Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-30@02:14:47 GMT

واشنگتن نگران دستاوردهای راهبردی پکن

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۱۲۱۴۷

واشنگتن نگران دستاوردهای راهبردی پکن

رقابت استراتژیک ایالات متحده آمریکا و جمهوی خلق چین ازحدود یک دهه قبل همگام با افزایش سرعت رشد ظرفیت‌های بین المللی پکن جدی‌تر شد. در سال‌های اخیر بسیاری از تحلیلگران و اندیشکده‌های آمریکایی نگرانی مقام‌های این کشور را بازتاب می‌دهند که چین به مرور خود را به جایگاه و توانایی‌های این کشور در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سیاسی، نظامی و امنیتی نزدیک خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اگرچه در مورد برآورد تعیین زمان وقوع برتری پکن بر امور جهان اختلاف نظر زیادی وجود دارد، در مجموع بازه بین سال های ۲۰۲۵ تا ۲۰۵۰ به عنوان زمان رسیدن به آن بیان می‌شود. در سال گذشته تا حدودی از سرعت رشد اقتصادی چین کاسته شد و اندکی در پیش بینی‌ها تغییر ایجاد شد. در صورت فائق آمدن پکن بر مشکلات ممکن است بسیار سریعتر از زمان پیش بینی شده، این کشور بتواند به اهداف خود یعنی تبدیل شدن به اقتصاد برتر و سپس هژمون سیاسی جهان دست پیدا کند.
سبقت پکن از واشنگتن
نیازی به تکرار نیست که در حوزه اقتصادی بسیاری از اهداف مورد نظر چین تاکنون حاصل شده است و این کشور با کسب جایگاه دومین اقتصاد بزرگ جهان در یک دهه گذشته بر ظرفیت بازیگری و جایگاه اقتصادی خود افزود. چین خود را به عنوان موتور محرک اقتصاد، تولید کالا و تجارت در جهان مطرح کرده است. تولید ناخالص ملی (GDP) چین در سال ۲۰۰۰ حدود سه تریلیون (هزار میلیارد) دلار بود و تا سال ۲۰۱۰ این رقم به بیش از ۱۰ تریلیون دلار نزدیک شد. این در حالی بود که همین ارقام برای ایالات متحده در دو سال فوق به ترتیب ۱۰ و ۱۵ تریلیون دلار بود. رقم تولید ناخالص داخلی آمریکا در سال ۲۰۱۹ به بالاتر از ۲۰ هزار میلیارد دلار رسید، حال آنکه تولید ملی چین به ۱۵ تریلیون دلار نزدیک شد.
به نوشته تارنمای «بلفر» در زمینه شاخص برابری قدرت خرید (PPP) که از نظر بررسی سطح رفاه و توانایی اقتصادی کشورها بسیار مهم است نیز آمار چین به شدت رو به رشد بوده است. در سال ۲۰۰۴ این شاخص برای آمریکا ۱۲۲۷۵ و برای چین ۵۷۶۰ بود. این اعداد برای سال ۲۰۱۴ به ۱۷۳۹۳ و ۱۸۲۲۸ افزایش یافت که نشان از پیش افتادن پکن داشت. پیش بینی می‌شود در سال ۲۰۲۴ جایگاه چین به شدت ارتقا پیدا خواهد کرد و به ۳۵۵۹۶ می‌رسد حال آنکه شاخص برای آمریکا در سطح ۲۵۰۹۳ برآورد شده است.
اندیشکده «رند» در بررسی خود از کم شدن فاصله هزینه‌های نظامی دو کشور هم خبر داده است. در سال ۱۹۹۶ هزینه‌های نظامی آمریکا ۱۶ برابر چین بود. درحالی که پکن تنها ۲۵ میلیارد دلار هزینه نظامی داشت آمریکا ۴۲۰ میلیارد دلار برای آن صرف نمود. این رقم در سال ۲۰۰۶ برای چین به ۹۰ و برای آمریکا به ۶۴۰ میلیارد دلار رسید. در سال ۲۰۱۸ از فاصله دو کشور به اندازه چشمگیری کاسته شد به نحوی که هزینه نظامی آمریکا کمتر از سه برابر چین شد. چین ۲۵۰ و آمریکا ۶۵۰ میلیارد دلار برای حوزه‌های نظامی هزینه کردند.
تحلیلگران سپس در گزارشی به زمان دستیابی دولت چین به رتبه نخست جهان در حوزه‌های مختلف پرداخته‌اند. چین در سال ۲۰۰۹ به رتبه نخست صنعت خودروسازی جهان دست یافت و در حوزه تولید کالا این اتفاق در سال ۲۰۱۱ رخ داد. این کشور در سال ۲۰۱۵ بزرگ‌ترین طبقه متوسط جهان را در خود جای داد. چین در سال ۲۰۱۶ رتبه نخست بیشترین میزان تولید انرژی از خورشید را کسب کرد و از سال ۲۰۱۰ به بعد به عنوان موتور رشد اقتصادی جهان مطرح شد.
کاخ سفید و سیاست انفکاک از پکن
