Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-03@05:34:02 GMT

کاروتنوئیدها؛ از فواید سلامت تا عوارض جانبی

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۳۹۸۷۱

آفتاب‌‌نیوز :

کاروتنوئیدها رنگدانه هایی ارگانیک هستند که در گیاهان و برخی انواع خاص قارچ ها و جلبک ها وجود دارند. کاروتنوئیدها عامل رنگ زرد-نارنجی در چیزهایی مانند هویج، زرده تخم مرغ، ذرت، و نرگس زرد هستند.

به گزارش "وری ول هلث"، بیش از 750 کاروتنوئید طبیعی وجود دارند اما تنها حدود 40 مورد از آنها در رژیم غذایی عادی انسان دیده می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رایج‌ترین کاروتنوئیدهای غذایی شامل آلفا کاروتن، بتا کاروتن، بتا کریپتوزانتین، لوتئین، زیزانتین، و لیکوپن می شوند.

آلفا کاروتن، بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین همگی می توانند در بدن به ویتامین A تبدیل شوند و به عنوان کاروتنوئیدهای پروویتامین A شناخته می شوند. کاروتنوئیدهای دیگر که به آنها اشاره شد نمی توانند به این ویتامین تبدیل شوند. در عوض، آنها به نام کاروتنوئیدهای غیر پروویتامین A شناخته می شوند. برای بیشتر افراد، بتا کاروتن منبع اصلی ویتامین A است.

فواید سلامت
بیشتر فواید کاروتنوئیدها از خواص آنتی اکسیدانی آنها سرچشمه می گیرد.

فواید بینایی
مکمل های کاروتنوئید می توانند به کاهش خطر ابتلا به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن کمک کنند. به گفته موسسه ملی سلامت آمریکا، مصرف مکمل های کاروتنوئید با خواص آنتی اکسیدانی مانند بتا کاروتن، لوتئین، و زیزانتین ممکن است برای درمان و پیشگیری از انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن مفید باشد.

افزون بر این، مکمل های لوتئین و زیزانتین گاهی اوقات برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های چشم و بهبود عملکرد چشم تجویز می شوند.

فواید قلبی‌عروقی
برخی مطالعات نشان داده اند که کاروتنوئیدها می توانند به کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز (شکل گیری پلاک در دیواره سرخرگ ها که موجب باریک شدن رگ های خونی می شود) کمک کنند. پرفشاری خون، عدم تحمل گلوکز، و چاقی شکم از عوامل خطر برای آترواسکلروز یا تصلب شرایین هستند و مطالعات نشان داده اند کاروتنوئیدها به کاهش این عوامل خطر کمک می کنند.

همچنین، کاروتنوئیدها ممکن است به بهبود آترواسکلروز اولیه که هنوز به بیماری قلبی‌عروقی کامل تبدیل نشده است، کمک کند. با این وجود، به نظر می رسد این فواید قلبی‌عروقی تنها در صورت مصرف بلند مدت کاروتنوئیدها (یک مطالعه بازه زمانی 9 تا 20 سال را پیشنهاد داده بود) حاصل می شوند.

محافظت در برابر پیری پوست
پرتو فرابنفش بیشترین تاثیر را در پیری پوست دارد. مطالعات نشان داده اند که کاروتنوئیدها پس از مصرف در پوست ذخیره می شوند و به عنوان یک خط دفاعی در برابر آسیب پوست ناشی از پرتو فرابنفش عمل می کنند. به طور خاص، لیکوپن و بتا کاروتن می توانند این محافظت پوستی را ارائه کنند.

مکمل های لیکوپن و بتا کاروتن در پیشگیری از قرمزی پوست ناشی از مواجهه با پرتو فرابنفش نیز موثر عمل می کنند. این اثر زمانی که مکمل لیکوپن یا بتا کاروتن با ویتامین E ترکیب می شود هرچه بیشتر خود را نشان می دهد.

