Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-02@22:00:00 GMT

معرفی انواع ژانرهای ادبی

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۳۶۷۱۱

معرفی انواع ژانرهای ادبی

وقتی می‌خواهیم به دوستی کتاب هدیه بدهیم معمولا به این فکر می‌کنیم که چه نوع کتاب‌هایی را بیشتر می‌خواند یا ممکن است بپسندد. این پرسش، در واقع سوالی راجع به ژانر مورد علاقه‌ی او است.

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،  ژانر کتاب در ساده‌ترین حالت، قالبی را مشخص می‌کند که کتاب در آن قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر رمان در دسته‌ای مشخص با ویژگی‌هایی ملموس طبقه بندی می‌شود. در طول تاریخ چیدمان قفسه‌ی کتابخانه‌ها بر اساس همین قالب‌ها بوده و در کتابخانه‌های بزرگ به زیرژانرها هم توجه می‌شود. خواننده‌ی پیگیر رمان به راحتی می‌تواند این طبقه بندی را درباره‌ی کتاب‌هایی که خوانده است انجام دهد و احتمالا برایش سخت نباشد ژانر مورد علاقه‌ی خود را انتخاب کند. در این مطلب به طور خلاصه به معرفی انواع ژانرهای مختلف و نمونه‌هایی از هر کدام می‌پردازیم تا با آگاهی کامل‌تری به دسته بندی کتاب‌ها توجه کنیم و شاید هم مطلع شویم نویسنده‌ی محبوب‌مان در کدام قالب پررنگ‌تر عمل کرده است. محبوب‌ترین نویسندگان، نویسنده‌های ژانر هستند و خوانندگان عموما به این دسته بندی‌ها اهمیت می‌دهند.

در ابتدا باید توجه کنیم که تمام کتاب‌ها را می‌شود به دو دسته تقسیم بندی کرد: داستانی و غیر داستانی. این دو مورد به زیر گروه‌هایی طبقه بندی می‌شوند که به آن‌ها ژانر می‌گوییم.

کتاب‌های داستانی، قصه‌های خیالی و ذهنی نویسنده و حاصل قدرت تخیل و خلاقیت او هستند و اتفاق‌ها در زندگی واقعی شکل نگرفته‌اند. کتاب‌های غیر داستانی، بر مبنای واقعیت نوشته شده‌اند. آن‌ها بر مبنای حقیقت و اطلاعات قابل دسترس نوشته شده‌اند.

در ادامه به زیر شاخه‌های کتاب‌های داستانی می‌پردازیم؛ به ژانرها. البته لازم است توجه کنیم که هر کتاب می‌تواند در چند ژانر قرار بگیرد. در واقع نویسنده با ترکیب ژانرهای مختلف به گستردگی رمان خود و پیچیدگی شخصیت‌ها و رفتارهای آنان پرداخته است. همچنین باید گفت که دسته‌بندی مشخص و قطعی برای انواع ژانرهای کتاب وجود ندارد.

رمان‌های اساطیری

این کتاب‌ها روایتی افسانه‌ای و اغلب مربوط به اعمال خدایان هستند. بخشی از رمان‌های این ژانر وقایع تاریخی را شامل می‌شوند و به پدیده‌های طبیعی اشاره می‌کنند.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

اسطوره شناسی، نوشته‌ی ادیت همیلتونچ

خدایان نورس و غول‌ها، نوشته‌ی اینگری وو ادگار پرین دولر

آرش کمانگیر، میرجلال‌الدین کزازی

رمان‌های ترسناک

در تمام خطوط رمان‌های ژانر ترسناک با اتفاقاتی وحشت برانگیز مواجه هستیم. فضای داستان، ما را منقلب می‌کند و در عین حال حاضر به کنار گذاشتن کتاب نخواهیم بود.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

فرانکنشتاین، مری شلی

آن، نوشته‌ی استیون کینگ

سخت‌تر شدن اوضاع، نوشته‌ی هنری جیمز

رمان‌های تریلر

این گونه‌ی رمان مخاطب را دچار احساساتی از جنس هیجان و تعلیق می‌کند. خواننده اقدام به پیش بینی می‌کند اما اغلب ناموفق خواهد بود و دچار اضطراب و شگفت زدگی می‌شود. پلات این رمان‌ها پیچ و تاب‌های هیجان انگیزی دارند که ابزار نویسنده برای ایجاد تعلیق در رمان است.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

من خوب من بد، نوشته‌ی الی لند

هیچ چیز جاودانه نیست، نوشته‌ی سیدنی شلدون

بوسه‌ی خداحافظی با مادر، نوشته‌ی جوی فیلدینگ

منشا، دن براون       

رمان‌های جنایی و کارآگاهی

رمان‌های این ژانر به جرم و جنایت، جست‌وجو کردن درباره‌ی عوامل آن و پیدا کردن‌شان می‌پردازد. شاید سریال‌های زیادی دیده باشیم که برگرفته از رمان‌های این ژانر باشند. در این صورت، احتمالا طرفدار جدی این ژانر هستیم.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

