Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@12:52:03 GMT

درخت گردو؛ ترسیمی از غم یک ملت

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۰۴۶۰

درخت گردو؛ ترسیمی از غم یک ملت

گروه هنر ــ فیلم درخت گردو اثری درباره بمباران شیمیایی سردشت است که هنوز با گذر سال‌ها بغضی در گلوی ملت ایران است.

درخت گردو فیلمی به کارگردانی محمد حسین مهدویان و نویسندگی مشترک ابراهیم امینی و حسین حسنی و  تهیه‌کنندگی سید مصطفی احمدی و محصول سال ۱۳۹۸ است. این فیلم با واکنش‌های گوناگون مخاطبان و منتقدان مواجه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدویان این باره دغدغه‌ای را مطرح می‌کند که بغضی در گلوی ایران است و پس از سال‌ها فاجعه بمباران شیمیایی سردشت از خاطر ایرانیان نمی‌رود. 

این فیلم درباره زندگی مردی است که جنگ، زندگی آرام و عاشقانه‌اش را نابوده کرده و همسر باردار و سه فرزندش را از او گرفته و کودک نوزادش را هم که پس از مرگ تمام خانواده به دست سرنوشت می‌سپارد. این مرد به ندای حق طلبی مردم سردشت در دادگاه لاهه تبدیل می‌شود. راویِ داستان، «هما» آموزگار روستای محل فاجعه است. بیننده در صحنه‌های ابتدایی با مرگ «اوس قادر» مواجه می‌شود و در حالی که مردی بر مزار او قرآن می‌خواند، داستان از نگاه «هما» فلاش‌بک می‌خورد به سال ۶۶، جایی که فاجعه در زندگی «اوس قادر» رقم می‌خورد باز می‌گردد.

تصاویر آرامش عجیب روستا و طبیعت زیبای کردستان آرام آرام مخاطب را برای اتفاق آماده می‌کند و تصویربرداری شبیه عکس‌هایی است که از آن سال‌ها در خاطر بسیاری از ما مانده است. این اثر ساختاری شبه مستند دارد، مستندی که بار دراماتیک آن بسیار زیاد است. حجم انبوهی از غم در تمام لحظه‌های فیلم گلوی مخاطب را ‌می‌فشارد.

پیمان معادی در نقش اوس قادر بار دراماتیک داستان را به‌خوبی پیش ‌می‌برد و کلوزآپ‌های کارگردان مخاطب را با «اوس قادر» همراه می‌کند و صحنه بازگشت اوس قادر به روستا و جست‌وجوی خانواده مخاطب را به‌خوبی در فضای داستان قرار می‌دهد و از همان لحظات ابتدایی فیلم، اشک بسیاری از مخاطبان سرازیر می‌شود.

تلاش «اوس قادر»، برای نجات خانواده‌اش با روایت راوی که نقشش در داستان مشخص نیست همراه است و مرگ خانواده «اوس قادر»، بار درام این داستان را تشدید می‌کند، غمی که تلخ و گلوگیر است.

شاید بتوان گفت درخت گردو تنها اثر مهدویان است که تمامی مخاطبان بر آن تفاهم دارند و فیلمی برای مخاطبان خاص نیست. این فیلم روایتی از ایران است.

تأکید شخصیت‌های گوناگون در طول داستان بر اینکه بمباران شیمیایی صورت نگرفته است برای مخاطب چندان رضایت بخش نیست و آوارگی مجروحان سردشت از بیمارستانی به بیمارستان دیگر و تأکید مسئولان بر انکار فاجعه انگار خنجری است بر سینه مخاطب. گویی غم ایرانیان به وسعت تاریخ است.

بسیاری از منتقدان درخت‌ گردو را بیشتر یک مستند می‌دانند تا یک فیلم سینمایی و مهدویان تلاشش را کرده است تا عمق فاجعه را به هرشکل ترسیم کند و تا حد بسیار زیادی توانسته است در این زمینه موفق باشد.