محافظت در برابر سرطان پوست
مطالعات بسیاری نشان داده اند که کاروتنوئیدها به محافظت در برابر ابتلا به سرطان پوست کمک می کنند. یکی از راه های انجام این کار، ترویج تمایز سلولی و مهار چرخه سلولی است. روش دیگر محافظت در برابر سرطان پوست تنظیم آپوپتوز (مرگ سلولی برنامه ریزی شده) است. کاروتنوئیدها قادر به القای مرگ سلولی در سلول های ملانوما هستند.

فواید سلامت بالقوه
افزون بر فواید سلامت شناخته شده کاروتنوئیدها، این مواد مغذی برخی فواید سلامت بالقوه را نیز ارائه می کنند.

سلامت استخوان: یک مطالعه نشان داد که کاروتنوئیدها، به ویژه لیکوپن، دارای اثری مثبت بر سلامت استخوان هستند. مطالعه ای دیگر نیز نشان داد که مصرف بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین می تواند خطر ابتلا به استئوپنیا (شرایطی که در آن استخوان ها ضعیف‌تر از حد عادی هستند) را کاهش دهد.

کاهش سرعت زوال روانی: مقاله ای پزشکی که در نشریه Journal of American Medical Association منتشر شد، نشان داد که مصرف مکمل بتا کاروتن در بلند مدت ممکن است فواید شناختی را ارائه کند.

تقویت ایمنی: تصور بر این است که کاروتنوئیدها ایمنی بدن را تقویت می کنند، به ویژه کاروتنوئیدهای پروویتامین A زیرا ویتامین A به خودی خود برای عملکرد خوب سیستم ایمنی بدن ضروری است.

سرطان ریه: برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف کاروتنوئیدها با کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد غیر سیگاری مرتبط بوده است. با این وجود، آزمایش های بالینی نشان نداده اند که مکمل های کاروتن می توانند به پیشگیری از سرطان ریه کمک کنند.

کاهش خطر سرطان پستان و سرطان پروستات: در شرایطی که همچنان بررسی ها ادامه دارند، مطالعات بسیاری نشان داده اند که کاروتنوئیدها، به ویژه لیکوپن، دارای آثار ضد سرطان بر سرطان های وابسته به هورمون جنسی، مانند سرطان پستان و سرطان پروستات هستند.

دوز مصرفی و آماده سازی
به جز درمان کمبود ویتامین A، مصرف مکمل های بتا کاروتن توصیه نمی شود. با این وجود، دستورالعمل دوز ایمن برای مصرف که می توانید مد نظر قرار دهید شامل موارد زیر می شود:

- برای نوجوانان و بزرگسالان، 6 تا 15 میلی گرم مکمل بتا کاروتن (10,000 تا 25,000 واحد ویتامین A) در روز

- برای کودکان، 3 تا 6 میلی گرم مکمل بتا کاروتن (5,000 تا 10,000 واحد ویتامین A) در روز

اگرچه کمبود ویتامین A در کشورهای توسعه یافته نادر است اما در کشورهای در حال توسعه، به ویژه در کودکان بسیار شایع است.

منابع غذایی
از مواد غذایی حاوی کاروتنوئیدها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- هویج

- انبه

- گوجه فرنگی

- آلو

- سیب زمینی شیرین

- کیل

- اسفناج

- طالبی

- کدو زمستانی

- زردآلو

- نارنگی

- برگ شلغم

- فلفل های قرمز

- ذرت زرد

- پلانتین

عوارض جانبی احتمالی
افزایش خطر سرطان ریه
مطالعات بسیاری نشان داده اند که مصرف زیاد کاروتنوئیدها (بتا کاروتن)، چه از طریق غذا یا یک مکمل، خطر سرطان ریه در افراد سیگاری و آنهایی که سیگار را ترک کرده اند، افزایش می دهد.

کاروتنمیا
این شرایطی است که در آن پوست به واسطه مقدار بالای بتا کاروتن در بدن زرد رنگ می شود.

کاروتنمیا برگشت پذیر است و در شرایطی که معمولا به واسطه دریافت بیش از حد از طریق غذا رخ می دهد، مصرف بیش از حد مکمل ها نیز می تواند موجب آن شود.