شرلوک هولمز، نوشته‌ی آرتور دویل

قتل در قطار سریع السیر شرق، نوشته‌ی آگاتا کریستی

فیل در تاریکی، نوشته‌ی قاسم هاشمی نژاد

رمان‌های رئالیسم جادویی

در این کتاب‌ها فضایی کاملا طبیعی و واقعی حاکم است اما در آن‌ها عناصر جادویی یا غیر واقعی نقشی مشخص دارند که رابطه‌ی جادو با واقعیت کاملا طبیعی به نظر می‌رسد.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

مرشد و مارگاریتا، نوشته‌ی میخاییل بولگاکف

کافکا در کرانه، هاروکی موراکامی

رمان‌های عاشقانه

مسئله‌ی اصلی رمان‌های این ژانر، داستان عاشقانه بین دو انسان است. اغلب آن‌ها خوش بینانه و راضی کننده به پایان می‌رسند.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

دفترچه، نوشته‌ی نیکولاس اسپارکس

بلندی‌های بادگیر، نوشته‌ی امیلی برونته

دکتر ژیواگو، نوشته‌ی بوریس پاسترناک

رمان‌های علمی-تخیلی

یکی دیگر از انواع ژانرهای کتاب، ژانر علمی‌-تخیلی است. داستان این رمان‌ها اغلب در زمانی مبهم مانند آینده یا گذشته می‌گذرند و مکانی غیرمعمول مثل سیاره‌ای دیگر دارند. مفاهیم تخیلی مرتبط با تکنولوژی‌های ناشناخته از اصلی‌ترین ویژگی‌های کتاب های این ژانر است.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

خط زمان، نوشته‌ی مایکل کرایتون

پارک ژوراسیک، نوشته‌ی مایکل کرایتون

مجموعه‌ی ادیسه، نوشته‌ی آرتور سی.کلارک

رمان‌های فانتزی

با خواندن این رمان‌ها به جهانی فانتزی وارد می‌شویم. جهانی پر از جادو که در آن همه چیز امکان پذیر است. موجودات جادویی با ابزار ماورائی که اتفاقاتی فراطبیعی را تجربه می‌کنند.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

ارباب حلقه‌ها، نوشته‌ی تالکین

مجموعه‌ی هری پاتر، نوشته‌ی جی.کی.رولینگ

بازی تاج و تخت، نوشته‌ی جرج مارتین

رمان‌های کلاسیک

این کتاب‌ها مهم‌ترین کتاب‌های بازه‌ی زمانی مشخصی در تاریخ به حساب می‌آیند. عمده‌ی کتاب‌های ژانر کلاسیک در مدارس تدریس می‌شوند.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

قمار باز، نوشته‌ی داستایوفسکی

گتسبی بزرگ، نوشته‌ی اسکات فیتزجرالد

۱۹۸۴، نوشته‌ی جورج اورول

رمان‌های کمیک و گرافیکی

ژانر دیگری که بیشتر در بین نوجوانان متداول است، ژانر داستان مصور یا کمیک است. کتاب های کمیک و رمان‌های گرافیکی به صورت رشته‌ی متوالی از تصاویر هستند که داستان به صورت تصویری و با تعداد محدودی کلمه روایت می‌شود. کلمات در محدوده‌ی کوچک مشخصی در فضای تصاویر نوشته می‌شوند. رمان‌های کمیک اغلب برای گروه سنی نوجوان جذاب هستند اما رمان‌های گرافیکی انواع مختلفی دارند و بعضی از آن‌ها برای مخاطب بزرگسال طراحی می‌شوند.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

وی مثل وندتا، نوشته‌ی الن مور

دزد مغازه، مایکل چو

بتمن،نوشته‌ی فرانک میلر

کافکا در کرانه، نوشته‌ی هاروکی موراکامی

رمان‌های ماجراجویی

در این کتاب‌ها با اتفاقاتی مواجه می‌شویم که خارج از وضعیت روزمره‌ی زندگی شخصیت اصلی داستان رقم می‌خورند. خطرات و حوادث فیزیکی زیادی در کل داستان وجود دارد و سرعت پیشرفت داستان بسیار زیاد است.

چند نمونه از کتاب‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند:

آوای وحش، نوشته‌ی جک لندن

ماجراهای هاکلبری فین، نوشته‌ی مارک تواین

هابیت، نوشته‌ی تالکین

انتهای پیام/

منبع: آنا

کلیدواژه: رمان ها کتاب ها ی کتاب طبقه بندی توجه کنیم دسته بندی نوشته ی ی رمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۳۶۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی کتاب شد/ خواندن چند پژوهش

به گزارش خبرنگار مهر، سه اثر پژوهشی تالیفی در حوزه های های مختلف موسیقی با تالیف پریچهر خواجه نوازنده و مدرس موسیقی، سپهر سراجی پژوهشگر موسیقی و کلارنس جی همیلتون در قالب آثار جداگانه پیش روی مخاطبان قرار گرفته اند.

