Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-06@22:43:25 GMT

ناسزا و توهین چه مجازاتی دارد؟

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۴۳۴۲۴

بد نیست آنهایی که به قول معروف دست به فحش دادنشان ملس است، نگاهی هم به این مطلب داشته باشند و بدانند آن زمانی که سرخود را از پنجره ماشین بیرون می‌آورند و انواع و اقسام حرف‌های رکیک را نثار طرف دیگر می‌کنند اگر از آنها شکایت شود، برابر قانون به حد و شلاق محکوم خواهند شد. ناطقان: قانون مجازات و سایر قوانین کیفری کشور به استناد یا اصلاً از روی فقه اسلامی نوشته شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این قوانین را که می‌خوانی و زیرورو می‌کنی معلوم می‌شود تا چه اندازه مؤدب بودن از نظر اسلام مهم است و به تبع آن بخش زیادی از قوانین کشور نیز طوری طراحی شده‌اند که بی‌ادبی را جرم‌انگاری کرده و فرد توهین‌کننده را نقره‌داغ می‌کنند. به خصوص در این روزها که هر اتفاق ساده‌ای با الفاظ رکیک جواب داده می‌شود، بد نیست آنهایی که به قول معروف دست به فحش دادنشان ملس است، نگاهی هم به این مطلب داشته باشند و بدانند آن زمانی که سرخود را از پنجره ماشین بیرون می‌آورند و انواع و اقسام حرف‌های رکیک را نثار طرف دیگر می‌کنند اگر از آنها شکایت شود، برابر قانون به حد و شلاق محکوم خواهند شد.


رعایت و حفظ حرمت افراد به اندازه‌ای برای اسلام و قوانین نظام اسلامی اهمیت دارد که آن را دسته‌بندی کرده و برای هر دسته نیز مجازات ویژه‌ای تدارک دیده است. به عبارتی جرائم توهین به سه دسته هتک حرمت، افترا و قذف تقسیم می‌شود. «حسین احمدی» کارشناس ارشد حقوق دراین‌باره می‌گوید: برای این که تکلیف فحش و نگاه قانونی به آن معلوم شود باید سراغ قانون مجازات اسلامی برویم. در این قانون به طور کامل توهین و فحش درجه‌بندی و طبقه‌بندی و برابر آن هم برای توهین‌کننده (مفتری) مجازات در نظر گرفته شده است.

به گفته وی در درجه اول، قذف قرار دارد و می‌توان آن را معادل فحش ناموسی که این روزها به راحتی در هر درگیری خیابانی شاهد آن هستیم، دانست. احمدی می‌گوید: قانون‌گذار نسبت به این توهین خیلی سخت‌گیری کرده و به عبارتی گوینده آن را مستحق مجازات حدود دانسته است. درحالی‌که در قانون مجازات، سایر جرائم مستحق حد عبارت‌اند از قتل عمد، نوشیدن مسکرات، لواط و زنا. در یک دسته دانستن این جرائم نشان می‌دهد دین اسلام تا چه اندازه‌ای توهین به دیگران را ناپسند می‌داند.
قذف چیست؟

برخی از جرائم وجود دارد که مجازات آنها را به طور کامل در دین اسلام تعیین شده است و دیگر نمی‌تواند برای آن ماده و تبصره یا ملاحظه‌ای در نظر گرفت. این مجازات را حدود می‌گویند. به عبارتی مجازات برخی از جرائم به طور دقیق در قانون معلوم شده است که قذف از جمله این جرائم است. در قانون مجازات قذف «نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر هرچند مرده باشد» تعریف شده و در فصل چهارم قانون مجازات به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است.

دکتر «علیرضا درویش» استاد حقوق جزا دراین‌باره می‌گوید: قانون مجازات در ماده ۲۴۷ با یک مثال ساده میزان قذف را توضیح داده است. در این ماده می‌خوانیم که «اگر کسی به فرزند مشروع خود بگوید «تو فرزند من نیستی» یا به فرزند مشروع دیگری بگوید «تو فرزند پدرت نیستی»، قذف مادر وی محسوب می‌شود» اما گر کسی به دیگری بگوید «تو با فلان زن زنا یا با فلان مرد لواط کرده‌ای» فقط نسبت به مخاطب، قاذف محسوب می‌شود و قانون برای گوینده مجازات حد را در نظر می‌گیرد.
میزان مجازات قذف

