Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@03:22:33 GMT

آکرومگالی چگونه درمان می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۱۳۲۳۴

آکرومگالی چگونه درمان می‌شود؟

آکرومگالی نوعی بیماری است که در آن بعضی از قسمت های بدن، بیش از حد رشد می‌کنند رشد می کنند و بزرگ‌تر از حد طبیعی می شوند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، گاهی تغییراتی در بدن انسان رخ می‌دهد و آنقدر آهسته و آرام پیش می‌رود که حتی خود فرد هم بسیار دیر متوجه آن می‌شود. این تغییرات ممکن است در چهره، بینی، فک و سایر بخش‌های بدن ایجاد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سخن از نوعی بیماری است که کمتر شناخته شده و افرادی که با آن درگیر می‌شوند، حتی نمی‌دانند به کدام متخصصی مراجعه کنند. در خصوص بیماری آکرومگالی، گفت‌وگویی با مژگان کریمی فر، فوق تخصص غدد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام داده‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

آکرومگالی چیست؟

اکرومگالی، نوعی بیماری است که در آن بعضی قسمت‌های بدن بیش از حد رشد کرده و بزرگ‌تر از حد طبیعی می‌شوند. این بیماری در بازه زمانی طولانی و اغلب طی سال‌ها و معمولاً در اثر تومور غیرسرطانی در غده هیپوفیز ایجاد می‌شود.

در بیماری آکرومگالی غده هیپوفیز دچار چه مشکلی می‌شود؟

غده هپیوفیز، بسیاری از هورمون‌های بدن را می‌سازد که یکی از آن‌ها، هورمون رشد است. بدن برای رشد به این هومون نیاز دارد؛ تومور غده هیپوفیز باعث آزاد شدن بیش از حد هورمون رشد و بروز بیماری آکرومگالی می‌شود.

علائم آکرومگالی چیست؟

علامت اصلی این بیماری رشد بیش از حد بعضی قسمت‌های بدن مانند بزرگ شدن استخوان فک، برجسته شدن پیشانی، بزرگ شدن بینی و ضخیم شدن لب‌ها است. همچنین زبان و فک تحتانی در مبتلایان به آکرومگالی رشد کرده و فاصله بین دندان‌ها بیشتر خواهد شد.

چرا صدای بیماران آکرومگالی خشن می‌شود؟

در مبتلایان به این بیماری، بافت گلو و اطراف حنجره بیش از حد طبیعی رشد می‌کند و این حالت صدای بم و یا اختلال تنفس را در حین خواب برای بیماران به دنبال دارد.

دست و پای بیماران آکرومگالی چه تغییری می‌کند؟

تغییراتی مانند بزرگ‌تر شدن دست و پا و ورم در این بیماران دیده می‌شود. افراد مبتلا به آکرومگالی، اغلب متوجه تنگ شدن سایز انگشتر، دستکش و کفش خود می‌شوند و این تغییرات تدریجی و بسیار آهسته رخ می‌دهد، به طوری که گاهی ممکن است خود بیمار و اطرافیان او متوجه تغییرات نشوند.

آکرومگالی چه عوارض و تغییرات دیگری در بیماران ایجاد می‌کند؟

در بیماری آکرومگالی ممکن است، برخی افراد مبتلا به سندرم تونل کارپ (سندرم مجرای مچ دستی) شوند که در چنین وضعیتی آن‌ها دچار درد، سوزن سوزن شدن و خواب رفتن دست و انگشتان دست می‌شوند؛ بزرگ شدن زبان و پیش‌آمدگی آرواره از جمله سایر تغییراتی است که در بیماران به وجود می‌آید.

چه تغییراتی در استخوان‌های بیماران آکرومگالی ایجاد می‌شود؟

در این بیماری استخوان‌ها نیز دچار تغییر شده و انتهای استخوان‌ها بیش از حد رشد می‌کند. این رشد بیش از حد باعث آسیب به غضروف می‌شود و حتی گاهی بیماری مفصلی را نیز به همراه دارد. در افرادی که قبل از بلوغ به این بیماری مبتلا می‌شوند، ممکن است به دلیل ترشح حد هورمون رشد بیشتر، رشد طولی استخوان‌ها و افزایش رشد قدی دیده شود و بعد از سن بلوغ رشد عرضی و پهن شدن استخوان‌ها اتفاق بیفتد.

