Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@22:02:55 GMT

ریاضی درس زندگی، تفکر و حل مساله است

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۳۹۱۳۷

ریاضی درس زندگی، تفکر و حل مساله است

به گزارش خبرنگار مهر، حذف درس انتگرال از دروس پایه دوازدهم در سال ۹۷ و ورود دانش آموزانی که بدون شناخت پایه‌ای این مفهوم ریاضی وارد رشته‌های فنی و حرفه‌ای شدند، در آغاز سال تحصیلی جدید، موجی از اعتراضات را از سوی دانشگاهیان و اساتید رشته‌های فیزیک و ریاضی و آمار و… در پی داشت. یکی از این واکنش‌ها به نگاشتن نامه‌ای از سوی انجمن ریاضی ایران به رئیس شورای برنامه ریزی درسی ریاضی دفتر برنامه ریزی و تألیف کتب درسی انجامید که طی آن در خواست شده بود «با توجه به اینکه حذف بعضی از مبحث‌ها از جمله «انتگرال» از کتاب دوازدهم موجب نگرانی همکاران در دانشگاه‌ها گردیده است و ضمن تماس‌هایی با انجمن علت را جویا شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا از ایشان درخواست گردید تا دلایل حذف این مباحث را اعلام فرمایند تا به اطلاع جامعه ریاضی رسانده شود.»

در ادامه محمدرضا سید صالحی سرپرست حوزه تربیت و یادگیری ریاضی در پاسخ به این نامه طی نامه‌ای اعلام کرد «در ارتباط با موضوع حذف و اضافه شدن برخی مفاهیم به محتوای کتاب‌های درسی ریاضی، که مبنای این تغییرات، شایستگی‌ها و رویکردهای حاکم بر برنامه درسی است. لذا با اینکه یکی از معیارهای تعیین محتوای کتاب‌های درسی، متناسب بودن آن با اهداف رشته‌های دانشگاهی است، اما این تنها معیار موجود نیست و طبیعتاً اهداف مدنظر برنامه درسی مدرسه‌ای بر اهداف آموزش عالی اولویت دارد. اما مشخصاً در مورد مفهوم انتگرال، لازم به ذکر است که این مفهوم یکی از مفاهیمی است که به طور کامل در سر فصل‌های آموزش عالی قرار دارد.»

منصور واعظ پور مدیر انجمن ریاضی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه متأسفانه جواب سه خطی آقای صالحی جواب منطقی نبوده است و ما از منظر مخالفت با حذف انتگرال لزوماً نامه را ننوشتیم بلکه از این منظر نامه را نوشتیم که واقعاً دلایل علمی در این خصوص را بشنویم، گفت: جواب سرپرست حوزه تربیت و یادگیری ریاضی عموم افراد را قانع نکرد و برای همین به دنبال آن مقاله‌های مختلفی در این خصوص نوشته شد و دلایل مخالفت با حذف انتگرال از منظرهای مختلف توضیح داده شد.

هدف تعلیم ریاضی در دبیرستان این است که قدرت تجزیه و تحلیل بچه‌ها را بالا ببرد

وی ادامه داد: الان بحث انتگرال به طور خاص مطرح نیست بلکه این موضوع محل بحث است که یکبار باید برای مسئولان آموزش و پرورش و تمام مسئولان ما دیدگاهشان نسبت به مباحث ریاضی اصلاح شود چون ریاضیات دبیرستان اگر تدریس می‌شود برای این نیست که دانش آموز لزوماً بداند کاربرد مشتق و انتگرال در زندگی روزمره چیست بلکه هدف تعلیم ریاضی در دبیرستان این است که قدرت تجزیه و تحلیل بچه‌ها را بالا ببرد. این هدف اصلی تدریس درس ریاضی است. البته ریاضیاتی تدریس می‌شود که در مراحل دیگر مثل ادامه تحصیل نیز به کار می‌آید یا در حوزه علم به طور کلی کاربرد دارد اما اگر بخواهیم کاربردی در زندگی برای این مفاهیم قائل شویم این است که درس ریاضی خود درس زندگی است.