به باور برخی تحلیلگران داشتن قدرتمندترین اقتصاد جهان می تواند به برتری در دیگر حوزه‌ها منجر شود و همه کشورها از جمله چین تلاش دارند به این سطح برسند تا قادر شوند عنان امور در حوزه‌های سیاسی، امنیتی و تکنولوژیک را که اکنون در دست آمریکا است، در اختیار داشته باشند. متخصصان در مسائل بین المللی در آمریکا و از جمله «گراهام آلیسون» بر این باورند که دوران تک قطبی به پایان رسیده و به همین دلیل دیگر کشورها این توهم را دارند تا می‌توانند جای واشنگتن را در نظام بین المللی که خود این کشور بنا نهاده است، بگیرند.
باوجود پیشرفت‌های آشکار چین و نظرات مخالف برخی کارشناسان، منطق قالب در واشنگتن آن است که سیاستگذاران و کارشناسان این کشور اکنون به این اجماع در مورد چین دست پیدا کرده‌اند که دوره تعامل تمام شده است و باید مسیری تازه را در همزیستی با رقیب راهبردی خود در پیش بگیرند. برخی دیگر نیز تاکید دارند واشنگتن باید به رویکرد فاصله گرفتن از چین هم فکر کند. 
به نوشته اندیشکده «بروکینگر»، در حالی که برخی تحلیلگران از دور شدن پکن و واشنگتن از هم سخن می گویند، «مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا اعتقاد دارد که دو طرف در حال انفکاک از یکدیگر نیستند. با اینحال آمارها به ویژه در حوزه های غیراقتصادی، نشان از ایجاد شکاف میان دو کشور دارد. اگرچه در بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ میزان سرمایه گذاری مستقیم چین در آمریکا ۸۸ درصد رشد داشته است، در حوزه‌های دیگر از میزان نزدیکی و همکاری دو کشور کاسته شده است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۸ از روند ورود دانشجویان چینی به کالج‌های آمریکایی ۵۰ درصد کاسته شده است.
از طرف دیگر تحلیلگران و مقام‌های آمریکایی اعتقاد دارند برای به ثمر رساندن جدایی دو کشور، واشنگتن نخست باید جدایی هدفمند بر اساس محافظت از منافع و برتری آمریکا بدون نیاز به بی در و پیکر شدن کشور را دنبال کند. تلاش باید باهدف کاستن از آسیب پذیری‌ها در حوزه زنجیره عرضه ایالات متحده و تنوع بخشی به مبادلات اقتصادی آمریکا صورت بگیرد. لازمه این امر دستیابی به اجماعی تازه با متحدان و شرکای کاخ سفید در زمینه تجارت   بین المللی است. در صورت نبود برنامه‌ای دقیق، این جدایی ایالات متحده را منزوی می‌سازد و از قدرت رقابت آن می‌کاهد. علاوه بر این، درک و محاسبه توانایی‌های فزاینده چین و تأثیر آن بر ابزارهای مقابله‌ای واشنگتن همچون رژیم تحریم‌ها نیز بسیار اهمیت دارد.
بر  پایه این تحلیل، در دنیایی که پکن در مسیر توسعه مکانیسمی حرکت می‌کند تا به کشورها گزینه جایگزینی را برای  دلار آمریکا ارائه کند، ابزار تحریم‌ها و فشارهای کاخ سفید برای دستیابی به اهداف بسیار اهمیت دارد. اگرچه تاکنون این خط مشی برای چین نتیجه‌ای در بر نداشت، یکجانبه‌گرایی واشنگتن در عرصه‌های بین المللی به پذیرش دیدگاه پکن در زمینه نیاز به راه حل‌های جایگزین کمک کرد. به اعتقاد تحلیلگران، آمریکا نیازمند همکاری نزدیک با متحدان خود است تا از تضعیف ائتلاف آن‌ها با واشنگتن جلوگیری کند و مانع کاهش نفوذ مالی آمریکا ‌شود.
نظرسنجی‌های اخیر هم نشان می‌دهند که بسیاری از کشورهای نزدیک به آمریکا نگرانی شدیدی نسبت به رفتار پکن و نفوذ آن در سیستم جهانی دارند. اما این واقعیت که برخی از این شرکا نسبت به قابل اعتماد بودن ایالات متحده هم تردید جدی دارند، بر مشکل افزوده است. 
روندهای مشهود جهانی حکایت از آن دارند که در سه سال گذشته چین توانسته است نقاط ضعف شبکه متحدان آمریکا را بیابد و بر آن متمرکز شود. سال ۲۰۲۰ در چارچوب رویکردهای آمریکا نسبت به چین و تعیین فاصله با پکن بسیار بااهمیت خواهد بود. به نظر آگاهان در صورتی که واشنگتن راهی برای به عقب راندن پکن در پیش نگیرد بسیاری از برآوردها در زمینه برتری جهانی چین در آینده دور از ذهن نخواهد بود.