آیا آکرومگالی روی سایر قسمت‌های دیگر بدن هم تأثیر می‌گذارد؟

بله، آکرومگالی ممکن است پوست، قلب و چشم را نیز تحت تأثیر قرار بدهد و اختلالاتی در آن‌ها ایجاد کند. پوست ممکن است ضخیم‌تر شود و برخی افراد دچار رشد اضافی پوست، به صورت منگوله‌های پوستی (Skin tag) شوند و عضلات قلب نیز بیش از حد طبیعی رشد کند و باعث شود قلب خوب کار نکند. همچنین اگر تومور غده هیپوفیز بیش از حد بزرگ شود، می‌تواند روی اعصاب چشم هم اثر کند و اختلال دید را برای فرد به دنبال داشته باشد.

آیا آکرومگالی سبب ایجاد بیماری‌های دیگر می‌شود؟

آکرومگالی می‌توانند سبب افزایش شانس ابتلا به دیابت شود و حتی احتمال ایجاد فشار خون بالا هم در این بیماران وجود دارد.

آیا تستی برای تشخیص آکرومگالی وجود دارد؟

بله، معمولاً پزشک براساس ظاهر فرد به بیمار شک می‌کند و تست خون را برای اندازه گیری هورمون رشد انجام می‌دهد. این آزمایش تست تحمل گلوکز است که در آن نمونه خون بیمار پس از نوشیدن میزان معینی از قند محلول در آب گرفته و هورمون رشد اندازه گیری خواهد شد. در حالت طبیعی خوردن قند باعث توقف ترشح هورمون رشد می‌شود، اما در افراد آکرومگال پس از خوردن قند، هورمون رشد افزایش یافته یا تغییری نمی‌کند. اگر تست خون فرد نشان‌دهنده ابتلا فرد به ترشح بیش از حد هورمون رشد باشد، پزشک دستور ام آر ای هیپوفیز و هیپوتالاموس را می‌دهد که می‌تواند تومور داخل هیپوفیز را نشان دهد.

آکرومگالی چگونه درمان می‌شود؟

در اغلب افراد، جراحی برای برداشتن تومور هیپوفیز انجام می‌شود و جراح با برش کوچکی در داخل بینی و سپس با استفاده از وسایل خاص، تومور را بر می‌دارد؛ در این نوع جراحی (transsphenoidal surgery)، پزشک برش عمیق و کوچکی داخل بینی ایجاد می‌کند و سپس با وسایل خاصی وارد سینوس اسفنوئید(فضای خالی زیر غده هیپوفیز) می‌شود و تومور را برمی‌دارد.

آیا نشانه‌های آکرومگالی بعد از جراحی بهبود می‌یابد؟

اگر جراح بتواند تومور را کامل خارج کند، میزان هورمون رشد پس از چند ساعت به حد طبیعی برمی‌گردد و قسمت‌هایی از بدن که دچار تورم شده است بعد از جراحی بهبود می‌یابد، اما بعضی نشانه‌های دیگر بیماری چندین ماه وقت لازم دارد تا بهتر شود و با جراحی، تغییرات بافت استخوانی از بین نمی‌رود.

آیا آکرومگالی درمان دارویی دارد؟

برخی بیماران آکرومگالی نیاز به دریافت دارو دارند. اگر تومور بیمار به حدی بزرگ باشد که جراح نتواند همه آن را خارج کند، بیمار به دارو نیاز داشته و معمولاً پزشک سه نوع دارو برای درمان آکرومگالی تجویز می‌کند.این درمان‌ها شامل داروهای تزریقی که باعث توقف ترشح هورمون از تومور می‌شوند و هر چهار هفته یک بار باید تزریق شود، داروهایی که تأثیر هورمون رشد را بلوک می‌کنند و قرص‌هایی است که ترشح هورمون رشد را متوقف می‌کند.

آیا به جز جراحی و مصرف دارو، درمان دیگری برای آکرومگالی وجود دارد؟

گاهی پزشک با پرتوتابی به هیپوفیز، تومور را درمان می‌کند که با تاباندن میزان بالای اشعه x، باعث تخریب تومور می‌شو. تأثیر پرتو درمانی برای کاهش سطح هورمون رشد چند سال بعد دیده می‌شود و بعضی موارد می‌تواند باعث درمان دائمی شود.