کنکور باعث شده بچه‌ها در هیچ درسی در دبیرستان، مهارت زندگی یاد نگیرند

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه متأسفانه در حال حاضر کنکور، آموزش ما را تحت تأثیر قرار داده است و هیچکدام از درس‌هایی که در دبیرستان یاد داده می‌شود تبدیل به مهارت واقعی نمی‌شود بلکه در کنار مهارت تست زنی قرار می‌گیرد، اظهار کرد: در واقع در هیچ درسی در دبیرستان بچه‌ها مهارت زندگی یاد نمی‌گیرند. حتی در درس‌های قبل از دبیرستان نیز.

وی گفت: یکی دیگر از نکات مهم حذف درس انتگرال از دبیرستان این است که ساعت درس ریاضی کاهش پیدا کرده است. حالا شما این ساعت را مقایسه کنید با ساعت درس ریاضی در دیگر کشورها. پس بحث حذف انتگرال جنبه‌های زیادی دارد. باز یکی دیگر از جنبه‌های حذف این درس این است که رشته‌های کاردانش و فنی و حرفه‌ای به این درس نیاز ندارند اما کسی که وارد رشته‌های فنی و مهندسی می‌شود و فیزیک و ریاضی دارند، -حتی در رشته‌های علوم پایه و اقتصاد و مدیریت- بحث مشتق و انتگرال کاربرد دارد. در دبیرستان هم تنها بحث آشنایی اولیه با انتگرال مطرح بود. در کتاب‌های ریاضی یک و دو به بحث انتگرال به طور مفصل در دانشگاه پرداخته می‌شود اما شاید دو سه ماه بعد از ورود به دانشگاه به آن نیاز دارند اما کسی که درس فیزیک در دانشگاه داشته باشد از همان جلسه اول به دانش انتگرال نیاز دارد و ما امسال سر کلاس دیدیم تا بحث انتگرال مطرح شد، بسیاری از دانشجوها وحشت کردند چون آشنایی با آن نداشتند.

به جای درسی مثل انتگرال چه درسی می‌خواهیم بگذاریم تا با چنین چالشی رو به رو شود. اینکه من بگویم خود بحث انتگرال در زندگی روزمره اجتماعی مستقیم کاربرد دارد نمی‌توانم چنین چیزی را بگویم اما اثر غیرمستقیم آن در رشد و پرورش دانش آموزان مشهود است

واعظ پور در پاسخ به این پرسش که دیدگاه آموزش و پرورش این است که فضا را برای آموزش مهارت‌های زندگی باز کند و شعار فعلی آن این است که دانش آموزان باید مهارت زندگی بیاموزند نه مفاهیم سخت و پیچیده‌ای که در دانشگاه فرا می‌گیرند، گفت: همانطور که گفتم این موضوع مطرح است که در دبیرستان قرار است ذهن دانش آموز را براق کنیم و کاری کنیم دانش آموز با برخورد با مسائل پیچیده ذهنش صیقل بخورد و انتگرال یکی از این مباحث بود. به جای درسی مثل انتگرال چه درسی می‌خواهیم بگذاریم تا دانش آموز با چنین چالشی رو به رو شود. اینکه من بگویم اگر از من بپرسید خود بحث انتگرال در زندگی روزمره اجتماعی مستقیم کاربرد دارد یا نه، نمی‌توانم چنین چیزی را تایید کنم اما اثر غیرمستقیم آن در رشد و پرورش دانش آموزان مشهود است.

مدیر انجمن ریاضی ایران در پاسخ به این پرسش که برای کسانی که با مفهوم انتگرال آشنا نیستند و از آنجایی که آموزش و پرورش تاکید می‌کند این مباحث به درد زندگی نمی‌خورد، درباره آن توضیحی می‌دهید، گفت: تمام کسانی که رشته‌های فنی و مهندسی را ادامه می‌دهند نیاز دارند مسائل را حل کنند و باید در ابتدا مدل سازی ریاضی انجام دهند. مثلاً اگر کسی بخواهد فنر خودرو را طراحی کند باید بداند مقاومت آن چقدر است و چقدر باید باشد. همه اینها به مدل سازی ریاضی نیاز دارند و به مبحث انتگرال و دیفرانسیل نیاز دارند. در اقتصاد هم ما به مبحث مدل سازی نیاز داریم که باز به بحث مشتق و انتگرال باز می‌گردد. اما من می‌خواهم تاکید دوباره کنم که ۷۰ درصد وجود این مباحث در دبیرستان به خاطر کاربردش به طور مستقیم در زندگی روزمره نیست حتی به خاطر اینکه کسی بخواهد رشته مهندسی یا اقتصاد را در دانشگاه ادامه دهد یا نه نیز صرفاً این درس گنجانده نشده است، بلکه هدف این است که دانش آموز با یک مساله پیچیده برخورد کند که به صورت منطقی با آن برخورد کند و آن را تجزیه و تحلیل کند.

