Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر_گروه فرهنگ: کتاب «برخیزید» شامل خاطرات شفاهی سیدحمید شاهنگیان آهنگساز و خواننده انقلابی تاریخ انقلاب اسلامی ایران، نوشته روح‌الله رشیدی به‌تازگی توسط انتشارات راه‌یار منتشر و راهی بازار نشر شده است.

این‌کتاب خاطرات چگونگی شکل‌گرفتن و تولد سرودهای معروف انقلاب اسلامی ایران را توسط شاهنگیان در بر می‌گیرد و در حجم ۲۰۸ صفحه تنظیم شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاهنگیان که در بهبوهه وقایع انقلاب، از آمریکا به ایران آمد، با این‌ایده که باید کاری کُنَد، مشغول تهیه و تولید آهنگ و نغمه‌های انقلابی شد.

معصومه خوانساری پژوهشگر و یکی از مخاطبان این‌کتاب، یادداشتی درباره این‌اثر نوشته و آن را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.

در ادامه مشروح این‌یادداشت را می‌خوانیم:

سرودها نوعی از موسیقی با انگیزه‌ی پرورش و دلگرمی برای جامعه هستند که با برجسته‌نمایی هویت اجتماعی و تاریخی یک کشور، افراد جامعه را به همبستگی، همذات‌پنداری با یکدیگر و مقاومت در برابر نا برابری‌ها، ناملایمات و ستیزه‌ها تشویق می‌کنند.

کمتر کسی از تأثیر موسیقی و شعر و ملودی‌اش بر انسان و فرهنگ و جامعه، بی‌خبر است. به‌خوبی واقفیم در پسِ متن هر شعر و سرود، مضمونی نهفته است که باعث رشد و بالندگی شخص و جامعه خواهد شد. با دلسوزان این عرصه، اُخت شدن و نزدیکی به روش‌هایی که در گذشته برای پیشبرد سطح فرهنگی جامعه در نظر گرفته‌اندف راه‌یافتی است برای درجا نزدن و پیشرفت. سرودهای انقلاب حالا پس از گذشت چهار دهه، همچنان در ذهن‌ها ماندگار و بر زبان‌ها جاری است. متن هرکدام از این سرودها شمه‌ای است از سرگذشت سیاسی روز خاصی از مردم و کشور ایران. و یادآوری اتفاقات و حوادث آن روز. مثل سرود هفده شهریور. خلق سرودهای ماندگار انقلابی در حفظ روحیه‌ی حماسی نسل جوان نقش اول را دارد و باید به این مهم پرداخت.

سرودهای ملی و بومی قادر اند جامعه را ترغیب و تشویق به اتحاد و دفاع از هویت تاریخی و سیاسی و یا دستیابی برای رسیدن به یک هدف مشترک مهیا کنند. در روزهای دهه فجر و پخش سرودهای پر انرژی انقلابی، همیشه سؤال پیش آمده که این سرودها کِی و چگونه نوشته و ملودی‌اش ساخته شده و با توجه به سخت‌گیری‌های رژیم پهلوی و وجود ساواک توسط چه کسانی خوانده شده است. همچنین توزیع و نشر سرودها با توجه به شلوغی و بحبوحه انقلاب چگونه بوده است. محمدجواد کربلایی و مرتضی قاضی با مصاحبه با سید حمید شاهنگیان، در کتاب «برخیزید» به این دست از کنجکاوی‌ها در قالب کتابی با ۲۰۸صفحه پاسخ داده‌اند.

کتاب «برخیزید» به کوشش روح‌الله رشیدی، خاطرات شفاهی سید حمید شاهنگیان را از کوچه‌های نصیرالدوله تهران روایت کرده و ما را تا شیکاگو می‌برد. حمید در اوج جریانات انقلاب و اوایل سال ۱۳۵۷ وارد ایران می‌شود و با این تفکر که باید کاری کرد، وارد عمل می‌شود. خود شاهنگیان در صفحه‌ ۸۸ گفته است: «شاید یکی از دلایل آزاداندیشی من در همه عمرم، ماجرای تغییر نگاه درباره‌ شریعتی بود.» و با همین منظرگاه وارد ایران و ماجرای انقلاب شد و با توجه به علاقه و استعدادش و تأثیرگذاری ۱۷شهریور خونین دست به کار شد و با صدایی که پنهانش می‌کرد، اولین اثرِ گروه سرود یک نفره را با حداقل امکانات خواند و توزیع کرد. می‌توان ماندگاری این آثار تا به امروز را گویای ریشه‌دار بودنشان در فرهنگ و باور قلبی مردم دانست.