به صراحت در ماده ۲۵۰ حد قذف بیان و معدل هشتاد ضربه شلاق اعلام شده است. درویش دراین‌باره می‌گوید: برای اینکه قذف موجب حد شود باید کسی توهین‌کننده شرایطی داشته باشد، یعنی هنگام توهین، بالغ، عاقل، مسلمان، معین و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد. اگر توهین‌کننده نابالغ، مجنون، غیرمسلمان یا غیر معین باشد قانون در مجازات وی تخفیف زیادی می‌دهد و به مجازات درجه ۶ که سی‌ویک تا هفتادوچهار ضربه شلاق است، محکوم می‌شود. این حکم برای پدر یا جد پدری که به فرزند یا نوه خود توهین کند هم جاری می‌شود البته با همان تخفیف قانونی و مجازات درجه ۶٫

این مسئله به قدری مهم است که اگر کسی حتی غیرمستقیم هم دیگری را به زنا یا لواط متهم کند و حتی اگر صریح این صفت یا جملات را به کار نبرد باز هم قذف کرده و مجازات می‌شود. به گفته درویش به خاطر حد قذف حق‌الناس است و زمانی قانون می‌تواند به میدان بیاید که فرد مورد توهین قرار گرفته، تعقیب و اجرای مجازات را بخواهد. به عبارتی باید شاکی خصوصی وجود داشته باشد و در هر مرحله از رسیدگی، شاکی رضایت بدهد یا از جرم بگذرد چه در مرحله تعقیب باشد یا رسیدگی و حتی اجرای مجازات، موضوع متوقف می‌شود.

این مدرس دانشگاه می‌گوید: در برخی از موارد توهین به چند نفر صورت می‌گیرد در این صورت توهین کننده برای توهین به تک‌تک افراد حد می‌خورد و یک حد برای همه توهین‌هایی که کرده است جاری نمی‌شود. البته در این مورد، تک‌تک افراد باید شکایت کنند اما اگر با هم شکایت کنند فقط یک حد برای توهین‌کننده جاری می‌شود.
وقتی توبه بخشیده نمی‌شود

در قانون مجازات اسلامی بخشی برای توبه در نظر گرفته شده است که برابر آن برخی از مجازات حدی با توبه بخشیده می‌شوند درویش با بیان این مطلب به ماده ۱۱۴ قانون مجازات استناد کرده و می‌گوید که قذف از جمله مجازات حدی است که با توبه بخشیده نمی‌شود. در این ماده آمده است: «در جرائم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، حد از او ساقط می‌گردد. همچنین اگر جرائم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد، در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم، دادگاه می‌تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضائیه از مقام رهبری درخواست نماید.»

درویش در ادامه تأکید می‌کند: در تعدد جرائم موجب حد، تعزیر و جرائم موجب قصاص و تعزیر، مجازات جمع و ابتدا حد یا قصاص اجرا می‌شود مگر حد یا قصاص سالب حیات. اما اگر جرم حدی از جنس جرم تعزیری باشد مانند سرقت حدی و سرقت غیر حدی، مرتکب فقط به مجازات حدی محکوم و مجازات تعزیری ساقط می‌شود مگر در حد قذف که مرتکب به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
و اما افترا و توهین و هتک حرمت

فصل بیست و هفتم از کتاب پنجم قانون مجازات مواد ۶۹۷ تا ۷۰۰ تکلیف طبقه‌های دیگر فحش را معین کرده است. بر این اساس «هرکس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جراید یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر، به کسی امری را صریحاً نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید که مطابق قانون، آن امر جرم محسوب می‌شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید جز در مواردی که موجب حد است به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق یا یکی از آنها محکوم خواهد شد» این‌ها را علی دشتی، کارشناس ارشد جزا می‌گوید و ادامه می‌دهد: هرکس با نظم یا نثر یا به صورت کتبی یا شفاهی کسی را هجو یا هجویه را منتشر کند، به حبس از یک تا شش ماه محکوم می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: اگر هدف توهین، مقامات باشند وضع بر توهین‌کننده سخت‌تر می‌شود. یعنی اگر فحش، ناسزا یا توهینی متوجه یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس‌جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه باشد، حبس، شلاق و جریمه نقدی در انتظار توهین‌کننده خواهد بود.
مسیر شکایت

