطلاعات بسیار کمی از گلسنگ ها دارند در حالی که در دنیا این علم بسیار گسترده است و هم اکنون انجمن بین‌المللی گلسنگ شناسی بیش از ۵۰۰ عضو فعال دارد که از این ۵۰۰ عضو همه گلسنگ شناس نیستند و به نوعی در رشته‌های مرتبط با گلسنگ‌ها تخصص دارند.

مدیر موزه گلسنگ‌های ایران اضافه کرد: بسیاری از کشورهای جهان هنوز گلسنگ شناس ندارند و این روند گسستگی در خصوص آموزش مختص ایران نیست.

وی اظهار داشت: محور فعالیت‌های موزه با نیم نگاهی به مشکل جهانی در خصوص آموزش است که، یک نظام آموزشی با عنوان کتاب درک علم «گلسنگ شناسی» را تدوین و بخشی از مسوولیت های علمی، اجتماعی و فرهنگی را نیز معطوف به این موضوع کرده‌ایم و هم راستا با پژوهش‌های گلسنگ شناسی وظیفه ترویج و آموزش این علم را به عهده گرفته‌ایم.

سهرابی عنوان کرد: محور دیگر حفاظت و نگهداری از این میراث مهم و محیط زیستی است که باید گلسنگ‌هایی که در ایران مستند می‌شوند را به عنوان گنجینه ذخایر ژنتیکی حفاظت کنیم. تا کنون در ایران طبق برآوردها و با توجه به بررسی اقلیم‌های متفاوت و متشابه با ایران در سطح دنیا، ایران بین سه هزار تا سه هزار و ۵۰۰ گلسنگ دارد که باید محل نگهداری آنها ارزیابی و به یک دایره المعارف ۳ هزار برگی تبدیل شود.

عضو هیات علمی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران اظهار داشت: بخش حفاظت و نگهداری مستندات گلسنگ‌ها را در جای امن برای مدت نا محدود نگهداری می‌کنند تا بر اساس برآوردهای دانشی خود تنوع زیستی و مشاهدات سال‌های گذشته محققان را ارزیابی کنیم و در جمع بندی و پایش‌ گونه‌های مهم، کاربردی، در معرض خطر و مهاجم را شناسایی کنیم.

وی ادامه داد: تاریخچه هرباریوم ها(هرباریوم مجموعه‌ای از گیاهان خشک و حفظ شده و اطلاعات مربوط به آن‌ها است) در اروپا به ۳۰۰ سال می‌رسد که از مجموعه‌های شخصی جمع آوری شده و گنجینه‌های بزرگ ژنتیکی دنیا را به تعداد بیش از ۱۶ میلیون نمونه نگهداری می‌کنند که حاصل زحمات محققان بسیاری است که از سطح ابتدایی تا پیشرفته جمع آوری و شناسنامه‌دار شده است.

مدیر موزه گلسنگ‌های ایران عنوان کرد: هر باریوم واحد پژوهشی موزه را تشکیل می‌دهد که این واحد از سه بخش ارتباط با طبیعت و آماده سازی نمونه، شناسایی و تشخیص گونه‌ها و آزمایشگاه‌های مربوطه تشکل می‌شود. واحد نگهداری توسط کارشناسان مجرب تری اداره شده و نمونه‌ها را تنها در اختیار محققان واحدهای شناسایی قرار می‌دهد.

سهرابی عنوان کرد: طبق تعاریف بین‌الملل در کل مفهوم موزه موسسه غیرانتفاعی و دائمی است و این موزه برای نسل‌های آینده حفظ می‌شود و میراث ملموس و ناملموس بشریت است. به همین دلیل موزه‌ها طبقه بندی می‌شوند و موزه گلسنگ‌های ایران در طبقه موزه‌های علوم و تاریخ طبیعی قرار دارد که در این گروه تحول عظیمی در سال‌های گذشته اتفاق افتاده است.