تنظیم و آهنگسازی سرودهای انقلابی مثل «برخیزیدای شهیدان راه خدا» و «خمینی ای امام» بر عهده‌ی شاهنگیان بوده که در کتاب به شرح مبسوط آن پرداخته شده و جذابیت قصه ساخت و پخش نوارها از بهترین بخش‌های کتاب است.  

در پسِ روایت جذاب و زبان خوب کتاب با شخصیت آرام و برجسته شاهنگیان آشنا شده و با تعمّق در سرنوشتش و به روایت کتاب درمی‌یابیم حکمت استعدادش برای چه بوده است. گوش سیدحمید را خدا جوری تنظیم کرده بود که با حساسیت به موسیقی آماده‌ی ساختن سرودهای ناب انقلابی باشد تا بتواند به واسطه‌ی هنر موسیقی در جبهه‌ی فرهنگی، تربیت ذهنی مخاطب را آماده و در پس سرودها هویت ایران و ایرانی را بسازد.

زبان روایت شاهنگیان، روان و شیرین و مناسب با حوادث کتاب است و اتمسفر و جذابیت مناسب با حوادث مخصوصاً در فصل‌های «جلای وطن» و «برخیزیم در هوای آزادی» را برای پیشبرد مصاحبینش و همچنین مخاطبش می‌سازد. کتاب، در فصل «جلای وطن» و بازگویی خاطرات دوران دانشجویی سیدحمید در شیکاگو، منظر نویسنده را نشان و شیوه‌ی آشنایی و تشکیل انجمن انجمن اسلامی را به تصویر می‌کشد.

پُرتعلیق‌ترین و حساس‌ترین فصل کتاب هم، مربوط به بخش «برخیزیم در هوای آزادی» است که با شاهنگیان و دوستانش برای ساخت سرودها به محله‌های مختلف می‌رویم و اشخاص جدیدی را می‌شناسیم. و هول و ولای دستگیری توسط ساواک به جانمان می‌افتد. شاید باورپذیر نباشد سرودهایی با این محتوا و کیفیت با حداقل امکانات و سختی در کمترین زمان ساخته شده‌اند و با چه ترفندهایی نوارهای کاستش بین مردم توزیع و پخش شده است.

نکته حائز اهمیت کتاب این است که اسم هر شخص و مکانی را که راوی نام می‌برد، در پاورقی شرح کامل و موجزی از آن را برای شناخت و پیوند با ماجرا می‌خوانیم. این اطلاعات کمک می‌کند تا با محله‌ها و اشخاص، بیشتر آشنا شده و اهمیتشان در بازگویی خاطرات و روند زندگی راوی، صمیمی‌تر و راحت‌تر باشد.

شاهنگیان پس از انقلاب تا سال ۱۳۶۰ در سمت ریاست شورای شعر و موسیقی صدا و سیما فعالیت داشت و ورود به عرصه‌ جبهه‌ی فرهنگی و هدایت به حق آن را بعد از انقلاب و در شلوغی فرارها و عزل و نصب‌ها وظیفه‌ خود ‌می‌دانست. او برای سروسامان بخشیدن به اوضاع وارد عرصه می‌شود و در سال‌های بعد از جنگ هم در همین عرصه دست به ساخت پیام‌های بازرگانی و آموزشی زده و وظیفه‌ فرهنگی خود را فراموش نکرده است.

برای شناخت هر رویداد و پدیده‌ای باید دید از کجا آمده و روند شکل‌گیری و پرورشش چگونه بوده است. کتاب «برخیزید» نشان می‌دهد که خانواده، مدرسه، مسجد، هیئت و روضه‌ها و جلسات قرانی و دوستان در تربیت مردم انقلابی آن روزها بی‌تأثیر نبودند و باعث ساخته شدن بدنه‌ی انقلاب شدند در کنار اینها موسیقی هم ابزاری در دست هنرمندان متعهد بوده تا به گسترش عمق فکری و عینی مردم کمک کند.  