آیا آکرومگالی سبب نازایی می‌شود؟

بله ممکن است به علت ایجاد اختلال در هورمون‌های جنسی، افراد دچار نازایی شوند، اما معمولاً بیماران آکرومگال برای باروری به درمان، پاسخ مناسب می‌دهند و زنان مبتلا به آکرومگالی، به صورت طبیعی باردار می‌شوند. نیاز است قبل از بارداری، ابتدا در مورد اینکه کدام دارو طی بارداری برای بیمار سالم‌تر است با پزشک معالج مشورت کنند. بیمار نیز باید در حین بارداری زیر نظر پزشک غدد باشد.

شانس درمان آکرومگالی چقدر است؟

پزشک معالج در اغلب موارد می‌تواند آکرومگالی را به صورت موفقیت آمیز درمان کند، اما بیمار باید مرتب توسط پزشک معاینه شود تا اگر لازم است داروها را تغییر دهد. موضوع قابل توجه اینکه آکرومگالی یک بیماری نادر است و بیمار باید تحت نظر باشد. در اکثر بیماران لازم است دارو تا آخر عمر مصرف شود، اما در موارد نادری امکان قطع دارو است.

کد خبر 410465

منبع: ایمنا

کلیدواژه: هورمون رشد روش های درمان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق نوعی بیماری بیش از حد رشد قسمت های بدن ترشح هورمون غده هیپوفیز حد طبیعی استخوان ها بزرگ شدن رشد بیش بزرگ تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۱۳۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورزش و کاهش وزن نخستین اقدام برای درمان کبد چرب

آفتاب‌‌نیوز :

از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بهزاد حاتمی افزود: کبد چرب الکلی در پی مصرف طولانی الکل ایجاد می‌شود و کبد چرب غیرالکلی عمدتا در زمینه سندرم متابولیک مثل چاقی، دیابت و چربی خون بالا فرد را مبتلا می‌کند.

وی با اشاره به این که کبد چرب یعنی رسوب چربی در کبد به میزانی که بیش از پنج تا ۱۰ درصد وزن کل آن را تشکیل می‌دهد، اظهارداشت: پیشرفت رسوب چربی در کبد ممکن است باعث ایجاد التهاب در سلول‌های کبدی و به دنبال آن به مرور باعث ایجاد فیبروز پیشرفته کبدی و سیروز شود.

این فوق تخصص بیماری‌های کبد و گوارش، ادامه داد: کبد چرب در اکثر موارد علامتی ندارد و بیمارانی که غالبا به طور اتفاقی سونوگرافی شکم به دلایل دیگر انجام می‌دهند متوجه چرب بودن کبد خود می‌شوند و یا در طی بررسی علت افزایش آنزیم‌های کبدی، کبد چرب تشخیص داده می‌شود.

وی با بیان این که کبد چرب در صورتی که علامت‌دار شود با نشانه‌هایی، چون احساس کسالت و خستگی، تهوع و درد یا ناراحتی مبهم در سمت راست بالای شکم خود را نشان می‌دهد، تاکید کرد: در صورتی که کبد چرب باعث التهاب و آسیب پیشرونده کبد شود می‌تواند منجر به بیماری پیشرفته کبدی یا سیروز شود.

وی ادامه داد: کبد چرب شایع‌ترین علت بیماری مزمن کبدی در کشور‌های غربی به حساب می‌آید و شیوع آن بین ۱۰ تا بیش از ۴۰ درصد (بطور متوسط ۲۵ درصد) است.

حاتمی در ادامه به شیوع بالای کبد چرب در ایران اشاره کرد و توضیح داد: این بیماری در کشور حتی از متوسط جهانی بالاتر است، طبق برخی آمار موجود شیوع کبد چرب در ایران حدود ۴۰-۳۰ درصد در جمعیت بالای ۱۸ سال است.

وی شایع‌ترین سن بروز کبد چرب را دهه چهارم و پنجم زندگی عنوان کرد و گفت: بیماری کبد چرب در مردان شایع‌تر است، ولی در عین حال برخی مطالعات نیز شیوع بالاتر کبد چرب در زنان را گزارش کرده‌اند.