آموزش درست ریاضی در مدرسه می‌تواند آمار طلاق را هم کاهش دهد

واعظ پور در پاسخ به پرسش دیگری که با رویکرد مهارت محوری در آموزش و پرورش موافق هستید، بیان کرد: در بحث مهارت محوری نیز یک مساله دیده نمی‌شود و اینکه وقتی کلی می‌گوئیم می‌خواهیم بچه‌ها مهارت زندگی یا درس زندگی بیاموزند، در واقع انگار هیچ ایده مشخصی نداریم. این حرف کلی است. اگر به مصادیق ورود می‌کردیم متوجه می‌شدیم که بهترین درس زندگی را ریاضی به بچه‌ها می‌دهد. من در سمیناری که درباره بالا رفتن طلاق و علتشدر جامعه بود حضور داشتم و جامعه شناسان و روان شناسان مباحثی را مطرح کردند. من هم گفتم دلیل بالا رفتن طلاق در جامعه این است که درس ریاضی در مدرسه خوب آموزش داده نمی‌شود. همه متعجب بودند که ربط این دو چیست و من آنجا هم توضیح دادم که ربطش این است که اگر بچه‌ها از طریق ریاضی فرا بگیرند که مسائل و مشکلات پیچیده‌ای در زندگی هست که می‌توانند آن را تجزیه تحلیل کنند، مدل سازی کنند و به حل مساله برسند، در چالش‌های زندگی هم این‌طور درمانده نمی‌شوند. اما منظورم خواندن ریاضی به صورت عمقی و مفهومی است و نه برای تست زدن.

ریاضی درس تفکر است

وی درباره اینکه احتمالاً چند درس دشوار دیگر نیز قرار است از دروس دبیرستان حذف شود، بیان کرد: این وحشتناک است که ما بخواهیم به خاطر باز شدن جا برای آموزش مهارت زندگی دروس سخت را از دبیرستان حذف کنیم و کاری کنیم بچه‌ها تا ۱۸ سالگی با هیچ چالشی رو به رو نشوند و بعدها با کوچک‌ترین چالشی دچار مشکل می‌شوند. مگر درس تفکر چه کار مهمی انجام می‌دهد که تفکر در مباحث ریاضی این کار را نمی‌کند؟ اگر می‌خواهیم به بچه‌ها تفکر را یاد بدهیم لزوماً با یک درس به عنوان تفکر نمی‌شود این کار را کرد بلکه باید از دل همین بحث‌های ریاضی و… تفکر را آموزش دهیم.

کد خبر 4855129 آزاده سهرابی

منبع: مهر

کلیدواژه: انتگرال کتاب درسی وزارت آموزش و پرورش شورای شهر تهران شهرداری تهران 22 بهمن راهپیمایی 22 بهمن قوه قضاییه وزارت آموزش و پرورش محسن هاشمی شهر تهران کمیته امداد امام خمینی دستگیری سارق محسن حاجی میرزایی سازمان تامین اجتماعی پلیس راهور انقلاب اسلامی ایران انجمن ریاضی ایران مهارت زندگی چالشی رو به رو رشته های فنی تجزیه و تحلیل آموزش و پرورش دانش آموز دانش آموز حذف انتگرال دانش آموزان نیاز دارند درس ریاضی درس زندگی مدل سازی واعظ پور بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۳۹۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولویت بومی گزینی در استخدام نیروهای آموزش و پرورش بهارستان

به گزارش خبرنگار مهر، عبداله نوحی عصر یکشنبه با حضور در تعدادی از مدارس صالحیه ضمن دیدار با مدیر و معلمان که همراهی حجت الاسلام موسوی امام جمعه بخش گلستان، نجفی سرپرست بخشداری گلستان و رئیس و اعضای شورای اسلامی صالحیه انجام شد، ضمن تبریک روز معلم به تمام معلمان و گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری از وی به عنوان یک شخصیت علمی و اخلاقی نمونه نام برد و گفت: این استاد و معلم فرزانه خدمات علمی ارزشمندی به جامعه ارائه کردند.