شاهنگیان با کلام گرم و ساده‌اش و کارکرد سرود، ما را به روزهای پرشور انقلاب می‌برد. سرودهای انقلابی را در رگ و جان مخاطبش تزریق می‌کند. هر جا قرار است سرودی خوانده شود، مخاطب هم سرک می‌کشد از فرودگاه مهرآباد با سرود «خمینی ای امام» تا بهشت زهرا(س) و جا ماندن گروه سرودش پشت جایگاه امام. با شاهنگیان بیشتر جلو می‌رویم تا می‌رسیم به ورود موسیقی پاپ و مصائبش.

«برخیزید» زبان دردمند شاهنگیان در آرزوهایی برای موسیقی نیز هست. دلسوخته‌وار از اُفت موسیقی اصیل و رفتن به‌سوی عاشقانه‌های جنسی گله می‌کند که هر روز از رادیو پخش می‌شود و البته سپاسگزار مردمی است که سرودهایش را هویت ملی می‌دانند وزمزمه روزانه‌شان است. عکس‌های انتهای کتاب به فضاسازی و همذات‌پنداری با روایت و حوادث و پیوند با خاطرات شفاهی سیدحمید شاهنگیان کمک زیادی می‌کند.

در آخر، خواندن این کتاب به جوانان و نوجوانان توصیه می‌شود تا بدانند برای ساخت سرودی حماسی چه رنج‌ها و مراحلی در سخت‌ترین شرایط کشیده شده و رمز ماندگاری این سرودها پس از چهار دهه چه بوده و کجاست!

کد خبر 4848554 صادق وفایی

منبع: مهر

کلیدواژه: انقلاب اسلامی ایران ایالات متحده آمریکا سرود کتاب و کتابخوانی ترجمه انقلاب اسلامی ایران رایزنی فرهنگی جشنواره شعر فجر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادبیات جهان گردشگری مد و لباس ادبیات انتشارات ققنوس نمایشگاه کتاب تهران میراث فرهنگی تازه های نشر سرودهای انقلاب حمید شاهنگیان خاطرات شفاهی ی انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۳۶۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی در همدان می‌مانیم

مدیرکل اداره صنعت، معدن و تجارت استان همدان با اشاره به تأکید مردم بر افزایش سرعت بهره برداری از لیتیوم همدان گفت: لیتیوم همدان را خام‌فروشی نمی‌کنیم.

احمد شانیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در همدان اظهار کرد: سال‌های اخیر با کشف بزرگ‌ترین معدن لیتیوم در همدان، ایران توانسته است رتبه هفتم کشور از لحاظ ذخایر این عنصر غنی در جهان را به دست آورد.

وی افزود: وقتی اسفندماه ماه سال ۱۴۰۱ کشف معدن لیتیوم در همدان به میزان چندین میلیون تن کانسنگ معدنی با مساحتی حدود ۱۱ کیلومترمربع در دشت قهاوند در ۵۰ کیلومتری شرق مرکز استان همدان به یک خبر مهم در جهان تبدیل شد.

بهره‌برداری از لیتیوم در همدان سرعت یابد

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همدان ادامه داد: مردم همدان تأکید دارند کار بهره‌برداری از لیتیوم در همدان سرعت یابد و مسیر پیشرفت‌های لازم سریع طی شود.

شانیان اضافه کرد: استخراج از معدن لیتیوم همدان در بخش خصوصی از سال ۹۹ آغاز و در اسفند ماه سال ۱۴۰۱ منجر به کشف لیتیوم شده بود و نیز این کشف باعث شد جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای دارنده ذخایر لیتیوم قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر کشورهایی مانند شیلی، استرالیا و چین دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم در جهان هستند و این ماده معدنی غنی در جهان رشد قیمت قابل توجهی را در سال‌های اخیر داشته است که احتمال داده می‌شود تا سال ۲۰۳۰ بازار لیتیوم به ۱۹۲ میلیارد دلار برسد.

شانیان تصریح کرد: آمریکا در حال حاضر ۱۸۰ میلیارد دلار مگاپروژه در زمینه لیتیوم دارد و بزرگترین بازار جهانی را در این حوزه به خود اختصاص داده است.