مراحل پایانی فیلم و حضور «اوس قادر» در دادگاه لاهه و تغییر سبک فیلم‌برداری به دیجیتال توانسته است تغییر فضا را برای مخاطب زیبا‌تر ترسیم کند، اما شخصیتی که از «اوس قادر» در لاهه به نمایش در می‌آید دقیقاً آن‌ چیزی نیست که مخاطب انتظارش را دارد و تنها یک جمله کلیدی در آن وجود دارد: «اگر ما کرد‌ها امید نداشتیم، خیلی وقت پیش مُرده بودیم».

درخت گردو یک ایراد بسیار بزرگ دارد که عجیب است از چشم عوامل فیلم دور مانده باشد. «اوس قادر» در دادگاه لاهه تأکید می‌کند که در بمباران شیمیایی سردشت 5 هزار شهروند کرد کشته‌اند اما در گزارش پایانی فیلم تعداد کشته‌ها 130نفر و زخمی‌ها 8 هزار نفر عنوان می‌شود.

 شخصیت‌های اضافی و زائد هم مثل شخصیت دکتر همسر هما که مهران مدیری نقش آن را ایفا می‌کند روند روایت بی‌تأثیر‌اند و حتی صحنه‌های حضور آن‌ها گاهی زیاد به نظر می‌رسد و البته مهران مدیری هم در این نقش بسیار بد عمل کرده است، اما بازی پیمان معادی در این نقش درخشنده است و مخاطب به خوبی او و نقشش را باور می‌کند.

حبیب خزایی‌فر با موسیقی شگفت‌انگیز صحنه‌های فیلم را همراهی می‌کند و نوایی که همچون شهر خاموش کیهان کلهر جانگداز است و شاید بتوان گفت موسیقی بار درام داستان را دوچندان کرده است. 

این اثر یک فیلم ضد جنگ است اما پایان‌بندی فیلم و پیدا نشدن دختر اوس قادر یکی دیگر از نقاط ضعف فیلم است که به شدت کلیشه و اغراق شده است و گویی کارگردان قصد داشته فقط به نوعی داستانش را به پایانی امیدوار کننده نزدیک کند، اما به هرحال درخت گردو اثری است که می‌تواند در حافظه تصویری بسیاری مخاطبان ماندگار شود. 

به قلم، مینا حیدری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: درخت گردو محمدحسین مهدویان جشنواره فجر سودای سیمرغ بمباران سردشت بمباران شیمیایی سردشت دادگاه لاهه برای مخاطب درخت گردو سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۰۴۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک روش ساده برای تکثیر درخت کاج در خانه (فیلم)

 

 

 

منبع : فرادید

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: چگونه با کمک عسل، گیاه آلوئه ورا را در خانه تکثیر و پرورش دهیم؟ (فیلم) روش قلمه گیری صحیح در گیاه برگ انجیری (فیلم) روش تکثیر گیاه آگلونما (فیلم)

دیگر خبرها

  • کاشت بیش از ۵ میلیون اصله نهال در بوشهر + تصویر
  • اجرای طرح سرشاخه کاری درختان گردو در زارچ
  • تبدیل افکار خاموش ذهن به گفتار| ابزاری که اندیشه را واژه می‌کند!
  • آب آلبالو چه کمکی به دیابتی‌ها می‌کند؟
  • خوش‌شانسی دو موتورسوار از سقوط درخت (فیلم)
  • رسانه عبری: حزب الله قادر است الجلیل را محو کند
  • فروش ویژه 3 نهال گردو اصلاح شده چندلر، فرنور و ژنوتیپ برتر با باردهی 11 تن
  • الهندی:پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست
  • یک داستان عاشقانه از پارسا پیروزفر و حواشی‌اش
  • یک روش ساده برای تکثیر درخت کاج در خانه (فیلم)