رتینوپاتی کانتازانتین
این شرایط به واسطه بروز رگه های زرد-طلایی در چشم شناخته می شود و گاهی اوقات موجب نقایص میدان دید و بروز مشکل در شفافیت دید می شود. مصرف بیش از حد یک کاروتنوئید به نام کانتازانتین موجب این شرایط می شود. رتینوپاتی کانتازانتین نیز برگشت پذیر است و شرایط چشم و قدرت بینایی پس از توقف مصرف کانتازانتین به حالت عادی باز می گردد.

لیکوپنودرمیا
مصرف بیش از حد لیکوپن می تواند موجب تغییر رنگ موقت پوست به نارنجی پررنگ شود که این شرایط به نام لیکوپنودرمیا شناخته می شود.

واکنش آلرژیک
همانند بسیاری مواد دیگر، این امکان وجود دارد که یک واکنش آلرژیک به مکمل های کاروتنوئید داشته باشید. اگر نسبت به بروز این شرایط مشکوک هستید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. خارش، تورم، و راش های پوستی از نشانه های معمول یک واکنش آلرژیک هستند.

اگر در حال حاضر دارو مصرف می کنید، پیش از آغاز مصرف هر نوع مکمل کاروتنوئیدی با پزشک خود مشورت کنید. به طور خاص، مکمل های بتا کاروتن ممکن است واکنش های منفی با داروهای کاهنده کلسترول داشته باشد.

منبع: عصرایران

منبع: آفتاب

کلیدواژه: کاروتنوئید سلامت گیاهان مطالعات نشان داده اند کاهش خطر ابتلا محافظت در برابر مصرف بیش از حد بتا کاروتن فواید سلامت سرطان پوست سرطان ریه خطر سرطان مصرف مکمل ویتامین A کمک کنند بر سرطان مکمل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۳۹۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رژیم غذایی سالم برای جلوگیری از انواع سرطان

اگر چه در انتخاب غذاهایی تحت عنوان {غذای ضد سرطان} تضمینی وجود ندارد اما انتخاب مواد غذایی مناسب می تواند به کاهش خطر ابتلا به آن کمک کند . برای پیشگیری از خطر ابتلا به سرطان در این قسمت دستورالعمل هایی را برایتان ارائه خواهیم کرد.

جلوگیری از انواع سرطان با مواد طبیعی

1. مقدار زیادی میوه و سبزیجات مصرف کنید :

به گزارش نمناک، میوه ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی و ویتامین ها هستند که تصور می شود می توانند خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد. همچنین مصرف غذای گیاهی باعث احساس سیری شده و فرصت را به مصرف محصولات قندی نخواهد داد.

پیروی از رژیم مدیترانه ای برای پیشگیری از سرطان رژیمی مناسب می باشد زیرا بر مصرف غذاهای گیاهی مانند میوه و سبزیجات ، غلات سبوس دار، حبوبات و آجیل تمرکز دارد.

2. چای سبز :

چای سبز یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که می تواند در پیشگیری از سرطان کبد، پستان، لوزالمعده، ریه ،مری و پوست موثر واقع شود . محققان همچنین گزارش می دهند که وجود یک ماده شیمیایی غیرسمی در چای سبز به نام اپی گالوکاتچین سه گالات علیه اوروکیناز (آنزیمی که برای رشد سرطان مهم است) عمل می کند . یک فنجان چای سبز حاوی 100-200 میلی گرم ازاین ماده ضد سرطان است.

3. گوجه فرنگی :

براساس تحقیقات وجود آنتی اکسیدان لیکوپن در گوجه فرنگی به همراه بتاکاروتن ، آلفاکاروتن و ویتامین E می تواند در پیشگیری از برخی سرطان ها مانند سرطان پروستات در مردان و ریه به خوبی عمل کند . گوجه فرنگی پخته خواص بسیاری دارد زیرا به این روش لیکوپن آزاد و در دسترس بدن قرار می گیرد.

