Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، کرسی ترویجی «موانع تفکر در فرآیند پیشرفت براساس آموزه‌های قرآن» با ارائه سیدعلی‌نقی ایازی، عضو هیئت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی ۷ بهمن ماه در اتاق جلسات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.

در ابتدا، اویس استادی دبیر جلسه با ارائه توضیحاتی عنوان کرد: محور کرسی ترویجی امروز مقاله‌ای با عنوان «موانع اجتماعی تفکر در الگوی اسلامی پیشرفت براساس نظریه‌پردازی داده‌محور از قرآن» می‌باشد که خود این مقاله نیز از کتاب ایازی با عنوان «موانع تفکر در فرآیند پیشرفت براساس آموزه‌های قرآن» مستخرج شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سپس سیدعلی نقی ایازی عضو هیأت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی گفت: مطالعه صورت گرفته با بهره‌گیری از پارادایم تفسیر اجتماعی و استقراء در آموزه‌های قرآن با استفاده از فنون و مراحل نظریه‌پردازی زمینه‌ای به بررسی موانع تفکر در الگوی اسلامی پیشرفت می‌پردازد. این نوع مطالعه بیشتر در قالب اندیشه‌های اجتماعی مبتنی بر آموزه‌های جامعه شناختی است.

وی در ادامه توضحیاتی را دربارۀ الگوی اسلامی پیشرفت ارائه داد و افزود: الگوی اسلامی پیشرفت برگرفته از چهار عنصر فکر، علم، معنویت و زندگی در بیانات مقام معظم رهبری است.

ایازی به توضیح اصطلاحات اصلی بحث مانند پیشرفت، تفکر، موانع پیشرفت و مسئلۀ اصلی و روش‌شناسی تحقیق خود پرداخت و گفت: پرسش اصلی تحقیق مختصات موانع تفکر و اندیشه در الگوی پیشرفت از منظر قرآن است.

وی پس از بیان توضیحات دربارۀ روش انجام تحقیق بر اساس نظریۀ زمینه‌ای افزود: موانع تفکر در فرآیند پیشرفت شامل پنج مانع فردی، اجتماعی، فرآیندی، زمینه‌ای و در سطح کلان است.

عضو هیأت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی گفت: پیامدهای اجتماعی فقدان تفکر براساس آیات قرآن شامل خرافه گرایی، دروغ گویی، تفرقه، تقلید کورکورانه و دنیاگرایی و پیامدهای فردی فقدان تفکر شامل گمراهی و پلیدی است.

وی در پایان افزود: پیامدهای اجتماعی منجر به تولید ضد ارزش‌ها، باورها و هنجارهای نادرست می‌شود و پیامدهای فردی موجب زوال اندیشه شده و آدمی را از بعد روحانی و ملکوتی دور ساخته و او را در ردیف حیوانات و یا پست تر از آن‌ها تبدیل می‌کند.

در ادامۀ جلسه حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی طالقانی به‌عنوان ناقد، به ارزیابی ایدۀ ارائه شده پرداخت و گفت: عنوان مقاله بسیار طولانی است، افزون بر این که الگویی که در عنوان از آن صحبت می‌شود، پیش‌فرض گرفته شده و چیزی دربارۀ آن گفته نمی‌شود. اما اصلی‌ترین نکته دربارۀ مقاله‌ای که محور بحث امروز بود این است که مقاله بیشتر به مباحث روشی و روش انجام تحقیق حاضر می‌پردازد اما از ثمرات آن و دیدگاه قرآن دربارۀ موانع تفکر در فرآیند پیشرفت چیزی نمی‌گوید.

وی اذعان کرد: محتوا افزون بر این که از نقل قول‌های مستقیم انباشته شده، پر از ابهام است و خواننده در نهایت نیز چیزی از موانع تفکر در نمی‌یابد.

محمدمسعود سعیدی عضو هیأت علمی گروه حکمت و کلام جدید پژوهشکده اسلام تمدنی نیز به عنوان یکی دیگر از ناقدان اشکال اصلی بحث دکتر ایازی را در اتکای بیش از حد ایشان به مقاله دانسته و افزود: بهتر بود ایشان خلاصه‌ای ده یا پانزده صفحه‌ای از ایدۀ اصلی خود ارائه می‌کرد تا با این ابهامات و اشکالات مواجه نمی‌شد.
وی در ادامه، اظهار داشت: به نظر می‌رسد در اینجا دو چیز با یکدیگر خلط شده است تفهم و تبیین، تفسیر اجتماعی با تفهم متفاوت است اما دکتر ایازی این دو را با یکدیگر اشتباه کرده‌اند.