وی با اشاره به نقش و جایگاه معلمان در جامعه گفت: معلمان نقش مهمی در آگاهی بخشی و تعلیم و تربیت دانش آموزان بعهده دارند و در راستای رشد و ارتقای سطح علمی دانش آموزان و دانشجویان از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنند.

نوحی نظام آموزش و پرورش را یک نظام فرهنگی عنوان کرد و گفت: انسان سازی و تعلیم و تربیت انسان‌های متدین، با اخلاق و بزرگ منش از اهداف و رسالت آموزش و پرورش است.

فرماندار بهارستان گفت: در شرایط کنونی وظیفه خطیر و مهم شما، برانگیختن روحیه امید در بین دانش آموزان و جامعه بوده چرا که جوهره و ذات الهی، امید آفرینی می‌باشد و اینکه امید در جامعه گسترده شود تا شرایط خوبی را کسب کنیم، یک واقعیت به شمار می‌رود.

نوحی اضافه کرد: با امیدآفرینی می‌توان شرایط خاص و قابل قبولی را در جامعه فراهم آورد چرا که فضای آینده به طور قطع رو به رشد و امیدوار کننده است و در این راه نقش معلمان مدارس که می‌توانند کیفیت آموزشی را ارتقا ببخشند، بی بدیل خواهد بود.

وی آموزش و پرورش را یک ظرفیت مهم و بزرگ برای کار در حوزه فرهنگ برشمرد و گفت: وجود ۱۲۵ هزار دانش آموز به همراه چند هزار نفر نیروی فرهنگی، یک ظرفیت بسیار بزرگ را در اختیار متولیان قرار داده است که می‌توان برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و توسعه فرهنگی، حساب ویژه‌ای روی آن باز کرد.

فرماندار بهارستان در ادامه افزود: نقش اساسی معلمان در دوران کرونا بیش‌از پیش نمایان و معلوم شد هیچ برنامه‌ای نمی‌تواند جایگاه معلم را برای دانش آموزان پر کند.

فرماندار بهارستان با اشاره به اولویت بومی گزینی در استخدام نیروهای آموزش و پرورش، افزود: نیاز است دانش آموزان را برای ورود به دانشگاه فرهنگیان ترغیب کرد و موانع پیش رو را برداشت زیرا توسعه آموزش و پرورش با بهره گیری از نیروهای جهادی و توانمند بومی حل می‌شود.

نوحی در ادامه گفت: برای بالا بردن کیفیت آموزش دانش آموزان شهرستان با دبیرستان البرز از طریق ستاد توانمند سازی شهرستان هماهنگ شده که هر هفته ۴۰۰ نفر دانش آموز هم می‌توان در این دبیرستان حضور پیدا کنند یا اگر به سایت این دبیرستان مراجعه کنند، می تواننداز فیلم و برنامه‌های آموزشی این دبیرستان استفاده کنند

کد خبر 6097491

دیگر خبرها

  • بسیج دبیرستان‌های فرانسه در حمایت از فلسطین
  • اولویت بومی گزینی در استخدام نیروهای آموزش و پرورش بهارستان
  • جنبش حامی فلسطین به دبیرستان‌های فرانسه کشیده شد
  • حمایت ۳ میلیاردی بنیاد علم ایران از طرح‌های نوظهور و ۱.۵ میلیاردی از ریاضی‌دانان
  • ببینید | فیلمی پربازدید از همخوانی «ببعی تو بازیگوشی» در یک دبیرستان دخترانه!
  • مدال‌آوری دانشجویان دانشگاه کاشان در مسابقه ریاضی کشوری
  • برگه‌های امتحانات کشوری پایه ششم و نهم چگونه تصحیح می شود؟
  • (عکس) دبیرستان دخترانه در تهران ۹۰ سال پیش
  • معرفی برگزیدگان مسابقات ریاضی دانشجویی کشور در تبریز
  • چهل و ششمین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی کشور در دانشگاه تبریز به کار خود پایان داد