این فوق تخصص بیماری‌های کبد و گوارش بالغین، ادامه داد: با توجه به سیر روزافزون شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان، به نظر می‌رسد که سن شیوع کبد چرب پایین‌تر شده است و افزایش شیوع کبد چرب در کودکان زنگ خطری است که باید توجه جدی به آن معطوف داشت.

وی افزود: پیروی از سبک غلط زندگی، کم تحرکی و استفاده روزافزون از تنقلات و غذا‌های آماده پر کالری (فست فود) از عوامل مهم افزایش شیوع کبد چرب در کودکان و بزرگسالان است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان این که اضافه وزن و چاقی، دیابت، چربی خون بالا و سندرم متابولیک از عوامل خطر عمده ابتلا به کبد چرب هستند، توضیح داد: برخی بیماری‌ها نیز از جمله کم کاری تیروئید، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، آپنه انسدادی در موقع خواب ممکن است با کبد چرب همراه باشند. همچنین برخی دارو‌ها نیز ممکن است باعث ایجاد کبد چرب شوند. عوامل ژنتیکی و تفاوت‌های قومی نژادی نیز در ایجاد کبد چرب نقش دارند.

وی همچنین درباره ضرورت درمان بیماری کبد چرب گفت: کبد چرب در صورت عدم درمان علاوه بر این که ممکن است باعث آسیب پیشرونده کبدی، سیروز کبدی، نارسایی کبدی و بالاخره سرطان کبد شود، به عنوان عامل خطر عمده برای بیماری‌های قلبی عروقی نیز به شمار می‌رود. نخستین و اساسی‌ترین اقدام درمانی برای کبد چرب، ورزش و کاهش وزن است.

حاتمی با اشاره به این که بیمارانی که اضافه وزن یا چاقی دارند باید با اصلاح شیوه زندگی خود، ورزش و رژیم غذایی به کاهش وزن مبادرت کنند، اضافه کرد: در این افراد کاهش وزن سریع به هیچ وجه توصیه نمی‌شود؛ به طوری که حتی ممکن است باعث تشدید آسیب کبدی نیز شود.

وی ادامه داد: میزان توصیه شده مجاز برای کاهش وزن ۰.۵ تا یک کلیوگرم در هفته است و در عین حال بهتر است این افراد روزانه حداقل ۴۵-۳۰ دقیقه ورزش متوسط (حداقل پنج روز در هفته) داشته باشند.

به گفته وی، در درصدی از افراد که اضافه وزن و چاقی نیز دارند (حدود ۲۰-۱۰ درصد) ممکن است کبد چرب ایجاد شود که در این گروه نیز ورزش منظم به بهبود کبد چرب کمک می‌کند.

حاتمی با تاکید بر کنترل مناسب قند خون در بیماران دیابتی و کنترل فشار خون و چربی خون به مبتلایان کبد چرب توصیه کرد: در برخی موارد نیز با تجویز پزشک استفاده از درمان دارویی ضرورت دارد.

وی ادامه داد: توصیه می‌شود افراد مبتلا به کبد چرب از مصرف غذا‌های پرکالری و پرچرب و به ویژه پرکربوهیدرات مانند فست فود، شیرینی جات و نوشابه‌های گازدار و خصوصا الکل اجتناب کنند. مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه در این بیماران توصیه می‌شود، البته باید توجه داشته باشند مصرف بیش از حد میوه‌هایی که محتوای فروکتوز بالایی دارند نیز باید خودداری کنند.

حاتمی با بیان این که مصرف قهوه نیز در بیماران مبتلا به کبد چرب مفید است، گفت: البته مصرف بیش از حد قهوه به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های زاهدان رایگان شد
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان رایگان شد
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • درمان بیماری‌های کلیوی با سم این حشره خطرناک
  • درمان بیماری کلیوی با سَم صدپایان!
  • درمان جدید بیماری آلزایمر
  • بیماری ترانه علیدوستی چیست؟ / همه چیز درباره سندرم «درِس»
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • ورزش و کاهش وزن نخستین اقدام برای درمان کبد چرب