4. روغن زیتون :

در کشورهای مدیترانه ای از روغن زیتون برای پخت و پز و تهیه سالاد استفاده می شود و ممکن است یک ماده غذایی ضد سرطان محسوب شود و برخی بررسی ها نشان می دهد که میزان سرطان پستان در کشورهای مدیترانه ای بسیار کمتر از سایر کشور ها می باشد.

5. انگور:

انگور قرمز سرشار از آنتی اکسیدانی بنام رسوراترول است و می تواند با سرطان مبارزه کند . این ماده در آب انگور قرمز فراوان بوده و رشد سلول های سرطانی را محدود می کند.

6. سیر و پیاز :

براساس تحقیقات انجام شده ، سیر و پیاز با تشکیل نیتروسامین ها می تواند بدن را در مقابل سرطان روده بزرگ ، کبد ،سینه و معده حفظ کند. در واقع هرچه سیر و پیاز تند تر باشد ترکیبات شیمیایی فعال گوگردی فراوانی دارد که می تواند از بروز سرطان پیشگیری کند . به همین دلیل مصرف روزانه یک حبه سیر توصیه می شود.

7. ماهی :

ماهی های چرب مانند سالمون و ماهی تن حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است . چنانچه به دنبال جایگزینی برای ماهی هستید مصرف دانه کتان نیز توصیه می شود.

8. انواع توت ها :

توت ها حاوی آنتی اکسیدان هایی هستند که با متوقف کردن رادیکال های آزاد با سلول های سرطانی مبارزه می کنند . ترکیبات موجود در توت همچنین رشد و گسترش سلول های سرطانی را متوقف خواهد کرد . پس بلوبری ، تمشک و توت فرنگی را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

9. سبزیجات صلیبی :

سبزیجات صلیبی از قبیل بروکلی، کلم پیچ و گل کلم در مقابله با سرطان عالی هستند . محققان دریافتند که اجزای موجود دراین سبزیجات می تواند بدن شما را از رادیکال های آزادی که به DNA سلولها آسیب می رساند محافظت کند . این سبزیجات همچنین می تواند رشد تومور ها را آهسته و در حقیقت آن ها را ازبین ببرد.

10. زردچوبه :

زردچوبه ادویه ای نارنجی رنگ و متعلق به هندوستان است . این ادویه حاوی ماده ای به نام کورکومین است که در کاهش خطر سرطان مفید واقع می شود.

کورکومین سلول های سرطانی را مهار و به کوچک شدن آن ها کمک می کند.

11. غلات کامل :

غلات سبوس دار حاوی مقادیر زیادی فیبر و آنتی اکسیدان هستند که احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهند . مصرف غلات خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را نیز کاهش خواهد داد . جو دوسر ، برنج قهوه ای و نان گندم سبوس دار و پاستا نمونه های از این غلات سبوس دار هستند.

12. سبزیجات دارای برگ سبز :

سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کاهو منبع خوبی از آنتی اکسیدان هایی چون بتاکاروتن و لوتئین هستند . مواد شیمیایی موجود در این سبزیجات با سرطان مبارزه کرده و رشد برخی سلول های سرطانی را محدود می کند.

13. لوبیا :

لوبیا ها به ویژه لوبیا چیتی و لوبیا قرمز منابع بسیار خوب و غنی از آنتی اکسیدان هستند و باید در رژیم ضد سرطان گنجانده شوند . لوبیا ها همچنین حاوی فیبر هستند که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش خواهند داد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • رژیم غذایی سالم برای جلوگیری از انواع سرطان
  • حمایت از تولید؛ اولویت سازمان غذا و دارو
  • فواید و خواص آب سیب‌زمینی
  • فواید باور نکردنی مصرف روزانه پیاز
  • مصرف برخی خوراکی‌ها احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد
  • ابتلا به سرطان پروستات با مصرف این مواد غذایی
  • از ۱۰ برند رژ لب تا مکمل تقویتی مو ؛ این محصولات را نخرید، تقلبی است 
  • مصرف این ۴ ماده غذایی برای مردان ضروری است
  • کدام مکمل‌ها روند پیری را کُند می‌کند؟
  • اعتراف «آسترازنکا» درباره عوارض جانبی واکسن