Web Analytics Made Easy - Statcounter

عصرایران؛ جلیل بیات* - اتحادیه اروپا که نشان داده در موضوع هسته ای ایران قادر به ایستادگی در برابر زورگویی و یکجانبه گرایی دونالد ترامپ نیست، می تواند با مشارکت روسیه و چین قطعنامه «اتحاد برای صلح» "Uniting for Peace" resolution سازمان ملل را به اجرا بگذارد تا زمینه برای مذاکرات احتمالی ایران و امریکا فراهم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترور سرلشکر قاسم سلیمانی توسط امریکا، خاورمیانه را تا مرز یک جنگ جدید پیش برد. اکثر کارشناسان معتقدند این بحران و همچنین تشدید تنش میان ایران و امریکا در یک سال اخیر و ناامن شدن منطقه خلیج فارس ناشی از خروج یکجانبه امریکا از توافق هسته ای ایران (برجام) در 18 اردیبهشت 97 بوده است.

بازگشت تحریم ها و سیاست فشار حداکثری امریکا باعث شد ایران از اردیبهشت 98 شروع به کاهش گام به گام تعهدات خود در برجام کند، به طوری که با برداشتن آخرین گام در دی ماه امسال اکنون هیچ محدودیتی بر برنامه هسته ای این کشور اعمال نمی شود.

با این حال جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از سفر به تهران گفت این اتحادیه فعلا قصد ندارد پرونده هسته ای ایران را به شورای امنیت ارجاع دهد. پیشتر ایران تهدید کرده بود در صورت انجام چنین کاری از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) خارج خواهد شد.

اگرچه در 21 ماه گذشته اتحادیه اروپا در کنار چین و روسیه از خروج امریکا از برجام انتقاد کرده اند اما عملا نتوانستند شرایطی ایجاد کنند که ایران از مزایای اقتصادی این توافق بهره مند شود. چراکه بانک ها و شرکت های تجاری خصوصی حاضر نیستند به دلیل مجازات سرپیچی از تحریم های ثانویه امریکا وارد داد و ستد با ایران شوند. لذا به نظر می رسد اکنون اتحادیه اروپا، چین و روسیه باید از قطعنامه «اتحاد برای صلح» سازمان ملل استفاده کنند.

قطعنامه اتحاد برای صلح که تاکنون ۱۰ بار مورد استفاده قرار گرفته عنوان می کند اگر در مواردی شورای امنیت سازمان ملل متحد به علت وتو یکی از اعضای دائم خود نتواند به هنگام تهدید علیه صلح، نقض صلح یا عمل تجاوز اقدام مناسبی انجام دهد، وظیفه صلح و امنیت بین‌المللی به عهده مجمع عمومی سازمان ملل متحد گذاشته می‌شود.

اکنون امریکا با خروج از یک توافق بین المللی که توسط شورای امنیت سازمان ملل تایید شده است، سایر کشورها را نیز مجبور به نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت می کند. این در حالی است که به استناد گزارش های آژانس بین المللی انرژی هسته ای، تا قبل از خروج امریکا از برجام، ایران به تمامی تعهدات خود در این توافق عمل می کرد.

همچنین ترور یک فرمانده ارشد نظامی در یک کشور ثالت و پیامدهای پس از آن اقدامی در جهت تهدید صلح بین المللی محسوب می شود. اعمال تحریم های شدید اقتصادی که فاقد مشروعیت بین المللی است خود مصداق جنگ اقتصادی است و اکنون زندگی بسیاری از بیماران ایرانی را که به داروهای خاص دسترسی ندارند به خطر انداخته است. همه این موارد حاکی از لزوم توجه به قطعنامه اتحاد برای صلح دارد.

ظریف وزیر خارجه ایران اخیرا در مصاحبه با اشپیگل گفته بود اگر امریکا تحریم ها را لغو کند امکان مذاکره میان دو کشور وجود دارد. اما رئیس جمهور امریکا در پاسخ گفت: «نه ممنون!» واضح است که در این شرایط پیشنهاد هرگونه طرحی در راستای کاهش تنش میان ایران و امریکا در شورای امنیت به دلیل حق وتو امریکا با شکست مواجه می شود. امریکا علی رغم وظیفه قانونی خود حتی از صدور ویزا برای وزیر خارجه ایران جهت شرکت در جلسه شورای امنیت سازمان ملل پس از شهادت سردار سلیمانی خودداری کرد.

بنابراین اتحادیه اروپا باید با مشارکت روسیه و چین مقدمات استفاده از قطعنامه اتحاد برای صلح را فراهم آورند. دستور جلسه این قطعنامه می تواند لغو یا تعلیق موقت تحریم های امریکا علیه ایران و در مقابل بازگشت ایران به تعهدات خود در برجام باشد تا بدین ترتیب زمینه برای آغاز مذاکرات میان طرفین فراهم شود. پیشتر در سال 2013 نیز چنین روندی امتحان شده بود و در قبال تعلیق برخی تحریم ها، ایران نیز برنامه هسته ای خود را محدود کرده که سرانجام به توافق برجام ختم شده بود.

لذا در شرایطی که ایران و امریکا نشان داده اند حاضر به عقب نشینی یک طرفه نیستند و تلاش های انفرادی کشورهایی همچون فرانسه و ژاپن یا اتحادیه اروپا به جایی نرسیده است، می تواند مجمع عمومی سازمان ملل از ایران و امریکا بخواهد زمینه را برای مذاکرات آماده کنند.