منبع: ایرنا

منبع: تقریب

کلیدواژه: میلیارد دلار ایالات متحده تریلیون دلار برای آمریکا چین در سال رتبه نخست کاخ سفید کاسته شد برای چین پیش بینی دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۱۲۱۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل شورای راهبردی مدیریت شهری شیراز با چند حوزه خدمات‌رسان

یکصد و پنجاه و یکمین جلسه علنی شورای شهر شیراز به مناسبت روز شوراها میزبان مدیریت ارشد استان و شهری بود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، یکصد و پنجاه و یکمین جلسه علنی شورای شهر شیراز امروز_ یکشنبه نهم اردیبهشت _ به مناسبت روز شوراها میزبان مدیریت ارشد استان و شهری بود؛ محمدهادی ایمانیه استاندار فارس در این جلسه ضمن تبریک به مناسبت روز شوراها، اظهار کرد: با اهل تقوا و پرهیزکار مشورت کنید و با متقین مشورت کنید که آن‌ها کسانی هستند که آخرت را بر دنیا ترجیح می‌دهند و کارهای شما را بر امور خویش مقدم می‌دارند.

وی خطاب به اعضای شورای اسلامی شهر شیراز، افزود: مشورت کنید، اراده کنید و به نتیجه خوبی برسید.

استاندار فارس با بیان اینکه کسانی که منتخب مردم هستند در شورای اسلامی شهر شیراز وظیفه سنگینی را بر عهده دارند، اضافه کرد: اعضای شورای اسلامی باید شکر این مسئولیت را با حل مشکلات مطالبات مردم بپردازند.

ایمانیه ابراز امیدواری کرد: اعضای شورای اسلامی شهر اولویت‌ها را در نظر بگیرند و تقسیم‌بندی وظایف را بر اساس حل مشکلات مردم در اولویت قرار دهند.

وی با بیان اینکه اکثر مشکلات مردم موضوع معیشت است، تصریح کرد: رفع مشکلات معیشتی تنها وظیفه چند نهاد نیست و سایر نهادها از جمله شورا بر حسب توان در این موضوع مهم و مردمی وظیفه دارند.

استاندار فارس تاکید کرد: اختلاف سلیقه زیر چتر اصیل تفکرات انقلاب اسلامی باعث برکت می‌شود.

ایمانیه از اعلام آمادگی خود برای کلید زدن شورای راهبردی مدیریت شهری در شهر شیراز با چند حوزه خدمات‌رسان خبر داد.

لطف اله شیبانی فرماندار شهرستان شیراز همچنین در این مراسم با تبریک روز شوراها به اعضای شورای اسلامی شهر شیراز و قدردانی از تلاش و خدمات آن‌ها در خدمت‌رسانی به مردم، تصریح کرد: طی مدت باقیمانده از عمر شورا باید خدمت رسانی صادقانه به مردم شهید پرور شهر شیراز سر لوحه کار باشد.