وی افزود: سال‌های اخیر هم ایران به واسطه دشت قهاوند به جمع کشورهای حائز رتبه در کشف ذخایر غنی لیتیوم پیوست و این امر باعث خوشحالی هم‌میهنان شد اما از طرفی دشمنان کشور از این اتفاق دچار واهمه شدند چرا که خطر جدی را برای خود احساس کردند، به طوری که وقتی ماده معدنی لیتیوم کشف شد و بازتاب‌هایی را به همراه داشت، رسانه اسرائیلی معاریو نیز گزارش داد «کشف معادن بزرگ لیتیوم به تغییر توازن قدرت در منطقه منجر خواهد شد».

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همدان ادامه داد: این رسانه بر این باور است که ایران با در اختیار داشتن ۱۰ درصد از ذخایر لیتیوم جهان، سود بسیار زیادی کسب می‌کند و به گفته کارشناس اهل رژیم صهیونیستی «این ذخایر می‌تواند اقتصاد ایران را نجات دهد و تحریم‌های غرب علیه آن را بی‌اثر کند».

شانیان اضافه کرد: می‌توان گفت تغییرات منطقه‌ای به نفع رژیم صهیونیستی نبوده و این کشفیات نیز نگرانی‌های آنها را دوچندان می‌کند چرا که قدرت نظامی ایران در حال گسترش است و در اختیار داشتن منابع انرژی، قدرت آن را دوچندان می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر اگر برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران باعث نگرانی رژیم صهیونیستی و غرب شده است، اعلام خبر کشف میدان چند میلیون تنی لیتیوم که دومین میدان بزرگ لیتیوم جهان به‌شمار می‌رود، باعث خواهد شد ایران در آینده به بازیگر اصلی صنایع رایج و مهم جهان تبدیل شود و این به مذاق آمریکا و صهیونیست‌ها خوش نیامده است.

احمد شانیان تصریح کرد: کشف ماده معدنی لیتیوم جایگاه ایران را در جهان ارتقا خواهد داد و روابط آن را با روسیه و چین و سازمان بریکس تقویت خواهد کرد، بریکس از هم‌اکنون به‌عنوان جایگزینی برای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و ساختار مالی جهانی قدیمی آمریکا و پایان دادن به هژمونی دلار ارزیابی می‌شود.

وی افزود: آنچه موجب افزایش اهمیت راهبردی کشف لیتیوم می‌شود، احیای روابط ایران با کشورهای حاشیه منطقه خلیج‌فارس و برخی دیگر از کشورهای عربی است، از روابط نظامی دریایی ایران در اقیانوس هند گرفته تا برقراری روابط راهبردی با چین و همچنین روابط راهبردی ایران و روسیه که با توجه به رویارویی روسیه و پیمان ناتو، این روابط در سطح بیشتری در حال تقویت است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همدان ادامه داد: لیتیوم به واسطه اینکه فلز بسیار سبک با مقاومت گرمایی بالا است، در صنعت فضایی های‌تک، هواپیمایی و کاشی و سرامیک مورد استفاده قرار می‌گیرد، فلز لیتیوم در حوزه آلایندگی نیز بسیار حائز اهمیت است و در مباحث مرتبط با انرژی‌های تجدید پذیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، همچنین لیتیوم اثرات سو زیست‌محیطی اندکی دارد.

شانیان اضافه کرد: لیتیوم می‌تواند صنعت ایران و استان همدان را به نحو چشمگیری ارتقا دهد و روابط با کشورهای صنعتی نظیر چین را هم در حوزه‌های مختلف بیشتر کند.

کد خبر 748176

دیگر خبرها

  • کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» رونمایی شد
  • کتاب نامداران موسیقی سنندج رونمایی شد
  • پارک شهدای سنندج به پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • شمه‌ای از بی‌کفایتی پهلوی
  • تحویل ۹۰۰۰ تخت بیمارستانی تا شهریور ماه امسال
  • مبانی تئوری و فکری محکم اسلام علت ماندگاری انقلاب اسلامی است
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی در همدان می‌مانیم
  • نگاه رهبر انقلاب به مسائل حوزه کتاب همه جانبه است
  • ببینید | خون‌شوری از کوچه‌ها