سعیدی سپس تأکید کرد: بسیاری از مباحث ارائه شده به طور مستقیم در بحث استفاده نمی‌شود، از این‌رو بهتر بود به آنها پرداخته نمی‌شد چون در صورت فعلی تنها موجب ابهام بیشتر شده است.

عضو هیأت علمی گروه حکمت و کلام جدید پژوهشکده اسلام تمدنی در نهایت اظهار داشت: دکتر ایازی باید مقولۀ مرکزی یعنی تفکر را مشخص کرده و ویژگی‌های آن را از قرآن استخراج می‌کرد. ایشان باید ببینید چه عواملی موجب رشد تفکر شده، چه عواملی به عدم رشد آن می‌انجامد، تفکر خوب و بد چه پیامدهایی دارد و.... متأسفانه در کار

وی جهت فرآیند علیت مشخص نیست که به‌عنوان مثال آیا تمسخر، فرآیند تفکر را مختل می‌کند یا اختلال تفکر، منشأ تمسخر است؟ جهت علیت میان پدیده‌ها باید حتماً مشخص شده و به صورت عقلانی توضیح داده شود.

پس از ارائۀ نظریات ناقدان، سیدعلی‌نقی ایازی توضیحات کوتاهی را دربارۀ نقدهای ارائه شده بیان کرده و پذیرفت که بهتر بود خلاصه‌ای از ایدۀ اصلی خود را ارائه می‌کرد تا بسیاری از این اشکالات و ابهامات برطرف شود.

در پایان جلسه نیز برخی حاضران پرسش‌هایی را مطرح کرده و ایازی نیز پاسخ‌هایی را بیان کرد.

کد خبر 4842848

منبع: مهر

کلیدواژه: قرآن الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نشست علمی تمدن نوین اسلامی قاسم سلیمانی کنفرانس بین المللی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ولایت فقیه انقلاب اسلامی ایران پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات معرفی کتاب فعالیت های قرآنی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی ایام فاطمیه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران پژوهشکده اسلام تمدنی الگوی اسلامی پیشرفت عضو هیأت علمی گروه پیامدهای اجتماعی آموزه های قرآن پیشرفت براساس فقدان تفکر دکتر ایازی ارائه شده زمینه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۶۳۷۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتحادیه اروپا در هیچ حوزه سیاسی درست عمل نکرده است

اولریکه گرو، پروفسور و کارشناس مسائل سیاسی آلمانی معتقد است اتحادیه اروپا به دلیل مشکلات داخلی، شکست نهاد‌های دولتی، فقدان بحث داخلی و فقدان هویت مشترک در آستانه فروپاشی است. 

به گفته این کارشناس اتحادیه اروپا پاسخی به این معضلات ندارد و حتی به آن فکر هم نمی‌کند، علاوه بر این، وضعیت با شکل گیری یک نظم جهانی چند قطبی تشدید می‌شود. 

این متخصص آلمانی نگران وضعیت فعلی و این واقعیت است که اروپا قادر به ارائه برنامه مثبت همکاری با آفریقا نیست و خود را از روسیه و چین منزوی می‌کند. گرو اشاره می‌کند که اروپایی‌ها بیشتر و بیشتر «احساس می‌کنند که اروپا از جانب ایالات متحده اداره می‌شود»، و برای همین احساس درماندگی دارند.

گرو گفت: اتحادیه اروپا دیگر برای شهروندان رضایت بخش نیست. خشم شهروندان در حال افزایش است، احساسات علیه اتحادیه اروپا بسیار زیاد است. رسوایی واکسن فایزر، خانم فون در لاین و - بله هر چیزی! موضع اتحادیه اروپا در قبال اسرائیل و غزه... یعنی حتی توافق آتش بس هم نداریم! و خیلی چیز‌های دیگر. خیلی چیز‌ها در هاله‌ای از ابهام هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • سردار رادان: قرائت قرآن از زنان مکشوفه حجاب را نشان می دهند/ این تفکر حتی برخی افراد حزب اللهی را تحت تاثیر قرار داده و تصاویر آن دست به دست می‌شود
  • خراسان رضوی میزبان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است
  • تشریح ۵ گام ارتقای تعلیم و تربیت اجتماعی
  • مسابقات قرآن دانش‌آموزان شیراز آغاز شد
  • اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب تبیین و نشر داده شود
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • اعلام حوزه‌های آزمون مرحله اول اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن
  • اتحادیه اروپا در هیچ حوزه سیاسی درست عمل نکرده است
  • اساس پیشرفت هر کشور توجه به آموزش و پرورش است
  • احزاب ویژگی‌های حزب‌الله را از آیات و روایات استخراج و به‌ کار بندند