مدیریت واحد و یکپارچه شهری ایجاد شود

در ادامه این مراسم همچنین محمد حسن اسدی شهردار کلان شهر شیراز در سخنانی اظهار کرد: امروزه به دلیل حضور شوراها در شهر و روستا شاهد پیشرفت مناطق هستیم.

وی افزود: شورای اسلامی شهر شیراز در جایگاهی قرار دارد که به دنبال مسائل سیاسی نیست بلکه به‌دنبال رفع مسائل و مشکلات و خدمت‌رسانی مطلوب و شایسته به مردم هستند.

شهردار شیراز از پنج برابر شدن بودجه شهرداری شیراز با حمایت شورای اسلامی شهر خبر داد و اضافه کرد: اگر دولت می‌خواهد از تصدی‌گری به حاکمیت برسد باید مدیریت واحد و یکپارچه شهری را تشکیل بدهد.

اسدی تصریح کرد: نقش شوراها در پیشبرد امور شهری بسیار با اهمیت است و هرچه به سمت تقویت شوراها برویم رضایت مردم افزایش می‌یابد.

خاطر نشان می‌شود، در ادامه یکصد و پنجاه و یکمین جلسه صحن علنی شورای اسلامی شهر شیراز لایحه دو فوریتی شهرداری شیراز، در خصوص اصلاح مصوبه اولین اجلاسیه رسانه‌ای جبهه مقاومت با حضور ۱۳ نفر از اعضای شورا بررسی و به تصویب رسید. بر اساس ماده واحده این طرح به شهرداری شیراز اجازه داده می‌شود اولین اجلاسیه رسانه‌ای جبهه مقاومت را با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال برگزار کند.

مصوبه دیگر شورای اسلامی شهر شیراز ارسالی از کمیسیون اقتصاد و سرمایه گذاری شورا بود و به تصویب رسید. در ماده واحده این مصوبه شهرداری شیراز مکلف شد موضوع استفاده از ظرفیت‌های مجتمع اقتصادی کمیته امداد امام خمینی (ره) در حوزه سرمایه گذاری را بررسی و گزارش اقدامات را هر شش ماه یک بار به شورای اسلامی شهر شیراز ارائه نماید.

در این جلسه همچنین لایحه شهرداری شیراز در خصوص کاهش هزینه پروانه و عوارض ساختمانی در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ارسالی از کمیسیون مشترک برنامه، بودجه، امور حقوقی و املاک و شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورا، بررسی شد و به تصویب رسید.

بر اساس ماده واحده این طرح شهرداری مکلف شد هزینه صدور پروانه و عوارض ساختمانی را صرفاً جهت کاربری مسکونی به میزان ده درصد (۱۰%) برای خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند زیر بیست سال تخفیف دهد.

در تبصره ۱ این طرح آمده است؛ معافیت‌های فوق فقط یک بار و تا متراژ ۲۰۰ متر مربع زیر بنای مفید در شهر شیراز قابل اعمال است.

در این جلسه همچنین طرح کمیسیون تلفیق شورا، در خصوص اساسنامه مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر شیراز بررسی و به تصویب رسید. بر اساس ماده واحده این طرح اساسنامه مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر شیراز شامل ۱۸ ماده و ۱۶ تبصره به شرح پیوست ممهور به مهر شورا به تصویب رسید.

کد خبر 748884

دیگر خبرها

  • 10 خبر خوشی که به مذاق دشمنان خوش نیامد | از آخرین دستاوردهای کشور بیشتر بدانید
  • ۵ محصول زنجیره ارزش راهبردی استان کرمان در نمایشگاه تهران
  • چین معافیت تعرفه‌ای واردات محصولات آمریکایی را تمدید می‌کند
  • درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟
  • تشکیل شورای راهبردی مدیریت شهری شیراز با چند حوزه خدمات‌رسان
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • شکست رسانه‌ای واشنگتن در اعتراضات دانشجویی
  • استغاندار هرمزگان: نگران توسعه صنعتی هرمزگان هستیم
  • ویدیو/ دستاوردهای هوافضای کشور در ۱۴۰۲ را بشناسید
  • هشدار صنعا نسبت به طرح و نقشه‌های واشنگتن علیه یمن