وی عنوان کرد: موزه‌های تاریخ طبیعی به سمت تعامل با مردم پیش می‌روند. به همین دلایل این موزه پیشرو در این زمینه است که به هنگام ورود بازدیدکنندگان می‌توانند نمونه ها را لمس کنند تا بازدید کنندگان با لمس نمونه ها تعامل لازم را با نمونه ها برقرار و اقدام به مقایسه نمونه‌ها کنند.

برچسب‌ها سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۰۲۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در ایران؛ قطعه‌ای زیبا از هسته یک سیاره را ببینید | تصویر

 مسعود کیانی، پژوهشگر و محقق زمین شناسی و مدیر موسسه گوهرشناسی و شهاب سنگ شناسی واحد فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه خوارزمی، درباره نتیجه یک آزمایش بر روی نمونه شهاب سنگی گفت: شهاب سنگ قطعاتی از اجسام فضایی مانند سیارات، سیارک ها و ستاره های دنباله دار هستند که در فضا سرگردان بوده و روی یک سیاره یا سیارک فرود می آیند. این سنگ ها دارای انواع مختلفی بوده که در چهار نیم میلیارد سال قبل شکل گرفته است و بدون هیچ تغییر شیمیایی قابل توجه ای در فضا در حال حرکت هستند که به آنها شهاب واره می گویند. هنگامی که این سنگ ها بر روی زمین سقوط می کنند به آنها شهاب سنگ گفته می شود.

براساس گزارش ایسنا، وی در ادامه به کشف جدید پژوهشگران اشاره کرد و گفت: اخیرا فردی از یکی روستاهای استان لرستان قطعه ای از یک نمونه سنگ فلزی که دارای چگالی بالا و جذب آهن ربای قوی بوده را به موسسه گوهرشناسی کیپا (کیانپارس) ارسال کرد. با توجه به مشکوک بودن این سنگ از نمونه ارسالی با استفاده از مقاطع میکروسکوپی و نمونه های شیمیایی آنالیز شده توسط میکروسکوپ الکترونی دانشگاه خوارزمی تهران این سنگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

این محقق تصریح کرد: در این آزمایشات تخصصی و دقیق مشخص شد این نمونه با توجه به وجود بافت ویدمن اشتاتن(بافت مخصوص شهاب سنگ های آهنی) و درصد آهن و نیکل بالا یک قطعه شهاب سنگ آهنی است. در نمونه آزمایشی میزان خلوص آهن بالای نود درصد و مقدار نیکل حدود ۸ درصد است.

وی بیان کرد: طی مطالعات تکمیلی مشخص شد این شهاب سنگ مربوط به هسته یک سیاره یا سیارک بوده که طی برخوردهای فضایی بین اجرام فضایی متلاشی شده و قطعاتی از آن در فضا فاصله زیادی را طی کرده و سپس در سرزمین ایران فرود آمده است.

دیگر خبرها

  • ایدکوپرس سایپا،‌ تندیس شرکت برتر ایران را دریافت کرد
  • درگیری اسد با صدام حسین سر حمایت از ایران! / گنجینه جواهرات ملی ایران از نمای نزدیک / ستاره مصنوعی چینی، شش برابر داغ‌تر از خورشید! / دو شگرد برای افزایش بهره‌وری روزمره / روش تشخیص ایمیل‌های کلاهبرداری
  • سیب و زنجیره تولید وابسته به آن از ویژگی‌های منحصر به فرد سمیرم است
  • تولید منحصر به فرد گندم در گلستان / صنایع آردی که در رکود به سر می‌برند
  • تمام برنج‌های وارداتی در مبادی ورودی کشور و در مبدا تولید نمونه‌برداری می‌شود
  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در ایران؛ قطعه‌ای زیبا از هسته یک سیاره را ببینید | تصویر
  • موزه سینما بزرگداشت کیانوش عیاری را برگزار می‌کند
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما
  • افتتاح گنجینه کیانوش عیاری در موزه سینما/ ۴ فیلم مرمت‌شده از کارگردان روز باشکوه روی پرده می‌رود