اگر فردی به شما توهین کرد و می‌خواستید او را تنبیه کنید، مسیر سختی مقابلتان نیست، کافی است راهی دادسرای محل وقوع جرم شوید و بعد از پر کردن برگه شکایت و همره داشتن مدارک خود، ثابت کنید که این جرم واقع شده است، برای این جرم شهادت شهود (دو شاهد مرد) کافی است و بقیه کار را دستگاه قضایی انجام خواهد داد.
برچسب ها: ناسزا ، توهین ، ناطقان ، مجازات ، حد

منبع: ناطقان

کلیدواژه: ناسزا توهین ناطقان مجازات حد دراین باره می گوید قانون مجازات محسوب می شود توبه بخشیده توهین کننده طور کامل جرائم موجب مجازات حدی برای توهین مجازات حد ضربه شلاق موجب حد حد قذف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۴۳۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عکس‌| اخراج بازیکن به دلیل تلاش برای نجات جان یک هوادار!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ هفته سی‌وهشتم لیگ دسته دوم فوتبال اسپانیا با یک حاشیه همراه بود که سر و صدای زیادی به راه انداخت. روز گذشته (شنبه) تیم‌های فوتبال راسینگ سانتاندر و الچه به میزبان راسینگ به مصاف هم رفته بودند که در آخرین دقایق آن یک هوادار روی سکوها دچار حمله قلبی شد.

به گزارش تسنیم و به نقل از نشریه مارکا؛ در این میان اینیگو ساینس ماسا، بازیکن تیم راسینگ که روی نیمکت نشسته بود، زودتر از تیم داوری متوجه اتفاق شد و به همین دلیل فوراً به سراغ خوان کانترو، ناضر مسابقه رفت و از او در کمال ادب و احترام اما با جدیت خواست که دستور توقف بازی را برای رسیدگی به وضعیت هوادار 58 ساله تیم میزبان که گویا دو بار پیاپی دچار حمله قلبی شده بود، صادر کند. میانجیگیری او برای نجات جان هوادار اما در میان بهت و ناباواری با کارت قرمز داور مسابقه، خوان کانترو مواجه شد؛ تصمیمی کاملاً متفاوت از آنچه سایر داوران در شرایط مشابه اتخاد می‌کنند.

مشخص نیست که دلیل داور برای مجازات بازیکن نیمکت‌نشین سانتاندر چه بوده است اما این‌طور به نظر می‌رسد که او فرض را بر این گذاشته که بازیکن در حال مشاجره با ناظر مسابقه است. به هر حال تصمیم او برای اخراج بازیکن پا بر جا مانده که این مسئله مسئولان باشگاه راسینگ را برآن داشته تا نسبت به مجازات بازیکن خود فرجام‌خواهی کنند.

در این بین خوشبختانه با ورود به موقع پزشکان و اجرای عملیات احیا، هوادار تیم راسینگ از مرگ نجات پیدا کرد و به بیمارستان انتقال داده شد. گفته می‌شود که وضعیت این هوادار پایدار است.

258 258

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903183

دیگر خبرها

  • مجازات ورزشی بارسا اگر نایب قهرمان نشود
  • تاکتیک جالب امیر تتلو برای فرار از مجازات
  • مجازات سارق با آویزان کردن روی آتش!
  • مجازات دزد آفریقایی به یک سبک وحشتناک
  • خطا از مردان، تنبیه برای زنان! از تغییر قانون مهریه تا محرومیت از حضور در ورزشگاه
  • عکس‌| اخراج بازیکن به دلیل تلاش برای نجات جان یک هوادار!
  • مجازات معافیت غیرقانونی از سربازی چیست؟
  • گران‌فروشی چه مجازاتی دارد؟
  • بانکی‌پور، نماینده مجلس: در لایحه حجاب و عفاف تمام دوربین‌های ادارات دولتی و خصوصی باید به فراجا وصل شوند / کسی که کشف حجاب کند، بار اول یک و نیم میلیون تومان جریمه می‌شود، بار دوم، ۳ میلیون تومان که بعد از سه هفته باید ۴ و نیم میلیون تومان پرداخت کند / ب
  • اصلاح قوانین اسلحه و مهمات برای جلوگیری از وقوع جرم است