افزایش مهارت در نوازندگی قانون با کتاب «مضراب»

کتاب «مضراب -جلد دوم» عنوان اثری جدید در قالب تمرین ها و قطعاتی برای ساز قانون به قلم پریچهر خواجه از نوازندگان عرصه نوازندگی قانون است که توسط نشر «ماهور» منتشر شده است:

خواجه درباره این کتاب نوشته است:

«مجموعه‌ مضراب رویکردی آموزشی دارد و با هدف گسترش کارگان مکتوب و اجرایی ساز قانون و تقویت مهارت نوازندگان طراحی و تنظیم شده‌ است. کتاب اول شامل ۳۰ تمرین با توجه به تکنیک‌های گوناگون بود و کتاب حاضر (مضراب ۲) شامل ۲۵ تمرین با تمرکز بر تکنیک‌های گسترش‌یافته و ۱۵ قطعه‌ ضربی است. تمرین‌ها و قطعات مجموعه‌ مضراب نیز با الهام از موسیقی ایرانی نوشته‌شده و حاصل ذهنیات و تجربیات پیوسته‌ نگارنده در نوازندگی و آموزش، طی سالیان متمادی است.

لازم به ذکر است که برای بهره‌گیری از این مجموعه، داشتن مهارت‌های پایه‌ نوازندگی قانون ضروری است و از این‌ رو مضراب برای نوازندگان سطح متوسط به بالا پیشنهاد می‌شود.»

«آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایران» و مساله هویت کتاب شد

یکی دیگر از کتاب های تازه منتشر شده حوزه موسیقی «آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایران - گفتمان ها و مساله هویت» نام دارد که با تالیف سپهر سراجی و مقدمه ساسان فاطمی در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.

سراجی درباره این اثر نوشته است:

«در دوران نوجوانی که بسیار پیگیر مباحث نظری، به‌ویژه مساله‌ نوگرایی و ضرورت آن، در حوزه‌ موسیقی ایرانی بودم، موضوع چندصدایی در موسیقی ایرانی بحثی داغ و پرطرفدار بود.

دغدغه و سودای موسیقیِ ایرانی چندصدایی‌ شده به اَشکال مختلف در آثار و گفتار موسیقی‌دانان ایرانی موج می‌زد و همچنان نیز کمابیش ادامه دارد. در همین دوران و هنگام تحصیل در رشته‌ آهنگسازی کم‌کم متوجه شدم که اگر به جای طرح این سوال که «موسیقی ایرانی را چرا و چگونه باید چندصدایی کرد؟»، بپرسیم: «بنیادها و مبانی نظری آهنگسازی در موسیقی ایرانی چیست؟»، آنگاه می‌توانیم به سوال نخست نیز راحت‌تر پاسخ دهیم، چراکه چندصدایی خود یکی از سرفصل‌های دانش و فنی بزرگ‌تر، یعنی آهنگسازی، محسوب می‌شود.

بنابراین با مرور زمان به این نتیجه رسیدم که باید پرسش‌ها به‌جای چندصدایی، هارمُنی و کنترپوان، به چیستی، چرایی و چگونگی «آهنگسازیِ موسیقیِ ایرانی» معطوف شود.»

خواندن یک کتاب با موضع «لمس کلاویه و بیان موسیقایی»

کتاب «لمس کلاویه و بیان موسیقایی» نوشته کلارنس جی‌همیلتون و ترجمه‌ حمید براری دیگر اثری است که این روزها پیش روی مخاطبان قرار گرفته است.

در توضیح این کتاب آمده است:

«اگر نجاری بخواهد خانه ای چوبی بسازد، باید ابزار آلات کاملاً تیزی داشته باشد و همین طور در به کارگیری این ابزار هر جا که لازم باشد تبحر داشته باشد.

او باید قادر باشد که نقشه معمار را به‌ خوبی دنبال کند و دورنمای کافی برای معماری تکمیل شده داشته باشد.

به همین شکل یک پیانیست باید انگشتان و ماهیچه هایی داشته باشد که هنگام اجرا در مواقع بغرنج او را یاری دهند؛ او باید بتواند کلاویه ها را برای خلق درجات صدا به اندازه لمس کند.

همچنین باید قادر باشد طرح کلی و همین طور جزییات یک قطعه را آن طور که مورد نظر آهنگساز بوده است دنبال کند.

در کتاب پیش رو پیشنهاداتی برای به کارگیری از این ابزارها برای رسیدن به هدف فوق ارایه می دهیم.»

کد خبر 6092797 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • بدرود آقای پل استر
  • «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»
  • پل آستر نویسنده معروف آمریکایی درگذشت
  • «پل آستر»‌ درگذشت
  • پل آستر درگذشت
  • بحران ادبیات داریم
  • «کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی
  • معرفی بهترین مستندهای جهان
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی کتاب شد/ خواندن چند پژوهش