اگرچه امریکا می تواند به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل هم اعتنا نکند، اما از دو جهت شانس موفقیت این اقدام کم نیست. اول آنکه ترامپ را در برابر جامعه بین المللی و نه یک کشور قرار می دهد و از آنجا که ایران نیز به تعهدات خود ذیل برجام باز می گردد تلقی عقب نشینی برای ترامپ کاهش خواهد یافت. دوم آنکه به دلیل نیاز ترامپ به تبلیغات در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، شانس موفقیت در مذاکره با ایران می تواند برای وی مهم ارزیابی شود.

اتحادیه اروپا نباید منتظر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری امریکا بماند، بلکه باید نقش تاریخی خود در حفظ یک توافق مهم بین المللی را اجرا کند و با استفاده از این مکانیسم حقوقی سازمان ملل، می تواند زمینه را برای مذاکره میان ایران و امریکا و حفظ صلح بین المللی فراهم سازد.

پژوهشگر روابط بین الملل

لینک کوتاه: asriran.com/002znF

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: اتحادیه اروپا ترامپ شورای امنیت سازمان ملل مجمع عمومی سازمان ملل میان ایران و امریکا اتحادیه اروپا تعهدات خود هسته ای ایران بین المللی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۲۹۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند

به گزارش جام جم آنلاین، از یکسو پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه قطعنامه‌ای را علیه کشورمان تصویب کرده که در آن، حمله پهپادی و موشکی بی‌سابقه ایران به اسرائیل در اوایل ماه جاری را محکوم کرده و خواستار اِعمال تحریم‌های بیشتر علیه نهادهای ایرانی شده است!

این قطعنامه هرچند الزام‌آور نیست اما به‌خوبی نشان می‌دهد کشورهای اروپایی می‌خواهند شکست خود را در جنگ‌هایی که به راه انداخته‌اند، از این طریق پنهان کنند.

این قطعنامه که با اکثریت آرا یعنی ۳۵۷ موافق و ۲۰ مخالف به تصویب رسیده، عملیات وعده صادق ایران به اسرائیل و همچنین حملات انجام شده توسط حزب‌الله لبنان و حوثی‌ها در یمن را قبل و حین این تهاجم محکوم می‌کند و نقش تهران در آنچه بی‌ثبات‌سازی خاورمیانه از طریق «شبکه‌ای از عوامل غیردولتی» می‌خواند را مذمت می‌کند.

این اتهام‌زنی‌ها درحالیست که به اذعان صاحبنظران غربی، حمله ایران به اسرائیل، عملا نظم نوینی را در منطقه شکل داده که براساس آن، گروه‌های نقاومت در محور تحولات قرار می‌گیرند.

این قطعنامه که در جلسه نهایی پیش از انتخابات آتی اروپا به تصویب رسید، تکرار تقاضای قبلی برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی شناخته‌شده اتحادیه اروپا را در خود دارد و همچنین خواستار اضافه شدن کل حزب‌الله به این فهرست شده است.

اما این فقط اروپایی‌ها نیستند که شکست خود در برابر تهران را با سیاست تحریم می‌پوشانند. ایالات متحده نیز  تحریم‌های بیشتری را علیه ایران صادر کرده که فروش پهپادها و کالاهای ایرانی از جمله استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را هدف قرار می‌دهد.

همزمان، بریتانیا نیز شش نام جدید مربوط به افراد و سازمان‌های بخش دفاعی جمهوری اسلامی را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرده است.

در بیانیه روز پنج شنبه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد جزئیات این تحریم‌های جدید آمده است: «ایالات متحده امروز تحریم‌هایی را علیه ۱۶ نهاد و ۸ فرد وضع می‌کند و همچنین پنج کشتی و یک هواپیما را به عنوان دارایی‌های مسدودشده شناسایی می‌کند که تجارت غیرقانونی و فروش هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) در حمایت از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران و توسعه و تدارکات پهپاد رژیم را تسهیل کرده است.»

وزارت خارجه بریتانیا هم می‌گوید شش نفر را در ارتباط با تولید هواپیماهای بدون سرنشین ایران در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است.

کانادا هم همراه با دیگر بازندگان تحولات اخیر، به راهبرد تحریم علیه ایران پیوسته هرچند به گفته کارشناسان، حجم بالای تحریم‌های اعمالی علیه کشورمان در سالهای قبل، اقتصاد ایران را در برابر این استراتژی واکسینه کرده است.

نکته جالب اینجاست که همزمان با قطعنامه پارلمان اروپا و تحریم‌های آمریکا، بریتانیا و کانادا، نرخ دلار در کشورمان کاهش پیدا کرد.

دیگر خبرها

  • گاریباشویلی قطعنامه پارلمان اروپا علیه گرجستان را رد کرد
  • لزوم اتحاد کشورهای اسلامی در برابر ظلم و جنایت رژیم صهیونیستی
  • سودان خواهان برگزاری نشست فوری شورای امنیت درباره «تجاوزات امارات» شد
  • عربستان پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در غزه را به سازمان ملل می‌برد
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد
  • واکنش در اروپا به گنجاندن سپاه در لیست تروریست‌ها
  • گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست
  • سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند